Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Αρχείο DNA θα δημιουργήσει η αστυνομία


Εφαρμογή τράπεζας DNA όπου θα καταχωρούνται γενετικά δεδομένα όσων συλλαμβάνονται για συμμετοχή όχι μόνο σε κακουργηματικές πράξεις αλλά και πλημμελήματα και καθολική καταγραφή ήχου και εικόνας από τις αστυνομικές κάμερες είναι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιου του «νόμου και τάξη» που εξήγγειλε ο κ. Μαρκογιαννάκης, την επομένη των ευρωεκλογών.

Το γενετικό υλικό για τις τράπεζες DNA πλέον θα συλλέγεται προληπτικά και όχι υποχρεωτικά, ύστερα από απόφαση δικαστηρίου για όλους όσους προσάγονται με σοβαρές ενδείξεις, ακόμα και για πλημμέλημα που επιφέρει ποινή φυλάκισης τριών μηνών – αφήνοντας έτσι απ’ έξω ελάχιστα από τα αδικήματα που αναφέρει ολόκληρος ο Ποινικός Κώδικας.

Τις τροπολογίες επεξεργάστηκε κυρίως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ενώ φέρουν και τις υπογραφές του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια, Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και Μεταφορών και Επικοινωνίας Ε. Στυλιανίδη. Σύμφωνα με αυτές: Το υλικό που συλλέγεται από τη λειτουργία ειδικών τεχνικών μέσων καταγραφής ήχου και εικόνας πλέον εξαιρείται από τις διατάξεις του νόμου 2472/1997 περί προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Το υλικό αυτό, εφόσον χρησιμεύει στη βεβαίωση εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, θα διατηρείται για όσο χρονικό διάστημα κρίνουν απαραίτητο οι εισαγγελείς. Εναλλακτικά, θα διατηρείται 7 ημέρες στα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ. και στη συνέχεια θα καταστρέφεται με εισαγγελική πράξη. Μέχρι σήμερα, η τροπολογία του 2007 επέτρεπε την καταγραφή ήχου και εικόνας από δημόσιες συγκεντρώσεις μονάχα έπειτα από εισαγγελική εντολή.

Το αρχείο γενετικού υλικού θα δημιουργηθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Η ΕΛΑΣ θα συλλέγει γενετικό υλικό υποχρεωτικά από κάθε ύποπτο ακόμα και για πλημμέλημα. Έως τώρα, το άρθρο 200Α του κώδικα ποινικής δικονομίας προέβλεπε ότι γενετικό υλικό μπορούσε να συλλεχθεί κατόπιν εντολής του δικαστικού συμβουλίου και για σοβαρά κακουργήματα.

Σε περίπτωση η ανάλυση του DΝΑ αποβεί αρνητική το γενετικό υλικό και τα γενετικά αποτυπώματα καταστρέφονται αμέσως, ενώ αν η ανάλυση αποβεί θετική το μεν γενετικό υλικό καταστρέφεται αμέσως, τα δε γενετικά αποτυπώματα του προσώπου στο οποίο αποδίδεται η πράξη τηρούνται στο ειδικό αρχείο μέχρι το θάνατου του προσώπου.


http://www.tvxs.gr/v16094

Διαβάστε περισσότερα...