Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

καλά είναι Λάκη....

Διαβάστε περισσότερα...

γενικά (2)

Απορρίφθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη η εκκρεμούσα υπόθεση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα αναβολής της συζήτησης. Παράλληλα, ο Δ. Σιούφας απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρέμβει στη Δικαιοσύνη για να έρθει ο φάκελος με τα συμπληρωματικά στοιχεία στη Βουλή, τονίζοντας ότι δεν του το επιτρέπει ο θεσμικός του ρόλος.
Τα δύο θέματα έθεσε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση, ότι φυγομαχεί αποχωρούσα και ευτελίζει τους θεσμούς, με την άρνησή της να μην συμμετέχει σε κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Ο Ε. Βενιζέλος επιτέθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά κατηγορώντας τον ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και στην ουσία αντιδικεί με τη Βουλή.



Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας εναντίον Σανιδά

Σκληρή ήταν απάντηση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος στην παρέμβαση Σανιδά για τη μη μεταβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση Βατοπεδίου στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με χθεσινή ανακοίνωση που «αδειάζει» τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σε παράλληλες εξελίξεις, οι ελεγκτές της ΤτΕ διαπίστωσαν «ξέπλυμα» χρήματος μέσω υπερτίμησης ακινήτων, στην έκθεσή τους για την κίνηση λογαριασμών της Μονής Βατοπεδίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εισαγγελέων Ελλάδας ερμήνευσε το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από αυτόν του κ. Σανιδά, ο οποίος υποστήριξε ότι από τη δικογραφία δεν προέκυψαν ευθύνες πολιτικών προσώπων και συνεπώς δεν χρειάζεται να σταλεί στο Κοινοβούλιο.
Η ΕΕΕ ξεκαθαρίζει ότι η δικογραφία που περιέχει στοιχεία για υπουργούς πρέπει να διαβιβάζεται αμέσως στη Βουλή, χωρίς καμία αξιολόγηση, θετική ή αρνητική, αποδοκιμάζοντας εμμέσως πλην σαφώς, τις απόψεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά. Η ΕΕΕ στηλιτεύει και τη στάση της ίδιας της κυβέρνησης για την παροχή κάλυψης στο μπλοκάρισμα της δικογραφίας, προκειμένου να μην ερευνηθούν ευθύνες στελεχών της.
Στην ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, υπογραμμίζεται ότι: Κάθε εισαγγελέας (ανεξαρτήτως βαθμού) που ενεργεί προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση έχει την υποχρέωση να διαβιβάσει ο ίδιος αμελλητί στη Βουλή κάθε στοιχείο που σχετίζεται με ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργού. Το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (ν. 3162/03) είναι απολύτως σαφή και δεν επιδέχονται οποιασδήποτε παρερμηνείας.

άντε Σανιδά..φίρμα σε κάναμε....


Θερμικές κάμερες για την ανίχνευση του πυρετού στο Ελ. Βενιζέλος


Σε λειτουργία τέθηκαν από σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος οι θερμικές κάμερες, στις εισόδους παραλαβής των αποσκευών.
Οι κάμερες έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν τον υψηλό πυρετό.
Επίσης στο αεροδρόμιο λειτουργεί ειδικός χώρος υποδοχής ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα ίωσης.
Ο ειδικός αυτός χώρος έχει αυτόνομο εξαερισμό και ξεχωριστή αποχέτευση. Βάρδιες γιατρών βρίσκονται εκεί επί 24ωρου βάσης.



Κινητοποίηση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζουν για την ερχόμενη Τετάρτη οι αγρότες της Κρήτης, αποφασισμένοι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΣΑΣΕ, να μην ανεχθούν άλλο
«τον εμπαιγμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης».
Η ΓΕΣΑΣΕ και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης καλούν τα μέλη τους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, «απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία σε βάρος τους και διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους».



Πρόστιμα συνολικού ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ στη Unilever Hellas AEBE και σε έξι σούπερ μάρκετ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επειδή η πολυεθνική, προχωρώντας σε σύμπραξη με τις αλυσίδες, εμπόδιζε τις παράλληλες εισαγωγές απορρυπαντικών. Το αποτέλεσμα ήταν οι καταναλωτές να μην έχουν τη δυνατότητα επιλογής φθηνότερων προϊόντων, καθώς δεν λειτουργούσε ο ανταγωνισμός.
Τα σούπερ μάρκετ που τιμωρήθηκαν ήταν η Ατλάντικ ΑΕ, ΑΒ Βασιλόπουλος, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, MAKRO C&C, ΑΦΟΙ Βερόπουλοι ΑΕΒΕ, Δ. Μασούτης ΑΕ.


τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων

Αποστάσεις από την προαναγγελθείσα τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, τηρεί η ΕΕ.
"Δεν είναι δική μας υπόθεση να σχολιάζουμε αποφάσεις, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τέτοιου είδους ενέργειες, αλλά, όπως είπαμε και άλλες φορές, προτρέπουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπό τη διαμεσολάβηση του κ. Μάθιου Νίμιτς. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφεύγει οποιεσδήποτε ενέργειες ή μέτρα που μπορούν να επηρεάσουν αντιπαραγωγικά τις διαπραγματεύσεις ή να ερμηνευτούν λανθασμένα, όπως συνέβη με τη μετονομασία του αεροδρομίου και του Οδικού Άξονα 10", δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την προαναγγελθείσα τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.
Η αντιπολίτευση, αλλά και μεγάλη μερίδα διανοούμενων στην ΠΓΔΜ έχει καλέσει την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης για την τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και να μην σκορπά τα χρήματα των φορολογουμένων για χρηματοδότηση "αμφιλεγόμενων" κατασκευών και έργων, τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορούν να διχάσουν την κοινωνία και να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με την Ελλάδα.




πηγές: tvxs,preza,enet,anthrwpothirida

Διαβάστε περισσότερα...

γενικά....καθημερινά ....

σε προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ προσλήψεις προβαίνει η ΕΛ.ΑΣ.

Σε προσλήψεις εξπρές προβαίνει η ΕΛ.ΑΣ. με πρόθεση να εντάξει στο δυναμικό της 1.500 επιπλέον ειδικούς φρουρούς.
Η κίνηση αυτή τελείται με ιδιαίτερα συνοπτικές διαδικασίες, με την αστυνομία να θέλει να ολοκληρώσει χωρίς ΑΣΕΠ τις προσλήψεις μέχρι τον Ιούνιο, κάτι το οποίο φέρει έντονο προεκλογικό άρωμα.
Βασικά κριτήρια πρόσληψης αποτελούν το δίπλωμα οδήγησης για παπάκια ή και φορτηγά, καθώς και η στρατιωτική θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών σκοπός είναι να αναλάβουν υπηρεσία τον Σεπτέμβριο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το νέο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ. θα έχει συμπληρώσει μόλις δύο μήνες στη σχολή και άλλους δύο σε πρακτική.
Ο διαγωνισμός θα δημοσιοποιηθεί αρχές Μαΐου, ενώ οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να έχουν ξεπεράσει το 28ο έτος της ηλικίας τους. Πέραν των κριτηρίων που προαναφέρθηκαν, μόρια θα λαμβάνουν οι υποψήφιοι και από τον βαθμό απολυτηρίου Λυκείου, το πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ καθώς και από την γνώση ξένης γλώσσας.


Τράπεζα της Ελλάδος:
Δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου
, από την περαιτέρω ανάλυση των τραπεζικών λογαριασμών, σύμφωνα με έκθεση των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας παραδίδοντας σήμερα αντίγραφο της έκθεσης στα πέντε κόμματα.
Πρόκειται για συνέχεια της έκθεσης που είχε υποβληθεί στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής το Δεκέμβριο του 2008 και αφορά περαιτέρω έλεγχο.
Ο κ. Σιούφας υπενθύμισε τα εξής:
"Τα μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2008 περιελθόντα στη Βουλή έγγραφα που περιείχαν λογαριασμούς είχαν δοθεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων. Είχαν αποσταλεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και κατόπιν και αυτών η Τράπεζα της Ελλάδος συνέταξε τη σημερινή νέα, πληρέστερη έκθεση".
Τέλος, σημείωσε ότι "αντίγραφο της έκθεσης αυτής μετά συνημμένων πινάκων παρεδόθη σε κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως δε μου ανακοίνωσαν οι ανωτέρω ελεγκτές από την ανάλυση των λογαριασμών, δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων".


Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα 26 Νομαρχίες σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες διαφοροποίησαν τη θέση τους από από την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) που αποφάσισε αναστολή των προγραμματισμένων για σήμερα απεργιακών κινητοποιήσεων.
Κύριο αίτημα, μεταξύ άλλων, η απόσυρση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των τελών αδείας και των τελών μεταβίβασης οχημάτων.
κλειστή και η νομαρχία Κυκλάδων.



