Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

πέρασε η περίοδος χάριτος λόγο εκλογών!Αρχίζει το πάρτι η κυβέρνηση...

οικονομικά:

Μέσα στον Ιούνιο η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα, αναγκαία για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, στο 3,7% του ΑΕΠ, το 2009, δήλωσε από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδριάζει το Ecofin, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου.
Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που κρίνονται αναγκαίες. Ο υπουργός, επεσήμανε ότι η επαγρύπνηση για την πορεία των δημόσιων οικονομικών θα συνεχισθεί και το 2010, με στόχο τη συρρίκνωση του ελλείμματος στο 3%, μέσω διαρθρωτικών κυρίως μέτρων. Ο κ. Παπαθανασίου θα ενημερώσει την Κομισιόν για τα μέτρα τις ερχόμενες εβδομάδες.
Τέτοια μέτρα άμεσης απόδοσης είναι η αύξηση των τελών κυκλοφορίας και των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ποτά, τσιγάρα, καύσιμα), η περαιτέρω φορολόγηση των καταθέσεων, η αύξηση η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα ή η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ και η αύξηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων. Να σημειωθεί ότι για να μειωθεί στο 3,7% το έλλειμμα, χρειάζονται έσοδα περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια αναφέρθηκε «στην πρόθεση της ελληνικής πλευράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 3% του ΑΕΠ το 2010». Ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι, κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό έλλειμμα θα είναι το τρέχον έτος της τάξεως του 5%. Σε ό,τι αφορά το 2010, ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν για την περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνικού ελλείμματος στο 3% θα είναι περισσότερο διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Η καθοριστική αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου, οπότε η Κομισιόν θα κρίνει εάν η δημοσιονομική εξυγίανση είναι στο σωστό δρόμο ή αν η ελληνική οικονομία πρέπει να τεθεί υπό στενή επιτήρηση. Πάντως χθες, τόσο ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έδειξαν αποφασισμένοι να ενθαρρύνουν αλλά και να στηρίξουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους.
Σ' αυτό το πλαίσιο, θεωρούν ότι δεν θα ήταν καθόλου χρήσιμο να πιεστούν αφόρητα κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, ώστε να λάβουν άμεσα δραστικά μέτρα που θα προκαλούσαν κοινωνική αναταραχή, ενώ από την άλλη πλευρά θα οδηγούσαν τη χώρα σε βαθιά ύφεση.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin θα υπάρξει ενημέρωση για το υπερβολικό έλλειμμα στη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Ρουμανία ενώ θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν στη βελτίωση της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Το Συμβούλιο θα προετοιμάσει και τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιουνίου.
Προτείνεται ένα νέο σύστημα χρηματοπιστωτικής εποπτείας για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των κινδύνων, που ελλοχεύουν για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Επίσης θα συζητηθεί η έκθεση της οικονομικής και δημοσιονομικής επιτροπής για την πορεία εφαρμογής των εθνικών σχεδίων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα, η διεθνής χρηματοδότησης της κλιματολογικής αλλαγής και οι δυνατότητες βελτίωσης των διαδικασιών «ορθής διακυβέρνησης» στον φορολογικό τομέα.


Καραμανλής: επισπεύδει τα νομοσχέδια για κουκούλες και καρτοκινητά

Κλίνατε επί δεξιά! Αυτήν την ερμηνεία έδωσε ο Κ. Καραμανλής στο μήνυμα της ήττας της 7ης Ιουνίου. Με στόχο να σταματήσει τις διαρροές προς τον ΛΑΟΣ και να βάλει φρένο στους βουλευτές του που ζητούν ακόμη και προεκλογική συνεργασία, προδικάζοντας ήττα και στις εθνικές εκλογές, πόνταρε στα φοβικά σύνδρομα της κοινωνίας και ανακοίνωσε ότι άμεσα (πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής) θα περάσουν νόμοι για τις κουκούλες και τα καρτοκινητά.
Κατά τα άλλα, καμία θεαματική κίνηση από αυτές που του ζητούν οι βουλευτές δεν φαίνεται να είναι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Ο Γιώργος Σουφλιάς, με τον οποίο συνομίλησε η «Ε», δεν βλέπει ανασχηματισμό (έδειξε τον Σεπτέμβριο) και προανήγγειλε πρωτοβουλίες «βήμα βήμα». Και πάλι βλέποντας και κάνοντας πάει ο Κ. Καραμανλής, παρά την ήττα.

