Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Οι «Πειρατές της Σκανδιναβικής» κερδίζουν μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Το Κόμμα των Πειρατών, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των νεαρών σουηδών ψηφοφόρων, εξασφάλισε το 7,4% των ψήφων και ενδέχεται να κερδίσει μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το exit poll του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου SVT.
Το Κόμμα των Πειρατών εμφανίστηκε ως το πιο ισχυρό κόμμα στην ηλικιακή ομάδα 18-30. Οι Πειρατές ζητούν να επιτραπεί ελεύθερα το «κατέβασμα» ψηφιακών αρχείων από το Διαδίκτυο και να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή των χρηστών του.


Οι Σουηδοί ψηφοφόροι στέλνουν 18 ευρωβουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο. Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελντ παραμένει στο 18,5%. Από τους τρεις εταίρους του Ράινφελντ, το Φιλελεύθερο Κόμμα έκανε καλύτερη εμφάνιση σε σχέση με το 2004, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και το Κόμμα του Κέντρου εξασφάλισαν περίπου τα ίδια αποτελέσματα με τις τελευταίες ευρωεκλογές, σύμφωνα με το ίδιο exit poll.

Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες παρέμειναν το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά δεν αύξησαν σημαντικά τις δυνάμεις τους παραμένοντας στο 25,1%. Οι Σύμμαχοί τους, οι Πράσινοι, διπλασίασαν το μερίδιό τους της ψήφου κι έφθασαν στο 11,5%.

Μεγάλοι ηττημένοι ήταν το αντιπολιτευόμενο Αριστερό Κόμμα, που μείωσε κατά το ήμισι τη δύναμή του στο 5,7% και η "Λίστα Τζουν", ένα κόμμα ευρωσκεπτικιστών, που μείωσε τις δυνάμεις του περίπου κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 3.6%.

Σημειώνεται ότι η Σουηδία αναμένεται να αναλάβει την εναλλασσόμενη εξαμηνιαία προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Ιουλίου.

Διαβάστε περισσότερα...


Οκτώ ευρωβουλευτές εκλέγει το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΝΔ. Το ΚΚΕ θα στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο δύο βουλευτές, ενώ δύο ευρωβουλευτές εκλέγονται και από το ΛΑΟΣ. Ένας βουλευτής θα εκπροσωπεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλος ένας τους Οικολόγους - Πράσινους.






Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται


1. Γιώργος Παπακωνσταντίνου
2. Συλβάνα Ράπτη
3. Σταύρος Λαμπρινίδης
4. Χρυσούλα Σαατσόγλου
5. Γιώργος Σταυρακάκης
6. Μαριλένα Κοππά
7. Αννυ Ποδηματά
8. Κρίτων Αρσένης

Από τη ΝΔ εκλέγονται

1. Μαριέττα Γιαννάκου
2. Ρόδη Κράτσα
3. Γιώργος Παπαστάμκος
4. Κώστας Πουπάκης
5. Θόδωρος Σκυλακάκης
6. Γιώργος Κουμουτσάκος
7. Γιώργος Παπανικολάου
8. Γιάννης Τσουκαλάς

Από το ΚΚΕ εκλέγονται

1. Θανάσης Παφίλης
2. Γιώργος Τούσσας

Από το ΛΑΟΣ εκλέγονται

1. Νίκη Τζαβέλα
2. Αθανάσιος Πλεύρης

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται

1.Χουντής Νίκος

Από τους Οικολόγους Πράσινους εκλέγεται

1.Τρεμόπουλος Μιχάλης

Διαβάστε περισσότερα...