Μία υπόθεση που έχει αναλάβει το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας.
Σύμφωνα πάντα με το αστυνομικό δελτίο, αστυνομικοί ανέφεραν συνάδελφο τους, καθώς αντικατέστησε τα καινούρια ελαστικά των δύο πίσω τροχών του περιπολικού, τα οποία είχαν αλλάξει πρόσφατα, με τα φθαρμένα ελαστικά του δικού του αυτοκινήτου και στη συνέχεια τοποθέτησε τα νέα λάστιχα στο αυτοκίνητό του. Σύμφωνα πάντα με την αναφορά τους οι αστυνομικοί μετέφεραν το περιπολικό σε βουλκανιζατέρ για να αλλαχθούν τα φθαρμένα λάστιχα. Αμέσως μετά το περιπολικό επέστρεψε στο τμήμα και οι αστυνομικοί έκαναν κανονικά την υπηρεσία τους μέχρι που έσκασε το λάστιχο. Πήγαν αμέσως σε βουλκανιζατέρ και ανακάλυψαν ότι τα λάστιχα είχαν κάνει τα χιλιόμετρα τους. Την υπόθεση έχει αναλάβει το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας…”



πηγές: tvxs,newsblog

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2009 ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

Η εργατική τάξη μένει εδώ
και η μέρα της ανήκει

…στα ίχνη των εργατών, των εργατριών και των ανήλικων παιδιών
που δούλεψαν στα εργοστάσια της Ερμούπολης

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς 2009 σηματοδοτούν
*την κοινωνική αλληλεγγύη σε όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση και, ιδιαίτερα, στους άνεργους, στους ανασφάλιστους, στους χαμηλοσυνταξιούχους
*την αντίθεση στην επισφαλή εργασία
* τη διεκδίκηση αξιοπρεπούς εργασίας και ασφάλισης για όλους

Σκεπτικό:
Τα βιώματα, οι μνήμες, οι συγκινήσεις και αγώνες για μια καλύτερη ζωή είναι τα πολύτιμα υλικά που σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας τη φετινή Πρωτομαγιά. Στα ίχνη των γυναικών, των παιδιών και των ανδρών που δούλεψαν στα εργοστάσια της Σύρου, στα υφαντουργεία, στα μηχανουργεία, στα βαφεία, στα ναυπηγεία. Στα βιομηχανικά κτίρια μέσα στα οποία εργάστηκαν, στα ορφανοτροφεία και τα ιδρύματα όπου έζησαν από την ανάγκη πολλών οικογενειών τα παιδιά, στην πλατεία Μιαούλη όπου έκαναν τη βόλτα τους πλούσιοι και φτωχοί, χώρια, υπάρχει ακόμη η ανάσα, ο ιδρώτας, η αγωνία τους, η περηφάνια και το φιλότιμο αλλά και οι ταπεινωτικές διακρίσεις στις οποίες υποβλήθηκαν.
Οι εκδηλώσεις που ετοιμάσαμε δεν είναι απλώς μνήμες νοσταλγίας αλλά συνειδητοποίησης, έκφρασης σεβασμού στην αξιοπρέπεια των λαϊκών ανθρώπων, καθώς και ενεργού συμμετοχής σε μια ημέρα που σηματοδοτεί τους αγώνες για περισσότερη δικαιοσύνη και καλύτερη ζωή για όλους χωρίς διακρίσεις. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στους χώρους εργασίας, στα παλιά φιλανθρωπικά ιδρύματα που έχουν σήμερα αλλάξει λειτουργία, στο ιστορικό αρχείο και τη δημοτική βιβλιοθήκη που συντηρούν τη μνήμη της πόλης, στο κατεξοχήν κτίριο εξουσίας της πόλης, το Δημαρχείο, και κατακτούν συμβολικά την πλατεία με την τοποθέτηση της προτομής της εργάτριας, της πιο παραγνωρισμένης και ταπεινής μορφής της πόλης. Η εργάτρια της Ερμούπολης υπενθυμίζει, με τη συμβολική πρόσκαιρη παρουσία της στην πλατεία Μιαούλη, την ως σήμερα παραγνώρισή της από την επίσημη Ιστορία, αλλά και την αναμονή και προσδοκία της αναγνώρισης.
Ποιο είναι, όμως, σήμερα το νόημα της Πρωτομαγιάς; Γιατί εκείνη η απεργία του Σικάγου του 1886 με αίτημα το οχτάωρο συνεχίζει για πάνω από έναν αιώνα να γιορτάζεται κάθε χρόνο συμπυκνώνοντας κάθε φορά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων; Τι οδήγησε τους δώδεκα φοιτητές με επικεφαλής τον Καλλέργη και τον Αντύπα να γιορτάσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Πρωτομαγιά το 1891; Πώς αυτή η μικρή φοιτητική παρέα κατάφερε δύο χρόνια μετά να οργανώσει τον πρώτο μαζικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς στη χώρα μας και να εκδώσει το Εγκόλπιο του Εργάτη; Τι οδήγησε την αμέσως επόμενη χρονιά στην επέμβαση της χωροφυλακής, των φαντάρων, των ιππέων που όρμησαν εναντίον των χιλίων διαδηλωτών με υποκόπανους, βούρδουλες και ξιφολόγχες να τους διαλύσουν, με αποτέλεσμα πενήντα συλληφθέντες και την Αθήνα ανάστατη για μια ολόκληρη εβδομάδα;
Τι έχει αλλάξει από τις παλιότερες εποχές της βιομηχανικής εργασίας που ζωντανεύουν με τις μνήμες τους άντρες και γυναίκες της Σύρου, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στα αποσπάσματα από τις πολύτιμες μαρτυρίες που συγκεντρώνει το Βιομηχανικό Μουσείο και από τις μικρές συνεντεύξεις που πήραν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του Δημοτικού Σχολείου Ά. Σύρου από τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους;
Η σημερινή οικονομική κρίση, η ευέλικτη και η επισφαλής εργασία, η μαύρη ή ανασφάλιστη εργασία των μεταναστών, η απειλή των απολύσεων και της ανεργίας, η εργασία των τεσσάρων ημερών, οι εταιρίες μίσθωσης εργαζομένων και οι αμαρτωλές συμβάσεις τους με το Δημόσιο, η περίφημη ελαστικοποίηση, οι χαμηλές συντάξεις και η απειλή της πτώχευσης των ασφαλιστικών ταμείων, είναι μόνο μερικές από τις όψεις του προβλήματος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Πίσω από όλα αυτά κρύβονται δραματικές συνθήκες φτώχειας για πολλές οικογένειες, η ανασφάλεια, η πρώιμη απομάκρυνση από την εκπαίδευση, μια κοινωνία που απειλείται από την αύξηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων.
Φέτος, θα γιορτάσουμε το νόημα της Πρωτομαγιάς στην Ερμούπολη με συζητήσεις προβληματισμού, κινηματογραφικές προβολές, θεατρική έκφραση, εκθέσεις και εικαστικές παρεμβάσεις, βιωματικά εργαστήρια, με ένα χαμένο θησαυρό για τα παιδιά και με μουσική. Όλα οργανώθηκαν με τη συνεργασία εικοσιτεσσάρων φορέων της πόλης και τον ανιδιοτελή ενθουσιασμό δεκάδων φίλων που εμπνεύστηκαν από την ιδέα και έδωσαν πνοή στο πρόγραμμα.

