Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009


Να την χαίρεστε αυτή την αστυνομία σας κυρ Παυλόπουλε. Μπράβο στα καμάρια σας. Όλα έγιναν στην ΚΩ όπου τα κομάντα σταμάτησαν ένα αυτοκίνητο επειδή έτρεχε κατέβασαν τον οδηγό κάτω και τον πλάκωσαν στο ξύλο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
http://troktiko.blogspot.com/2009/06/video-ntokoymento.html

Διαβάστε περισσότερα...

Ο εγκέφαλος «μοντάρει» τις αναμνήσεις όταν κοιμόμαστε


Τις «ξαναβλέπει» στη διάρκεια του ύπνου και αποθηκεύει τις πιο σημαντικές από αυτές.

ΛΟΝΔΙΝΟ Ερευνητικό Ινστιτούτο στις ΗΠΑ διεξήγαγε έρευνα στην οποία διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου «ξαναβλέπει» τις αναμνήσεις μας και αποθηκεύει τις πιο σημαντικές ή ενδιαφέρουσες στιγμές σε μια περιοχή που λειτουργεί σαν σκληρός δίσκος.

Την έρευνα πραγματοποίησαν ειδικοί του Ινστιτούτου Εκμάθησης και Μνήμης Ρicower που αποτελεί παράρτημα του Πανεπιστημίου ΜΙΤ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τη διάρκεια του ύπνου πολύ «βαθιά» στον εγκέφαλο λαμβάνει χώρα μια διεργασία που μοιάζει με ένα είδος επεξεργασίας οπτικού υλικού και ειδικότερα με το μοντάζ.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου «ξαναπαίζει» σε μορφή βιντεοκλίπ ό,τι κατέγραψε κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιλέγει τα σημεία που θεωρεί πιο σημαντικά και τα μεταφέρει σε ένα σημείο που λειτουργεί σαν αποθηκευτικός χώρος. «Η έρευνά μας είναι η πρώτη που συνδέει άμεσα τους μηχανισμούς καταγραφής των αναμνήσεων με εκείνους της μονιμοποίησής τους στον εγκέφαλο.

Ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου πρέπει να ξαναβλέπει τις αναμνήσεις για να τις διαχωρίσει σε μικρής και μακράς διάρκειας» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Daily Τelegraph» ο καθηγητής Σουσούμα Τονεγκάουα, επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια αλλά και ανθρώπους και ανακάλυψαν ότι οι αναμνήσεις καταχωρούνται αρχικά στον ιππόκαμπο (μια περιοχή στο κέντρο του εγκεφάλου) και μετά το «μοντάζ» οι αναμνήσεις οδηγούνται στον νεοφλοιό (φαιά ουσία).

Η σύνδεση μεταξύ του ύπνου και της αποθήκευσης των αναμνήσεων προέκυψε έπειτα από πειράματα σε ανθρώπους από τους οποίους ζητήθηκε να απομνημονεύσουν ζεύγη λέξεων. Στη συνέχεια οι μισοί από τους εθελοντές κοιμήθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν ξυπνητοί. Οπως φάνηκε, όσοι εθελοντές πήραν έναν καλό ύπνο ήταν σε θέση να θυμούνται τις λέξεις ως και έξι εβδομάδες αργότερα.

Στη συνέχεια τα πειράματα στα ποντίκια, τα οποία τοποθετήθηκαν εντός λαβυρίνθων, αποκάλυψαν τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη διαδικασία του «μοντάζ» και της αποθήκευσης των αναμνήσεων.

Με χρήση αισθητήρων που τοποθετήθηκαν στον εγκέφαλο των ζώων οι ειδικοί είδαν ότι ο ιππόκαμπος και ο νεοφλοιός παραμένουν ενεργοί τη νύχτα, καθώς και ότι οι πληροφορίες μεταφέρονται μεταξύ των δύο περιοχών μέσω μιας διαδρομής που είναι γνωστή ως τρισυναπτικό κύκλωμα.




Πηγή: ΒΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα...