Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

γενικά....καθημερινά ....(2)

“Νομικά αδύνατη” θεωρεί (!) ο Παυλόπουλος τη μετατροπή των συμβάσεων εργαζομένων στο Δημόσιο σε αορίστου χρόνου

Από το βήμα της Βουλής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι με βάση το υπάρχον Σύνταγμα είναι νομικά δύνατη η αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων των συμβασιούχων του δημόσιου τομέα σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
(Ανοίγουμε μία παρένθεση : Κύριε Παυλόπουλε, μάλλον η επιχειρηματολογία σας υστερεί σε βασικά σημεία.
Κατά πρώτον κάποια στιγμή όλοι οι Κυβερνώντες αυτής της Χώρα και εσείς ειδικότερα σήμερα θα πρέπει να σταματήσετε αυτό το “γαϊτανάκι” της επίκλησης αποφάσεων, διαταγών, εντολών, εκθέσεων και ότι άλλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δοκούν και κατά το συμφέρον σας.
Εάν μία απόφαση βολεύει τις κυβερνητικές επιδιώξεις την υιοθετείτε αμέσως και στις αντιδράσεις απαντάτε με το μονότονο: τι μπορούμε να κάνουμε; Η Ε.Ε αποφασίζει. Εάν από την άλλη μεριά - όπως τώρα - δεν σας συμφέρει κάτι, επικαλείστε το Σύνταγμα, την πολιτική διαθήκη του Καποδίστρια και τη Διακήρυξη εν είδει Συντάγματος που υπογράφηκε στην Τροιζήνα. Κατά δεύτερον και κυριότερο, τη γενιά αυτή των συμβασιούχων ΕΣΕΙΣ και η Κυβέρνηση σας τη δημιουργήσατε.
Με ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις έχετε στα χέρια σας ομήρους χιλιάδες νέους ανθρώπους που αφού δεν μπορέσατε να τους δώσετε τίποτε άλλο, ένα ίχνος προοπτικής, αποφασίσατε να τους κάνετε δημόσιους υπαλλήλους. Δεν χρειάζεται να πάτε πολύ πίσω στο χρόνο.
Αρκούν 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 υποσχόσασταν όσα υποσχόσασταν σε κάποιους άλλους συμβασιούχους. Ο Παυλίδης, το Βατοπέδι, η Siemens, οι Patriot, και ότι άλλο μπορεί να απασχολεί το μυαλό και τη σκέψη σας ωχριούν μπροστά σε αυτό που απασχολεί όλους τους συμβασιούχους των δικών σας κυβερνητικών ημερών: ο καθημερινός επιούσιος. Ο μισθός που γίνεται φαγητό, δόση για στεγαστικό δάνειο, δόση για την πιστωτική κάρτα πρέπει, οφείλετε, να καταλάβετε ότι δεν είναι “πολιτικό παιχνιδάκι”. Βόμβα είναι και μάλιστα τέτοιας ισχύος που μπορεί να σας εξαϋλώσει πολιτικά…)
Μάλιστα ο Π.Παυλόπουλος ήταν κατηγορηματικός, οποιαδήποτε και αν είναι η μορφή της σύμβασης, είτε είναι σύμβαση έργου ή σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.
Από την πλευρά του ο Αλ.Αλαβάνος που είχε καταθέσει και τη σχετική ερώτηση, απάντησε στον υπουργό ότι το μόνο πράγμα που τελικά επιτυγχάνει με αυτή την τακτική, είναι να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι μέσω των Δικαστηρίων στα οποία θα προσφύγουν και αναρωτήθηκε γιατί δεν προχωρά η Κυβέρνηση σε μία νομοθετική ρύθμιση βάσει και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Στη δευτερολογία του ο Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε τους συμβασιούχους να μην μπουν σε δικαστικές περιπέτειες που το μόνο που θα τους αποφέρουν είναι τα έξοδα!!



Στα ερωπαϊκά δικαστήρια θα προσφύγουν οι σύλλογοι ΑμεΑ και σύλλογοι Γονέων ΑμεΑ της χώρας, για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα.