Φορείς:
Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου
Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης
Ιστορικό Αρχείο Σύρου
Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης
Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων
Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε Κυκλάδων
Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Δευτ/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων
Σχολικοί Σύμβουλοι Α/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου- Μυκόνου και μαθητές-τριες και εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου
Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου
Εσπερινό Γυμνάσιο με τάξεις Λυκείου Σύρου
Βαρδάκειος Σχολή
Ενιαίο ΚΕΚ Ν. Κυκλάδων
Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Ν. Κυκλάδων
ΚΑΠΗ Ερμούπολης
Λύκειον των Ελληνίδων Σύρου
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων
Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Σύρου «Το Καστρί».
Νεώριον Ναυπηγεία Σύρου
Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων
και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Πολυεθνικός Σύλλογος Γυναικών Σύρου
Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Κινηματογραφική Λέσχη
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Προσφορά βιβλίων από
το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού ΛΟΓΟΤΥΠΟ
τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
και τις εκδόσεις Κέδρος
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται
υπό την αιγίδα
του ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ και της ΔΕΚΕΕ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

***Τα αόρατα παιδιά
Βιομηχανικό Μουσείο, κτίριο Κατσιμαντή
Έκθεση φωτογραφίας, 30 Απριλίου - 30 Σεπτεμβρίου
Ωράριο Μουσείου: 30 Απριλίου-31 Μαΐου: Δ., Τε., Παρ., Σαβ.: 10:00-14:00 & 17:00-20:00, Κυρ.: 10:00-14:00 & 1 Ιουνίου-30 Σεπτεμβρίου: Πέμ. έως Κυρ.: 10:00-14:00 & 18:00-21:00, Δ., Τετ.: 10:00-14:00

Συνεργασία Βιομηχανικού Μουσείου & τμημάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων
επιμελήτρια έκθεσης: Τόνια Αλεξανδρή

Εγκαίνια: Δευτέρα 4 Μαΐου, ώρα 19.00
Βράβευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης & του Δημοτικού Σχολείου Ά. Σύρου

…μη μου στέλνεις γράμματα, γιατί γράμματα δεν ξέρω και με πιάνουν κλάματα…
Εικαστική εγκατάσταση: Μαρία Τσόχα
τραγούδι: Ε. Γερασιμίδου, Δ. Κοσμά, Ασπ. Μάινα

Ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Σύρου «Το Καστρί» θα προσφέρει γλυκά στους παρευρισκομένους

