Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Κινίματα ελεύθερου λογισμικού

Πειραιάς, Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Ελεύθερο Λογισμικό

Η μεγάλη χρήση του ιντερνέτ σε όλο τον κόσμο διαμορφώνει πλέον νέες συνθήκες για το πως μοιραζόμαστε αυτά που δημιουργούμε ή αγοράζουμε.

Οι κεφαλαιοκράτες της ψηφιακής εποχής με την υποστήριξη του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright) κατευθύνουν και ελέγχουν τη γνώση, την πληροφορία και την κουλτούρα που παράγεται στον ψηφιακό κόσμο.

Οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών έχοντας τη δυνατότητα μιας μαζικής επικοινωνίας και διάχυσης των πληροφοριών χωρίς τα εμπόδια του τόπου και του χρόνου, κρύβουν μέσα τους ευκαιρίες για την αποδέσμευση της γνώσης από τα δεσμά της ιδιοκτησίας.

Αποτέλεσμα της νέας αυτής κατάστασης είναι και η δημιουργία ελεύθερου λογισμικού το οποίο έχει άμεσες συνέπειες και στην κοινωνία.

Το ελεύθερο λογισμικό δίνει ορμή στο ομότιμο κίνημα και το εμπλουτίζει με νέες αξίες όπως σεβασμό, συνεργασία ,αλληλεγγύη και κοινοκτημοσύνη.

Δεν υπόκειται σε εμπορικές σχέσεις αγοραστή-πωλητή και απελευθερώνει τη χρήση, την τροποποίηση και τη διανομή.

Έτσι δημιουργούνται πιο εξελιγμένα λογισμικά αφού είναι προϊόντα μιας συλλογικής διαδικασίας με μη εμπορικά κίνητρα.

Το κίνημα ελεύθερου λογισμικού δεν καταλύει τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής στη βιομηχανία λογισμικών.

Ωστόσο δημιουργεί μια παράλληλη οικονομία βασισμένη σε νέες αρχές που μπορεί να υπερβεί την κυρίαρχη καπιταλιστική στον συγκεκριμένο τομέα.

Η επιτυχής εξέλιξη κάθε τέτοιου εγχειρήματος βασίζεται στις κοινότητες που το υποστηρίζουν, τα μέλη των οποίων, προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους στο στόχο της προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Οι εμπορευματικές λογικές του καπιταλισμού αντιτίθενται σε τέτοιου είδους εγχειρήματα με αποτέλεσμα να δημιουργείται διαπάλη απ τη μια προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης και απ την άλλη της εμπορευματοποίησης.

Δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι αλλά να ενισχύουμε με τη δράση μας τέτοιου είδους κινήματα που επιτίθενται ουσιαστικά στο υπάρχον κοινωνικό σύστημα.

από: athens.indymedia.org

Διαβάστε περισσότερα...

Strasburgo, la protesta è nuda






















Κατέδειξαν με απίστευτη ειλικρίνεια τι ακριβώς σημαίνει κουκουλοφόρος πολίτης, πόσο ο κάθε πολίτης είναι εκτεθειμένος στις αποφάσεις που παίρνονται ερήμην του.



Strasburgo, la protesta è nuda εδώ


imeratiskoukoulas

Διαβάστε περισσότερα...

Έτοιμοι να κατασκευάσουν αυτοκινητόδρομο μέσα στο εθνικό πάρκο του Αμβρακικού


Στην Άρτα, η διαφθορά, οι ντόπιοι παράγοντες και οι εργολάβοι, βήμα βήμα καταστρέφουν τον Αμβρακικό, καταστρέφουν το περιβάλλον.Ετοιμάζονται να κατασκευάσουν νέο αυτοκινητόδρομο μέσα στο εθνικό πάρκο του Αμβρακικού και μέσα σε δασική έκταση, καταστρέφοντας ένα ολόκληρο οικοσύστημα.





Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα διασχίζει κατά μήκος(σε όλη την κορυφογραμμή) όλο τον Λόφο της Περάνθης, χωρίζοντας στην μέση ίσως τον πιο σημαντικό βιότοπο του Αμβρακικού για δεκάδες είδη πουλιών.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Ο λόφος της Περάνθης είναι ένα από τα πιο όμορφα τμήματα του οικοσυστήματος του Αμβρακικού, που έχει την ατυχία να βρίσκεται στην κυριολεξία δίπλα από την πόλη της Άρτας. Ένα μεγάλο μέρος του λόφου είναι καταπράσινο και καλύπτεται από πυκνό πευκόδασος, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του Λόφου της Περάνθης, που φθάνει στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού, είναι μέσης βλάστησης με αμέτρητες αγριελιές, σκήνες, πουρνάρια, σπάρτα κλπ. Εκεί που θέλουν να καταλήξει ο νέος αυτοκινητόδρομος, στην πλευρά του χωριού Λιμίνι, υπάρχει ένα πυκνό δάσος(πουρναρόδασος) από δέντρα μέσης βλάστησης στο οποίο είναι σχεδιασμένο να γίνουν τα “πέταλα” του αυτοκινητόδρομου, που θα καταστρέψουν τελείως το συγκεκριμένο δάσος.Από την μία του πλευρά ο λόφος της Περάνθης συνορεύει πηγαίνοντας παράλληλα με τον ποταμό Άραχθο έως ότου συναντηθούν στον υδροβιότοπο του Αμβρακικού. Στον λόφο της Περάνθης, λόγω της ιδιομορφίας του, βρίσκονται δεκάδες είδη πουλιών είτε μόνιμα σε σχέση με τον υγροβιότοπο του Αμβρακικού, είτε είναι μεταναστευτικά και έρχονται ανά διαστήματα. Στο οικοσύστημα του λόφου της Περάνθης βρίσκουν καταφύγιο και δεκάδες είδη από μικρότερα ζώα όπως αλεπούδες, χελώνες μεγάλης ηλικίας, κλπ. Παλαιότερα υπήρχε και συγκεκριμένο είδος αλόγων που έμπλεκαν με την παρουσία τους εκεί τον μύθο με την πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή στην κορυφογραμμή του Λόφου υπάρχει χωμάτινος δρόμος, ενώ όλο το ανάγλυφο της περιοχής είναι πετρώδες.Είναι τόσο σημαντική η λειτουργία του λόφου της Περάνθης στην λειτουργία συνολικά του Οικοσυστήματος του Αμβρακικού που βρίσκεται στις ζώνες όπου απαγορεύεται το κυνήγι οποιουδήποτε θηράματος για όλο τον χρόνο και είναι ενταγμένος στο εθνικό πάρκο του Αμβρακικού και προστατεύεται και από διεθνείς συνθήκες όπως αυτή του Ραμσάλ, ενώ είναι ενταγμένος και στην ΚΥΑ για τον Αμβρακικό(Αριθμ. 11989/08 (ΦΕΚ 123 Δ/21-3-2008).

Έργα και ημέρες

Ο δήμαρχος Άρτας, Οικοδομίδης και προσωπικός φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ(σύμφωνα με δηλώσεις τους) του Παπανδρέου, είναι από τους πρώτους πράσινους παράγοντες που βάζουν μπροστά την πολυδιαφημιζόμενη καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, περί "Πράσινης Ανάπτυξης", όχι όμως για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά για την αλόγιστη οικονομική εκμετάλλευση του.. Αφού δημοπράτησε πλατείες προσπαθώντας να τις χαρίσει σε ιδιώτες, αφού έδωσε σε ιδιώτες τα δημοτικά μινι μπας στα οποία οι πολίτες δεν πλήρωναν τις μετακινήσεις τους, αφού αγόρασε με τρομερή υπερτιμολόγηση ινφοκιοσκ (3) τα οποία τα κόστησαν κάπου 280 χιλιάδες ευρώ όταν δεν κοστίζουν πάνω από 70 χιλιάδες και τα οποία τα χάρισε επίσης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αφού διοργάνωσε λαϊκή βραδιά πριν λίγες εβδομάδες στο μέγαρο μουσικής που κόστισε πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ, τώρα λοιπόν που η όρεξη τους έχει ανοίξει έβαλαν πλώρη και για το οικοσύστημα του Αμβρακικού και μάλιστα σε ένα από τα πιο όμορφα τμήματα του, μοναδικής αισθητικής ομορφιάς και τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας.

Η ιστορία της εκμετάλλευσης


Για πολλά χρόνια στο λόφο της Περάνθης λειτουργούσε παράνομη χωματερή σκουπιδιών, η οποία μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις της Ε.Ε έκλεισε και τώρα προχωρά η αποκατάσταση της, πάλι με προβλήματα λόγω της ασυνειδησίας των υπευθύνων, αλλά τουλάχιστον προχωρά. Μετά το κλείσιμο της χωματερής άνοιξε στην κυριολεξία η όρεξη των ντόπιων παραγόντων αλλά και των εργολάβων για την περιοχή, μίας και αυτή αποτελεί πραγματικό φιλέτο.

Είναι δίπλα στην πόλη, είναι ψηλά λόγω γεωγραφικής θέσης και έχει και ένα πανέμορφο δάσος. Η αισθητική και εμπορική αξία της γης εκεί είναι τεράστια και αυτό το ξέρουν και οι ντόπιοι παράγοντες αλλά και οι εργολάβοι. Έτσι άρχισαν να εξαγγέλλονται έργα ανάπτυξης ακόμη και μέσα στην καρδιά του δάσους, αποχαρακτηρίζοντας ακόμη και αυτό. Έφτασαν στο σημείο σε κεντρικό σημείο του Δάσους όπου βρίσκεται παράνομο κτίσμα να τη χαρακτηρίσουν ως χορτολιβαδική για να μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν. Ο αποχαρακτηρισμός έγινε όταν η δασική υπηρεσία δεν υπέκυψε σε πιέσεις και επέμενε στον χαρακτηρισμό του δάσους ως δάσος. Έτσι η υπόθεση πήγε σε Α βαθμό μετά από ένσταση του δημάρχου του ΠΑΣΟΚ και εκεί με τη γνωμοδότηση και δικαστικού κατάφεραν και πέτυχαν τον αποχαρακτηρισμό της δασικής περιοχής μέσα στην καρδιά του Δάσους. Η υπόθεση αυτή δεν πήγε ποτέ σε Β βαθμό και βέβαια η εμπλοκή δικαστικού είναι από μόνη της ένα ακόμη δικαστικό σκάνδαλο, όπως βέβαια συμβαίνει και σε άλλες περιοχές,πχ βαλτοπέδιο, στροφίλια κλπ.Στα έργα που σχεδιάζουν (τουλάχιστον όσα γνωρίζουμε) περιλαμβάνεται ξενοδοχείο ή ξενώνες, κάποιο γήπεδο,πολυθεματικό πάρκο απροσδιόριστης έκτασης και κτισμάτων και ανακατασκευή ενός παράνομου κτηρίου με τριπλασιασμό της παράνομης κτηριακής του έκτασης. Για το συγκεκριμένο κτήριο δεν υπήρξε ποτέ άδεια οικοδομής και κάθε δήμαρχος έστηνε εκεί και από ένα μικρό σκάνδαλο παραχώρησης του κτηρίου σε κάποιον ιδιώτη(παλαιότερα λειτουργούσε και ως κλαμπ).Η διαφθορά στην Άρτα εδώ και χρόνια έχει χτυπήσει κόκκινο!

Ερχόμαστε στο σήμερα

Για όλα αυτά τα έργα και άλλα που σχεδιάζουν στο οικοσύστημα της Περάνθης είναι απαραίτητος ένας νέος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει τα έργα της ανάπτυξης με κεντρικές οδούς. Αυτό λοιπόν είναι έτοιμοι να αποφασίσουν να κάνουν. Έναν αυτοκινητόδρομο που θα διέρχεται κατά μέσης του λόφου της Περάνθης και θα συνδέεται με τους κεντρικούς οδικούς άξονες. Θα συνδέει την Άρτα με την Λιμίνι. Να τονίσουμε πως εδώ και χρόνια υπάρχει οδική σύνδεση της Άρτας με τη Λιμίνι και μάλιστα μέσω του εθνικού περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου όπου δεν αντιμετωπίζει κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ αντίθετα είναι δρόμος ανοιχτός, με συνεχή φωτισμό, χωρίς σηματοδότες, με συνεχή δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ.Ο νέος αυτοκινητόδρομος στο λόφο της Περάνθης είναι το πρώτο βήμα μίας τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής και η αρχή ενός τεράστιου οικονομικού εγχειρήματος από παράγοντες και εργολάβους στην καρδιά του Αμβρακικού. Τεράστια ανησυχία προκαλεί και η διαπίστωση ότι στα δάση όπου σχεδιάστηκαν αυτοκινητόδρομοι (πχ Ζαχάρω, Σειχ Σου κλπ) αυτό που ακολουθούσε ήταν ολοκληρωτικές καταστροφές από πυρκαγιές που καθάριζαν το τοπίο για τους εργολάβους. Σήμερα Δευτέρα 6 Απριλίου έχουν δημοτικό συμβούλιο στον δήμο Άρτας, όπου τυπικά θα ψηφίσουν το ΟΚ για να αρχίσουν την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή κατά του Αμβρακικού, κατά του δάσους, κατά του λόφου της Περάνθης, κατά όλων εμάς.

ΤΟΠΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα...






καλό ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα...

«θα μοιράσουμε τα πλούτη σας»

Χτύπησαν σήμερα το μεσημέρι οι "Ρομπέν των σούπερ μάρκετ", στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Περίπου είκοσι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στις 13.30 στο σουπερ-μάρκετ «Dia», στη διασταύρωση Νικολάου Τρυπιά και Βρυούλων και γέμισαν καρότσια με διάφορα εμπορεύματα, τα οποία μοίρασαν σε παρακείμενη λαϊκή αγορά.
Φεύγοντας από το σουπερ-μάρκετ οι δράστες άφησαν πίσω τους φυλλάδια, με το σύνθημα.

Διαβάστε περισσότερα...

Συλλαλητήριο αύριο στην Αμοργό με απαίτηση να δημιουργηθεί ένα αξιοπρεπές σχολείο


Συλλαλητήριο αύριο στην Αμοργό, με απαίτηση να δημιουργηθεί ένα αξιοπρεπές σχολείο για τα παιδιά του νησιού.
Στις 12 το μεσημέρι οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου θα κάνουν συγκέντρωση στο προαύλιο τoυ σχολείου.
και στη συνέχεια πορεία με πανό.





Οπως λένε τα παιδιά το κτίριο του σχολείου κτίστηκε το 1829, ίσως είναι το πρώτο του νέου ελληνικού κράτους. Ετσι τώρα αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε απίθανα μέρη, στα κελιά του περίφημου μοναστηριού της Χοζοβιώτισσας, δίπλα σε ανεμόμυλους και σε αίθουσες ξενοδοχείων.
Η ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος αποφασίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά κόλλησε στη γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των μαθητών συνεχίζεται.

Διαβάστε περισσότερα...

σε νέους δρόμους η επιστήμη

Ομάδα γάλλων χειρουργών πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη ταυτόχρονη μεταμόσχευση προσώπου και χεριών, μετέδωσαν σήμερα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Ο λήπτης είναι ένας τριαντάχρονος άντρας, που είχε υποστεί σοβαρότατα και βαθιά εγκαύματα τρίτου βαθμού στο πρόσωπο και τα χέρια σε ένα ατύχημα το 2004, με αποτέλεσμα να του ακρωτηριαστούν όλα τα δάχτυλα.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Απριλίου από ιατρική ομάδα 40 ατόμων στο νοσοκομείο Henry Mondor του Παρισιού, και διήρκεσε 30 ώρες.
Ο ασθενής υποβλήθηκε σε ολική μεταμόσχευση προσώπου- εκτός των χειλών- ακόμη και των άνω και κάτω βλεφάρων, κάτι που επίσης γίνεται για πρώτη φορά.
Ο ασθενής παραμένει υπό καταστολή και οι γιατροί αναμένεται να τον επαναφέρουν σταδιακά σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Διαβάστε περισσότερα...

blogoσφαιρα

Μια ομάδα που δεν είναι πολιτικοποιημένη και πουθενά ενταγμένη πολιτικά.
Έχει δημιουργήσει εδώ και περίπου 5 μήνες το blog skandalakommaton

ασχολείται με σκάνδαλα που προκάλεσαν ή είχαν ανάμειξη στελέχη κάποιου μεγάλου ή
ακόμα και μικρού πολιτικού κόμματος.

Μελλοντικά θα επεκταθούν και στην τοπική αυτοδιοίκηση ανά την Ελλάδα!

καλή συνέχεια λοιπόν!!
σίγουρα έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους μια και για να καταγράψει κανείς τα σκάνδαλα στην Ελλάδα μπορεί και να μην φτάνει ολόκληρο το διαδίκτυο.....

Διαβάστε περισσότερα...

Πανάρχαιοι ακριβέστατοι υπολογισμοί ισημεριών, τροπών, εποχών, χρόνου κ.τ.λ. στη Σύρο


επιστημονικό κέντρο του Κυκλαδικού Πολιτισμού.
















Πρόσφατη έρευνα του Ε.Μ.Π. έδειξε, ότι αυτό, που εδώ και πολλές δεκαετίες χρησιμοποιούν οι χωρικοί για την άντληση νερού στην περιοχή Σα Μιχάλη της Σύρου, δεν είναι πηγάδι.

Πρόκειται για τελειοτάτη πανάρχαια κατασκευή, ένα ηλιακό παρατηρητήριο, στο οποίο υπολογίζεται η φαινομένη κίνηση του Ήλιου καθ’ όλο το έτος, και σηματοδοτούνται με ακρίβεια οι εποχές, οι ισημερίες, οι τροπές κ.τ.λ.

