Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

κίνημα ελεύθερου λογισμικού (ανάρτηση β)

προηγούμενες αναρτήσεις
ανάρτηση α




Διερεύνηση του κινήματος του ελεύθερου λογισμικού


Στις αρχές του 1980 ο Richard Stallman, προγραμματιστής λογισμικού, ίδρυσε την κοινότητα GNU – Gnu’s Not Unix, η οποία είχε ως στόχο την ανάπτυξη και την διάχυση ελεύθερου λογισμικού (Hess, 2005).
Η έννοια του ελεύθερου λογισμικού, εισάχθηκε παράλληλα με την δημιουργία της κοινότητας.
Σύμφωνα με το Μανιφέστο της κοινότητας GNU, ελεύθερο λογισμικό είναι το λογισμικό που σέβεται την ελευθερία του χρήστη και χαρακτηρίζεται από τέσσερις βασικές ελευθερίες που έχει ο χρήστης του.
Οι τέσσερεις αυτές ελευθερίες ορίζονται στις ακόλουθες:

Ελευθερία 0: η ελευθερία να λειτουργήσεις το πρόγραμμα όπως θέλεις.

Ελευθερία 1: η ελευθερία να μελετάς τον πηγαίο κώδικα του προγράμματος και ύστερα να τον αλλάζεις έτσι ώστε να κάνει αυτό που θέλεις.

Ελευθερία 2: η ελευθερία να μοιράζεις αντίγραφα του προγράμματος όταν το επιθυμείς.

Ελευθερία 3: η ελευθερία να μοιράζεις αντίγραφα των τροποποιημένων εκδοχών μας, όταν το επιθυμείς.

Την κίνηση αυτή, ακολούθησαν και άλλες ομάδες προγραμματιστών, δημιουργώντας διαφορετικά προγράμματα ελεύθερου λογισμικού τα οποία πάντα υπόκεινται στις βασικές αρχές της ελεύθερης αναδιανομής, της γνωστοποίησης του κώδικα προγραμματισμού και της ελεύθερης εργασίας πάνω στον κώδικα (Hemphill, 2005).
Οι ομάδες αυτές, ομάδες ακτιβισμού που συναθροίζονται γύρω από τις αξίες του ελεύθερου λογισμικού, που διεκδικούν την καθιέρωση, την διάχυση και την διατήρηση αυτών των ελευθεριών αποτελούν το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού (Stallman, 2004).
Στόχος του κινήματος είναι η απελευθέρωση των χρηστών των ηλεκτρονικών υπολογιστών από την υποδούλωση του ιδιόκτητου λογισμικού (λογισμικό με περιορισμούς στη χρησιμοποίηση, την αντιγραφή και την τροποποίηση που επιβάλλονται από τον ιδιοκτήτη) (Stallman, 2004).
Το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού, αναπτύσσεται διαρκώς και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σύστασης και συνεργασίας των ομάδων του.
Οι ομάδες ανάπτυξης του ελευθέρου λογισμικού διακρίνονται για το άνοιγμα τους στην εισαγωγή νέων μελών σε αυτές και για τις υψηλές δωρεές που λαμβάνουν από εθελοντές (Robles, 2006).
Ακόμα οι κοινότητες του ελεύθερου λογισμικού χαρακτηρίζονται ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα κοινωνικού δικτύου, ως ομάδες συνεργασίας και διάχυσης της γνώσης (Masao, Tetsya, Takesi, Naoki, Matumoto, 2005).



Μελίνα Δαρζέντα

Διαβάστε περισσότερα...