Τα «αόρατα παιδιά» της Σύρου, στα οποία αφιερώνεται αυτή η έκθεση, είναι τα ανήλικα παιδιά που εργάζονταν σε διάφορες δουλειές στην πόλη -σε εργοστάσια, καταστήματα, εστιατόρια- στα πλουσιόσπιτα τα κορίτσια, στα παιδιά που εργάζονταν σε αγροτικές δουλειές στα χωριά -βόσκοντας ζώα ή δουλεύοντας στα κτήματα-, καθώς και στα παιδιά που ήταν κλεισμένα στο βρεφοκομείο ή στο ορφανοτροφείο. Όλα αυτά τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, που πολλά σιτίζονταν στα συσσίτια, είναι σχεδόν αόρατα στα μάτια μας, καθώς ελάχιστες φωτογραφίες τους έχουν διασωθεί. Στα μάτια των φωτογράφων δεν αποτελούσαν αξιόλογο και καλαίσθητο αντικείμενο προς φωτογράφηση, όπως επισημαίνει ο Μ. Ελευθερίου.
Στην έκθεση αυτή υπάρχουν οι λίγες φωτογραφίες τους που πρόσφεραν οι φίλες και φίλοι του Βιομηχανικού Μουσείου, μαρτυρώντας τις δύσκολες συνθήκες ζωής μέσα στις οποίες έζησαν, δουλεύοντας πολλές ώρες σε ανθυγιεινές συνθήκες, αποκομμένα από την εκπαίδευση πολύ νωρίς και καταδικασμένα στον αναλφαβητισμό, αντικείμενα συχνά κακομεταχείρισης και περιφρόνησης.
Υπάρχουν για όλα αυτά οι εξαιρετικά εύγλωττες μαρτυρίες τους, όπως μαρτυρούν οι συνεντεύξεις του Αρχείου Προφορικής Ιστορίας του Βιομηχανικού Μουσείου, καθώς και οι συνεντεύξεις που συγκέντρωσαν οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του Δημοτικού Σχολείου Ά. Σύρου. Τα σημερινά παιδιά ερεύνησαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών την παιδική εργασία σε παλιότερες εποχές, προσφέροντας ειδικά για αυτή την έκθεση μικρές συνεντεύξεις από το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον τους.
Τοποθετήσαμε τα «Αόρατα παιδιά» στο κέντρο της έκθεσης και της προσοχής και γύρω τους τα πιο γελαστά κι ανέμελα παιδιά, που μέσα από οικογενειακές φωτογραφίες, παρελάσεις, κατασκηνώσεις και σχολικές εορτές δείχνουν πώς ζούσαν τα παιδιά των πιο ευκατάστατων οικογενειών στη Σύρο. Η Διάκριση είναι φανερή και η έκθεση δηλώνει την πεποίθηση όλων μας για την πλήρη κατάργηση της παιδικής εργασίας και την ενίσχυση της δυνατότητας όλων των παιδιών να φοιτούν στο σχολείο.

***Η Εργάτρια της Ερμούπολης
Έργο της Κορίνας Κασσιανού
Πλατεία Μιαούλη
Πέμπτη, 30 Απριλίου, ώρα 18:30

Αποκαλυπτήρια προτομής από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Δεκαβάλλα. Θα παίξει η μπάντα του Δήμου Ερμούπολης.

*** Αφ’ υψηλού;
Σκάλα Δημαρχείου Ερμούπολης

***Dreaming area
Πλατεία Μιαούλη

Εικαστικές παρεμβάσεις της Λίζας Δέλβη
1-10 Μαΐου
Μια απόπειρα να σχολιαστεί ο δημόσιος χώρος και οι συγκρούσεις που προκαλεί η διεκδίκησή του. Πώς ορίζεται, ποιες οι λειτουργίες του, σε ποιους ανήκει, τι διακυβεύεται σε πραγματικό και συμβολικό επίπεδο και πόσο ρευστό ή, αντίθετα, ερμητικό είναι το πλαίσιό του; Ο θεατής καλείται να συμμετάσχει στις αντιθετικές τάσεις που αναπτύσσονται, να κρίνει την επίδειξη επιβολής, το παιχνίδι υπόδειξης και απαίτησης, την προσπάθεια περιορισμού του δημόσιου χώρου σε μια συγκεκριμένη λειτουργία, σε απόλυτο πλαίσιο και, από την άλλη μεριά, τις μορφές αντίστασης σ’ αυτό.

***Τι σημαίνει να εργάζεσαι και να φοιτάς ταυτόχρονα στο σχολείο: προβλήματα και προσδοκίες.
Ανοιχτή συζήτηση, Δημαρχιακό Μέγαρο, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
Πέμπτη, 30 Απριλίου, ώρα 19:30

Διάλογος με τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους διδάσκοντες του Εσπερινού Γυμνασίου, του Επαγγελματικού Λυκείου, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, του Συνεταιρισμού Γυναικών Σύρου. Με τη συμμετοχή των: Γ. Ζαγκούλη (Εσπερινό Γυμνάσιο), Αυγ. Κλείσαρη ( Επαγγελματικό Λύκειο), Μ. Αργυρού (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας), Ά. Δαρζέντα (Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Σύρου «Το Καστρί»)
Μ. Ζορμπά (Βιομηχανικό Μουσείο)

Διοργάνωση: Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου, Πνευματικό Κέντρο.