Το «Ηλιοτρόπιο του Φερεκύδη», όπως ονομάσθηκε (στο Σύρο φιλόσοφο αποδίδεται η κατασκευή ή η τελειοποίηση μέρους του έργου), αποτελεί έναν ακόμη κρίκο της μακράς «αλυσίδας» της αρχαίας συριανής επιστημονικής παράδοσης, όπως περιγράφεται σε μυθολογικές και ιστορικές πηγές και διασώζεται αποτυπωμένη σε βραχογραφίες, αλλά και στα κυκλαδικά ειδώλια, τα οποία δεν κατασκευάζονταν για λατρευτικούς ή διακοσμητικούς απλώς λόγους, όπως νομίζεται, αλλά ήταν ακριβέστατα φορητά επιστημονικά όργανα, που χρησιμοποιούνταν για τους ίδιους υπολογισμούς, όπως και το
ηλιοτρόπιο, μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σήμερα με άριστα αποτελέσματα.

περισσότερα και αναλυτικότερα καθώς και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής θέσης της Σύρου εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

εκπαιδευτική τηλεόραση ....



Τι έμαθα, απόψε, παρακολουθώντας την "απολογία" Παυλίδη στη Βουλή.










1. 'Οτι δεν θα αποκτήσω ποτέ δικό μου σπίτι. Αλήθεια πόσο εύκολο είναι να πάρω δάνειο 100.000 ευρώ και να το εξοφλήσω σε δύο χρόνια, και να βρεθεί κι ένας θείος μου με μεγάλη οικονομική επιφάνεια να μου τα χαρίσει κιόλας ?

2. 'Οτι -κατ'ομολογία του πρώην Υπουργού Αιγαίου,- τα πλοία του Φώτη Μανούση, είναι "σαπάκια" και οι νησιώτες εκλιπαρούσαν να αποσυρθούν αλλά παρόλα αυτά είχαν πάρει 12 από τις 37 άγονες γραμμές και ταξίδευαν μέχρι πρότεινως πριν βαρέσουν τα κανόνια και οι απληρωσιές.

3. 'Οτι η δικαιοσύνη μπορεί τελικώς να μην είναι τυφλή, αλλά να μας κοροιδεύει τόσα χρόνια. Και κοιτάτε, άμα το λέει και πολιτικός, σοβαρεύει επικίνδυνα το πράγμα.

4. 'Οτι μπορεί να μην είναι και τόσο σωστό να έχεις σχέση με πλοιοκτήτες, όταν είσαι Υπουργός, αλλά το πράγμα αλλάζει εάν ο πλοιοκτήτης είναι στέλεχος της παράταξης σου ε, και όπως να έχει τον βλέπεις με άλλο μάτι.

5. 'Οτι στην πιάτσα μπορεί να κυκλοφορούν και άλλοι "Μανούσηδες" κι όπως είπε ο Αριστοτέλης Παυλίδης απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, να προσέχουν να μην πέσουν κι αυτοί θύματα.

Σαφώς πιο μορφωμένη έως και παραμορφωμένη

Δώρα Βογιατζάκη

Διαβάστε περισσότερα...

Έληξε η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ

Κατειλημμένη ήταν η πρυτανεία από τις 16 Μαρτίου.

Η εξέλιξη έγινε αφού βγήκε ανακοίνωση από την πρυτανεία ότι θα καλέσει πρυτανικό συμβούλιο για την πρόσληψη των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας και συμβάσεις αορίστου χρόνου και να σταματήσει να αναθέτει σε εργολαβίες την καθαριότητα και τη φύλαξη του πανεπιστημίου.

Οι εργαζόμενοι εξήγγειλαν κινητοποιήσεις για μετά το Πάσχα.

Από σήμερα το ΑΠΘ θα λειτουργεί κανονικά, ενώ οι εργαζόμενοι ελπίζουν οι εξαγγελίες να γίνουν πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα...

σκανδάλο στη Γερμανία με την Deutsche Telekom


Η εταιρία Deutsche Telekom, η οποία έχει αναλάβει τη διοίκηση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο μεγάλου σκανδάλου στη Γερμανία. Κατηγορείται ότι έχει διασταυρώσει παράνομα προσωπικά δεδομένα υπαλλήλων της με προσωπικά δεδομένα δημοσιογράφων, προκειμένου να εντοπίσει πηγές από τις οποίες είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για τα εσωτερικά ζητήματα της εταιρίας, ότι προσωπικά δεδομένα συνδρομητών της πωλούνται στη μαύρη αγορά σε επιχειρήσεις μάρκεντινγκ, και, τελευταία, ότι, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, παρέδωσε παράνομα στην γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (Bundeskriminalamt) το σύνολο σχεδόν των προσωπικών δεδομένων των πελατών της, δηλαδή πολλών εκατομμυρίων πολιτών.

Η ίδια η Deutsche Telekom παραπέμπει στο απόρρητο των σχέσεών της με κρατικές υπηρεσίες της Γερμανίας και αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία. Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος δήλωσε κατόπιν ότι οι κατηγορίες είναι εν μέρει αληθείς, αλλά αφορούν μόνο στοιχεία υπαλλήλων της εταιρίας.

Ηγετικά στελέχη της Deutsche Telekom δηλώνουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, ότι η παράδοση των προσωπικών δεδομένων των συνδρομητών της εταιρίας έγινε χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, δηλαδή χωρίς γραπτή αίτηση των κρατικών υπηρεσιών και χωρίς δικαστική έγκριση. Πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος της Γερμανίας και της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (Bundesverfassungsschutz), δηλαδή της Πολιτικής Αστυνομίας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «μπαινόβγαιναν σαν αυτό να ήταν αυτονόητο» στα γραφεία της Deutsche Telekom.

Με αυτά τα δεδομένα, και το προηγούμενο του σκανδάλου παρακολούθησης των συνδιαλέξεων συνδρομητών της Vodafone, είναι εύλογη η ανησυχία ότι η νέα διοίκηση του ΟΤΕ θα χειρίζεται κατά τον ίδιο ανεύθυνο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα τόσο των υπαλλήλων του Οργανισμού όσο και των συνδρομητών του, και θα είναι πρόθυμη να παραβιάσει την ελληνική νομοθεσία, όπως παραβίασε και τη γερμανική.

Και τα ερωτήματα που γεννούνται εύλογα είναι τα εξης:...

Γνώριζε η κυβέρνηση, όταν ανέθεσε στη Deutsche Telekom τη διοίκηση του ΟΤΕ, τις παράνομες δραστηριότητες αυτής της εταιρίας;

Μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων, τι προτίθεται να πράξει, προκειμένου να προστατεύσει την ελληνική έννομη τάξη και τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών;
Σκοπεύει να ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες αρχές των άλλων κρατών στην επικράτεια των οποίων δραστηριοποιείται ο ΟΤΕ, και να σχεδιάσει μαζί τους τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών;

Υπάρχει πρόβλεψη, ώστε τώρα, μετά τη δημοσιοποίηση των παράνομων δραστηριοτήτων της Deutsche Telekom, να ακυρωθεί η συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου μαζί της για την πώληση των μετοχών του ΟΤΕ και την ανάθεση σε αυτήν της διοίκησης του Οργανισμού;

prezatv

Διαβάστε περισσότερα...

ολόκληρη η ερώτηση στη Βουλή για τα κρούσματα αυταρχισμού στη Σύρο του βουλευτή Περικλή Κοροβέση

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
1. Yπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

2. Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης

ΘΕΜΑ: Επανειλημμένα κρούσματα αυταρχισμού από την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων στη Σύρο

Επανειλημμένα δημοσιεύματα και καταγγελίες το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτουν σοβαρό πρόβλημα κρουσμάτων αυταρχισμού από την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων στη Σύρο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα («Ελευθεροτυπία» 21/2/2009), η ΑΔΚ ακολουθεί συστηματικά απαράδεκτες πρακτικές όπως κατάχρηση ελέγχων «εξακρίβωσης στοιχείων» κατά φοιτητών (συχνά με αναιτιολόγητη διανυκτέρευση), μη αναγραφή των «εξακριβώσεων» στο Βιβλίο Συμβάντων ώστε να εξασφαλίζεται η ατιμωρησία των υπευθύνων, άνοιγμα φακέλου με λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων δι’ ασήμαντον αφορμήν, ταπεινωτικό γδύσιμο επιβατών μετά την αποβίβασή τους στο λιμάνι με πρόσχημα τον έλεγχο διακίνησης ναρκωτικών κ.λπ. Το ζήτημα είναι ακόμη σοβαρότερο καθώς κατεξοχήν θύματα τέτοιων πρακτικών είναι τα μέλη της φοιτητικής κοινότητας της Σύρου, που αριθμεί περίπου 400 άτομα.
Σύμφωνα επίσης με ανακοίνωση-καταγγελία του Συντονιστικού Σωματείων και Συνδικαλιστών νομού Κυκλάδων, την ημέρα της παρέλασης για την 25η Μαρτίου είχαμε νέο κρούσμα αυταρχισμού, καθώς η Αστυνομία επιτέθηκε σε μέλη του συλλόγου φοιτητών Ερμούπολης που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά και χωρίς να παρέμβουν στην παρέλαση για την παρουσία του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο μέμφονταν για τις πολιτικές του ευθύνες στο φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου καθώς και για τους θανάτους φυλακισμένων και μεταναστών. Η Αστυνομία ακινητοποίησε και χτύπησε φοιτητή που ύψωνε το πανό, ενώ συγχρόνως αστυνομικοί έσκισαν το πανό που κρατούσαν οι φοιτητές. Στη συνέχεια μάλιστα απαγόρευσε την πορεία των συγκεντρωμένων προς το κτήριο όπου στεγάζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και επιχείρησε να συλλάβει φοιτητές. Την ίδια ώρα ο Υπουργός στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ερωτώμενος για το θέμα δεν φάνηκε καθόλου ενοχλημένος από τις διαμαρτυρίες.
Φοιτητές και κάτοικοι της Σύρου λένε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού η Αστυνομία απαγορεύει πορεία και επιτίθεται σε συγκέντρωση φοιτητών. Οι πρακτικές αυτές της Αστυνομίας έχουν δημιουργήσει κλίμα έντασης στο νησί και αγανάκτησης στις τάξεις των φοιτητών.
Επίσης, δημοσιεύματα της τοπικής εφημερίδας «Κοινή Γνώμη» αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα με την Αστυνομία υπάρχει και για την τοπική κοινωνία, αφού οι ενέργειες των αστυνομικών κατά τους θερινούς μήνες δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα του νησιού.
Επειδή λοιπόν η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων κάνει συστηματικά χρήση ανεπίτρεπτων αυταρχικών μεθόδων και προσπαθεί να εμπεδώσει κλίμα φόβου στους φοιτητές -και όχι μόνο- του νησιού,

Ερωτώνται ο κ. κ. υπουργοί:
1. Σκοπεύουν να παρέμβουν ώστε να σταματήσουν αυτές οι αυταρχικές πρακτικές από την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυκλάδων;
2. Σκοπεύουν να ερευνήσουν τις καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας και μεθόδων έρευνας σε βάρος φοιτητών και πολιτών και να επιβάλουν τις αντίστοιχες πειθαρχικές ποινές στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς;

Αθήνα 6 Απριλίου 2009
Ο ερωτών βουλευτής

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Σε ισχύ η oδηγία για καταγραφή των διαδικτυακών δεδομένων.....

Λίστες με τους δικτυακούς τόπους που επισκέπτονται οι χρήστες, τα e-mail που ανταλλάσσουν, καθώς και τις τυχόν τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιούν μέσω του Διαδικτύου (π.χ. μέσω Skype), αποθηκεύονται υποχρεωτικά για 12 μήνες από τους παρόχους πρόσβασης (ISP) σύμφωνα με Οδηγία της ΕΕ που τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα.




Το σχέδιο παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ είχε αποφασιστεί με βρετανική πρόταση έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005.

Έγινε τελικά δεκτό παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων και ορισμένων κυβερνήσεων, οι οποίες έκαναν λόγο για επέλαση του Μεγάλου Αδελφού: στη Γερμανία, προσφυγή κατά της Οδηγίας εξετάζεται στο δικαστήριο, ενώ η Σουηδία έχει αποφασίσει να μην εφαρμόσει το πανευρωπαϊκό μέτρο.

Σε ισχύ, πάντως, έχει ήδη τεθεί η αντίστοιχη οδηγία που υποχρεώνει τις εταιρείας τηλεφωνίας να διατηρούν για διάστημα 12 μηνών τα αρχεία με τις κλήσεις των πελατών τους.

Τα δεδομένα που υποχρεούνται να αποθηκεύουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου δεν περιλαμβάνουν το περιεχόμενο των e-mail, των ιστοσελίδων ή των τηλεφωνικών κλήσεων, αλλά μόνο το πού και το πότε έγιναν προσπάθειες σύνδεσης από τον καθένα χρήστη.

Τα αρχεία καλύπτονται από το απόρρητο των επικοινωνιών και οι Αρχές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά μόνο με εισαγγελική εντολή.

Το μέτρο είχε προκαλέσει αντιδράσεις και από τις ίδιες τις εταιρείες, με το επιχείρημα ότι η διατήρηση των δεδομένων έστω και για 12 μόνο μήνες κοστίζει ακριβά.

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις οργανώσεων για την προστασία της ιδιωτικότητας, οι οποίες κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι χρησιμοποίησε ως αφορμή τις επιθέσεις στο Λονδίνο για να εφαρμόσει απαράδεκτα μέτρα παρακολούθησης των πολιτών.

Ο Τζιμ Κίλοκ, εκτελεστικός διευθυντής της Open Rights Group (Ομάδας Ανοικτών Δεδομένων) υποστήριξε ότι η εφαρμογή του μέτρου αποφασίστηκε «τεντώνοντας τη νομοθεσία».

Όπως εξήγησε, το αμφιλεγόμενο τέθηκε σε ψηφοφορία στην ΕΕ ως «εμπορικό» ζήτημα και όχι ως ζήτημα που αφορά την αστυνόμευση. Σε αυτή την περίπτωση θα είχε απαιτηθεί ομόφωνη απόφαση.


πηγή: in.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ένας θόλος που γράφει ιστορία....

το παρακάτω κείμενο είναι από την ιστοσελίδα gipapamanolis.gr
του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας και αφορά τον θόλο
που τοποθετήθηκε στο κολυμβητήριο.
το παραθέτω ακριβώς όπως γράφτηκε :









Αφού έχει καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και έχουν δοθεί οι πρώτες απαντήσεις σχετικά με το θόλο του κολυμβητηρίου, ας επιχειρήσουμε να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά τους.

Ο θόλος είχε δημοπρατηθεί άλλη μία φορά, άγονα, προτού αυξηθεί ο προϋπολογισμός του έργου στις 400.000 € και βρεθεί ανάδοχος. Στο σημείο αυτό, να θυμίσουμε ότι ο θόλος δημοπρατήθηκε, όχι ως έργο, αλλά ως «προμήθεια και εγκατάσταση».

Όπως πληροφορηθήκαμε αρχικά από τοπική εφημερίδα, η εγκατάσταση του θόλου ολοκληρώθηκε την 7η Φεβρουαρίου 2009. Την αμέσως επόμενη ημέρα το πρωί, οι δυνατοί νοτιάδες έσκισαν το μουσαμά και προκάλεσαν την κατάρρευση του θόλου.

Κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, μετά από γραπτό αίτημα της δημοτικής μειοψηφίας, η δημοτική αρχή επέρριψε ευθύνες στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (!!) για την κατάρρευση του θόλου. Η ζημιά στο θόλο προκλήθηκε επειδή η ΕΜΥ είχε υποεκτιμήσει την ένταση των νοτιάδων που θα έπνεαν Σάββατο βράδυ – Κυριακή πρωί (7-8 Φεβρουαρίου) στην Ερμούπολη. Αυτό υποστήριξε η δημοτική αρχή, ευθαρσώς, στο δημοτικό συμβούλιο. Ίσως για να έχει έτοιμη την ίδια δικαιολογία όποτε στο μέλλον γίνει και άλλη ζημιά στο θόλο από.. λάθος της ΕΜΥ.

Πέρα από το κωμικοτραγικό της υπόθεσης, υπάρχει και μια άλλη, σκανδαλώδης πλευρά…

Όπως προανέφερα, η εγκατάσταση του θόλου ολοκληρώθηκε την 7η Φεβρουαρίου 2009. Μήπως γνωρίζετε πότε ο Δήμος παρέλαβε το έργο;;; - την 19η Δεκεμβρίου 2008! Σύμφωνα με το συνημμένο πρακτικό παραλαβής, ο Δήμος παρέλαβε το θόλο «εγκατεστημένο σε πλήρη λειτουργία» την 19η Δεκεμβρίου 2008, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η εγκατάσταση του θόλου ολοκληρώθηκε την 7η Φεβρουαρίου 2009! Δηλαδή, κατά την υπογραφή του πρακτικού, ο Δήμος παρέλαβε, όπως με περισσή σοφία θα έλεγε ο λαός, «γουρούνι στο σακί».

