Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Οι πυρκαγιές εμπνέουν τα καρτούν : Η Σύρος γίνεται διεθνής τόπος συνάντησης ταινιών animation



Oι πρόφατες πυρκαγιές είναι σαν να έχουν (τραγική σύμπτωση;) την τιμητική τους σε ένα φεστιβάλ που φιλοδοξεί να κάνει τη Σύρο από τις 24 Σεπτεμβρίου και για ένα τριήμερο διεθνές κέντρο των καρτούν και της τέχνης της κινηματικής παραστασεογραφίας- γνωστής με τη διεθνή λέξη animation.

Μια πυρκαγιά που καταστρέφει ολόκληρο δάσος και στη θέση του «ξεφυτρώνει» μια τσιμεντούπολη, ώσπου η φύση να πάρει εκδίκηση είναι το θέμα του φιλμ κινουμένων σχεδίων «Η πόλη που έγινε δάσος» της Σοφίας Κατσαρέα που θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Με απόσταση μερικών ωρών από το «dog» του Αμερικανού Μπιλ Πλίμτον, με ήρωα έναν αεικίνητο σκύλο που αναγκάζεται να γίνει... πυροσβέστης (τραγική σύμπτωση και με τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες).

Όμως το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Αnimasyros, που θα φιλοξενήσει πολλούς και δραστήριους δημιουργούς του animation απ΄ όλο τον κόσμο, έχει κι άλλους «παράξενους» πρωταγωνιστές: Έναν γάιδαρο που τον λένε Μαρίζα, κούκλες βουντού, ένα μικρό γατόψαρο, μια παρέα πουλιών και μια ελιά με «τραγική μοίρα».

Το Αnimasyros θα περιλαμβάνει πέρα από τις προβολές δεκάδων ταινιών από όλο τον κόσμο, παρουσιάσεις διεθνών φεστιβάλ- εκπρόσωποι των οποίων θα καταθέσουν την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες τους - και εργαστήρια για παιδιά. Θα συμμετέχουν τελειόφοιτοι του τομέα κινουμένων σχεδίων του ΤΕΙ Αθηνών, όπως και διαγωνιστικό τμήμα με τουλάχιστον 70 συμμετοχές, προς το παρόν, από 20 χώρες.

Οι προβολές των ταινιών θα γίνουν στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων, αλλά και σε αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ερμούπολης. Όσοι λάβουν θέσεις θα παρακολουθήσουν τη «Μαρίζα» του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη με πρωταγωνίστρια μια τετραπέρατη γαϊδουρίτσα, την ταινιούλα «Ένα κέντημα: η ιστορία μιας απόδρασης» της Αρτέμιδος Αλκαλάη, το «salsito» των Ισπανών Βίκτορ Τζιλ και Σάντρα Ορτούνιο με πρωταγωνιστή ένα πουλάκι που πάει σχολείο για πρώτη φορά, το οικολογικό «Τραγική μοίρα» της Αμερικανίδας Σάρα Πιτζ με ηρωίδα μια ελιά και την «Ιστορία ενός γατόψαρου» της Γιούλια Ρουμπίτσκαγια από τη Λευκορωσία. Το Αnimasyros- που συνδιοργανώνουν η μη κερδοσκοπική εταιρεία Πλατφόρμα και το πνευματικό κέντρο της Ερμούπολης- ενισχύεται φέτος με ένα φόρουμ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στοχεύοντας να προσελκύσει επαγγελματίες κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, τεχνικών, εμπειριών, την παρουσίαση νέων δουλειών, αλλά και να δώσει αφορμή για διερεύνηση συνεργασιών. Περιλαμβάνει, εξάλλου, εκπαιδευτικά εργαστήρια της τεχνικής Stop Μotion Αnimation για μαθητές των σχολείων της Σύρου και για φοιτητές κινηματογράφου και οπτικοακουστικών τεχνών, ενώ στο περιθώριο των εργασιών του θα γίνουν πάρτι και θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικά δρώμενα με αποκορύφωμα τη βραδιά τελετής λήξης των εργασιών και απονομής βραβείων.

Ραντεβού για τα διεθνή φεστιβάλ

Το «παρών» θα δώσουν στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου μεταξύ άλλων τo Κedd Αnimation Studio της Ουγγαρίας, οι ελληνικές- βραβευμένες- ΒeetRoot, Νomint και Undo, οι διακεκριμένοι Σέρβοι animators Μπόρντο Ντοβνίκοβιτς και Τσίριτ, ο Σάρον Γκαζιτ από το Ισραήλ, αλλά και εκπρόσωποι από το Φεστιβάλ Ιnternational Τrickfilm από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, το Αnifest της Τσεχίας και τοΑnnecy Ιnternational Αnimated Film Festival (από τα σημαντικότερα γαλλικά φεστιβάλ). Πέρυσι τέτοια εποχή, στο 1ο φεστιβάλ Αnimasyros, προβλήθηκαν 140 ταινίες κινουμένων σχεδίων από 26 χώρες, ενώ τουλάχιστον 500 άνθρωποι του χώρου ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για τη διοργάνωση.Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  cartoon.jpg Εμφανίσεις:  0 Μέγεθος:  4,9 KB

Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Αnimasyros, 24- 27 Σεπτεμβρίου στην Ερμούπολη Σύρου. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.animasyros.gr.

tanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...