Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Ειδική έκδοση του London School of Economics για τα «Δεκεμβριανά του 2008»


«Επιστροφή στην πολιτική του πεζοδρομίου» τιτλοφορείται η ειδική έκδοση του ελληνικού Παρατηρητήριου του London School of Economics (LSE) για τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο με αφορμή την δολοφονία του μαθητή
Αλέξη Γρηγορόπουλου.


Η έκδοση περιλαμβάνει άρθρα και δοκίμια που τα υπογράφουν επιφανείς δημοσιολόγοι, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί, ανάμεσά τους οι Κέβιν Φήδερστον και Νίκος Μουζέλης, καθηγητές στο LSE, ο Διευθυντής Σύνταξης του Βήματος Αντ. Καρακούσης, ο πολιτικός αναλυτής της Καθημερινής Πάσχος Μανδραβέλης κ.α.
Η ειδική έκδοση έχει δημοσιευθεί στην Αγγλική γλώσσα καθώς απευθύνεται στο παγκόσμιο κοινό.

Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Για δεν μ΄αφηνετε ησυχο, αστε με ησυχο , οοοοοόλοι!!!





kavatza.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα...

Το νομότυπο της υπουργικής κουκούλας!

Από Εύη Βαγιάτη

επίκαιρο :

Η ποινική ευθύνη των υπουργών είναι ζήτημα που ανάγεται στους μεσαιωνικούς χρόνους της Αγγλίας. Γενεσιουργός του θεσμού της ευθύνης των υπουργών υπήρξε η πρακτική του αγγλικού πολιτεύματος, εφόσον «the King can do no wrong».
Δε γινόταν λοιπόν να μην αποτελέσει μέλημα και των ελληνικών Συνταγμάτων η ποινική ευθύνη των υπουργών. Ο πρώτος σχετικός νόμος ήταν ο ΦΠΣτ του 1876, ο οποίος τροποποιήθηκε από τον Ν. ΧΕ του 1873. Το νομοθετικό αυτό καθεστώς διατηρήθηκε μέχρι την έκδοση του ν.δ. 802/1971, ενώ ακολουθήθηκε και από το Σύνταγμα του 1975, με τη ρητή διάταξη «ώσπου να εκδοθεί ο από το άρθρο 86 παρ. 1 προβλεπόμενος νόμος».
Χρειάστηκε να ξεσπάσει το «σκάνδαλο Κοσκωτά» το 1989 για να εκδοθεί τελικά ο σχετικός νόμος 2509/1997. (Αυτό βέβαια δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό χαρακτηριστικό. Και στο Βέλγιο χρειάστηκε να ξεσπάσει το ανάλογο σκάνδαλο περί κατάθεσης μίζας σε συγκεκριμένο κόμμα για να εκδοθεί το 1989 νόμος που να ρυθμίζει την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων).
Επειδή όμως και οι διατάξεις του Ν. 2509/1997 έγιναν αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων, κρίθηκε αναγκαία η τροποποίησή τους, η οποία συνετελέσθη εν έτει 2001 με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Και πάλι όμως, το σχετικό άρθρο 86 του Συντάγματος δε συμβαδίζει με την έννοια του Κράτους-Δικαίου ούτε ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας δικαιοκρατικής κοινωνίας. Γιατί;

Παραθέτω τους βασικότερους λόγους, στους οποίους στηρίζω την άποψή μου αυτή:

Α) Το Κοινοβούλιο χρειάζεται να αποφασίσει δύο φορές, κατ’ απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών, ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη. Αρχικά, για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και εν συνεχεία, όταν το πόρισμα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, θα αποφασίσει για την άσκηση ή μη τη δίωξης.
! Σημειωτέον δε, ότι αν ο «εγκαλούμενος» Υπουργός ανήκει στο κόμμα που διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, τότε η λήψη της απόφασης της Βουλής για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση ή μη της ποινικής δίωξης καθίσταται σχεδόν αδύνατη!