Για όσους δεν γνωρίζουν, η υπογραφή του πρακτικού παραλαβής συνεπάγεται και την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης της προμήθειας, που είχε προσκομίσει ο εργολάβος. Έτσι μετά την αστοχία του θόλου, μια μέρα μετά την τοποθέτησή του, ο Δήμος δεν είχε στα χέρια του τίποτα για να απαιτήσει την αντικατάσταση του θόλου. Ο πρόεδρος του Αθλητικού Κέντρου ταξίδεψε μέχρι την Ουγγαρία, στις εγκαταστάσεις του κατασκευαστή του θόλου, με δικά του έξοδα όπως διέτεινε σε τοπική εφημερίδα, για να ζητήσει το ελάχιστο, δηλαδή την επιδιόρθωση του θόλου. Όπως καταλαβαίνετε ο θόλος επιστράφηκε στον κατασκευαστή του και μπαλώθηκε πριν επανατοποθετηθεί.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

  • Ποια συμφέροντα εξυπηρέτησε ο Δήμος υπογράφοντας το πρακτικό παραλαβής, μήνες πριν την εγκατάσταση του θόλου;
  • Γιατί ο πρόεδρος του Αθλητικού Κέντρου ταξίδεψε με δικά του έξοδα μέχρι την Ουγγαρία μετά τη ζημιά;
  • Γιατί ο πρόεδρος του Αθλητικού Κέντρου ήρθε σε απευθείας επαφή με τους Ούγγρους κατασκευαστές του θόλου ενώ προμηθευτής του θόλου και άρα υπεύθυνος έναντι του Δήμου ήταν ο Έλληνας μεσάζοντας - εργολάβος;
  • Γιατί ο θόλος δεν αντικαταστάθηκε με άλλον, περισσότερο ενισχυμένο, αλλά επιδιορθώθηκε;

Για να σταθεί στον αέρα ο θόλος, λειτουργούν διαρκώς δύο αεροτουρμπίνες που φυσάνε το θόλο προς τα πάνω, εξισορροπώντας τον αέρα που φυσάει έξω από το θόλο. Για να είναι δυνατή η εξισορρόπηση της πίεσης πάνω και κάτω από το θόλο, είναι απαραίτητη η καθημερινή πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών και η αντίστοιχη ρύθμιση των αεροσυμπιεστών. Ένα ασυνεπές δελτίο καιρού έφερε και την πρώτη ζημιά. Τι θα γίνει όταν επαναληφθεί μια εσφαλμένη μετεωρολογική πρόγνωση;

Ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της στέγασης της πισίνας, ήταν το κόστος του πετρελαίου για τη θέρμανση του νερού. Σαφώς σε μία στεγασμένη πισίνα το νερό θερμαίνεται ευκολότερα και με λιγότερες απώλειες. Όταν ρώτησα να μάθω την ισχύ και την κατανάλωση των αεροτουρμπίνων, δεν πήρα απάντηση. Μήπως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για την αδιάλειπτη λειτουργία των αεροτουρμπίνων (αφού η διακοπή της λειτουργίας τους συνεπάγεται και την κατάρρευση του θόλου) χειμώνα – καλοκαίρι αποδειχθεί υψηλότερο από το κόστος του πετρελαίου για τη θέρμανση του νερού, μόνο το χειμώνα;

Τελευταίο έχω αφήσει το πρόβλημα της ελλιπούς αδειοδότησης για την εγκατάσταση του θόλου. Ας περιμένουμε μέχρι να απαντήσει υπεύθυνα η Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Κυκλαδων για το αν απαιτείται οικοδομική άδεια ή όχι. Αν και υποπτεύομαι ότι ο κύριος νομάρχης θα πράξει τα δέοντα για να καλύψει τα νώτα του ομόσταυλού του δημάρχου.

gipapamanolis.gr

Να προσθέσουμε εδώ ότι τον φάκελο της υπόθεσης ζήτησε η πολεοδομία
για να δώσει απαντήσεις για την νομιμότητα του έργου σχετικά με το αν χρειάζεται η όχι οικοδομική άδεια .

Διαβάστε περισσότερα...

ερώτηση βουλευτή σχετικά με την συμπεριφορά της αστυνομικής διεύθυνσης Κυκλάδων

Ερώτηση προς τον υπουργό εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής του σύριζα Περικλής Κοροβέσης.

Η ερώτηση αφορά τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες που έγιναν για το περιστατικό της
25 Μαρτίου σχετικά με την συμπεριφορά της αστυνομικής διεύθυνσης Κυκλάδων την συγκεκριμένη μέρα.

Ο βουλευτής επικαλείται δημοσιεύματα που αναφέρονται στις συνεχείς εξακριβώσεις στοιχείων και στους σωματικούς ελέγχους με πρόσχημα τον έλεγχο για διακίνηση ναρκωτικών (που πλέον θεωρούνται ρουτίνα στην Σύρο) κυρίως σε φοιτητές του πανεπιστημίου αιγαίου.

Ακόμα επικαλείται την καταγγελία του συντονιστικού σωματίου και
συνδικαλιστών Κυκλάδων,για την επίθεση των αστυνομικών προς τους φοιτητές το σκίσιμο του πανό, και την προσπάθεια να απαγορεύσει πορεία προς το κτήριο της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου όπου δινόταν η συνέντευξη τύπου του υπουργού,με την απειλή της σύλληψης.

Αναδυκνείει το πρόβλημα καθώς με την ερώτηση του αναφέρετε στο κλίμα τρόμου που επικρατεί στο νησί,ειδικότερα τους θερινούς μήνες όπου και οι επισκέπτες πολλές φορές φεύγουν με τις χειρότερες εντυπώσεις καθώς δέχονται καθημερινά ελέγχους.

πηγή : κοινή γνώμη

Διαβάστε περισσότερα...

Προανακριτική με 215 ψήφους

«Δεν ανεξαρτητοποιούμαι από τη ΝΔ, δεν παραιτούμαι από βουλευτής». Έτσι έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή ο Α. Παυλίδης, ο οποίος παραπέμπεται στην προανακριτική, με 215 ψήφους «υπέρ», έναντι 67 «όχι» και 12 «παρών ή λευκό». Οι αριθμοί δείχνουν πως παραπομπή ψήφισε η μισή Κ.Ο. της Ν.Δ.


Σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε αμέσως μετά την ανάγνωση του αποτελέσματος ο κ. Σιούφας, η επιτροπή, που θα αποτελείται από 13 μέλη (7 ΝΔ, 3 ΠΑΣΟΚ, 1 ΚΚΕ, 1 ΣΥΡΙΖΑ και 1 ΛΑΟΣ), θα συγκροτηθεί σε σώμα το απόγευμα σήμερα, 7 Απριλίου, και θα υποβάλλει το πόρισμά της στον πρόεδρο της Βουλής στις 27 Απριλίου.

Η μακρά συζήτηση στη Βουλή για το θέμα Παυλίδη, ξεπέρασε το τυπικό όριο «24:00- μεσάνυχτα». Αρκετή ώρα διήρκεσε και η ψηφοφορία, από την οποία σημειώθηκαν ορισμένες απουσίες, όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. «Με τη σειρά του», ως βουλευτής Θεσσαλονίκης ψήφισε και ο νυν πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής.

Μετά τη 1:15 ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, έως και τη 1:30 διήρκεσε η εκ νέου ανάγνωση του καταλόγου και στις 2:30 π.μ. οι ψηφολέκτες παρέδωσαν στον κ. Σιούφα την «ετυμηγορία».

Από τους 294 ψηφίσαντες, η συντριπτική πλειοψηφία των 215 έριξε στην κάλπη «ναι». Αρνητικές ήταν μόλις οι 67 ψήφοι, οι οποίες, ακόμη κι αν θεωρηθεί ότι προέρχονται όλες από τη ΝΔ, σημαίνουν ότι σχεδόν η μισή Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος ψήφισε κατά του κ. Παυλίδη. «Παρών» ψήφισαν 6 βουλευτές και «λευκό» άλλοι 6...

περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

περι ανέμων....

σήμερα το θέμα μας είναι η καταστολή

και ξεκινάμε με τα
ξακουστά σε όλους μας :










ΜΑΤ


Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης
είναι οι πρώτες ειδικές αστυνομικές μονάδες της Ελλάδας.

Δημιουργήθηκαν με σκοπό την απαλλαγή των άλλων σωμάτων της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων από την ενασχόλησή τους με την καταστολή ταραχών, παράνομων συγκεντρώσεων και έκρυθμων διαδηλώσεων.

Η ιδέα της δημιουργίας τους ήταν του χουντικού πρωθυπουργού Σπύρου Μαρκεζίνη.

Μάλιστα ο Μαρκεζίνης ισχυρίζεται ότι, αν είχε προλάβει να φτιάξει τα ΜΑΤ, τότε τα επεισόδια του Νοέμβρη του 1973, τα οποία οδήγησαν στην πτώση της χούντας θα είχαν ενδεχομένως αποφευχθεί.

H εντολή για την υλοποίηση της πρώτης ομάδας ΜΑΤ δόθηκε το 1976 από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή,λίγο μετά τη Μεταπολίτευση,και μάλιστα με υπουργική απόφαση.

Η ιδέα της ονομασίας τους ανήκε στον μετέπειτα υπουργό Αναστάσιο Μπάλκο.

Η μονάδα αυτή αποτελούνταν από 150 άνδρες, που προέρχονταν από διάφορες υποδιευθύνσεις της Αστυνομίας, στους οποίους αργότερα προστέθηκαν και άντρες των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού.

Δημιουργήθηκε μια δεύτερη μονάδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ αντίστοιχο σώμα οργάνωσε και η Χωροφυλακή ((θεός συγχωρέσtει)για μικρό διάστημα.

Οι μονάδες αυτές εκπαιδεύτηκαν από τον Ηλία Ψυχογιό με βάση δικά του εγχειρίδια και την πείρα του από την εκπαίδευση που είχε λάβει σε παρόμοια θέματα στην Αμερική αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Η εκπαίδευση περιελάμβανε κυρίως ασκήσεις ομαδικές και σχηματισμών και ασκήσεις στη ρίψη και τη χρήση δακρυγόνων.

Μετά την αποτυχημένη επέμβαση της Αστυνομίας στο σπίτι του γιατρού Βασίλη Τσιρώνη, που κατέληξε στο θάνατό του,δημιουργήθηκαν οι Μονάδες Ειδικών Αποστολών ΜΕΑ.

Αρκετές φορές δρούσαν παράλληλα με τα ΜΑΤ, ενώ με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τα υποκατέστησαν για κάποιο διάστημα.

Αργότερα δημιουργήθηκαν οι ομάδες της Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης σαν υποστηρικτικές στις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Η δύναμη και η εκπαίδευσή τους επαυξήθηκε επί πρωθυπουργίας Ανδρέας Παπανδρέου για να τριπλάσιαστεί επί κυβέρνησης Σημίτης.

Ενώ χρησιμοποιήθηκαν όσο ποτέ επί κυβέρνησης Κ.Καραμανλή (Junior)






















Λίγο ποιο πριν είχαν δημιουργηθεί οι ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος η γνωστή σε όλους μας ΟΠΚΕ.

Παρόμοιες με τα ΜΑΤ αλλά βαρύτερα εξοπλισμένες και με ειδικότερη εκπαίδευση.

Διαβάστε περισσότερα...

φλερτ....


Με μια πρόταση πέντε σημείων, στα οποία ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός θα μπορούσαν να αναπτύξουν κοινή δράση, επανέφερε ο Αλέκος Αλάβάνος στο προσκήνιο τα σενάρια προσέγγισης των δύο κομμάτων.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά "Πολιτικό Σύστημα και Ταυτότητα" και απευθυνόμενος προς τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ήταν επίσης παρών, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρα από ζητήματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Αλέκο Αλαβάνο, θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία, με σκοπό την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, την απεμπλοκή από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, την επιβολή νεών όρων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την επανεξέταση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την ανάληψη πρωτοβουλίας, ώστε να να μην υποστηριχθεί η επανεκλογή του Ζοζέ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι διαπιστώνει διάθεση ουσιαστικότερης προσέγγισης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.


πηγή: enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...