Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Με το ζόρι υποψήφιος ο στρατηγός Ντερτιλής


Σοβαρό πολιτικό ζήτημα ανακύπτει από την υποψηφιότητα του φυλακισμένου, ως πρωτεργάτη της 21ης Απριλίου, Νικόλαου Ντερτιλή, που φιλοξενήθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελληνικής Ενότητας, παρά την αντίθετη απόφαση του Άρειου Πάγου.

«Από το συνδυασµό του κόµµατος «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» (ΕΛ.ΕΝ.) δεν ανακηρύσσεται ο Νικόλαος Ντερτιλής του Βασιλείου, διότι δεν υπογράφει ο ίδιος στην υπεύθυνη δήλωσή του, αλλά υπογράφει αντί αυτού, ανεπιτρέπτως, ο εκπρόσωπος του κόµµατος, (άρθρο 3 παρ. 3 ν.1180/1981)», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άρειος Πάγος, ο οποίος στάθηκε στη στοιχειώδη προϋπόθεση για την υποψηφιότητα του 85χρονου στρατηγού του 1967, που είναι η υπογραφή από τον ίδιο της σχετικής αίτησης. Ούτως ή άλλως, το χουντικό μέλος, που είχε δολοφονήσει 20χρονο φοιτητή του Πολυτεχνείου, στερείται του δικαιώματος του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Ωστόσο, το ευρωψηφοδέλτιο της Ελληνικής Ενότητας κυκλοφόρησε απρόσκοπτα στα εκλογικά κέντρα ανά την επικράτεια, με τον Νικόλαο Ντερτιλή να καταλαμβάνει την πρώτη θέση της λίστας των υποψηφίων. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει καταμετρήσει και επικυρώσει 3.105 ψήφους (0,06%) που αντιστοιχούν στο επίμαχο κόμμα.

Αριστερά κινήματα, όπως η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, καλούν να ακυρωθεί η συμμετοχή της Ελληνικής Ενότητας στις εφετινές ευρωεκλογές, ως παράνομης, υπογραμμίζοντας ότι ενημέρωσαν σχετικά το υπουργείο Εσωτερικών από το πρωί της Κυριακής. Σχετικές ενστάσεις διατυπώθηκαν και στο Ά τμήμα του Άρειου Πάγου. Οι απαντήσεις αναμένονται ακόμη.

Ο πρώην στρατηγός Ντερτιλής έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την εν ψυχρώ δολοφονία του 20χρονου, Μιχάλη Μυρογιάννη, έξω από το Πολυτεχνείο, το μεσημέρι της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 1973. Παραμένει αμετανόητος και έχει αρνηθεί να ζητήσει χάρη. Μαζί με τον «αόρατο δικτάτορα», Δημήτριο Ιωαννίδη, είναι οι μοναδικοί που παραμένουν φυλακισμένοι, καθώς άλλοι ομοϊδεάτες τους είτε αποφυλακίστηκαν, επικαλούμενοι ανήκεστο βλάβη της υγείας τους, είτε απεβίωσαν.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε προεκλογικά γύρω από το κόμμα της Ελληνικής Ενότητας είναι το απόσπασμα που συναντάται σε blogs και έχει ως εξής:

«Πρώτος στη λίστα του κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ο έγκλειστος επί 35ετία στη φυλακή ο 85χρονος στρατηγός - από τους πρωτοστάτες της 21ης Απριλίου 1967 Νικόλαος Ντερτιλής. Τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστή η κάθοδος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και μέχρι στιγμής έβγαλε πολλούς Έλληνες πατριώτες - Εθνικιστές από το δίλημμα για το τι θα ψηφίσουν. Εκατοντάδες απογοητευμένα μέλη και ψηφοφόροι του ΛΑ.Ο.Σ. που δεν θα ψηφίσουν ΛΑ.Ο.Σ λόγω της Τζαβέλα ήταν σε δίλημμα για το τι θα πράξουν στις Ευρωεκλογές. Άλλοι μιλούσαν για ΠΑΜΜΕ αλλά δεν γουστάραν τον Παπαθεμελή λόγω της τετρακομματικής του ιστορίας, άλλοι μιλούσαν για Χρυσή Αυγή αλλά είχαν πολλές επιφυλάξεις και άλλοι για αποχή. Από προχθές που έγινε γνωστή η κάθοδος της ΕΛ.ΕΝ. και του στρατηγού Ντερτιλή εκατοντάδες Έλληνες έχουν αποφασίσει για το τι θα πράξουν τελικά...».



πηγή: tvxs

Διαβάστε περισσότερα...

Απαγορεύεται η φράση «οικονομική κρίση» στο Νογκουίνσκ της Ρωσίας


Ρώσος αξιωματούχος απαγόρευσε στους δημοτικούς υπαλλήλους της περιοχής του να χρησιμοποιούν την έκφραση «οικονομική κρίση», απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα απολυθούν, σύμφωνα με δημοσίευμά της εφημερίδας «Κομερσάντ».

Πρόκειται για τον Βλαντιμίρ Λάπτεφ, επικεφαλής των τοπικών αρχών του Νογκουίνσκ (50 χλμ. ανατολικά της Μόσχας), ο οποίος δήλωσε για το θέμα: «Έχουμε δημιουργήσει εδώ όλες τις συνθήκες για τακτική εργασία και όμως υπάρχουν άνθρωποι (σ.σ. τοπικοί επιχειρηματίες) που απολύουν προσωπικό, μειώνουν την παραγωγή. Υπό το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Η κρίση είναι στο κεφάλι τους, όχι στην οικονομία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κανονισμός δεν παραβιάζει το δικαίωμα των υπαλλήλων στην ελεύθερη έκφραση.




πηγή:tvxs

Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποιήσεις εξαγγέλλει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ


Σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων από τα τέλη Ιουνίου με αίτημα να γίνουν 7.000 προσλήψεις στη ΔΕΗ αποφάσισε τη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ, καταγγέλλοντας ελλείψεις σοβαρές προσωπικού που ευθύνονται για πλήθος εργατικών ατυχημάτων.

Η απόφαση προβλέπει:

* Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 25 Ιουνίου
* Απεργιακά μέτρα με αποχή από υπερωρίες και εργασία Σαββατοκύριακου από 29 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου
* 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 15 Ιουλίου
* Επαναλαμβανόμενες 24ωρες από τις 20 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, η έλλειψη προσωπικού είναι μία από τις βασικές αιτίες για την εκδήλωση σε καθημερινή βάση δεκάδων ατυχημάτων στην Επιχείρηση, από τα οποία έξι θανατηφόρα από την αρχή του χρόνου.

Το συνδικάτο αναφέρει ακόμη ότι το 1994 η ΔΕΗ είχε 36.710 εργαζόμενους και σήμερα 23.354 από τους οποίους 8.000 είναι άνω των 50 ετών.

Διαβάστε περισσότερα...

Απειλεί με έγγραφα ο Καραβέλας


Χειρόγραφες σημειώσεις του για τις μίζες, με λογαριασμούς και κωδικούς των αποδεκτών.
Αποφασισμένος να μιλήσει με αποδείξεις για πρόσωπα που σχετίζονται με τα μαύρα ταμεία της Siemens, εφόσον επιστρέψει στην Ελλάδα, φέρεται ο καταζητούμενος πρώην οικονομικός διευθυντής της γερμανικής εταιρείας Χρήστος Καραβέλας.


