Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΕΡΤ: «Mεγάλη αλλαγή» ή «Μεγάλη αντιγραφή»;

Το πρώτο επεισόδιο της «ιστορικής» σειράς της ΕΡΤ παρουσίασε τους διαδηλωτές που δολοφονήθηκαν τον Δεκέμβριο του '44 στο Σύνταγμα περίπου σαν να... αυτοκτόνησαν. Το χθεσινό δεύτερο επεισόδιο ήταν βασισμένο σε copy-paste μεγάλων αποσπασμάτων από τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» για τον εμφύλιο πόλεμο.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο Alpha κόβει εκπομπές. Η ΕΡΤ παραποιεί την ιστορία;
Δημοσίευση: 25-03-2009 05:28
Το επεισόδιο ασχολήθηκε εκτενώς με την υπόθεση Μπελογιάννη. Πολλά πλάνα αρχείου καθώς και όλες οι συνεντεύξεις ανθρώπων που μιλούσαν για την υπόθεση (Ελλη Ιωαννίδου-Παπά, Αντρέας Ιωσήφ, Μαρία Ρεζάν και Τάκης Λαζαρίδης) ήταν copy-paste από την σειρά «Κομμουνισμός η μεγάλη ουτοπια του 20ου αιώνα» που είχε παρουσιάσει το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» το 2000.

Παρ' ότι τα αποσπάσματα είχαν μεγάλη χρονική διάρκεια, η υπόθεση Μπελογιάννη καλύφθηκε τελείως επιφανειακά. Δεν υπήρχαν αναφορές ούτε στα βασανιστήρια που υπέστησαν όσοι είχαν συλληφθεί για την υπόθεση (στην Ελλη Παπά έγινε προσπάθεια για τεστ αλήθειας από Αμερικανούς ανακριτές-από τις πρώτες απόπειρες διεθνώς) ούτε στο πολιτικό παιχνίδι που παίχθηκε με αφορμή την εκτέλεση του Μπελογιάννη και των συντρόφων του και η οποία οδήγησε στην άνοδο του στρατηγού Παπάγου στν εξουσία. Ούτε βεβαίως, από την άλλη πλευρά, θίχτηκαν τα ερωτηματικά που υπάρχουν για τους παράνομους ασύρματους και την αποστολή του Μπελογιάννη από την τότε ηγεσία του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

Ερωτηματικά επίσης προκαλεί το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου ο ρόλος της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και του πρέσβυ Πουριφόι που πίεσαν, αν δεν αποφάσισαν κιόλας, για την εκτέλεση Μπελογιάννη. Και αυτό παρ' ότι υποτίθεται ότι ο ψυχρός πόλεμος ήταν ένα από τα θέματα του επεισοδίου της ιστορικής σειράς που δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική: πρόκειται για ατάκτως ρηγμένο υλικό χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Το χθεσινό επεισοδιο π.χ. ξεκίνησε με το χτίσιμο του τείχους του Βερολίνου την δεκαετία του '60 για να γυρίσει στον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα το '49 και να καταλήξει στο πρόσωπο στο οποίο φαίνεται να στοχεύει το όλο εγχείρημα: στο ξεκίνημα της καριέρας του Κ. Καραμανλή την δεκαετία του '30.

Σημείωση του Tvxs. Οπως είχε ήδη σημειωθεί στην σχετική ανάρτηση για το προηγούμενο επεισόδιο, ο Στέλιος Κούλογλου ούτε ρωτήθηκε ούτε έδωσε την άδεια για την χρησημοποίηση του αρχειακού υλικού του και των συνεντεύξεων, όπως ισχυρίζονται οι τίτλοι τέλους των επεισοδίων της ΕΡΤ.


tvxs.gr