Β) Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 86 Συντ. «η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την παρ. 1 αρμοδιότητά της (σύσταση επιτροπής και άσκηση δίωξης) μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος)».
Τι σημαίνει αυτό; Σχεδόν σίγουρη ατιμωρησία για όσα αδικήματα τελέστηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου εφόσον το ίδιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές!

Γ) Ο σχετικός νόμος περί ποινικής ευθύνης Υπουργών (Ν. 3126/2003) προβλέπει ότι οι αξιόποινες πράξεις (πλημμελήματα, κακουργήματα) παραγράφονται με τη συμπλήρωση 5ετίας από την ημέρα τέλεσής τους, προθεσμία ιδιαίτερα ασφυκτική, που οδηγεί στην εξάλειψη του αξιοποίνου σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Εν κατακλείδι, θεσμοθετήθηκε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία για την ποινική δίωξη των υπουργών, η οποία δύσκολα καταλήγει στην παραπομπή τους στο ακροατήριο.

Εντύπωση όμως προκαλεί η αντιμετώπιση του ιδίου ζητήματος από τα Συντάγματα άλλων χωρών:
Το αμερικανικό σύνταγμα ορίζει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει τη μοναδική εξουσία να απαγγείλει κατηγορία κατά υπουργών για αξιόποινη πράξη, η Γερουσία να εκδικάσει την κατηγορία ενώ για την καταδικαστική απόφαση απαιτείται η πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων γερουσιαστών. Ο καταδικασθείς υπουργός καθαιρείται από το αξίωμά του και στη συνέχεια μπορεί να δικαστεί στα κοινά δικαστήρια όπως οι λοιποί πολίτες.
Το ισχύον Σύνταγμα της Γαλλίας ορίζει ότι τα υπουργικά εγκλήματα δικάζονται από το «Δικαστήριο της Δημοκρατίας», το οποίο συγκροτείται από 12 κοινοβουλευτικούς και 3 αρεοπαγίτες. Οποιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι ζημιώθηκε από αξιόποινη πράξη Υπουργού μπορεί να υποβάλλει μήνυση στην «Επιτροπή Προσφυγών», η οποία είτε τη θέτει στο αρχείο είτε παραπέμπει τον Υπουργό στο παραπάνω «Δικαστήριο της Δημοκρατίας».
Στην Ιταλία προβλέπεται οι Υπουργοί να δικάζονται από τα κοινά δικαστήρια για τις αξιόποινες πράξεις τους, ενώ στο Βέλγιο και στην Ισπανία οι Υπουργοί δικάζονται για τις ποινικές παραβάσεις τους από το ανώτατα δικαστήρια.

Το ελληνικό Σύνταγμα λοιπόν είναι ίσως το μοναδικό, εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες φιλελεύθερες δημοκρατίες, που εξασφαλίζει, με το τέχνασμα των παραγραφών και των μεθοδικών διαδικασιών, ώστε οι έλληνες υπουργοί να είναι υπεράνω των νόμων. Έτσι, δημιουργείται (και καθόλου άδικα) η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι οι νόμοι περί ευθύνης Υπουργών, θεσπίστηκαν για να καλύπτουν…. «σκάνδαλα»…

To ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει την περίφημη διάκριση των εξουσιών. Διάκριση σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία. Όταν η μία διαπλέκεται με την άλλη και πολλάκις φτάνουν σε σημείο αλληλοαναίρεσης, είναι σαν να δηλώνεις φυτοφάγος και να τρως κρέας…Και αυτό το κρέας, να το βαφτίζεις ψάρι..
…Ως πότε όμως θα τηρείται «σιγή ιχθύος» σε κάθε σκάνδαλο που ανακύπτει;

Διαβάστε περισσότερα...

κι ο Σπηλιωτόπουλος παίζει με το...........blog του

Μπορεί σε ενάμιση μήνα τα δημόσια σχολεία να κλείνουν, οι 6.500 καθαρίστριες, όμως, που εργάζονται σε αυτά, παραμένουν εδώ και οκτώ μήνες απλήρωτες!
Κι αυτό γιατί, όπως καταγγέλλουν, άλλη σύμβαση υπέγραψαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς και άλλη έφτασε στα χέρια τους τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα ούτε η πρώτη να έχει ισχύ, αλλά και ούτε η δεύτερη να έχει υπογραφεί από τους αρμόδιους φορείς. Γεγονός βέβαια που δεν επιθυμούν οι καθαρίστριες, αφού τη χαρακτηρίζουν «σύμβαση ντροπής» και ζητούν να αποσυρθεί.
Από τον Σεπτέμβριο οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων υπάγονται στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και όχι στο υπουργείο Παιδείας, όπως ίσχυε πέρυσι.
«Από τότε», λέει η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Δημοσίων Σχολειών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών Στέλλα Γερασιμάτου «οι εργαζόμενες δεν αναφέρονται πουθενά. Αν και εργάζονται από 1/9/2008 η σύμβαση έργου έχει ημερομηνία έναρξης 17/2/2009 που σημαίνει ότι εδώ και 6 μήνες αυτές οι γυναίκες εργάζονται ανασφάλιστες και δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους.
»Οκτώ μήνες τώρα ελάχιστες έχουν πληρωθεί. Όσες πήραν τα χρήματά τους», προσθέτει, «τα πήραν γιατί κάποιοι από τους διευθυντές των σχολείων είχαν φιλότιμο και πήραν κονδύλια απ' αλλού για να τα δώσουν σε αυτές τις εργαζόμενες. Είναι ντροπή. Εκμεταλλεύονται το φιλότιμο μας και το γεγονός ότι είμαστε μητέρες και έχουμε ευαισθησίες».
«Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί», προσθέτει η κ. Γερασιμάτου, «ότι το καθεστώς και οι όροι απασχόλησης των συμβασιούχων καθαριστριών θα είχε ρυθμιστεί έγκαιρα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αντ' αυτού, το υπουργείο Παιδείας προσκόμισε μέσω των διευθυντών εκπαίδευσης τη «σύμβαση παροχής υπηρεσιών καθαριότητας σχολείων, η οποία μεταξύ άλλων καταργεί τα όποια εναπομείναντα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των καθαριστριών, ορίζει αναδρομική ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης τα μέσα Φεβρουαρίου, υπεξαιρώντας τις δεδουλευμένες αποδοχές τους και την ασφάλισή τους από το Σεπτέμβριο 2008 και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών (συνεργεία) στο χώρο της καθαριότητας των σχολείων».



enet

Διαβάστε περισσότερα...

«Ποιος θα μορφώσει τους πολίτες μας»

Το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σας καλεί με χαρά στη διάλεξη-συζήτηση που θα δώσει η Dan Bechmann, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Paris 8, την Πέμπτη 7 Μαϊου 2009 στις 7 μ.μ., με θέμα:

«Ποιος θα μορφώσει τους πολίτες μας»;

(Η σχέση των νέων συλλογικών μορφών οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας με το σχολείο και τη μόρφωση των πολιτών).
Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι έχουν σημειωθεί ριζικές διαφοροποιήσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, η Dan Bechmann μελετά τη νέα διάσταση που αποκτά η έννοια της μόρφωσης και της επιμόρφωσης. Οι απόψεις της μας ωθούν στο να προβληματισθούμε για το ρόλο του σχολείου στη σύγχρονη κοινωνία, την πολύπλευρη ψυχολογική και κοινωνική σημασία της μόρφωσης και, τελικά, τη σχέση μας ως ενεργών πολιτών με την κοινωνία στην οποία ζούμε.
Η κ. Bechmann επισημαίνει έχει αλλάξει ότι το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο εξελισσόμαστε τα τελευταία χρόνια. Επιμορφωνόμαστε με διαδικασίες δια βίου μάθησης και τούτο αποτελεί ένα είδους επανάστασης. Σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει στις μεθόδους της εκμάθησης. Θα μπορούσαμε σύμφωνα με τον Ιβάν Illich να μιλήσουμε για «αποσχολικοποιήση» καθώς και για «πνευματική εγκατάλειψη του σχολείου»; Όλες οι παραδοσιακές θέσεις σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση, και τα αντίστοιχα επίπεδα σπουδών έχουν ανατραπεί.
Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων αιώνων, η μόρφωση πραγματοποιούνταν κυρίως κατά την παιδική ηλικία, για τους δε προνομιούχους στην αρχή της ενήλικης ζωής τους. Το κοινό που μορφώνεται άλλαξε Οι κοινωνικές ομάδες που μορφώνονται έχουν αυξηθεί. Οι φορείς που παρεμβαίνουν στη διευρυμένη διαδικασία μόρφωσης και κατάρτισης έχουν επίσης αλλάξει: δεν περιορίζονται πια στους φορείς που ελέγχονται από τη δημόσια εκπαίδευση. Οι δημόσιοι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, οι επιχειρήσεις, οι ενώσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οργανώνουν επιμορφωτικά προγράμματα και καθίστανται σημαντικοί παραγωγοί και διανομείς «γνώσεων».
Υπάρχουν νέες προκλήσεις. Ξεκινούμε την επαγγελματική μας ζωή αργότερα και σταματάμε νωρίτερα εάν στο μεταξύ δεν μας πλήξει η ανεργία. Εκπαιδευόμαστε/επιμορφωνόμαστε επίσης από ευχαρίστηση, για να καλύψουμε τον ελεύθερο χρόνο μας, για συνδικαλιστικούς ή πολιτικούς λόγους, για να μάθουμε ένα άθλημα, ένα hobby, για να κατορθώσουμε να μαστορεύουμε καλύτερα, να μαγειρεύουμε καλύτερα ή να καλλιεργούμε καλύτερα. Οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα το διαδίκτυο μας επιτρέπουν την ευκολότερη πρόσβαση στη γνώση.
Το άγχος και η χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά μας οδηγούν στην επιμόρφωση/κατάρτιση.
Η κατάρτιση και η εκπαίδευση, η μόρφωση, η διδασκαλία, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων πραγματοποιούνται έξω από τα σχολικά συστήματα και δεν υπάγονται στον έλεγχο των θεσμικών εκπαιδευτικών αρχών ή των εμπορικών δομών. Όλες αυτές οι αλλαγές στις διαδικασίες της ζωής, ανέδειξαν το ζήτημα της επιμόρφωσης για τις συλλογικές μορφές οργάνωσης, αλλά και για την ανάπτυξη της μόρφωσης/ επιμόρφωσης μέσα από τις μορφές συλλογικής οργάνωσης.
Το να εκπαιδευτεί το άτομο για μορφές συλλογικής οργάνωσης και δραστηριοποίησης σημαίνει να επιλέξει γνώσεις που θα του επιτρέψουν να ενεργήσει ως πολίτης με στόχους ηθικούς και κοινοτικούς. Επίσης, να αποκτήσει δεξιότητες και γνώσεις μέσω της άσκησης ευθυνών ή την ολοκλήρωση ενεργειών με άμεσα πρακτικό σκοπό. Δεν πρόκειται πια για μια «μάθηση για τη μάθηση», αλλά για μάθηση που θα επιτρέψει στο άτομο να τη χρησιμοποιήσει άμεσα, με τρόπους βασισμένους στην κοινωνική αλληλεπίδραση
Η κυρία Bechmann καταλήγει στο ότι η οικειοποίηση των γνώσεων από τον εκπαιδευόμενο ως δημιουργό της δικής του ανάπτυξης αποτελεί το κεντρικό σημείο της συζήτησης. Αντιμετωπίζει το άτομο ως ευαίσθητο υποκείμενο με την ικανότητα του αυτοστοχασμού και της κριτικής σκέψης. Ως πράττοντα που αφομοιώνει τη γνώση του.
Η Dan Ferrand-Bechmann είναι Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Paris 8 και στο Centre d'Etudes des Solidarités Sociales
Η διάλεξη θα δοθεί στα γαλλικά με σύγχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Όπως πάντα, στο τέλος της διάλεξης θα ακολουθήσει συζήτηση και μικρή φιλική δεξίωση

Διαβάστε περισσότερα...

τοπικά 7/05/09

ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην Ιο για την εξιχνίαση της δολοφονίας της 59χρονης μαγείρισσας, που βρέθηκε νεκρή μέσα σε μια λίμνη αίματος το πρωί της Δευτέρας, στον δημοτικό παιδικό σταθμό της Ίου.
Η νεκροψία-νεκροτομή στη σορό της άτυχης γυναίκας έδειξε ότι έχει υποστεί τρία θλαστικά τραύματα και ρωγμώδες κάταγμα στο κρανίο από αιχμηρό αντικείμενο. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις αποκλείουν το ενδεχόμενο της ληστείας, καθώς τα προσωπικά της αντικείμενα δεν εκλάπησαν.
Η 59χρονη είχε πάει νωρίς το πρωί στον παιδικό σταθμό, όπως κάθε ημέρα για να ετοιμάσει το γάλα των παιδιών. Την εντόπισε νεκρή η βρεφοκόμος, η οποία στη συνέχεια ειδοποίησε την οικογένεια της άτυχης γυναίκας. Η σορός της διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Στη συνέχεια, τα τρία παιδιά του θύματος ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία ξεκίνησε τις έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης.



πράσινο φως πήραν οι δήμοι Άνω Σύρου και ποσειδωνίας για την αποδοχή και σύνδεση τους με τον βιολογικό καθαρισμό της Ερμούπολης .
υπέρ τάχθηκαν και οι φορείς του Μάννα που αντιδρούσαν στην επέκταση του,καθώς είχαν εκφράσει ανησυχίες για μόλυνση και υποβάθμιση της περιοχής.
ωφελημένη φαίνεται και η Ερμούπολη καθώς με την χρηματοδότηση που θα πάρει ο δήμος Ποσειδωνίας για την σύνδεση της στο βιολογικό, θα έχουμε επέκταση του καθώς και τεχνολογική αναβάθμιση.





«Χάρη στα βιβλία ονειρευτήκαμε έναν καλύτερο κόσμο»


Πέμπτη 7 Μαΐου, ώρα 19:00
Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου (πρώην 1ο Γυμνάσιο Ερμούπολης)


Ανοιχτή συζήτηση για ιδέες και βιβλία που αποτέλεσαν σταθμό στον προβληματισμό μας, όπως λχ. το Κεφάλαιο του Κ. Μαρξ, η Ιστορία του Εργατικού Κινήματος του Γ. Κορδάτου, η Ιστορία του Μαρξισμού του Πρ. Βρανίτσκι και όσα άλλα προταθούν στη συζήτηση.
Θα συμμετέχουν: Ν. Αλμπανόπουλος & Γ. Πιταούλης (Πνευματικό Κέντρο), Μ. Ζορμπά (Βιομηχανικό Μουσείο), Θ. Μήτσκας (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων), Γ. Καλημερίδης (Σύλλογος Δασκάλων).

Οργάνωση: Βιομηχανικό Μουσείο, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης, Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημοτική Βιβλιοθήκη

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση

dpsdfs.blogspot.com



Να ρίξουν τις τιμές για ξένους και Έλληνες τουρίστες κάλεσε τους ξενοδόχους ο πρωθυπουργός
Από το βήμα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι μετά το πακέτο στήριξης που ήδη προσέφερε το κράτος στη δοκιμαζόμενη από την κρίση τουριστική αγορά, τώρα είναι η σειρά των επιχειρήσεων να προσφέρουν αυτό που οφείλουν στην κοινωνία.
«Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την οικονομική και κοινωνική σπουδαιότητα του τουρισμού, εξαντλεί κάθε δυνατότητα για τη στήριξή του. Τολμώ να πω ότι έκανε περισσότερα απ’ όσα για οποιονδήποτε άλλο κλάδο», είπε ο πρωθυπουργός, αφού είχε αναφερθεί σε δέκα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί για τη στήριξη του τουρισμού.
«Σε μια περίοδο, όμως, παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι προς όφελος τόσο των άμεσα όσο και των έμμεσα εμπλεκόμενων στο τουριστικό προϊόν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη συμπίεση των τιμών. Σε συνδυασμό βέβαια με τη διατήρηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Και αυτό όχι μόνο για την προσέλκυση ξένων επισκεπτών, αλλά και για τους Έλληνες που επιλέγουν να χαρούν την Ελλάδα. Έχει μεγάλη σημασία η προσπάθεια αυτή. Θα είναι προς όφελος της τουριστικής βιομηχανίας μας. Θα είναι προς όφελος της κοινωνίας μας. Θα είναι ένα εξαιρετικά θετικό μήνυμα στους δύσκολους αυτούς καιρούς»
Η έως τώρα πρακτική των ξενοδόχων δεν έδειξε ότι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν φθηνότερες τιμές, κυρίως για τους Έλληνες τουρίστες.
Kάτι που έχει ήδη ζητήσει με δημόσια παρέμβασή του ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Μαρκόπουλος, προκαλώντας δυσφορία στο χώρο των ξενοδόχων. Όπως είπε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Νίκος Αγγελόπουλος, τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του τουρισμού επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να ρίξουν τις τιμές, ενώ ο ίδιος είχε πει πριν από ένα μήνα ότι για να γίνει περαιτέρω μείωση πρέπει να πάρει η κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα στήριξης…
Προβάλλεται δηλαδή από τον τουριστικό κλάδο ένα δίλημμα του τύπου: Ή μας στηρίζετε οικονομικά και ρίχνουμε τις τιμές χωρίς να απολύσουμε εργαζόμενους ή δεν μας στηρίζετε και μετράμε στο τέλος του χρόνου λουκέτα σε ξενοδοχεία, μεγάλες απώλειες στις διανυκτερεύσεις και στην απασχόληση.
«Ο ελληνικός τουρισμός δεν μπορεί να ανταγωνίζεται τις χώρες εκτός ζώνης ευρώ με όρους μειοδοσίας. Η Ελλάδα, αντί να διαφημίζει φτηνές τιμές, οφείλει να προβάλλει και να τονίζει τη γεωφυσική και πολιτισμική της μοναδικότητα και ταυτότητα», είπε χθες ο κ. Αγγελόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ζήτησε τη θεσμοθέτηση υπερκομματικού γενικού γραμματέα στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με 5ετή θητεία. Ο κ. Αγγελόπουλος ήταν επικριτικός στο θέμα της διεθνούς προβολής της χώρας (για την οποία θα δαπανήσει φέτος ο Προϋπολογισμός ποσό αυξημένο κατά 50% σε σχέση με πέρσι) και διετύπωσε αιτήματα για χρηματοδότηση από τις τράπεζες και για επιδότηση της εργασίας όχι μόνο τον Απρίλιο και το Μάιο, αλλά και τους επόμενους μήνες, πάλι από το κράτος.
Τα μεγέθη
17,5% μειώθηκε η πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η μείωση της μέσης τιμής ήταν μόνο 3,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής.
14% μείωσαν στο τρίμηνο τις τιμές τους τα ξενοδοχεία της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, 18% του Λονδίνου, 11% του Παρισιού, 10% του Άμστερνταμ, 4% της Ρώμης και 3% του ήδη φθηνού Βερολίνου.
15,1 εκατομμύρια ήταν κατά το 2008 οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα, ενώ εάν προστεθούν και οι αφίξεις οικονομικών μεταναστών, ο αριθμός φτάνει στα 17 εκατομμύρια.
11,7 δισ. ευρώ ήταν τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος.
9,8% ήταν το ποσοστό μείωσης της επιβατικής κίνησης εξωτερικού στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο πρώτο τρίμηνο φέτος, ενώ το Μάρτιο η μείωση ανήλθε σε 16,2%.
20,2% μειώθηκε το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα στο πρώτο δίμηνο του 2009 και διαμορφώθηκε στα 283,7 εκατ. ευρώ, έναντι 355,7 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί πέρυσι.





πηγές: madata.gr,kykladesnews.gr,dpsdfs.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα...

γενικά....7/05/09


απόσυρση της τροπολογίας-ξεφτίλα
των Παυλόπουλου-Παπαθανασίου που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο το βράδυ της 30/4 για την μη φορολόγηση του 2% των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων στον χώρο της ενημέρωσης


Σε ψηφοφορία μετά τα μεσάνυχτα απορρίφθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.

Κατά της πρότασης ψήφισαν 151 βουλευτές της συμπολίτευσης και υπέρ 148 της αντιπολίτευσης.
Απουσίαζε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Παπαγιαννάκης ο οποίος με επιστολή του δήλωσε ότι εάν παρίστατο θα ψήφιζε «ναι».
Την συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας «άνοιξε» με την ομιλία του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κ.Χυτήρης, ο οποίος κάλεσε το βουλευτικό σώμα να υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. «Η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens είναι άμεσο εθνικό καθήκον και πρέπει να ψηφισθεί και να συγκληθεί τώρα», δήλωσε. «Το σκάνδαλο Siemens δεν χωρίζεται σε προ και μετά το 2004. Είναι ένα! Δεν χωρίζεται η παραγγελία από την παραλαβή του C4I. Έχετε το «πάνω χέρι» εναντίον του ΠΑΣΟΚ, λέτε. Τότε τι φοβάστε; Γιατί κάτι φοβάστε», προσέθεσε, αφήνοντας αιχμή κατά της κυβέρνησης.
Τη σκυτάλη έλαβε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Καραμάριος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της καταψηφίσεως της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής αρμόζει να γίνει «όταν η Δικαιοσύνη, που έχει επιληφθεί της υπόθεσης, περατώσει τις δικές της υποχρεώσεις, και όταν βρεθεί μπροστά στις διατάξεις του άρθρου 86 Συντάγματος».
Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι συγκαλύπτει την αλήθεια, σχολιάζοντας: «Αν οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που διέπραξαν αδικήματα στην υπόθεση Siemens, γιατί δεν τους κατονομάζουν και να ζητήσουν εξεταστική με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος;»
Ακολούθησε η εισήγηση του κ.Κανταρτζή, βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος υποστήριξε την αναγκαιότητα για σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση υφίστανται «διαχρονικές ευθύνες τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα, έβαλε κατά της κυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι «το επιχείρημά της ότι η εξεταστική επιτροπή θα παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης δεν πείθει κανέναν».
Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής τάχθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Δρίτσας, ο οποίος επεσήμανε ότι πρόκειται για «ένα σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, που συνοδεύεται από ένα ακόμα μεγαλύτερο, τη συγκάλυψη». Παράλληλα υπογράμμισε την αναγκαιότητα της εξεταστικής επιτροπής, καθώς «όλη αυτή η διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων δεν είναι εύκολο να αποκαλυφθεί μέσα από τη διερεύνηση μόνο της δικαιοσύνης, όταν είναι τόσο στενές οι σχέσεις της με την κυβέρνησης».
Τέλος, τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής υποστήριξε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, κ.Βορίδης, εκτιμώντας ότι η υπόθεση Siemens αφορά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ. «Το γεγονός αυτό συνιστά έναν παραπάνω λόγο για να πει η κυβέρνηση «ναι στην διερεύνηση», σχολίασε. «Ακόμη, όμως, κι αν προέκυπταν ευθύνες ανθρώπων της ΝΔ, η κυβερνητική παράταξη δεν θα ήθελε συγκαλυφθούν», σχολίασε και υπογράμμισε ότι «Αυτό που μας ενδιαφέρει και ενδιαφέρει και τον ελληνικό λαό είναι μη τυχόν υπάρξουν ευθύνες και λόγω της παραγραφής δεν μπορούν μετά να ελεγχθούν».

Ενώ :
Σήμερα θα διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκειμένου να εξεταστεί η δεύτερη δικογραφία εις βάρος του Αριστοτέλη Παυλίδη.
Όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, δεν θα συμμετάσχει καν στη συζήτηση, καθώς το θέμα Παυλίδη έχει κλείσει για τη ΝΔ. «Σε κάποια άλλη ζωή θα παραιτηθώ!» φέρεται να δήλωσε ο πρώην υπουργός Αιγαίου, προκαλώντας οργή στη Ρηγίλλης.

Συνεδριάζει σήμερα η ολομέλεια των εφετών προκειμένου να αποφασίσει εάν η ανάκριση για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου θα διενεργηθεί από εφέτη-ανακριτή.


Επικυρώθηκε από την ΚΕΔΚΕ το σχέδιο απασχόλησης 20.000 ανέργων στους δήμους
, που έχει εκπονήσει το υπουργείο Απασχόλησης.
Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες για την απασχόληση των ανέργων σε δήμους της χώρας, μέσω της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για τρία χρόνια. Η τελική συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ με την παρουσία και της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά.


Ένα νέο σκάνδαλο τύπου Siemens με αφετηρία και πάλι τη Γερμανία και ελληνική πτυχή έρχεται στο φως
Η μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ΜΑΝ βρίσκεται στο στόχαστρο της εισαγγελίας του Μονάχου, μετά από καταγγελίες για μίζες ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ που δίνονταν προκειμένου να διασφαλιστούν συμβόλαια για παντός είδους οχήματα στο εξωτερικό.
Ήδη η εισαγγελία του Μονάχου "ξεσκονίζει" όλους τους φακέλους των συμβάσεων που υπέγραψε η ΜΑΝ με ξένες χώρες, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να μπουν στο μικροσκόπιο των γερμανικών εισαγγελικών αρχών και τα ελληνικά συμβόλαια που εξασφάλισε η γερμανική εταιρία.
Επί του παρόντος, πάντως, η έρευνα δεν καθιστά εκ προοιμίου τις συμβάσεις ύποπτες, αλλά διερευνητές, ενώ επισήμως ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μονάχου Άντον Βίνγκλερ απέφυγε να επιβεβαιώσει, αλλά και να διαψεύσει ότι ευρήματα της έρευνας "αγγίζουν" και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μεταξύ των ελληνικών συμβάσεων που αναμένεται να εξεταστούν από τη γερμανική Δικαιοσύνη είναι η σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια οχημάτων διαφόρων τύπων, μία σύμβαση που υπογράφηκε το Μάρτιο του 2000, συνολικού ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, αναμένεται να διερευνηθεί και η επέκταση της συγκεκριμένης σύμβασης που έγινε τον Αύγουστο του 2002 και προέβλεπε την προμήθεια 35 αρματοφορέων, συνολικού κόστους 17,2 εκατομμυρίων ευρώ. Και στις δύο συμβάσεις ανάδοχος εταιρία ήταν η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ).
Τέλος, στο στόχαστρο της Εισαγγελίας του Μονάχου δεν αποκλείεται να βρεθεί και το συμβόλαιο της αγοράς των αντιαεροπορικών πυραύλων Πάτριοτ, αφού τα φορτηγά και οι πλατφόρμες που μεταφέρουν το αντιπυραυλικό σύστημα είναι κατασκευής της γερμανικής ΜΑΝ.





πηγές: enet,prezatv,tvxs,vima

Διαβάστε περισσότερα...