Έντεκα… εντολές μωυσης vs αβραμόπουλος























Ενώ η υγεία παρακμάζει μέρα με την μέρα,μόλις προχτές γράφαμε για κινητοποιήσεις και για την επίσχεση εργασίας που μετά το Πάσχα θα προχωρήσουν οι γιατροί και του νομού Κυκλάδων,τους προμηθευτές που αυτοκτονούν κυριολεκτικά και μεταφορικά καθώς πρέπει να πληρωθούν κάποτε,τους εργαζόμενους που ζητούν συνέχεια παραπάνω προσωπικό γιατί όλοι έχουμε δει με τα μάτια μας ότι δεν επαρκεί ώστε να εξυπηρετήσουν σωστά του ασθενείς,έχουμε και επισκέπτες που τραγικοποιούν την κατάσταση!
Ο υπουργός υγείας συνεχίζει να ζει σε άλλο κράτος για να μην πω άλλο πλανήτη!
πρέπει επιτέλους να του εξηγήσει κάποιος ότι με την επικοινωνιακή πολιτική,τους image makers,μερικούς σχεδόν καλούς συνεργάτες και τα σιντριβάνια ,μπορεί να έχεις μια <<πετυχημένη>>(ο θεός να την κάνει...)καριέρα σαν δήμαρχος αλλά δεν διοικείται έτσι ένα υπουργείο και μάλιστα το υγείας που είναι από τα σημαντικότερα!
Τέλος πάντων υπηρχάν άλλοι λιγότερο επικίνδυνοι για το συγκεκριμένο υπουργείο.

Ξαφνικά του ήρθε αυτό :

Έντεκα… εντολές καλής γενικής εφημερίας απέστειλε χθες με τη μορφή εγκυκλίου σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας το υπουργείο Υγείας.
Με την εγκύκλιο δίνεται εντολή να δημιουργηθούν ομάδες υποδοχής των ασθενών που προσέρχονται στην εφημερία, ώστε να διαχωρίζονται τα σοβαρά περιστατικά από τις ελαφρύτερες περιπτώσεις.
Η ίδια ομάδα θα είναι υπεύθυνη και για την απομάκρυνση συγγενών και άλλων συνοδών από τους χώρους όπου περιμένουν οι ασθενείς για να εξεταστούν.
Οι διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων καλούνται να είναι παρόντες σε όλη τη διάρκεια των εφημεριών και να φροντίσουν για τον ευπρεπισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών.
Της εγκυκλίου είχαν προηγηθεί μία σύσκεψη -με τους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής- και δύο… έφοδοι του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου στις εφημερίες του Τζανείου και του Σισμανόγλειου νοσοκομείου.

Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνουν οι Νομαρχίες στις 29 Απριλίου


Συνεδρίασε την Τετάρτη 18 Μαρτίου, στις 11.30 π.μ. το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ και αποφάσισε ομόφωνα τη διενέργεια κινητοποιήσεων στις 29 Απριλίου όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Ελλάδος, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματα, για τα οποία στο παρελθόν η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα επιλύσει.

Τα κυριότερα από τα βασικά αιτήματα στα οποία θα πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις είναι:

* Η ψήφιση του Κώδικα των Ν.Α.
* Η μεταφορά των μαθητών
* Η συντήρηση του οδικού δικτύου
* Η στελέχωση των Ν.Α.

Καθορίστηκε στις 29 Απριλίου να κλείσουν οι Νομαρχίες και να πραγματοποιηθεί πορεία στη Βουλή με επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του κοινοβουλίου και στους αρχηγούς των κομμάτων. Εν συνεχεία θα γίνει πορεία στα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας.
κλειστή θα είναι και η νομαρχία Κυκλάδων.