Ελάχιστα είναι τα ειδικά σχολεία, ενώ η νομοθετική ρύθμιση της Ειδικής Αγωγής μένει χωρίς αντίκρισμα, καθώς δεν δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια για υποδομές και πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.
Τα παραπάνω αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Απασχόλησης και τη Βουλή, δεκαπέντε σύλλογοι ΑμεΑ και σύλλογοι γονέων ΑμεΑ. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν ότι, από τα 180.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, μόνο 13.500 παρακολουθούν κάποια μορφή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μόλις το 10% συνεχίζει σε δευτεροβάθμια ειδική αγωγή. Τα ειδικά σχολεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα, τα τμήματα ένταξης ή τα ειδικά εργαστήρια έχουν ανεπαρκέστατες υποδομές και προσωπικό.
Τα προγράμματα των δήμων μένουν στη μέση, λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης, η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών με αναπηρίες βρίσκονται στα σπίτια τους ή αφημένα σε τάξεις κοινών σχολείων, ενώ δεν προωθείται η αυτόνομη διαβίωση σε ξενώνες με εξειδικευμένο προσωπικό.
Κάθε συνεδρία εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και φυσιοθεραπείας κοστίζει 30-40 ευρώ, δηλαδή 360-960 ευρώ τον μήνα. Το δημόσιο επιστρέφει 53 ευρώ για εργοθεραπεία, 53 ευρώ για φυσιοθεραπεία και 150 ευρώ για λογοθεραπεία, δηλαδή 256 ευρώ τον μήνα. Το ΙΚΑ δίνει 200-230 ευρώ
και η Πρόνοια 450 - 720 ευρώ το δίμηνο.


ανακοίνωσή
Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών περί νομοσχεδίου για κουκούλες


Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι απολύτως επαρκές για να καλύψει τις περιπτώσεις των κουκουλοφόρων και της αυτεπάγγελτης δίωξης στην περίπτωση της περιύβρισης δημοσίων υπαλλήλων.
Κατά συνέπεια, αναφέρει ο ΔΣΑ, οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε πρόσφατα στην Βουλή "ουδέν θα εισφέρουν στον επιδιωκόμενο σκοπό".








Blog του Υπουργείου Παιδείας

www.meafora.gr













πηγή: newsblog,prezatv,antrwpothirida

Διαβάστε περισσότερα...

«Έφυγε» ο Λεωνίδας Χρηστάκης

Ξεκίνησε σαν κλασικός βιολιστής για να γίνει στην συνέχεια χαρισματικός πορτραιτίστας, γκαλερίστας, επιμελητής εκδόσεων, εκδότης περιοδικών και συγγραφέας με περισσότερα από σαράντα βιβλια στο ενεργητικό του.









Βασικός θεμελιωτής του ελληνικού εναλλακτικού τύπου, συνέβαλλε όσο κανείς άλλος με τα περιοδικά του ΚΟΥΡΟΣ, ΠΑΝΔΕΡΜΑ & ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ στην παρουσίαση των νέων διεθνών ρευμάτων και ιδεών στην Ελλάδα, προσφέροντας πάντοτε βήμα σε νέους καλλιτέχνες, συγγραφείς και δημοσιογράφους και υποστηρίζοντας ανεπιφύλακτα κάθε πρωτοποριακή εκδοτική

Πέθανε την Τετάρτη το πρωί στα 81 του και κηδεύεται σήμερα Πέμπτη στις 11.00 στο νεκροταφείο Ζωγράφου ο Λεωνίδας Χρηστάκης, η ιδιόρρυθμη και δυναμική αυτή προσωπικότητα που από την δεκαετία του '60 και επί σαράντα σχεδόν χρόνια επηρέασε με την παρουσία του και το έργο του τα πολιτιστικά πράγματα αυτού του τόπου.

καλό ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα...

