Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Αθωώθηκε η Στέλλα Πρωτονοταρίου


Αθώες έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας τους δασκάλους Στέλλα Πρωτονοταρίου και Ντενάντα Καρκάλο, που κατηγορούνταν για παράνομη παραχώρηση σχολικού χώρου. Πιέσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τη διακοπή των εξωσχολικών μαθημάτων παιδιών μεταναστών είπε ότι δέχθηκε ο μηνυτής.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους, τονίζοντας: "Δυστυχώς καλούμαι να υποστηρίξω ένα κατηγορητήριο το οποίο δεν υποστηρίζεται από πραγματικά περιστατικά. Δεν διακρίνω την ελάχιστη ένδειξη μη νομιμότητας της πράξης των δύο κατηγορουμένων. Σε βάρος του προσωπικού της χρόνου ξεκίνησε μια δραστηριότητα για τα παιδιά. Αν κάποιος διαχωρίζει τα παιδιά σε ελληνόπουλα και αλβανόπουλα είναι προσωπικό του πρόβλημα".Η δίκη διεξήχθη σε μια αστυνομοκρατούμενη αίθουσα, καθώς ο μηνυτής και νυν διευθυντής του 132ου Δημοτικού Σχολείου δήλωσε ότι απειλείται η ζωή του.

"Μου έδωσαν προφορικές εντολές για τις όποιες δεν με κάλυψαν και βρέθηκα εκτεθειμένος. "Αν δεν μπορείς να μας διασφαλίσεις ότι θα καταργηθεί το πρόγραμμα, μπορεί να παραιτηθείς τώρα και να στείλουμε κάποιον άλλο στη θέση σου", μου είπαν. Έτσι, σταμάτησα τα μαθήματα και τώρα με θεωρούν φασίστα και ακροδεξιό", κατέθεσε ο μηνυτής Εμμ. Γιουτλάκης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη διακοπή των εθελοντικών μαθημάτων.

Ο κ. Γιουτλάκης κατονόμασε τον πρώην γ.γ. του υπουργείου Παιδείας το 2007, Δημ. Πλατή. "Η εντολή μου δόθηκε στο όνομα της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ακολούθησα. Έκανα λάθος, έπρεπε να είχα παρατηθεί" δήλωσε.

Όσο για τις δύο κατηγορούμενες, ζήτησε την αθώωσή τους, σημειώνοντας πως "κανείς δεν ωφελήθηκε ούτε υπέστη βλάβη" από τα επίμαχα φροντιστηριακά μαθήματα.

πηγή,πληροφορίες:enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Στο εδώλιο δασκάλες, γιατί παραχώρησαν αίθουσα σε αλλοδαπούς μαθητές

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται σήμερα η πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας, επειδή, χωρίς την απαραίτητη άδεια της αρμόδιας διεύθυνσης παραχωρούσε, τα απογεύματα, αίθουσα του σχολείου, για να διδάσκονται αλλοδαποί μαθητές τη μητρική τους γλώσσα -συγκεκριμένα την αλβανική και την αραβική- κατά την περίοδο 2004 - 2007.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν και οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι μάθαιναν ελληνικά, για να τα βοηθούν......
Μαζί της δικάζεται και μία εκπαιδευτικός που δίδασκε τους αλλοδαπούς μαθητές.

Τη μήνυση κατέθεσε ο νυν διευθυντής του σχολείου, ενώ στο πλευρό των εκπαιδευτικών τάσσονται ο σύλλογος γονέων του σχολείου και η διδασκαλική ομοσπονδία, ο πρόεδρος της οποίας (Δημήτρης Μπράτης) δήλωσε: «Τέτοιοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να επιβραβεύονται και όχι να οδηγούνται στα δικαστήρια για τυπικές παραλείψεις», ενώ τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου που δίνει ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών.

Αρκετοί εκπαιδευτικοί βρίσκονται έξω από τη δικαστική αίθουσα, προκειμένου να συμπαρασταθούν στις κατηγορούμενες δασκάλες, ενώ ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου έχει κηρύξει 24ωρη απεργία.

Κλοιό προστασίας είχαν φτιάξει γύρω από τον νυν διευθυντή του σχολείου και μηνυτή στην υπόθεση, Εμμανουήλ Γιουτλάκη, οι αστυνομικοί όση ώρα περίμενε να καταθέσει. Ανεβαίνοντας στο βήμα του μάρτυρα έκανε στροφή 180 μοιρών, ρίχνοντας αλλού την ευθύνη. Όπως είπε ο ίδιος, είχε εκφράσει την αντίθεσή του, αλλά ο τότε γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας του έδωσε προφορική εντολή, ότι, εάν δεν είναι σε θέση να διακόψει τα μαθήματα, να παραιτηθεί, για να στείλει στη θέση του άλλον διευθυντή.

«Έκανα λάθος. Έπρεπε να παραιτηθώ. Σταμάτησα το πρόγραμμα και έκτοτε θεωρούμαι φασίστας και ακροδεξιός. Δεν υπήρχε όφελος ή βλάβη από κανένα για κανέναν».
Όσον αφορά στην τότε διευθύντρια, είπε: «Είναι αθώα. Είναι άδικο να φορτωθεί αυτή τις ευθύνες».

πηγή

Διαβάστε περισσότερα...

πραγματικοί μάγοι

Διαβάστε περισσότερα...

«ανταλλακτικά» για το σώμα μας


Τεχνητή όραση, ρομποτικά μέλη, έξυπνα γόνατα, τεχνητό νεφρό και φορητό πάγκρεας είναι μερικές από τις 10 βιονικές τεχνολογίες που δοκιμάζονται στα επιστημονικά εργαστήρια. Μερικές μάλιστα, έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται σε ασθενείς σε πειραματικό στάδιο.

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ. Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα ο εγκέφαλος. Το τμήμα που ονομάζεται ιππόκαμπος ελέγχει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την αίσθηση του χώρου. Όταν αυτό παθαίνει βλάβη από Αλτσχάιμερ, εγκεφαλικό ή άλλες αιτίες, οι επιπτώσεις σε αυτές τις λειτουργίες είναι σημαντικές. Ο Θίοντορ Μπέργκερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, δημιούργησε έναν ηλεκτρονικό επεξεργαστή που μπορεί να εμφυτευθεί στον εγκέφαλο και να αντικαταστήσει τον ιππόκαμπο. Η μέθοδος δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα.....Η ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Ο Άντονι Ατάλα και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Wake Forest κατάφεραν να αναπτύξουν στυτικό ιστό στο εργαστήριο, το τμήμα του πέους που γεμίζει αίμα κατά τη στύση. Δοκίμασαν τη μέθοδο σε κουνέλια, τα οποία είχαν χάσει τον δικό τους ιστό και τον αντικατέστησαν με αυτόν που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο από δικά τους κύτταρα. Η δοκιμή στέφθηκε με πλήρη επιτυχία.
ΤΕΧΝΗΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. Μερικές φορές ένα φάρμακο πρέπει να κατευθυνθεί στον στόχο μέσα στο σώμα με απόλυτη ακρίβεια. Τα τεχνητά κύτταρα είναι η απάντηση των ειδικών, εκεί που το χάπι ή η ένεση δεν μπορούν να φτάσουν. Ο Ντάνιελ Χάμερ, καθηγητής Βιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας έχει αναπτύξει τεχνητά κύτταρα από πολυμερή, που μιμούνται την ευκολία με την οποία ταξιδεύουν τα λευκά αιμοσφαίρια στο σώμα. Αυτά τα ψεύτικα κύτταρα μπορούν να μεταφέρουν τα φάρμακα εκεί που χρειάζονται, συμβάλλοντας στην ....
καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος.
ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΝΕΦΡΟ είναι χαρμόσυνη είδηση για όσους είναι υποχρεωμένοι να περνούν πολύτιμες ώρες στο νοσοκομείο τρεις φορές την εβδομάδα για τη διαδικασία της αιμοδιάλυσης. Μόνον όταν συνδέονται με το σχετικό μηχάνημα αποβάλλονται οι τοξίνες από το αίμα και διατηρούνται τα σωστά επίπεδα των υγρών στον οργανισμό. Οι Μάρτιν Ρόμπερτς και Ντέιβιντ Λι στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια (UCLΑ) κατασκεύασαν ένα φορητό τεχνητό νεφρό, τόσο μικρό και ελαφρύ που να μεταφέρεται εύκολα από τον ασθενή και να μπορεί να χρησιμοποιείται επί 24ώρου βάσεως κάθε ημέρα, όπως ακριβώς συμβαίνει με ένα αληθινό νεφρό.
ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΟ ΓΟΝΑΤΟ. Οι Χιου Χερ και Άρι Γουίλκενφελντ, ερευνητές τεχνητής ευφυΐας στο ΜΙΤ, σχεδίασαν ένα προσθετικό γόνατο που... σκέφτεται. Τα προηγούμενα ηλεκτρονικά γόνατα απαιτούσαν προγραμματισμό από ειδικό πριν φορεθούν από τον ασθενή. Το έξυπνο γόνατο του ΜΙΤ μαθαίνει τον τρόπο που περπατά ο ασθενής και μιμείται την κίνηση όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται. Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες το βοηθούν να καταλάβει πάνω σε τι υλικό περπατά για να προσαρμόσει την κίνησή του. Το γόνατο που εφαρμόζεται σε ένα προσθετικό μέλος κάνει το περπάτημα πολύ πιο άνετο και ξεκούραστο.

ΒΙΟΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ. Τα προσθετικά βιονικά χέρια που κινούνται με τη σκέψη του ασθενούς χρησιμοποιούνται εδώ και λίγα χρόνια στην Αμερική. Ο Τοντ Κιούκεν στο Ινστιτούτο Αποκατάστασης του Σικάγου ανέπτυξε το μοντέλο που συνδέεται με τον εγκέφαλο μέσω υγιών κινητικών νευρώνων, που ενώνονταν με το χέρι του ασθενούς. Αυτοί οι νευρώνες επανακατευθύνονται σε άλλη περιοχή του σώματος, όπως ο θώρακας, και τα σήματα που μεταφέρουν εντοπίζονται από τα ηλεκτρόδια του βιονικού χεριού. Όταν ο ασθενής αποφασίσει να κουνήσει το χέρι, οι ίδιοι νευρώνες μεταφέρουν την εντολή στο προσθετικό μέλος. Η ομάδα του Κιούκεν προσπαθεί να κάνει βελτιώσεις συνδέοντας το μέλος με τους αισθητήριους νευρώνες για να μεταδώσουν την αίσθηση της θερμοκρασίας, της δόνησης και της πίεσης στον εγκέφαλο.

Η ΓΛΩΣΣΑ. Και περνάμε στη γλώσσα, ένα πανίσχυρο αλλά και υποκειμενικό όργανο γεύσης και αίσθησης. Ο Ντιν Νίκιρκ, καθηγητής Πληροφορικής και ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, σχεδίασε μία ηλεκτρονική γλώσσα, την οποία χρησιμοποιούν οι εταιρείες τροφίμων για να δημιουργήσουν κάθε φορά την ίδια γεύση. Η γλώσσα αυτή αναλύει υγρά και στερεά και καταλαβαίνει την ακριβή χημική τους σύνθεση χρησιμοποιώντας μικροσφαιρίδια. Πρόκειται για μικροσκοπικούς αισθητήρες που αλλάζουν χρώμα όταν εκτίθενται σε συγκεκριμένες ουσίες, όπως για παράδειγμα κάποια σάκχαρα. Ως αποτέλεσμα, εξασφαλίζεται η πανομοιότυπη χημική σύνθεση της τροφής.
ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ θα βγει στην αγορά σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με τον δημιουργό του Άαρον Κοβάλσκι, υπεύθυνο Ερευνών στο Ερευνητικό Ίδρυμα Νεανικού Διαβήτη. Το όργανο θα μετρά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θα προσαρμόζει ανάλογα τα επίπεδα της ινσουλίνης που χρειάζεται ο οργανισμός. Η συσκευή θα συνδυάζει δύο υπάρχουσες τεχνολογίες: αντλία ινσουλίνης και συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης. Το τεχνητό πάγκρεας θα βοηθήσει τους διαβητικούς να ζήσουν μία «κανονική» ζωή χωρίς τις πολύ επικίνδυνες επιπτώσεις των χαμηλών ή υψηλών επιπέδων σακχάρων στο αίμα.