αναλυτικά η προειδοποιητική επιστολή που έστειλε η Κομισιόν

Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, αποφάσισε να στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας πληροφορίες για τα μέτρα, που έλαβε η χώρα, προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 23ης Οκτωβρίου 2008, στο θέμα της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των μηχανικών.
Στην απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις, που έχει βάσει της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ, έχοντας αρνηθεί να αναγνωρίσει τα διπλώματα, και ειδικότερα των μηχανικών, που χορηγήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους μέλους, στο πλαίσιο συμφωνίας δικαιόχρησης.
Η Ελλάδα παραβίασε, επίσης, τις υποχρεώσεις της βάσει της ιδίας οδηγίας, επιβάλλοντας αντισταθμιστικά μέτρα σε περισσότερες περιπτώσεις από τις επιτρεπόμενες, και εξετάζοντας το επίπεδο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, που χορήγησε το δίπλωμα.
Τέλος, η Ελλάδα παραβίασε τις διατάξεις της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ μη επιτρέποντας στον δημόσιο τομέα τη μετάταξη σε θέσεις κλάδου ανώτερης κατηγορίας ατόμων που διορίστηκαν με βαθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίο θα μπορούσαν να έχουν διοριστεί αν τα διπλώματα τους είχαν αναγνωριστεί σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία.
Σημειώνεται ότι στο μεταξύ η οδηγία 89/48/ΕΟΚ αντικαταστάθηκε από την οδηγία 2005/36/ΕΚ, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 20 Οκτωβρίου 2007 και εδραιώνει το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση αυτού του θέματος, βάσει της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ την οποία και διαδέχεται.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 23 Οκτωβρίου 2008, αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα δε δικαιούται να ελέγξει τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων χορηγούν διπλώματα ευρωπαϊκά ιδρύματα που συνεργάζονται με ελληνικά κολλέγια αλλά ο έλεγχος αυτών των προϋποθέσεων ανήκει στο κράτος προέλευσης των πτυχίων.
Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών Τίτλων Εσωτερικού, δεν δικαιούται να ελέγχει εάν το εκπαιδευτικό ίδρυμα, στο οποίο έγιναν οι σπουδές, ανήκει ή όχι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μπορεί να ελέγξει μόνον την αυθεντικότητα των τίτλων που προσκομίζει ο πτυχιούχος.
Το ελληνικό κράτος είχε στη διάθεσή του περίπου 6 μήνες ώστε να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση, κατά την πάγια τακτική που ισχύει για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ασκήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -η οποία έκρινε ότι η ελληνική νομοθεσία δεν είναι σύμφωνη, σε ορισμένα σημεία, με την κοινοτική οδηγία- έπειτα από καταγγελίες 37 ιδιωτών.
Στην προσφυγή της η Επιτροπή είχε προσάψει στην Ελλάδα, ότι αρνείται συστηματικά την αναγνώριση των διπλωμάτων τα οποία έχουν απονεμηθεί κατόπιν σπουδών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο «συμφωνιών επικυρώσεως» (γνωστών και ως «συμφωνιών δικαιοχρήσεως»), βάσει των οποίων σπουδές που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα επικυρώνονται από αρμόδια αρχή άλλου κράτους μέλους, η οποία, βάσει προγενέστερης συμφωνίας των δύο ιδρυμάτων, χορηγεί το δίπλωμα στους σπουδαστές που παρακολούθησαν αυτό το πρόγραμμα σπουδών.

Διαβάστε περισσότερα...

Έφεση άσκησε την Δευτέρα η εισαγγελέας εφετών αιγαίου για την υπόθεση του 33 αρτοποιού που αθωώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο μικτό ορκωτό της Νάξου .
Η υπόθεση θα εκδικαστεί στην Σύρο τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτωβρίου.


στον εισαγγελέα το θέμα του θόλου


Επιθυμώ να προασπίσω το κύρος της δημοτικής αρχής και να μην αφήσω τους υπαλλήλους του δήμου να γίνουν τροφή στο πλαίσιο των πολιτικών επιδιώξεων του οποιουδήποτε

Δήλωσε ο δήμαρχος Ερμούπολης και στέλνει το θέμα της τοποθέτησης του θόλου στον εισαγγελέα.
Καθώς θεωρεί αδικαιολόγητο τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το έργο.
Και αναφέρει χαρακτηρίστηκα στον τοπικό τύπο ότι αφού δεν τόλμησαν να το στείλουν στον εισαγγελέα εκείνοι που το αμφισβητούν το στέλνω εγώ.




ενώ..

Συνεχίζονται τα φάουλ,καθώς η β κλειστή αίθουσα του ακδε (της οποίας η ανακατασκευή έχει αργήσει χαρακτηριστικά ),κρίθηκε ακατάλληλη από την επιτροπή καταλληλότητας καθώς βρήκε ελλείψεις και ζήτησε να πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές εργασίες μέσα στους επόμενους 2 μήνες για να επανεξεταστεί το έργο .
Αναλυτικά στην σημερινή κοινή γνώμη

Διαβάστε περισσότερα...