τοπικά: κατάργηση Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων

«Ρότα» για την κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων βάζει το υπουργείο Ναυτιλίας προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις νησιωτικών φορέων της Αυτοδιοίκησης.
Το κυβερνητικό σχέδιο, που παρουσίασε προ ημερών ο υπουργός Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας ανακοινώνοντας πως θα γίνουν συγχωνεύσεις λιμένων με επιβατική και εμπορευματική κίνηση, για να δημιουργηθούν Οργανισμοί Λιμένων με τη μορφή Ανωνύμων Εταιρειών, έχει ήδη προκαλέσει «τρικυμία» στις Κυκλάδες.
«Θα αντιδράσουμε δυναμικά σε οποιοδήποτε σχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που θ αφορά την κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων», ξεκαθαρίζει σε έγγραφό της η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Κυκλάδων (ΤΕΔΚΚ).
Στο έγγραφο, που υπογράφει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΚ, δήμαρχος Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, καταγγέλλεται ότι τα σχέδια του υπουργείου Ναυτιλίας γνωστοποιήθηκαν από τον Τύπο αν και ο υπουργός έχει δηλώσει ότι έχει ήδη ενημερωθεί η ΚΕΔΚΕ.
«Αν αυτός ο διάλογος έχει ξεκινήσει, γίνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών, των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και προσβάλλει τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι δεν ζητείται η άποψη και η θέση των ΟΤΑ», καταγγέλλει στο έγγραφό της η ΤΕΔΚΚ.
Από το υπουργείο Ναυτιλίας, πάντως, έχει γνωστοποιηθεί ότι σχεδιάζεται η συνένωση λιμανιών με εμπορευματική και επιβατική κίνηση ώστε να δημιουργούν βιώσιμους Οργανισμούς Λιμένων με τη μορφή Ανωνύμων Εταιρειών, όπου το 55% θα ανήκει στο Δημόσιο και το 45% στην Αυτοδιοίκηση. Συνολικά σχεδιάζεται να δημιουργηθούν από 9 μέχρι 14 Οργανισμοί Λιμένων, π.χ. Οργανισμοί Ανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων, Βορείου και Νοτίου Δωδεκανήσων κ.α., ενώ άλλα περίπου 200 λιμάνια, χωρίς οικονομικό ενδιαφέρον, θα παραμείνουν στους δήμους.
Η ΤΕΔΚ Κυκλάδων καταγγέλλει ότι «στόχος του συγκεκριμένου υπουργείου ήταν και είναι η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των λιμανιών» και αφού θυμίζει ότι η δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων με αιρετές διοικήσεις αποτέλεσε κατάκτηση απέναντι στα παλιά Λιμενικά Ταμεία με τις διορισμένες διοικήσεις καλεί το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ να αποτρέψουν αυτούς τους σχεδιασμούς.

ethnos


ολόκληρο το δελτίο τύπου μπορείτε να το διαβάσετε στον παριανό τύπο


Ενώ στις 19 Δεκεμβρίου 2008 Πρόταση να μετατραπούν τα δημοτικά Λιμενικά Ταμεία σε ανώνυμες εταιρείες έκανε κατά την διάρκεια της συζήτησης στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορείου της Βουλής, ο Υπουργός Εμπορικής ναυτιλίας κ. Παπαληγούρας.
Η θέση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Προέδρου της ΤΕΔΚ και Δήμαρχου Γιάννη Δεκαβάλλα ο οποίος με επιστολή τους στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π.Παυλόπουλο διαμαρτύρεται για τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Παπαληγούρας και τονίζει ότι η ΤΕΔΚ δεν θα δεχθεί την μετατροπή των Λιμενικών Ταμείων σε ανώνυμες εταιρείες.
Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο απέστειλε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, αναφορικά με τις θέσεις που κατέθεσε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παπαληγούρας, στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορείου της Βουλής. Στην συνεδρίαση αυτή συμμετείχε αντιπροσωπεία των νησιώτικων Δήμων, διότι επρόκειτο να συζητηθεί το πολύ σοβαρό θέμα για τα νησιά «του μεταφορικού ισοδύναμου» καθώς και άλλα θέματα που αφορούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας. Στην επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο κ. Δεκαβάλλας επισημαίνει ότι « με έκπληξη ακούσαμε από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, να αναφέρεται στην λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων και να παρουσιάζει τις θέσεις του Υπουργείου για την κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών ταμείων και την μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρείες με ισχυρή συμμετοχή της Κεντρικής Διοίκησης».
Στο σημείο αυτό υπενθύμισε στον κ. Παυλόπουλο ότι «τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών κατέβαλλαν σημαντικές και πολύχρονες προσπάθειες για την θεσμοθέτηση και λειτουργία των δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και δεν μπορούν να δεχθούν με κανένα τρόπο την κατάργησή τους και την λειτουργία των Λιμανιών μας από ανώνυμες εταιρείες. Αντίθετα αγωνιζόμαστε για την σύσταση των Δημοτικών Λιμενικών ταμείων, σε όσα λιμάνια δεν έχουν συσταθεί μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και την απαλλαγή τους από τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί μέχρι σήμερα το ΥΕΝ στην λειτουργία τους. Και ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ καταλήγει «Καλούμε τόσο εσάς όσο και το Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ να στηρίξετε το θεσμό των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και να μην δεχθείτε οποιαδήποτε πιθανή παρέμβαση, η οποία θα δίνει την λειτουργία των λιμανιών μας σε Ανώνυμες εταιρείες.