«Αν αποδειχθεί ότι η σύμβαση του ΟΤΕ που υπεγράφη με τη Siemens προκάλεσε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο, τότε εγώ θα γυρίσω μόνος μου στην Ελλάδα και θα μπω φυλακή», διαμηνύει ο Χρήστος Καραβέλας. Εκφράζει δε την ελπίδα ότι «η Δικαιοσύνη θα σταματήσει να ξεσπά στην οικογένειά μου».
Πρόθεσή του όμως παραμένει, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους στο Μόναχο, να μην επιστρέψει οικειοθελώς στη χώρα μας θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση των ελληνικών δικαστικών αρχών. Αντίθετα, μελετά προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του με επίκεντρο την Εισαγγελία του Μονάχου. «Περιμένω»- λέει ο κ. Καραβέλας- «τις συμβουλές του δικηγορικού γραφείου στο οποίο έχω αναθέσει και χειρίζεται την υπόθεσή μου εδώ στη Γερμανία για να αποφασίσω τι θα κάνω.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι να δεχθεί η Εισαγγελία του Μονάχου να ανοίξει η δικογραφία και για εμένα, τη στιγμή μάλιστα που οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούμαι φέρονται να έχουν τελεστεί στη Γερμανία».
Ο άσος στο μανίκι
Το διαπραγματευτικό χαρτί του πρώην διευθυντικού στελέχους της Siemens είναι οι χειρόγραφες σημειώσεις του στις οποίες γινόταν το μοίρασμα για τις μίζες και αναφέρονταν οι λογαριασμοί και οι κωδικοί των αποδεκτών των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία.
Τα έγγραφα αυτά που «έκαψαν» τον Χρ. Καραβέλα έχουν συνταχθεί στο Μόναχο. Ωστόσο τα ντοκουμέντα αυτά που παραδόθηκαν από την Εισαγγελία του Μονάχου στις ελληνικές δικαστικές αρχές- βρίσκονται και στη διάθεση των «ΝΕΩΝ»- έχουν ημερομηνία υπογραφής το 1998. Πρόκειται για ένα χρονικό διάστημα που δεν ενδιαφέρει πλέον τους Γερμανούς, καθώς το αδίκημα έχει ήδη παραγραφεί για τις γερμανικές αρχές. Αντίθετα στην Ελλάδα επισύρει μέχρι και ποινή ισοβίων.
Πληρωμή 5 εκατ. το 2004
Αυτό που διαπραγματεύεται ο Χρ. Καραβέλας μέσω του γερμανικού δικηγορικού γραφείου στο οποίο έχει αποταθεί είναι η αποκάλυψη μιας πληρωμής 5 εκατ. ευρώ, για την οποία ο πρώην οικονομικός διευθυντής ισχυρίζεται πως έγινε το διάστημα 2004-2005.
Δικαστικές πηγές στο Μόναχο αποκαλύπτουν πως αν υπάρχει το αποδεικτικό υλικό που επικαλείται ο κ. Καραβέλας, τότε είναι πολύ πιθανό να μην εκδοθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο οι ίδιοι εκφράζουν την αμφιβολία τους για το κατά πόσον ο κ. Καραβέλας είχε τέτοιες αρμοδιότητες τότε από τη στιγμή που είχε συνταξιοδοτηθεί από τη Siemens το 1998.


Το τοπίο για τον «υπ΄ αριθμόν 2» καταζητούμενο στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει στο αργότερο μέσα στις επόμενες 15-20 ημέρες, όπως εκτιμά ο Έλληνας δικηγόρος του Γιάννης Μαρκουλάκος.
«Αν αποδειχθεί»...
«Στόχος είναι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα να παραγγείλει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ζημία και ως εκ τούτου δεν υπάρχει αδίκημα. Μόνο έτσι θα αποδειχθεί ότι η σύμβαση για την οποία μας κατηγορούν ήταν επωφελής και ότι πάντοτε οι τιμές που έδινε η Siemens ήταν κάτω από τις φθηνότερες της αγοράς. Αν αποδειχθεί πράγματι ότι υπήρξε ζημία, τότε θα γυρίσω μόνος μου στην Ελλάδα και θα μπω στη φυλακή», συμπληρώνει ο κατηγορούμενος.
Ωστόσο, για τον πρώην οικονομικό διευθυντή της Siemens «η υπόθεση έχει πολιτικές προεκτάσεις, γι΄ αυτό και το ένα κόμμα κτυπά το άλλο χρησιμοποιώντας εμάς τους κατηγορούμενους που βρεθήκαμε στη μέση». Υπ΄ αυτό το πρίσμα θεωρεί ότι τα εντάλματα σύλληψης για την οικογένειά του είναι «εκδικητικά».

ΖΗΤΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ για τη σύμβαση ΟΤΕ- Siemens ισχυριζόμενος πως δεν προκάλεσε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο




πηγές: nea,enet

Διαβάστε περισσότερα...