«Θεσπίζεται άμεσα αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για τους δράστες εγκληματικών πράξεων» προανήγγειλε στο υπουργικό συμβούλιο χθες. «Είναι έτοιμα τα νομοσχέδια για όσους καλύπτουν ή αλλοιώνουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, κρυβόμενοι έτσι πίσω από την ανωνυμία που παρέχει αυτή η κάλυψη» συνέχισε. «Για την προστασία των πολιτών, φέρνουμε άμεσα προς ψήφιση τη ρύθμιση για την τέλεση εγκληματικών πράξεων με το πέπλο της ανωνυμίας. Θεσπίζεται η ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, με παράλληλη ωστόσο διασφάλιση των εγγυήσεων που αφορούν τα στοιχεία προσωπικών δεδομένων».
Η ουσία όμως είναι ότι τόσο τα γεγονότα του Δεκεμβρίου όσο και η επίθεση των κουκουλοφόρων στο Κολωνάκι απέδειξαν την ανικανότητα της αστυνομίας να παρέμβει και την οποία δεν μπορεί να καλύψει η ποινικοποίηση της κουκούλας.
«Για διατάραξη της σχέσης με την κοινωνία» μίλησε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Κ. Καραμανλής, απέκλεισε τις κομματικές συνεργασίες και τόνισε ότι παρά το «αυστηρό μήνυμα» η Ν.Δ. «μπορεί να ανταποκριθεί» «Για διατάραξη της σχέσης με την κοινωνία» μίλησε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Κ. Καραμανλής, απέκλεισε τις κομματικές συνεργασίες και τόνισε ότι παρά το «αυστηρό μήνυμα» η Ν.Δ. «μπορεί να ανταποκριθεί» Ο Κ. Καραμανλής έκοψε το βήχα των δικών του (Παπακώστα, Ψωμιάδη, Μανώλη κ.ά.) που καλοβλέπουν τη συνεργασία με τον ένοικο της ίδιας πολυκατοικίας Γ. Καρατζαφέρη. «Μπορούμε να ανανεώσουμε, μπορούμε να ξαναζωντανέψουμε, μπορούμε και πάλι να τονώσουμε την πλατιά συμμαχία με τους πολίτες και την κοινωνία» είπε. «Είναι στο χέρι μας. Και για να το κάνουμε αυτό δεν χρειαζόμαστε, ούτε είναι νοητές, συνεργασίες κομματικές».
«Οφείλουμε να διορθωθούμε»
Δεν απέφυγε δόσεις αυτοκριτικής για την ήττα. «Η ουσία είναι απλή. Εμείς φταίξαμε. Εμείς οφείλουμε να διορθωθούμε. Εμείς οφείλουμε να διορθώσουμε όλα εκείνα που πίκραναν, που στεναχώρησαν, που δυσαρέστησαν, που απογοήτευσαν τους πολίτες».
Μίλησε για «υποχώρηση της εκλογικής δύναμης» της Ν.Δ. και «διατάραξη της σχέσης με την κοινωνία». «Είναι ένα πολύ σοβαρό, ένα καθαρό μήνυμα» είπε. «Πολλοί συμπολίτες μας επέλεξαν την ψήφο διαμαρτυρίας για να μας στείλουν το μήνυμά τους» είπε. «Είναι προφανές ότι απαιτούν περισσότερα, πολύ περισσότερα. Απαιτούν να υπερβούμε αδυναμίες του πρόσφατου παρελθόντος. Απαιτούν να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απέναντι σε προβλήματα που πράγματι, τις περισσότερες φορές, έχουν βαθιές ρίζες στο χρόνο. Απέναντι σε όλα αυτά απαιτώ να είμαστε στην κυριολεξία αμείλικτοι».
Οσο για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ με τη διαφορά των 4,4 μονάδων την είδε ως... αποδοκιμασία. «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ προσπάθησε να δώσει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρα δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα ήταν ότι οι μισοί πολίτες δεν πήγαν στις κάλπες» δήλωσε. «Αγνόησαν αυτή την απόπειρά του. Είναι ανευθυνότητα να ζητά εκλογές, τη στιγμή που πήρε λιγότερες ψήφους απ' όσες στις προηγούμενες εκλογές».
Με μια προσεκτική διατύπωση που έγινε αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των υπουργών, ο πρωθυπουργός άφησε έμμεσες αιχμές για τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τους χειρισμούς του γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη γύρω από το τηλεγράφημα της Ουρουγουάης για την υπόθεση Καραβέλα και οι οποίες επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα. «Μπορεί οι εφήμερες εντυπώσεις να επηρεάζουν την έκβαση μιας μάχης» είπε. «Σε ένα βαθμό, αυτό μπορεί να συνέβη και στις προχθεσινές εκλογές. Όμως, η τελική έκβαση του αγώνα δεν πρόκειται να κριθεί από το εφήμερο». Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξαναδιεκδικήσει τη νίκη. «Πήραμε ένα αυστηρό μήνυμα, μπορούμε όμως να ανταποκριθούμε» είπε.






Πηγές:tvxs,In.gr,Ημερησία,skai.gr,enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Δηλώσεις Λεωνίδα Κύρκου για ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ


Ταπεινωτικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Λεωνίδας Κύρκος μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα» και ζητάει αλλαγή πορείας για το κόμμα.

Ο ηγέτης της ανανεωτικής Αριστεράς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «λεηλατήθηκε η γραμμή του Συνασπισμού» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με την επισήμανση ότι «πρέπει να προχωρήσουμε και να διορθώσουμε ό,τι διορθώνεται γιατί ο κόσμος μας που πολέμησε τόσα χρόνια δεν πολέμησε ώστε να υπάρχει ένα τέτοιο μόνιμο αποτέλεσμα».

Ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι «Πρόκειται για μια καθαρή ήττα, αλλά δεν είναι μόνο ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ. Όπως θα γίνει καθαρότερο τις επόμενες ημέρες, ανοίγει ο δρόμος για μια εναλλακτική λύση κυβέρνησης ΝΔ και ΛΑΟΣ και αυτό είναι μια από πιο τις αρνητικές εξελίξεις που μπορεί να επισημάνει κανείς. Οι δημοκρατικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να επισημάνουν έγκαιρα τον κίνδυνο μιας τέτοιας εξέλιξης, άφησαν ανοιχτό το δρόμο με την άρνηση της μεταξύ τους συνεργασίας και την ευκαιρία που δόθηκε θα την αρπάξει ο πολύπειρος Καρατζαφέρης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε καθόλου καλά, το μεγάλο λάθος είναι ότι μέσα σε αυτό το συνεταιρισμό ο ΣΥΝ εξαφανίστηκε και στη θέση του εγκαταστάθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ποικιλώνυμες συνιστώσες του οι οποίες αυθαδίασαν σε βαθμό που ήθελαν να επιβάλλουν τις απόψεις του».




πηγές:tanea,tvxs

Διαβάστε περισσότερα...