αναμένετε συνέχεια......

Διαβάστε περισσότερα...

γενικά....καθημερινά ....30/04/09

Η Ελλάδα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία εάν δεν υπάρξει μέσα στα επόμενα χρόνια μια νέα «γενναία» μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, με ταυτόχρονη δημοσιονομική εξυγίανση, σύμφωνα με τις προβλέψεις για τις επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος στην Κοινότητα, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η νέα έκθεση της Κομισιόν, που κάνει προβολή των επιπτώσεων στα δημόσια οικονομικά μέχρι το 2060, στην περίπτωση της Ελλάδας προκαλεί δέος, δεδομένου ότι οι δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις, την Υγεία, τα επιδόματα ανεργίας και την Παιδεία θα αυξηθούν κατά 15,9 ποσοστιαίες μονάδες του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) σε σχέση με εκείνες του 2007. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. μετά το Λουξεμβούργο (18 μονάδες), το οποίο, όμως, σε αντίθεση με τη χώρα μας, έχει μηδενικό χρέος και ασήμαντο έλλειμμα.
Με απλά λόγια, το 2060, το 38% του ελληνικού ΑΕΠ θα διατίθεται για την πληρωμή συντάξεων και την κάλυψη των αναγκών στους αναφερόμενους παραπάνω τομείς. Η «μερίδα του λέοντος» στις δημόσιες δαπάνες θα πηγαίνει στις συντάξεις, οι οποίες από το 11,7% του ΑΕΠ θα φτάσουν στο 24,1%, δηλαδή θα αυξηθούν κατά 12,4 μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με τις σημερινά επίπεδα. Στον τομέα της Υγείας, η αύξηση θα είναι 1,4 μονάδες και για τη μακροχρόνια περίθαλψη 2,2 μονάδες. Για την ανεργία και την Παιδεία η αύξηση θα είναι μηδενική.
Η Επιτροπή επισημαίνει στην έκθεσή της ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα αναθεωρήθηκαν από την ίδια προς το χειρότερο σε σχέση με τις προβλέψεις του 2006, προφανώς γιατί δεν θεωρεί ότι η πρόσφατη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά.


νέοι κανόνες για τη λειτουργία του διαδικτύου

Ανησυχία προκαλεί στους φίλους του ελεύθερου διαδικτύου η προσπάθεια προώθησης συνδρομητικών πακέτων.
Στις 5 Μαΐου τίθενται προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νέοι κανόνες για τη λειτουργία του διαδικτύου, οι οποίοι θα δίνουν στους πάροχους τη δυνατότητα να περιορίσουν τον αριθμό των διαθέσιμων δωρεάν ιστοσελίδων.
Για τις υπηρεσίες που εκείνοι καθορίζουν, θα επιβάλλεται χρέωση. Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία αναμένεται να «πλασαριστεί» ως «νέα καταναλωτική δυνατότητα» που προσφέρεται στους χρήστες, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας μεσαζόντων να ελέγξουν το διαδίκτυο.
Με την προτροπή της υπεράσπισης του ελεύθερου διαδικτύου, στη διεύθυνση: www.blackouteurope.eu Νέο παράθυρο εκφράζεται η σαφής αμφισβήτηση των κινήτρων που βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.



«Στρατόπεδο συγκέντρωσης» μεταναστών στον Ασπρόπυργο προωθεί η ΕΛΛ.ΑΣ.

