Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Η ιερή χλιδή της εποχής Χριστόδουλου

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ταξίδια, με ναυλώσεις ιδιωτικών αεροσκαφών, για αγορές ποιμαντορικών ράβδων, εικόνων και εγκολπίων, για έκδοση πολυτελών λευκωμάτων και για αγορές συλλεκτικών αρχείων, κατέβαλε η ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη», επί εποχής Χριστόδουλου, χωρίς αυτές οι δαπάνες να βρίσκονται στους σκοπούς και στο έργο της, το οποίο ήταν φιλανθρωπικό και ανθρωπιστικό.

Σύμφωνα με τιμολόγια και αποδείξεις που έχει στα χέρια της η «Κ.Ε.», και δημοσιεύει σήμερα η enet και η φαίνεται ότι για την επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και της συνοδείας του στο Κόσοβο το 2003, ναυλώθηκε αεροσκάφος και καταβλήθηκαν συνολικά έξοδα για δύο ημέρες (6-8 Ιανουαρίου) 99.889,95 ευρώ!
Ακόμα δεκάδες ποιμαντορικές ράβδοι πολυτελείας αγοράστηκαν, χωρίς να γνωρίζει κανείς τον λόγο. Ενδεικτικά αναφέρουμε μία από τις πολλές αποδείξεις, σύμφωνα με την οποία 30 ράβδοι κόστισαν 12.965,84 ευρώ.
Σε γνωστό τυπογραφείο εκδοτικής επιχείρησης τυπώθηκαν χιλιάδες έντυπα της «Αλληλεγγύης».
Για παράδειγμα, μόνο σε δύο τιμολόγια αναφέρεται ότι εκτυπώθηκαν 1.000.000 μονόφυλλα, αγνώστου περιεχομένου (στις 14 και στις 29 Μαρτίου 2007) και καταβλήθηκαν 70.210 ευρώ, ενώ για τα σταυρουδάκια που μοίραζε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος 22.500 ευρώ.
Σε εκδοτική εταιρεία συνεργάτη του Χριστόδουλου, που τύπωσε λεύκωμα για τη Μέση Ανατολή, καταβλήθηκε ποσό 146.300 ευρώ.
Ενώ για την αγορά αρχείου εφημερίδων ποσό 20.000 ευρώ (το αρχείο δεν έχει βρεθεί ακόμη στα γραφεία της «Αλληλεγγύης»), ενώ πάνω από 300.000 ευρώ έχουν διατεθεί για αρχιτεκτονικές μελέτες.
Κατέβαλαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, δαπάνες που ερευνώνται, σε πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδών που παρείχε και υπηρεσίες Internet. Σε ένα από τα τιμολόγια αναφέρεται: «Φιλοξενία και ενημέρωση του www....».

Χρέη παντού

Ο μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος στο πολυσέλιδο πόρισμά του επισημαίνει και «περίεργες» συμφωνίες με μεταφορική εταιρεία, καθώς η «Αλληλεγγύη» κατέβαλε το αντίτιμο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ακόμη και αν αυτό δεν γινόταν, όπως στην περίπτωση με τα αλλοιωμένα κοτόπουλα που προορίζονταν για το Ιράκ.
Σύμφωνα με συνεργάτες του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, το Μάιο του 2008, το ύψος των ελλειμμάτων της εκκλησιαστικής ΜΚΟ ανερχόταν σε 14.628.333 ευρώ. Απ' αυτά 3.833.133 αφορούσαν διάφορα δάνεια, 1.993.151 οφειλές σε προμηθευτές, ενώ σε ασφαλιστικά ταμεία και φόρους 111.390.
Οι υποχρεώσεις στο υπουργείο Εξωτερικών για τα αλλοιωμένα κοτόπουλα και άλλα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν 7.490.460 εκατ. ευρώ.
Οι υποχρεώσεις θυγατρικών εταιρειών όπως ήταν η ΑΧΑΝ, το εργοστάσιο κηροπλαστικής και ξυλογλυπτικής στην Αλεξανδρούπολη και η εφημερίδα «Πολίτης» είχαν ανέλθει σε 1.200.000 ευρώ.

Εδώ η αρθρογράφος σημειώνει ότι αν και η εφημερίδα έκλεισε υπάρχουν οφειλές στην «Τυποεκδοτική» όπου τυπωνόταν.

Τα χρηματικά διαθέσιμα με την ανάληψη της νέας ηγεσίας ήταν μόλις 336.000 ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι οι συνολικές δαπάνες για το 2007 ήταν 6.176.324 ευρώ. Μόνο για μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα (φως, νερό, τηλέφωνο) του κεντρικού κτιρίου της «Αλληλεγγύης» στην οδό Λεωνιδίου ήταν 2.620.000 ευρώ.Αν είναι δυνατόν....

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που εξακολουθεί να πιστεύει στο σκοπό και στο έργο της «Αλληλεγγύης», στόχευσε αμέσως στην εξυγίανσή της.
Πρώτη του ενέργεια, η μείωση των γενικών εξόδων σε 4.800.000 ευρώ και ειδικά για το κεντρικό κτίριο της οδού Λεωνιδίου σε 1.653.000 ευρώ. Δεν ανανεώθηκαν επίσης κάποιες από τις συμβάσεις υπαλλήλων, οι οποίοι περιορίστηκαν έτσι από 157 σε 122. Παράλληλα, άρχισε η καταβολή των οφειλών.

Σχέδιο επανίδρυσης

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι με τα αλλοιωμένα κοτόπουλα του προγράμματος που είχε χρηματοδοτήσει το υπουργείο Εξωτερικών και τώρα η «Αλληλεγγύη» βρίσκεται σε δικαστικό διακανονισμό, καθώς, όπως επισημαίνεται από ιεράρχες, είχαν υπολογιστεί λανθασμένα οι οφειλές στην εφορία.

Συγχρόνως υπάρχουν πολλές εκκρεμείς δίκες με προμηθευτές αλλά και αγωγές κατά δημοσιογράφων από την διοίκηση του Δ. Φουρλεμάδη.

Παρά τη δυσμενή οικονομική κατάστασή της η «Αλληλεγγύη» συνεχίζει το έργο της, παρέχοντας συσσίτια (πάνω από 1.200 μερίδες καθημερινά) σε απόρους, συντηρεί 76 άστεγους στη Στέγη Πειραιά, 83 κακοποιημένες γυναίκες, στη στέγη «Στοργή», 500 ασθενείς στις μονάδες ψυχικής υγείας στην περιφέρεια, ενώ έγιναν ανθρωπιστικές αποστολές στη Ζιμπάμπουε, στη Γάζα, στους Πομάκους στη Θράκη, στο Αγαθονήσι και στους σεισμοπαθείς Ηλείας και Πάτρας.

Στόχος του Ιερώνυμου, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, είναι η επανίδρυση της οργάνωσης, με επίκεντρο μόνον τον προνοιακό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα της. Να μετατραπεί, όπως λέει, από οργάνωση-επιχείρηση σε οργάνωση για τον άνθρωπο. Σ' αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, πρόκειται να γίνει αλλαγή ακόμη και του τίτλου της.

Πριν από λίγες ημέρες, συστάθηκε Ειδική Επιτροπή Ακροάσεων, προκειμένου να συνεχισθεί η έρευνα, και τώρα αναμένεται να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις πρόσωπα που εμπλέκονται.
Πάντως, σύμφωνα με το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου, διαχειριστικές πράξεις χαρακτηρίζονται «άστοχες» ακόμη και «μεθοδευμένες», ενώ επισημαίνεται ότι πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες στους υπευθύνους, όπως ο διευθύνων σύμβουλος Δ. Φουρλεμάδης.
Ο τελευταίος, ωστόσο, φαίνεται ότι φρόντιζε να εξασφαλίζει στις κινήσεις του και τη συγκατάθεσή των κληρικών που συμπεριλαμβάνονται στη διοίκηση της «Αλληλεγγύης».

Συγχρόνως προκύπτει ότι συχνά ο Χριστόδουλος έδινε εντολές και οι διευθύνοντες στην ΜΚΟ τις εκτελούσαν.
Ενδεχομένως γι' αυτό οι ιεράρχες διστάζουν τώρα να παραδώσουν στον εισαγγελέα τον σχετικό φάκελο.




βοήθεια μας ....

Διαβάστε περισσότερα...

EurovisiOFF

«για τη μουσική των πολιτισμών και όχι της κατανάλωσης»

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η Ανοιχτή Πόλη διοργάνωσε την EurovisiOFF,
μια μουσική γιορτή με κεντρική ιδέα «για τη μουσική των πολιτισμών και όχι της κατανάλωσης».
Στη γιορτή συμμετείχαν οι Vicky B. & the acoustic troubles, Γ. Κοντραφούρης Baby Trio, Imam Baildi soundsystem και Banda Macamba.


Διαβάστε περισσότερα...