Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ

Διαβάστε περισσότερα...

κωδικό όνομα: επιχείρηση "ηλεκτρονικός μεσαίωνας"Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος την ..."πέφτει"...στην αγαπημένη τσαούσα

Διαβάστε περισσότερα...

το ακούσαμε κι αυτό


Σε χρέη και βροχές αποδίδει ο Χρ.Μαρκογιαννάκης τις ελλείψεις στα μέσα πυρόσβεσης Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών πρέπει να γίνεται με λελογισμένη χρήση πυροσβεστικών μέσων δήλωσε ο Χρ.Μαρκογιαννάκης, μετά την πρώτη μεγάλη φωτιά στη Ριτσώνα, που «στοίχισε» τουλάχιστον δυόμισι χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους. Απαντώντας για τις ελλείψεις σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης, έκανε λόγο για χρέη και καιρικές συνθήκες που δεν επιβάλλουν πλήρη ετοιμοτητα.

Η κριτική με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ.Μαρκογιαννάκης επικεντρώνεται στο γεγονός ότι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, εν μέσω θερινής περιόδου, βρίσκονται μόλις δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, αντί 16 που υπήρχαν πέρσι.

Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, η σύμβαση μίσθωσης των ελικοπτέρων έχει «κολλήσει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου έχει υποβληθεί για έγκριση. Η καθυστέρηση οφείλεται και στο γεγονός ότι το Δημόσιο χρωστούσε μεγάλα ποσά στις εταιρείες που νοικιάζουν τα ελικόπτερα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, ο στόλος θα έχει συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Απαντώντας στην κριτική, ο Χρ.Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση των μέσων, κι αυτό διότι -όπως ανέφερε- κάθε χρόνο το υπουργείο πέφτει έξω σχετικά με τον προϋπολογισμό που αφορά στην πυρόσβεση με τα ελικόπτερα και μάλιστα υπερβαίνει τον προϋπολογισμό σε σημαντικά ποσά με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη στις εταιρίες και να υπάρχει πρόβλημα στην εξόφλησή τους.

«Γι' αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα βάλω σε διαθεσιμότητα όλα τα ελικόπτερα τα οποία κοστίζουν κάθε μέρα το καθένα κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Παράλληλα, έκανε λόγο για βροχές στη Β.Ελλάδα έως και σήμερα, Κυριακή, και γενικώς καιρικές συνθήκες που δεν επιβάλλουν πλήρη ετοιμότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι μετά την περίοδο των βροχών που προβλέπονται από την Μετεωρολογική Υπηρεσία θα μπουν όλα τα μέσα στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν σπαταλώνται άσκοπα πόροι σε βάρος του φορολογουμένου Έλληνα πολίτη.πηγές:
ΒΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα...

Θέσεις κάδων ανακύκλωσης στην Σύρο

Τις επόμενες μέρες ο τρόπος που καλούμαστε να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας στο νησί θα αλλάξει ριζικά. Από την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ξεκινά την εγκατάσταση στη Σύρο περίπου 150 κάδων (σε πρώτη φάση) για την ανακύκλωση

 • Χαρτιού
 • Χαρτονιού
 • Γυαλιού
 • Πλαστικού
 • Αλουμινίου
 • Μετάλλου
 • Τετραπάκ
Οι κάδοι είναι μεγέθους 2,5 κυβικών (δηλ. περίπου τρεις φορές μεγαλύτεροι σε χωρητικότητα από τους γνώριμους πράσινους κάδους με τα ροδάκια) και χωρίζονται σε τρία χρώματα:

α) κίτρινος κάδος για χαρτί και χαρτόνι
Λεπτομέρειες:
Γίνεται αποδεκτό χαρτί κάθε τύπου, εκτός φυσικά από χαρτί υγείας / χαρτοπετσέτα. Δεκτή λοιπόν εφημερίδα, περιοδικό, βιβλίο, λογαριασμός, τυπωμένο Α4, χάρτινη συσκευασία, κούτα κλπ., ακόμα και το (καθαρό) κουτί της πίτσας, αν στο εσωτερικό του δεν έχει στρώση από αλουμίνιο. Προσοχή: Είναι απαραίτητο οι κούτες να τοποθετούνται στον κάδο διπλωμένες ώστε να πιάνουν τον ελάχιστο δυνατό χώρο, διαφορετικά ο κάδος θα γεμίζει συνεχώς και θα έχουμε άσκοπα δρομολόγια (και δαπάνηενέργειας, εκεί που πάμε να γλιτώσουμε!)

β) μπλε κάδος για γυαλί
Λεπτομέρειες:
Αποδεκτό κάθε τύπου μπουκάλι ή γυάλινο βαζάκι. Δεκτό λοιπόν το μπουκάλι μπύρας, κρασιού, λαδιού, ποτού, φάρμακου, αναψυκτικού (αν δεν είναι επιστρεφόμενο) κλπ. Αν υπάρχει στη φιάλη πλαστικό ενσωματωμένο καπάκι, όπως συμβαίνει πχ. σε κάποια ποτά, δεν ενοχλεί, το αφήνετε όπως είναι. Δεκτό επίσης κάθε γυάλινο βάζο τροφίμων (ελιές, μαγιονέζα τουρσί κλπ. κλπ.) Σήμερα πετάμε ήδη αρκετά γυάλινα μπουκάλια σπίτι, αλλά εκείνοι που πετάνε καθημερινά χιλιάδες, είναι οιεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες μπαρ και καφέ. Πρέπει να τους «παρασύρουμε» στην ανακύκλωση -- ελπίζω με τη βοήθεια σας! Προσοχή όμως: Πρέπει τα βαζάκια και τα μπουκάλια να τα ξεπλένουμε ελαφρώς, αλλιώς οι τροφές μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα οσμής στον κάδο. Επίσης: Τα μπουκάλια ΔΕΝ χρειάζεται να σπάνε. Μπαίνουν όπως είναι.

γ) ασημί κάδος για πλαστικό, τετραπάκ, αλουμίνιο αλλά και σίδηρο
Λεπτομέρειες:
Αποδεκτό κάθε πλαστικό μπουκάλι (το μυαλό σας πάει αμέσως στο εμφιαλωμένο νερό, αλλά η κατηγορία περιλαμβάνει ακόμα αναψυκτικά, καλλυντικά, απορρυπαντικά, σακούλες συσκευασίας κλπ.) και γενικότερα κάθε πλαστική συσκευασία (όπως για παράδειγμα το κουτί από την ταραμοσαλάτα, το οικογενειακό παγωτό, το παιχνίδι, το ρολόι και εκατοντάδες άλλες πλαστικές συσκευασίες που μας έχουν κατακλύσει). Μαζί στον ίδιο κάδο (ο διαχωρισμός γίνεται στη μονάδα ανακύκλωσης στην Αθήνα) μπαίνει το αλουμίνιο (τενεκεδάκια αναψυκτικών, γάλακτος και μπύρας, κεσεδάκια από delivery φαγητού κλπ.), σίδερου (πολλές κονσέρβες είναι από λευκοσίδερο), όλες οι τετραπάκ συσκευασίες (μεικτές συσκευασίες χυμών, γάλακτος, τελευταία βλέπω και άλλα προϊόντα να κυκλοφορούν σε τετραπάκ) και γενικότερα όλες οι μεικτές συσκευασίες (πχ. delivery από φαγητό που εξωτερικά είναι χαρτόνι και εσωτερικά αλουμίνιο). Και αυτός ο κάδος θέλει προσοχή: Αν δεν συμπιέσουμε τα πλαστικά, τα τετραπάκ και τα αλουμίνια πριν τα ρίξουμε μέσα, ο κάδος θα γεμίζει διαρκώς και θα υποχρεώνει το Φορέα μας σε συνεχή άσκοπα δρομολόγια.

Υπόψη ότι πίσω από τους κάδους, που είναι το κομμάτι της ανακύκλωσης που βλέπετε, κρύβεται μια ολόκληρη διαδικασία για την οποία έχουμε προετοιμαστεί:

 • Ενημέρωση κοινού σε χώρους εργασίας, σχολεία κλπ.
 • Εκπαίδευση εθελοντών και προσωπικού
 • Αποκομιδή με ειδικό όχημα, το οποίο θα αντικρίσετε σύντομα στους δρόμους
 • Προώθηση σε κοντέινερ (στο χώρο του ΧΥΤΑ)
 • Περαιτέρω συμπίεση σε ειδική πρέσα (στο χώρο του ΧΥΤΑ)
 • Προώθηση τελικού προϊόντος στην Αθήνα
Μαζί με τις συσκευασίες που ξεκινούν τώρα, το νησί είτε με πρωτοβουλία, είτε με την υποβοήθηση, είτε απλά με τη συμπαράσταση του Φορέα και την ενεργοποίηση ιδιωτών, όπως συμβαίνει με τα είδη (β), (γ), (ε), (στ), (ζ) παρακάτω, ανακυκλώνει ήδη:

α) Μικρές μπαταρίες σε πολύ καλό ποσοστό (στους γνωστούς μικρούς κυλινδρικούς κάδους)
β) Μεγάλες μπαταρίες οχημάτων - ups - σκαφών, σε ποσοστό άνω του 95% (το κάνουν πολύ καλά ήδη οι επιχειρήσεις του κλάδου)
γ) Ελαστικά οχημάτων (σε ποσοστό άνω του 95% -- και μιλάμε για χιλιάδες ελαστικά κάθε χρόνο. Το κάνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου και συμπληρώνουμε και εμείς)
δ) Ηλεκτρικές συσκευές μικρές και μεγάλες (σε αξιόλογο ποσοστό που προσεγγίζει το 30% με στόχο να φτάσει στο 95%)
ε) οργανικά - βιολογικά (με κομποστοποίηση, χάρη στην πρωτοβουλία του δήμου Ποσειδωνίας, ιδιωτών και τώρα συμπληρωματικά και του Φορέα μας)
στ) λάδια μαγειρικά σε πολύ καλό ποσοστό χάρη στη δουλειά ιδιωτών, την οποία τώρα συμπληρώνει ο φορέας μας τοποθετώντας άμεσα κάδους σε αστικές περιοχές - γειτονιές
ζ) λάδια μηχανών, σε πολύ καλό ποσοστό

Στόχος:
Να φτάσουμε την ανακύκλωση στη Σύρο στο καλύτερο ευρωπαϊκό ποσοστό, που παρατηρείται σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Δανία. Μπορούμε. Όχι μόνο γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τους φυσικούς πόρους, να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αλλά γιατί ειδικά στη Σύρο έχουμε ένα πρόσθετο λόγο: Θέλουμε ο νέος Χώρος Υγειονομικής Ταφής να λειτουργήσει επί μακρόν, αντί να γεμίσει σκουπίδια σε 5-6 χρόνια!

Από την Πέμπτη λοιπόν ξεκινάμε το νέο κύκλο προσπάθειας, με τις συσκευασίες. Σε κάθε ένα από τα 50 σημεία που θα τοποθετηθούν σε πρώτη φάση οι κάδοι στο νησί, θα υπάρχει ενημέρωση πόρτα πόρτα των περίοικων. Αν θέλετε να προσφέρετε εθελοντικά κάποιες από τις ώρες σας, απαντήστε σε αυτό το μήνυμα. Όπως επίσης αν έχετε κάποια απορία ή ερώτηση.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Νίκος Αλμπανόπουλος
Πρόεδρος του Φορέα
Εκ μέρους του ΔΣ

nikosal@freemail.gr

Διαβάστε περισσότερα...

O Τάκης Φωτόπουλος στη Σύρο


Η ομάδα διαλέξεων του Φοιτητικού Συλλόγου ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο για τη φετινή χρονιά με μία διάλεξη/συζήτηση που αναμένουμε καιρό:

"Συστημική κρίση και η ανάγκη για ένα νέο αντισυστημικό κίνημα με βαση τις τοπικές κοινωνίες".

Ομιλητής: Τάκης Φωτόπουλος.

Ο Τάκης Φωτόπουλος στην ομιλία του θα αναπτύξει το θέμα γιατί η σημερινή παγκόσμια κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και βαθιά πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική, και φυσικά οικολογική, είναι συστημική κρίση: δηλαδή, μπορεί να αναχθεί σε εγγενείς τάσεις του ίδιου του συστήματος της οικονομίας της αγοράς και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και κυρίως στην τάση συγκέντρωσης εξουσιας/δυναμης σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα που οι θεσμοί αυτοί δημιουργούν. Με βάση αυτή την προβληματική, προκύπτει αυτονόητη η ανάγκη ριζικής αποκέντρωσης της εξουσίας /δύναμης—μιας αποκέντρωσης που θα φθάνει στις τοπικές κοινωνίες και, μέσα από αυτές, στον ίδιο τον πολίτη. Εξ ου και η ανάγκη για ένα νέο μαζικό αντισυστημικο κίνημα που θα παλέψει για μια πραγματική δημοκρατία, όπου ο Δήμος, δηλαδή οι δημοτικές συνελεύσεις των πολιτων , θα αποτελεί την κεντρική μονάδα πολιτικής και οικονομικής δραστηριότητας και όπου οι συνελεύσεις αυτές, συνομονδιοσποποιούμενες, θα παίρνουν όλες τις βασικές πολιτικές, οικονομικές και γενικότερα κοινωνικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους, αντί για τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ, όπως σήμερα, που μας έχουν φέρει σε αυτή την καταστροφική κρίση.

Τρίτη 16 Ιουνίου, ώρα 20.00, Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου (όπισθεν Δημαρχείου)

http://dpsdfs.blogspot.com/

Διαβάστε περισσότερα...


Διαβάστε περισσότερα...

Athens Pride 2009

greekbox.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα...