Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Η πρώτη απόφαση ελληνικού Δικαστηρίου για blog

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 44/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης κρίθηκε ότι τα ιστολόγια δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τύπου. Αναλογικά βρίσκει εφαρμογή η νομοθεσία του τύπου στην περίπτωση του ιστολογίου.

Παρατηρήσεις-Τα κεντρικά σημεία της απόφασης:

-Ιστολόγιο: Xαρακτηρίζεται ως διαδραστικό μέσο επικοινωνίας αόριστου αριθμού προσώπων-αναγνωστών, που καθορίζουν το περιεχομενο του ιστολογίου.
-Διάκριση ιστολογίου από ιστοσελίδα που διατηρεί μέσο ενημέρωσησης στο διαδίκτυο, το περιεχόμενο της οποίας καθορίζεται από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου.
-Τα ιστολόγια δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τύπου, ο οποίος αφορά τις ιστοσελίδες των ήδη υπαρχόντων μέσων ενημέρωσης.
-Αναλογική εφαρμογή της νομοθεσίας περί τύπου στην περίπτωση του ιστολογίου.
-Αναγνωρίζεται η ανωνυμία των bloggers, διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο
-Η εταιρία που φιλοξενεί το ιστολόγιο στον παγκόσμιο ιστό, δεν θεωρείται αναλογικά, ιδιοκτήτης, εκδότης ή συντάκτης του εντύπου, μέσω του οποίου εκδηλώθηκε η ζημιογόνος συμπεριφορά.
-Μόνη η χρήση ενός υπαρκτού ονοματεπωνύμου ως υπογραφής δεν αποτελεί πλήρη απόδειξη για την ταυτότητα του δράστη της προσβολής προσωπικότητας, γι’ αυτό και απαιτείται συμπλήρωση στοιχείων για την ταυτότητα του δράστη από το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας…
συνέχεια εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

blogoσφαιρα



ένα άρθρο του Βασίλη Σωτηρόπουλου στο blog του tvxs


περάστε από το πολύ καλό kontari.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελέας Ρόδου θίγει το άσυλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου


Τη διερεύνηση πληροφοριών για κατάληψης πανεπιστημιακού κτιρίου από «άγνωστο αριθμό φοιτητών του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου» ζητάει η Εισαγγελία Πρωτοδικών από τον Κοσμήτορα της Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Ρόδο, με έγγραφο που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Αυγή». Αυτή η κίνηση της εισαγγελίας Ρόδου συνιστά ευθεία παρέμβαση σε υπόθεση του πανεπιστημίου, προσβάλλοντας την αυτονομία και ανεξαρτησία του.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, Γεώργιος Οικονόμου, με έγγραφη εντολή του, στις 30 Μαρτίου 2009, καλεί τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών να ελέγξει το αληθές των πληροφοριών που έλαβε για κατάληψη του παλαιού κυλικείου «από άγνωστο αριθμό φοιτητών του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου». Ο εισαγγελέας προσθέτει επίσης ότι στο χώρο «φιλοξενούνται άστεγοι αλλοδαποί οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα» και ότι το χώρο επισκέπτονται ανήλικοι μαθητές Λυκείου, «οι οποίοι συνδιαλέγονται με άγνωστο το περιεχόμενο της συνομιλίας τους με όλους τους παραπάνω»!
Οι πληροφοριοδότες της εισαγγελίας δεν κατονομάζονται, αλλά από το κείμενο γίνεται αντιληπτό ότι οι φοιτητές παρακολουθούνται αρκετά στενά. «Τέλος, σημειώνεται πως υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε ως χώρος για προσυγκέντρωση των ομάδων που συμμετείχαν στα έκτροπα στο κέντρο της Ρόδου τον περασμένο Δεκέμβριο». Ωστόσο, η κατάληψη στο χώρο πραγματοποιήθηκε το μήνα Φεβρουάριο, γεγονός που αποδεικνύει τη διάθεση της εισαγγελίας δραματοποίησης των γεγονότων προκειμένου να παρουσιάσει το χώρο, που προστατεύεται από το άσυλο, ως άντρο κακοποιών.
Ο εισαγγελέας καταλήγει ζητώντας από τον κοσμήτορα να ελέγξει τη βασιμότητα των παραπάνω και να ενεργήσει «τα δέοντα για την απομάκρυνση όλων εκείνων των ατόμων, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς επίσης και τη λειτουργική αποκατάσταση των κατειλημμένων χώρων», πραγματοποιώντας ευθεία παρέμβαση σε υπόθεση που αφορά το πανεπιστήμιο.
Οι πανεπιστημιακές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Αυγή», βρίσκονται σε επικοινωνία με τους καταληψίες φοιτητές, προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος και να αξιοποιηθεί το κτίριο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για όλη τη φοιτητική κοινότητα. Ωστόσο, εκφράζουν έντονη ανησυχία για πιθανές προβοκάτσιες, που θα δυναμιτίσουν το κλίμα.
Οι φοιτητές έχουν μετατρέψει το παλιό κυλικείο σε αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο, πραγματοποιώντας συζητήσεις, προβολές, εκδηλώσεις ομάδες χορού, θεάτρου, μουσικής, εργαστήρι ποίησης, μαθήματα νοηματικής κλπ.
Όπως αναφέρουν στο ιστολόγιο που δημιούργησαν οι φοιτητές «το Παλιό κυλικείο από τον Σεπτέμβρη του 2008 στέκει εκεί, ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο και ανεκμετάλλευτο, έρμαιο του γραφειοκρατικού μηχανισμού που μποϋκοτάρει πάντα κάθε ελεύθερη δραστηριότητα. Με πρωτοβουλία ανεξάρτητων φοιτητών, που ως μέλημα τους ήταν η αξιοποίηση του χώρου, το παλιό κυλικείο άρχισε ουσιαστικά να λειτουργεί συσπειρώνοντας κόσμο τόσο από το πανεπιστήμιο όσο και από την ευρύτερη τοπική κοινωνία».





πηγές:Αυγή, http://paliokylikeio.blogspot.com,tvxs

Διαβάστε περισσότερα...

Αίτηση αποφυλάκισης για τους δολοφόνους του Αλέξανδρου Γρηγοροπουλου

πληροφορίες από τον ΑΝΤ1 που ο οποίος πέρασε την είδηση στα ψηλά γράμματα και το athens.indymedia
Αίτηση αποφυλάκισης έκανε ο κουγιας για τους δολοφόνους του Αλέξανδρου Γρηγοροπουλου.
Μάλιστα έδωσε και διορία απάντησης 10 ημερών .
Πληροφορίες λένε ότι ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την αίτηση αποφυλάκισης βλέπει θετικά την πλευρά του δεύτερου ειδικού φρουρού όπου πέταξε την κρότου λάμψης εκείνη την νύχτα που δολοφόνησαν τον μικρο ΑΛΕΞΗ .

Διαβάστε περισσότερα...

γενικά 25/05/09

«ιστορική αυτοκριτική για τις μειονότητες» αναφορές έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μήλησε για «εκδίωξης από την Τουρκία, όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα στο παρελθόν» και «αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης».

«Είναι τόσο απλό να λέμε χάνουμε την Τουρκία, επειδή το παγκόσμιο κεφάλαιο που κάνει επενδύσεις στη χώρα μας προέρχεται από τη μία ή την άλλη θρησκεία; Επί χρόνια, στη χώρα αυτή έγιναν κάποια πράγματα. Εκδιώχθηκαν όσοι είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα. Μήπως βγήκαμε κερδισμένοι; Θα πρέπει να το σκεφτούμε. Αλλά κανείς δεν κάθισε να σκεφτεί με ψυχραιμία. Αυτό, στην πραγματικότητα ήταν αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης. Στο λάθος αυτό, ορισμένες φορές υποπέσαμε και εμείς, αλλά όταν σκέφτεται κανείς με ψυχραιμία, αντιλαμβάνεται και λέει, τι λάθη κάναμε».
Αυτό είναι ένα απόσπασμα της ομιλίας του Τούρκου πρωθυπουργού, στο τοπικό συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο Ντούζτζε, με το οποίο ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και επέκρινε όσους εναντιώνονται σε αυτές.
Η τουρκική εφημερίδα, Βατάν, κάνει λόγο για «ιστορική αυτοκριτική», φιλοξενώντας και ένα δημοσίευμα για τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.
Ο δημοσιογράφος Ριντβάν Ακάρ, συγγραφέας δύο βιβλίων σχετικών με το φόρο περιουσίας που επιβλήθηκε στις μη μουσουλμανικές μειονότητες το 1942 και την απέλαση των Ελλήνων υπηκόων Κωνσταντινουπολιτών το 1964, αναφέρει: «Τα μειονοτικά δικαιώματα και θέματα όπως το περιουσιακό ζήτημα των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων και οι δημοκρατικές εκλογές στα όργανα των μειονοτήτων, είναι εσωτερικά δομικά θέματα της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός με την ομιλία αυτή, έχει κάνει ένα βήμα.
Η ειλικρίνεια του πρωθυπουργού, θα είναι συνάρτηση ενεργειών όπως η αποκατάσταση του δικαιώματος του πολίτη για όσους απελάθηκαν και ο καθορισμός της αξίας των περιουσιών τους που κατασχέθηκαν και η καταβολή των ποσών αυτών στις μειονότητες». «Ιστορική αυτοκριτική για τις μειονότητες» χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας και οι εφημερίδες, Χουριέτ και Ραντικάλ.
Μια στροφή "ευρωπαϊκού χαρακτήρα" τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν προκληθεί αντιδράσεις από τις ακραίες και ανακριβείς δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Βετζντί Γκιονούλ, ο οποίος παρουσίαζε ως αναγκαιότητα την εκδίωξη των μειονοτήτων.
«Εάν σήμερα εξακολουθούσαν να ζουν στο Αιγαίο οι Έλληνες και σε διάφορα σημεία της Τουρκίας οι Αρμένιοι, θα ήταν μήπως η Τουρκία, το ίδιο εθνικό κράτος;», είναι το χαρακτηριστικό ερώτημα που είχε θέσει, υπογραμμίζοντας ότι τα δύο βασικά στοιχεία στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ήταν «η οικοδόμηση έθνους και η οικονομία» και πως η ανταλλαγή πληθυσμών ήταν άκρως σημαντική για τη δημιουργία του έθνους.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=47357


Σύντομης διάρκειας αλλά ισχυρή ήταν η σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή γύρω στις 7.30 το βράδυ στη Β. Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS), η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο να βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Το μικρό εστιακό βάθος των 10 χιλιομέτρων εκτιμάται ότι είναι η βασική αιτία που η δόνηση έγινε αισθητή όχι μόνο στην κεντρική Β. Ελλάδα αλλά και στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, η δόνηση έγινε αισθητή στη Σόφια και σε άλλες πόλεις της Βουλγαρίας.
Νωρίτερα είχαν καταγραφεί και άλλες σεισμικές δονήσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ.


Ισραηλιτικη προπαγάνδα

Πεπεισμένοι ότι το Ιράν θα αποκτήσει ατομική βόμβα οι Ισραηλινοί πολίτες
Το 80% των Ισραηλινών πολιτών δηλώνει πεπεισμένο ότι το Ιράν, αργά ή γρήγορα, θα αποκτήσει ατομική βόμβα, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που δημοσίευσε σήμερα το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Το 74% εκτιμά ότι οι διπλωματικές προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να αποτρέψει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.
Πάντως, το 49% των Ισραηλινών ζητά από την ηγεσία της χώρας να αναμένει το αποτέλεσμα της διπλωματικής οδού, προτού αναλάβει οποιαδήποτε άλλη δράση εναντίον του Ιράν.


Ομαδικός βιασμός Φινλανδής στην Πάρο

Σοκ στην Πάρο από τον ομαδικό βιασμό μιας 50χρονης Φινλανδής από τρεις νεαρούς αλλοδαπούς, στο αλσύλλιο του ιερού ναού της Εκατονταπυλιανής, στην Παροικιά.
Το περιστατικό συνέβη στις 7.00 το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.
Οι δράστες την ακινητοποίησαν, της έκλεισαν το στόμα και στη συνέχεια την βίασαν. Στη συνέχεια της άρπαξαν τη τσάντα και διέφυγαν.
Η άτυχη γυναίκα κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία, και τελικά λίγες ώρες αργότερα οι αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις νεαρούς Πολωνούς ως δράστες της επίθεσης.



Κυβερνοκλέφτες και κυβερνομπάτσοι

Κάτω από τα δεκάδες ανεπιθύμητα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά ο καθένας μας στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, τις ειδήσεις για εντοπισμό διακινητών πορνογραφικού υλικού ανηλίκων στο Διαδίκτυο, και τους χάκερ που ταράζουν κάθε τόσο την ηρεμία των διαχειριστών ιστοσελίδων, υπάρχει κάτι που ο κοινός χρήστης του Διαδικτύου συνήθως αγνοεί: Το υπόλοιπο παγόβουνο. συνέχεια εδώ

Διαβάστε περισσότερα...