*** h/work/worker
Βιομηχανικό Μουσείο, κτίριο Κορνηλάκη
Εικαστική παρέμβαση της Λίζας Δέλβη
4 Μαΐου – 15 Σεπτεμβρίου
Οι επισκέπτες καλούνται να οικειοποιηθούν το χώρο ενός παλιού εργοστασίου επεξεργασίας δέρματος (βυρσοδεψείου), που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και ως πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, μέσα από τη μετατροπή του σε πεδίο εικαστικής δράσης. Ο χώρος, στον οποίο συναντιόνται τρεις λειτουργίες του παρελθόντος και του παρόντος, προσφέρει τη δυνατότητα ν’ αφουγκραστούμε την ιστορία του τόπου και τις ιστορίες των ανθρώπων. Τα μηχανήματα του παλιού εργοστασίου και οι ιδιαιτερότητες του κτιρίου χρησιμοποιούνται προκειμένου να προκύψουν νέα αντικείμενα μνήμης. Με τον τρόπο αυτό ο χώρος ενεργοποιείται / μεταβάλλεται σε ένα παιχνίδι εικαστικής δημιουργίας.

Η υφάντρια και άλλα έργα

του Κώστα Βαρβέρη

Ωράριο επισκέψεων:
4 Μαΐου-30 Ιουνίου, Δευ.-Παρ. 8:30-15:00 Τετ. και Πέμ. έως 19:00
1 Ιουλίου-7 Αυγούστου, Δευ.-Παρ. 8:30-15:00
17 Αυγούστου-15 Σεπτεμβρίου, Δευ.-Παρ. 8:30-15:00

*** Έκθεση εφημερίδων της Πρωτομαγιάς-κατάστιχα, μισθολόγια, μαρτυρίες
Ιστορικό Αρχείο Ερμούπολης (ΓΑΚ)
30 Απριλίου-15 Μαΐου, 10:00-15.00
Συγκέντρωση και επιμέλεια υλικού: Αγγελική Ψιλοπούλου

Παρά τας ερυθράς προκηρύξεις, τας προσκλήσεις και τον… ηλεκτροφωτισμόν του Εργατικού Κέντρου, η εργατική πρωτομαγιά εωρτάσθη εις την πόλιν μας άνευ οιασδήποτε συγκεντρώσεως εργατών
Θάρρος, Σύρος, 4 Μαΐου 1934

Ανοιχτή πρόσκληση του Ιστορικού Αρχείου να ξεφυλλίσουμε παλιές εφημερίδες και να στοχαστούμε πάνω στα πρωτοσέλιδα και τα κείμενα των εφημερίδων της Πρωτομαγιάς σε παλιότερες εποχές. Επίσης οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεφυλλίσουν κατάστιχα, μισθολόγια, καθώς και το χειρόγραφο Ημερολόγιο του παλιού συνδικαλιστή κ. Σπύρου Κρεατσούλα.

***Έκθεση Δημοτικής Συλλογής

Πνευματικό Κέντρο, Αίθουσα Τέχνης Ερμούπολις
Εγκαίνια, 1η Μαΐου, ώρα 20:00
Η δημοτική Συλλογή αναδεικνύει την εικαστική ματιά πάνω σε τοπία, πρόσωπα και καταστάσεις, με κυρίαρχη μια ρομαντική εκδοχή της Άνοιξης. Πίνακες που επικεντρώνονται κυρίως στη φύση, την ανθοφορία, τους καρπούς της γης. Η Άνοιξη σαν η κατεξοχήν ανανεωτική εποχή του χρόνου.

***Μίμου Άπτου

«Ο μύθος…της αράχνης»
Ένα θεατρικό δρώμενο για τους μύθους και «μύθους» της κοινωνίας μας με κριτική διάθεση και προβληματισμό.
(Η ημέρα και ώρα θα ανακοινωθούν από τους Μίμου Άπτου)

***Με τα μάτια μιας εργάτριας

Μια ξενάγηση-έκπληξη χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού, ένα απροσδόκητο happening που θα ξετυλιχθεί στην πόλη μέσα από τη μαρτυρία μιας εργάτριας που παρατηρεί και αφηγείται τη ζωή στα αστικά σπίτια, στα υφαντήρια, στη βόλτα, στα πρόσωπα και στις συμπεριφορές της καθημερινής ζωής της αλλοτινής Ερμούπολης. Η ξενάγηση θα περιηγηθεί τα αρχοντικά στα Βαπόρια, θα περάσει από την πλατεία Μιαούλη, την παραλία, το Νεώριο, θα μας δείξει τα παλιά εργοστάσια, τα ξυλουργεία, τα υφαντουργεία, τα βυρσοδεψεία, αλλά και τα μαγεριά, τα καπηλειά, τα οινοπνευματοποιεία και τα πορνεία μιας άλλης εποχής. Μια performance που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη την Πρωτομαγιά και θα στηριχθεί στη συμμετοχή όσων θα έχουν την τύχη να είναι παρόντες.

