Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Δημοκρατία η Νεα Δημοκρατία ?

Διαβάστε περισσότερα...

Δια χειρός Καραμανλή η κοινοβουλευτική εκτροπή

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι το χθεσινό αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής φέρει την σφραγίδα του Καραμανλή. Ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής αιφνιδιάστηκε: όπως φαίνεται από την φωτοτυπία , το προεδρείο είχε εκδώσει το πρόγραμμα των εργασιών του Σώματος για την επόμενη εβδομάδα.

Σχόλιο του Στέλιου Κούλογλου:

Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι γιατί ο κ.Καραμανλής αποφάσισε να κλείσει την Βουλή νύχτα, γεγονός που ισοδυναμεί με την άρον-άρον παραγραφή όλων των σκανδάλων της περιόδου 2004-2007. Μια πρώτη ερμηνεία που δόθηκε είναι ότι ο ειδικός εφέτης ανακριτής αναμενόταν τις επόμενες ημέρες ν’ αποστείλει στη Βουλή το φάκελο της υπόθεσης εξαγοράς της εταιρείας «Γερμανός» από την Cosmote επειδή η έρευνα που διενήργησε προσέκρουσε σε ευθύνες υψηλά ισταμένων πολιτικών προσώπων.

Μια παράλληλη ερμηνεία αφορούσε το σκάνδαλο Siemens, καθώς χθες απορρίφθηκε από τον ανακριτή το αίτημα των κατηγορούμενων για ολιγοήμερη αναβολή για τις απολογίες τους. Θα απολογηθούν κανονικά στις 12 Μαίου και πιθανώς να άνοιγαν το στόμα τους για πρόσωπα της κυβέρνησης ξεκινώντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης στην Βουλή.. Αλλά το σκάνδαλο Siemens περιλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που εξυπηρετεί την κυβερνητική πολιτική του συμψηφισμού.

Γενικότερα, η αναζωπύρωση της συζήτησης για το ένα ή το άλλο σκάνδαλο σίγουρα θα έβλαπτε το κυβερνητικό στρατόπεδο εν όψει των ευρωεκλογών. Ομως ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται: το πολιτικό κόστος της χθεσινής θεσμικής εκτροπής είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα ακόμη σκάνδαλο, από τα δεκάδες της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Είτε λοιπόν ο πρωθυπουργός επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποφύγει μια πολιτική εξέλιξη που μόνο ο ίδιος και το στενό περιβάλλον του γνωρίζει. Ειτε, έχοντας εξασφαλίσει όλο το προηγούμενο διάστημα την αμέριστη υποστήριξη των "νταβατζήδων" δεν υπολογίζει πλέον ούτε σέβεται κανέναν από τους θεσμούς της χώρας αλλά ασκεί εξουσία με βάση την ψυχολογία, την κούραση της στιγμής ή συγκυριακούς υπολογισμούς: δεν αποκλείεται καθόλου η χθεσινή ενέργεια να θέλει να τονώσει την αποφασιστικότητα του “καταλληλότερου” στις δημοσκοπήσεις ώστε οι Ευρωεκλογές να μετατραπούν σε προσωπική αντιπαράθεση Καραμανλή-Παπανδρέου ,κάτι που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες μέρες με τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση ο κ.Καραμανλής αποτελεί πλέον πρόβλημα για την Δημοκρατία. Το Κοινοβούλιο δεν είναι μαγαζί του για να το κλείνει και να το ανοίγει όποτε του καπνίσει. Κάποιος πρέπει να του θυμίσει ότι υπάρχει θέμα ηθικής αυτουργίας στην συγκάλυψη σκανδάλων και ότι τα Ειδικά Δικαστήρια δεν αφορούν ευθύνες μόνο υπουργών.

Διαβάστε περισσότερα...

HOW TO - "πώς χτίζεται οκταώροφο κτίριο δίπλα στη Σχολή Τυφλών στη Θεσσαλονίκη"

Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

Με υπογραφή Χρήστου Ζαχόπουλου και προσυπογραφή Γιώργου Βουλγαράκη «αποχαρακτηρίστηκε» οικοδομικό τετράγωνο 1.092 τετραγωνικών μέτρων δίπλα στο διατηρητέο της Σχολής Τυφλών, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

Ηδη είναι σε εξέλιξη εργασίες για την ανέγερση οκταώροφης οικοδομής, η οποία σε ύψος και σε όγκο θα καλύψει το διατηρητέο.

Τον «αποχαρακτηρισμό» αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, στο οποίο προεδρεύει ο εκάστοτε γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού. Στην περίπτωσή μας ήταν ο Χρ. Ζαχόπουλος, με αριθμό πρακτικού 15, στις 16 Μαΐου του 2007. Τη γνωμοδότηση δέχτηκε ο υπουργός Πολιτισμού, η οποίος προχώρησε «στην έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης ανέγερσης οκταώροφης οικοδομής με πιλοτή και τρεις υπόγειους ορόφους σε οικόπεδο φερόμενης ιδιοκτησίας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, στο περιβάλλον του προστατευόμενου χώρου του διατηρητέου κτιρίου της Σχολής Τυφλών, διότι δεν έχει άμεση οπτική επαφή με αυτό και ουδεμία άμεση ή έμμεση βλάβη ασκεί επ' αυτού».

«Να μην ξεπερνά...»

Το αξιοπερίεργο είναι ότι το περιεχόμενο της γνωμοδότησης είναι άγνωστο για τους 500 κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν κινητοποιηθεί παρά τις επανειλημμένες τους αιτήσεις στον γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού. Κοινοποιήθηκε όμως η θέση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης από τις 30.1.2007, η οποία στάλθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και λέει ότι «Χάριν προστασίας του αύλειου χώρου της Σχολής Τυφλών προτείνουμε τη μείωση του ύψους της οικοδομής, ώστε να μην ξεπερνά σε ύψος το όμορο κτίριο της Σχολής Τυφλών (δεκαετία του '60) ή αυτό του ΙΜΧΑ, προκειμένου να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν ηπιότερη ένταξή της στον προστατευόμενο περιβάλλοντα χώρο του μνημείου της Σχολής Τυφλών και η οπτική προβολή του τελευταίου στον δημόσιο χώρο της πόλης». Η άποψη της υπηρεσίας, ασφαλώς, αγνοήθηκε.

Πέραν της θέσης της υπηρεσίας, υπήρξαν, από το 1979, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με τις οποίες το «τετράγωνο» είχε χαρακτηριστεί ως «κοινόχρηστος χώρος πρασίνου». Οι αποφάσεις αυτές αγνοήθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ, δίχως αντίδραση του δημάρχου, όπως οι κάτοικοι της περιοχής γραπτώς έχουν παρατηρήσει στην επιστολή τους στον Β. Παπαγεωργόπουλο.

Σε χρόνο ρεκόρ

Το οικόπεδο, μετά τον «αποχαρακτηρισμό», δόθηκε αντιπαροχή στην τεχνική εταιρεία «ΕΚΑΤΕΡ». Σε χρόνο-ρεκόρ, στις 5 Σεπτεμβρίου, μέσα στον εκλογικό πυρετό, εκδόθηκε η άδεια για την ανέγερση οικοδομής ύψους 30,10 μέτρων, με τρία υπόγεια, από τα οποία τα δύο για πάρκινγκ, συνολικού εμβαδού 1.818,96 τ.μ., πιλοτής 704,80 τ.μ., επτά ορόφων κατοικίας συνολικού εμβαδού 4.245,18 τ.μ. και γραφείων, στον 8ο όροφο, για τη στέγαση των υπηρεσιών του προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη 686,84 τ.μ.

Οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι απευθύνθηκαν στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στις 10 Δεκεμβρίου και ζητούν ανάκλησή της πριν προχωρήσουν περισσότερο οι εργασίες ανέγερσης της οικοδομής. Οπως επισημαίνουν:

- Η νομαρχία Θεσσαλονίκης προχώρησε στην έκδοση άδειας δίχως περιορισμούς, όπως έπραξε με το κτίριο του ΤΕΕ στον ίδιο δρόμο, όταν περιέκοψε «δραστικά» το ύψος για την προστασία της αισθητικής της περιοχής.

- Αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας παραχώρησης της έκτασης από το δημόσιο, που έλεγε ότι δίνεται για την ανέγερση προξενείου, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε μ' έναν όγκο μπετόν στον οποίο μόνον ένας όροφος, ο τελευταίος, προορίζεται για προξενείο.

Και στην Τσιμισκή

Ενας ακόμη «αποχαρακτηρισμός» στην οδό Τσιμισκή, στη γωνία με τη Φιλικής Εταιρείας, με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπό την προεδρεία Χρήστου Ζαχόπουλου, «λύνει» εκκρεμότητα 40 χρόνων. Δίνει τη δυνατότητα συνύπαρξης της μοναδικής πύλης του προτειχίσματος της πόλης που έχει εντοπιστεί έως τώρα και τριώροφης οικοδομής με υπερυψωμένο ισόγειο τριγωνικού σχήματος. Το οικόπεδο ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Το αρχαιολογικό εύρημα, κατά τη μελέτη, θα είναι επισκέψιμο και η θεμελίωση της οικοδομής δεν θα το βλάψει. Τόσο το οικόπεδο της Τσιμισκή όσο και εκείνο της παραλιακής λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου είναι οικόπεδα-φιλέτα με πολύ μεγάλη αξία.



enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

στο DNA ο φασισμός και η νοθεία...

ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας ανακοίνωσε τη λήξη των εργασιών της Β' Τακτικής Συνόδου στη Βουλή:

"Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με ενημέρωσε ότι, σήμερα το απόγευμα, υπεγράφη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια το διάταγμα λήξης των εργασιών της Β' Τακτικής Συνόδου της ΙΒ' Περιόδου της Βουλής, από αύριο 9 Μαΐου, λόγω των Ευρωεκλογών. Άμεσα ενημέρωσα τα Κόμματα περί τούτου"




ΤΕΛΟΣ τα σκάνδαλα

Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια που οδηγεί σε παραγραφές υποθέσεων οι οποίες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας.
στις 8 Μαϊου , η Βουλή κλείνει και οι εργασίες της θα ανοίξουν ξανά στα θερινά τμήματα.



Φώτης Κουβέλης:

"Η λήξη της Συνόδου της Βουλής με την έκδοση του σχετικού διατάγματος είναι πρωτοφανής ενέργεια στην πολιτική ζωή του τόπου. Το αξιόποινο πράξεων υπουργών και υφυπουργών, οι οποίες άλλωστε βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας εξαλείφεται. Είναι προφανής η επιλογή συγκάλυψης όλων αυτών των υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια, η οποία συνιστά θεσμική εκτροπή"



Γιώργος Παπανδρέου:

Η απόφαση του κ. Καραμανλή να κηρυχθεί εσπευσμένα η λήξη της τρέχουσας Β΄ Τακτικής Συνόδου της Βουλής συνιστά ουσιαστική θεσμική εκτροπή.
Είναι μια κίνηση πρωτοφανής και προκλητική που οδηγεί σε παραγραφή όλων των τυχόν ποινικών ευθυνών των υπουργών για την περίοδο 2004-2007.
Είναι μια κυνική ομολογία ότι μπροστά στην αυτοσυντήρηση της κυβέρνησής του ο κ. Καραμανλής δεν έχει τον παραμικρό φραγμό.
Αντί για τη διαφάνεια, την απόδοση ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν και την απαλλαγή όσων έχουν κατηγορηθεί άδικα, επέλεξαν την αναγκαστική αδράνεια και τη σιωπή της Βουλής, το σκοτάδι της αδιαφάνειας. Για να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και για να μείνει ανοικτό το πεδίο της λασπολογίας, της οργανωμένης κυβερνητικής σκανδαλολογίας και της σπίλωσης.
Η κυβέρνηση Καραμανλή θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση της συγκάλυψης, της παραγραφής και της παραβίασης της θεσμικής τάξης.
Την απάντηση θα τη δώσει ο λαός.




ας βρεθεί κάποιος να πει ότι αυτό δεν είναι χούντα!
είναι σύγχρονος φασισμός και από ότι φαίνεται μας αρέσει κι από πάνω...
μπράβο στον Παπούλιας που υπόγραψε αυτό το ξεφτιλίκι αλλά μάλλον τους βολέβει όλους...

Διαβάστε περισσότερα...