Σε «στρατόπεδο συγκέντρωσης» οικονομικών μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας σκέφτεται να μετατρέψει η ΕΛ.ΑΣ. τις εγκαταστάσεις όπου στεγαζόταν η στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο.
Σύμφωνα με τα Νέα, το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται ήδη σε επαφές με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προκειμένου να παραχωρηθεί η έκταση στην Αστυνομία.
Πρόκειται για την ίδια έκταση που είχε παραχωρηθεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων προκειμένου να κατασκευαστούν «χώροι υποδοχής» για τοξικομανείς, αστέγους και άλλους «ανεπιθύμητους» στην Αθήνα του 2004. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, που ακολούθησαν μπλόκαραν τα σχέδια της κυβέρνησης.
Στην έκταση υπάρχουν αρκετά κτίρια τα οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς παραγόντων του υπουργείου, μπορεί να «φιλοξενήσουν» μέχρι και 2.000 ανθρώπους.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κατέληξαν στην έκταση του Ασπροπύργου, αφού πρώτα επισκέφθηκαν και επιθεώρησαν ένα παλιό εργοστάσιο στον Πειραιά και ένα παλιό στρατόπεδο στα όρια του Νομού Αττικής με τη Βοιωτία.
Παράλληλα, πριν από περίπου οκτώ μήνες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισκέφθηκαν το στρατόπεδο υποδοχής που έχουν δημιουργήσει οι ιταλικές αρχές στη Λαμπεντούζα, προκειμένου να πάρουν σχέδια για την κατασκευή των εγχώριων χώρων συγκέντρωσης.
Επιτελείς της Αστυνομίας πιέζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να βρει χώρο συγκέντρωσης των μεταναστών το γρηγορότερο δυνατόν, διότι διαφορετικά, όπως υποστηρίζουν, το κέντρο της Αθήνας θα συνεχίσει να είναι αδιάβατο.
Από τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας προκύπτει πως στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και των αρμόδιων τμημάτων βρίσκονται περισσότεροι από 1.400 λαθρομετανάστες, αριθμός ήδη κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούν να φιλοξενήσουν. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι συλληφθέντες ύστερα από παραμονή 3 μηνών στα κρατητήρια επιστρέφουν στους δρόμους καθώς παραμένει πολύ μικρός ο αριθμός μεταναστών που απελαύνονται.
Ωστόσο, ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. είναι να συνεχισθούν οι επιχειρήσεις- σκούπα στο κέντρο της Αθήνας, και ειδικά στο τρίγωνο Ομόνοια- Πλατεία Θεάτρου- Πλατεία Καραΐσκάκη.



Αρχίζει σήμερα η δίκη για το αεροπορικό δυστύχημα της εταιρείας Helios, που έγινε στις 14 Αυγούστου 2005 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 121 άνθρωποι.
Υπενθυμίζεται ότι το αεροπλάνο είχε ξεκινήσει από τη Λάρνακα της Κύπρου με προορισμό την Πράγα και θα έκανε ενδιάμεση στάση στο αεροδόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στην Αθήνα. Στις 10:37 το αεροσκάφος της εταιρείας Helios εισήλθε στο FIR Αθηνών αλλά δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τον πύργο ελέγχου. Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει επαφή με το αεροπλάνο απογειώθηκαν δύο μαχητικά F-16 για να εντοπίσουν το αεροπλάνο.
Τα μαχητικά ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροπλάνο στις 11:18 και διαπίστωσαν ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν αναίσθητος, ο κυβερνήτης δεν ήταν στην θέση του και είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα παροχής οξυγόνου με μάσκες. Το αεροπλάνο μέχρι εκείνη την στιγμή πετούσε με τον αυτόματο πιλότο με κατεύθυνση προς την Εύβοια. λίγο πριν τις 12:00 τα καύσιμα του αεροπλάνου τελείωσαν, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι κινητήρες και στις 12:05 το κυπριακό αεροσκάφος συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στην βόρεια Αττική.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια είχαν κάνει λόγο για απότομη αποσυμπίεση του εσωτερικού του αεροπλάνου, καθώς το αεροπλάνο είχε ιστορικό προβλημάτων στο σύστημα κλιματισμού.
Ύστερα από χρόνια έρευνας και νομικών διαδικασιών σήμερα ανοίγει η αυλαία της δίκης που αποτελεί πάγιο αίτημα των συγγενών των θυμάτων.



πηγές: enet,tvxs,athens.indymedia

Διαβάστε περισσότερα...