***Η εργατική τάξη «δεν» πάει στον Παράδεισο
Προβολές ταινιών στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την Κινηματογραφική Λέσχη, κτίριο Κορνηλάκη

Δευτέρα, 4 Μαΐου, ώρα 21:00: Ντοκιμαντέρ: Νεώριο του Χρήστου Βούπουρα / Αναμονή του Κώστα Σφήκα/ Παρασκευή με Δευτέρα του Βασίλη Βαφέα. Θα προλογίσει ο Αριστείδης Τριγώνης (Νεώριον Ναυπηγεία Σύρου)
Τρίτη, 5 Μαΐου, ώρα 20:00: Ελεύθερος Ωραρίου του Laurent Cantet & 22:00: Το Αλάτι της Γης του Herbert Biberman
Τετάρτη, 6 Μαΐου, ώρα 20:00: Ψωμί και Τριαντάφυλλα του Ken Loach & 22:00: Το Σύνδρομο της Κίνας του J. Bridges
Πέμπτη, 7 Μαΐου, ώρα 20:00: Μοντέρνοι Καιροί του Charlie Chaplin & 22:00: Ανατολική Περιφέρεια του Β. Βαφέα
Παρασκευή, 8 Μαΐου, ώρα 20:00: Δευτέρες με Λιακάδα του Fernando L.de Aranoa & 22:00: Μοντέλο του Κ. Σφήκα

Οργάνωση Αλίκη Τσουκαλά, επιλογή ταινιών Βασίλης Βαφέας.

***Από τη φιλανθρωπία στην κοινωνική αλληλεγγύη
Σάββατο, 23 Μαΐου, ώρα 11:00-13:00
Ενιαίο ΚΕΚ Ν. Κυκλάδων - Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Ν. Κυκλάδων (παλαιό Μπαμπαγιώτειο Ορφανοτροφείο)
Ν. Μανδηλαρά 11

Βιωματικό Εργαστήρι
στο οποίο μπορείτε να δηλώσετε ελεύθερη συμμετοχή. Τρεις διαφορετικές ομάδες πολιτών θα προσπαθήσουν να δώσουν λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα μέσα από τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις: τη φιλανθρωπία, την κοινωνική πολιτική, τις δράσεις πολιτών.

Διοργάνωση: Ενιαίο ΚΕΚ Ν. Κυκλάδων, Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Ν. Κυκλάδων, Βιομηχανικό Μουσείο.
Υπεύθυνη: Μελίνα Δαρζέντα (Δηλώσεις συμμετοχής στο 22810.85354-6 & 22810.85379 ή m.darzenta@ncyclades.gr έως τις 15 Μαΐου).

***Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού της Πρωτομαγιάς
Βιομηχανικό Μουσείο
Πέμπτη 30 Απριλίου, ώρα 09:00
Ποιος είναι ο χαμένος θησαυρός που θα ψάξουν να βρουν τα παιδιά μέσα στην πόλη; Ένα παιχνίδι για τους μαθητές και τις μαθήτριες της 6ης Δημοτικού όλων των σχολείων, που θα ξεκινήσει από το Βιομηχανικό Μουσείο την παραμονή της Πρωτομαγιάς.

Μια συνεργασία του Βιομηχανικού Μουσείου, των Σχολικών Συμβούλων της Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων, του Πνευματικού Κέντρου και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Υπεύθυνη διοργάνωσης: Ρούλα Λίβα
Δώρα για όλες τις τάξεις που θα συμμετάσχουν

*** Μ’ ένα στεφάνι Πρωτομαγιάς, χίλια χρώματα, χίλιες λέξεις
Πέμπτη, 30 Απριλίου, ώρα 18:00
Βαρδάκειος Σχολή, πίσω από το θέατρο Απόλλων
Με τη συμμετοχή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας

Ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να φτιάξουμε τα δικά μας πρωτομαγιάτικα στεφάνια με εναλλακτικά υλικά, παρέα με τους μαθητές της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Εργαστήρι κατασκευής πρωτομαγιάτικου στεφανιού με υλικά από τη φύση και τη βιομηχανία: λουλούδια, χαρτί, ύφασμα, κορδέλες, χαρτοπολτό, ανακυκλώσιμα υλικά.
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ρεγγίνα Σίμμελ.

