Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

«Φορολογώντας τους μισθούς»

Νέα έκθεση του ΟΟΣΑ που τιτλοφορείται «Φορολογώντας τους μισθούς» αποκαλύπτει πως η φορολογική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση την τελευταία πενταετία, απέβη ολέθρια για τη μέση ελληνική οικογένεια.
Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΔΝΤ μεταβαίνει σήμερα στην Ελλάδα επιχειρώντας την πλήρη απογραφή της ελληνικής οικονομίας.


«Φορολογώντας τους μισθούς»

Η φορολογική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση την πενταετία 2004- 2008, επιβάρυνε τη μέση ελληνική οικογένεια κατά 50%, ενώ όσον αφορά τους χαμηλόμισθους, οι φόροι όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αντιθέτως τετραπλασιάστηκαν (!), σύμφωνα με τη νέα έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις της αύξησης των έμμεσων φόρων στα εισοδήματα των Ελλήνων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο δείκτη ανισότητας στην Ευρώπη, ερχόμενη δεύτερη στη φτώχεια.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ σήμερα στην Ελλάδα


Την πλήρη απογραφή της ελληνικής οικονομίας θα επιχειρήσει το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέπτεται σήμερα, Τετάρτη, την Ελλάδα. Ο έλεγχος των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ θα επικεντρωθεί στα δημόσια οικονομικά που παρουσιάζουν αρνητική εικόνα στο πρώτο τρίμηνο του 2009, μετά τις τεράστιες αποκλίσεις του 2008 και με τις προοπτικές για τη συνέχεια να είναι δυσοίωνες.

Από τις αρχές Απριλίου, το ΔΝΤ έχει αποστείλει πολυσέλιδο ερωτηματολόγιο στις ελληνικές αρχές, βάσει του οποίου αμφισβητεί έντονα τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομίας για την ελληνική οικονομία, λόγω των επανειλημμένων αναθεωρήσεων. Για τον λόγο αυτό, ζητάει από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, όχι απλώς να δώσουν τις προβλέψεις τους για φέτος και τα επόμενα χρόνια, αλλά και την πορεία των στοιχείων της οικονομίας, ξεκινώντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και από το 1995.

Σε αυτά τα πλαίσια, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας αναμένονται χειρότερες από τις αρχικές καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θεωρεί ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1% αντί 0,2%, ενώ και του χρόνου θα συνεχίσει να έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία, το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές «γκρίζες ζώνες» και γι’ αυτό ζητά λεπτομερείς πίνακες με όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη από το 1995 έως το 2008, καθώς και τις προβλέψεις για την περίοδο 2009-2011. Επίσης, επιθυμεί αναλυτική περιγραφή των προσωρινών μέτρων σε δαπάνες και έσοδα για το 2007, το 2008 και το 2009. Για την περίοδο 1995-2009 ζητάει να ενημερωθεί για τις κοινωνικές δαπάνες και την εξέλιξη των μισθών καθώς θεωρεί ότι ο τρόπος καθορισμού των φετινών μισθών με βάση τον πληθωρισμό, είναι παράλογος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί κριτική για τα προσωρινά εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης, ζητώντας να μάθει για την ελαστικότητα των εσόδων ως προς το ΑΕΠ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα προσωρινά έσοδα και ταυτόχρονα καλεί το υπουργείο Οικονομίας να εξηγήσει τη μεθοδολογία των εκτιμήσεών του. Μάλιστα, ζητάει από το υπουργείο να «διευκρινίσει» τις εκτιμήσεις του για την αύξηση των φορολογικών εσόδων του 2009, ενώ ένα άλλο σημείο στο οποίο διατυπώνονται αμφιβολίες είναι στο κομμάτι των προσαρμογών ελλείμματος - χρέους, με το ΔΝΤ να αναφέρει ότι ξαφνικά μειώνονται σημαντικά στη διετία 2010 - 2011.

Όσον αφορά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι είναι ανεπαρκής, ενώ ζητάει από τις ελληνικές αρχές να «εξηγήσουν γιατί το ισοζύγιο των ασφαλιστικών Ταμείων είναι ουσιαστικά θετικό στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ είναι αρνητικό σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ». Στο σκέλος της αγοράς εργασίας, το ΔΝΤ διατυπώνει τις αμφιβολίες του για την εξέλιξη των μισθών και κάνει ειδική αναφορά στη «μαύρη εργασία» και το μέγεθός της.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Μιράντα Ξαφά «η Ελλάδα δεν έχει πολλές δυνατότητες αποτελεσματικής πολιτικής εξόδου από την κρίση», καθώς όταν είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όχι μόνο δεν μπόρεσε να μειώσει το χρέος και το δημόσιο έλλειμμα αλλά αντίθετα τα αύξησε.

Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα συναντηθεί αύριο με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ και το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ).







Πηγές: Ναυτεμπορική, Σκάι, Καθημερινή, Τα Νέα,tvxs

Διαβάστε περισσότερα...

Βατοπέδι - ΟΚΑΝΑ - θεϊκή βοήθεια

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ.

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης θα πραγματοποιήσουν πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου στις 10.00. Βασικό αίτημα των εργαζόμενων αποτελεί η άμεση καταβολή των από κοινού χρεών του υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ που αγγίζουν πλέον τα 13 εκατομμύρια ευρώ καθώς και την αλλαγή του νομικού τους πλαισίου.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση δρομολόγηση της ικανοποίησης των πάγιων θεσμικών τους αιτημάτων και την άμεση ανατροπή της κατάστασης παντελούς έλλειψης εκπαίδευσης των επιστημονικών και διοικητικών στελεχών των Κέντρων Πρόληψης.
Η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων επισημαίνει ότι τα περισσότερα Κέντρα Πρόληψης συνεχίζουν να έχουν ακάλυπτες ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Επίσης, υφίστανται αγωγές εξώσεων από τις εγκαταστάσεις τους, ενώ το προσωπικό τους έχει να πληρωθεί από τον περασμένο Μάρτιο.
Το υπουργείο Υγείας είχε εξασφαλίσει έκτακτη χρηματοδότηση 3,4 εκατομμυρίων για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το υπουργείο Οικονομίας καθυστερεί να εγκρίνει το ποσό με την αιτιολογία ότι δεν προβλέπεται έκτακτη επιχορήγηση.
Ασυνεπής προς τις οικονομικές της υποχρεώσεις είναι και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, η οποία έπρεπε να έχει εκταμιεύσει μέρος της χρηματοδότησης των Κέντρων από τον περασμένο μήνα.
«Έπειτα από κινητοποιήσεις διαρκείας, που πυροδότησαν επίσημες πιέσεις εντός Κοινοβουλίου αλλά και σε επίπεδο φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το υπουργείο Υγείας στράφηκε επισήμως στο υπουργείο Οικονομικών. Με αυτό ζητά την εκταμίευση ποσού ύψους 3.400.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους των οφειλών του ΟΚΑΝΑ προς τα Κ.Π. Το υπουργείο καθυστερεί να εγκρίνει το ποσό, με την αιτιολογία πως έκτακτη επιχορήγηση δεν προβλέπεται, εφόσον υπάρχουν ακόμη ποσά δεσμευμένα από το σχετικό με τα Κέντρα Πρόληψης κωδικό επιχορήγησης του ΟΚΑΝΑ για το έτος 2009 καθώς και ότι υπάρχουν και άλλοι «κωδικοί» στο υπουργείο Υγείας από όπου θα μπορούσαν να αντληθούν ποσά.
«(…)Είναι προφανές, ότι με βάση όλο αυτό το σκηνικό, τα Κέντρα Πρόληψης δεν χρηματοδοτούνται από πουθενά. Αυτή φαίνεται να είναι και η θέληση της κυβέρνησης, παρά το «μπαλάκι» που μας παίζουν» τονίζουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.



"θεϊκή βοήθεια" για τις πανελλήνιες


Άλλο ένα φτηνό κόλπο για να τραβήξουν πελάτες έχουν βρει οι ρασοφόροι - προφασιζόμενοι πως θα προσευχηθούν “για την επιτυχία στις εξετάσεις” καλούν τους μαθητές να περάσουν από το μαγαζί τους για να “καταθέσουν” τον οβολών τους για την θεϊκή βοήθεια που θα έχουν.
Δηλαδή σου λένε έλα όλο το βράδυ από το μαγαζί μας για να σε βοηθήσει ο πανίσχυρος αρχηγός μας
Αν είναι έτσι τότε να μην διαβάσει κανείς απλά να πάει στην αγρυπνία και μετά έχει περάσει στο πανεπιστήμιο της επιλογής του.








Διαδικασίες κλεισίματος της υπόθεσης Βατοπεδίου δρομολογούν η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και η Μονή.
Τον Μάρτιο, προχώρησαν στην σύνταξη σχεδίου συμβολαίου για "αναστροφή" των συμβάσεων ανταλλαγής τμημάτων της Βιστωνίδας,
με ακίνητα του δημοσίου.
Το σχέδιο κοινοποιήθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Οι εισηγητές που ορίσθηκαν για την υπόθεση απέφυγαν να αποφανθούν για την νομιμότητα των προωθούμενων πράξεων και παρέπεμψαν το θέμα στην Ολομέλεια.
Έγκυροι νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για διάτρητη διαδικασία, που αναγνωρίζει δικαιώματα κυριότητας
της Μονής στην Βιστωνίδα,παρά το γεγονός ότι:
Εκκρεμεί δικαστική απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης και,
Με απόφαση του τέως υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, ανακλήθηκαν προγενέστερες αποφάσεις που αναγνώριζαν
δικαιώματα της Μονής, επί της Βιστωνίδας.
Τονίζουν επίσης, ότι, με το προωθούμενο σχέδιο συμβολαίου, η Μονή αποκτά τεκμήρια κυριότητας επί της Βιστωνίδας.
Μπορεί έτσι να το καταθέσει στο Υποθηκοφυλακείο, αποκτώντας ένα σημαντικό "όπλο" σε όποιες μελλοντικές διεκδικήσεις της επί της λίμνης.




πηγές: apneagr,tvxs

Διαβάστε περισσότερα...