Η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης από τα τέλη του 19ου έως και το 1970 πρόσφερε δωρεάν πρωτοβάθμια και τεχνική εκπαίδευση σε παιδιά που αγωνίζονταν για το μεροκάματο. Σήμερα βρίσκεται κοντά στους μετανάστες προσφέροντάς τους μαθήματα ελληνικών και αγγλικών.

***Χάρη στα βιβλία ονειρευτήκαμε έναν καλύτερο κόσμο

Αμφιθέατρο Παν/μίου (παλιό 1ο Γυμνάσιο)
Πέμπτη, 7 Μαΐου, ώρα 19:00

Ανοιχτή συζήτηση για ιδέες και βιβλία που αποτέλεσαν σταθμό στον προβληματισμό μας, όπως λχ το Κεφάλαιο του Κ. Μαρξ, η Ιστορία του Εργατικού Κινήματος του Γ. Κορδάτου, η Ιστορία του Μαρξισμού του Πρ. Βρανίτσκι και όσα άλλα βιβλία θα προταθούν στη συζήτηση.
Θα συμμετέχουν: Ν. Αλμπανόπουλος & Γ. Πιταούλης (Πνευματικό Κέντρο), Μ. Ζορμπά (Βιομηχανικό Μουσείο), Θ. Μήτσκας (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων), Γ. Καλημερίδης (Σύλλογος Δασκάλων).

Δημοτική Βιβλιοθήκη
4 -15 Μαΐου, Δε. & Πα. 14:00-19:00, Τρ., Τε., Πε. 9:00-14:30

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα έχει στη διάθεση όλων μια μικρή συλλογή βιβλίων για τη ζωή της εργατικής τάξης το 19ο & 20ό αι. και το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Οργάνωση: Βιομηχανικό Μουσείο, Πνευματικό Κέντρο και Δημοτική Βιβλιοθήκη

ΠρωτομαγιΑΣΜΑΤΑ

Συναυλία με τους: Μιχάλη Λαμπρίδη (πλήκτρα), Γιάννα Δεμίρη (τραγούδι), Ηλία Θεοδωρόπουλο (μπουζούκι) , Αλφρέδο Δελιβέρτη (κιθάρα), Λάμπρο Σακελλαρίου (κρουστά).
Διοργάνωση: Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε Κυκλάδων
(Η ημέρα και ώρα θα ανακοινωθούν προσεχώς)

***Μετανάστες και ιδιότητα του πολίτη.
Από τη συμβίωση με τους άλλους στη συγκρότηση του εμείς.
Παρασκευή, 29 Μαΐου, ώρα 19:00
Αμφιθέατρο Παν/μίου (παλιό 1ο Γυμνάσιο)

Ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή των:
Ανδρέα Τάκη, βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη
Κωστή Παπαϊωάννου, Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Χρύσας Χατζή, Γ. Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Οργάνωση: Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων & Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου.

*** Εργασιακά Δικαιώματα. Γνωρίζουμε για να διεκδικούμε
Σάββατο, 30 Μαΐου, ώρα 19:00
Αμφιθέατρο Παν/μίου (παλιό 1ο Γυμνάσιο)

Συζήτηση και ενημέρωση για τα εργασιακά δικαιώματα. Προσέγγιση των τελευταίων εξελίξεων και των μεταβολών στις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουμε το κοινωνικό δικαίωμα της εργασίας και να το διεκδικήσουμε με καλύτερους όρους.

Οργάνωση: Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Ν. Κυκλάδων, Ενιαίο Κ.Ε.Κ. Ν. Κυκλάδων, Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου.

*** Η εργατική τάξη στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη
Ένα φωτογραφικό σχόλιο του Γιώργου Τερζή
Βιομηχανικό Μουσείο, κτίριο Κατσιμαντή
30 Απριλίου – 30 Μαΐου, ωράριο Μουσείου.

*** Το Πρωτομαγιάτικο Στεφάνι & η Ανοιξιάτικη Σύρα
Μαθητικός διαγωνισμός φωτογραφίας και δοκιμίου στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου. Κάθε φωτογραφία θα σχολιάζεται από συνοδευτικό κείμενο.

Μια συνεργασία του Βιομηχανικού Μουσείου, των Τμημάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Αγωγής Υγείας Β/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων και της σχολικής συμβούλου των φιλολόγων κ. Μαρίας Βασιλάκη.


Οργάνωση και Συντονισμός Προγράμματος: Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου Concept, Σχεδιασμός δράσεων, Κείμενα: Μυρσίνη Ζορμπά Υπεύθυνη Συντονισμού: Ρούλα Λίβα Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Κώστας Πολάτογλου

Διαβάστε περισσότερα...