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ. Από τη δεκαετία του ΄60, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι κάποιες πρωτεΐνες βοηθούν τα οστά να αναπλάσουν ένα τμήμα που έχει χαθεί ή τραυματιστεί. Η μέθοδος όμως, αποδείχθηκε πολύ δύσκολη στην εφαρμογή της. Το 2005, επιστήμονες στο UCLΑ έλυσαν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας μία ειδικά σχεδιασμένη πρωτεΐνη που μπορεί να ξεκινήσει την ανάπλαση σε συγκεκριμένο τύπο κυττάρων. Με την ονομασία UCΒ-1 η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη νέου οστού που μπορεί- για παράδειγμα- να ακινητοποιήσει τμήματα των σπονδύλων ανακουφίζοντας τον ασθενή από οξύ πόνο στη μέση.
ΤΕΧΝΗΤΟ ΜΑΤΙ. Χάρη σε έναν τεχνητό αμφιβληστροειδή, οι τυφλοί έχουν ελπίδα να ανακτήσουν τη χαμένη τους όραση. Ο αμφιβληστροειδής αποτελείται από μία μικροκάμερα και μία δέσμη ηλεκτροδίων που εμφυτεύονται στο μάτι. Ο ασθενής μπορεί να διακρίνει αντικείμενα και ανθρώπους που βρίσκονται σε κοντινή τους απόσταση. Η μέθοδος δοκιμάστηκε με επιτυχία στην 57χρονη Μπάρμπαρα Κάμπελ, που είχε χάσει την όρασή της στα 40 της. Οι επιστήμονες εμφύτευσαν ηλεκτρόδια στο μάτι της. Η ασθενής φορά ειδικά γυαλιά που στη ράχη της μύτης έχουν μία μικροκάμερα και στη μέση έχει δεμένο έναν επεξεργαστή εικόνας βίντεο που μετατρέπει τις εικόνες σε φωτεινά και σκοτεινά σχέδια και τα μεταφέρει στον εγκέφαλο μέσω των οπτικών νεύρων.

πηγή,πληροφορίες:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Διαβάστε περισσότερα...

Η Μπουμπουλίνα, η Δραγώνα, η Ρεπούση…


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 22ου ΑΙΩΝΑ:

Το εμφύλιο μίσος είναι ίσως η σταθερότερη αξία της ελληνικής ιστορίας. Αγωνιστές του '21, Τρικουπικοί και Δηλιγιαννικοί, Βενιζελικοί και Βασιλόφρονες, αριστεροί και δεξιοί. Στις αρχές του 21ου αιώνα το πάθος συνόδευε τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους φανατικούς πατριώτες (οι αντίπαλοι τους αποκαλούσαν «Ελληναράδες») και τους εκσυγχρονιστές ή ευρωπαϊστές (ευρωλιγούρηδες ή πουλημένοι).

Οι πατριώτες αγωνίζονταν να κρατήσουν την παραδοσιακή αντίληψη της ελληνικής ιστορίας και θρησκείας, συντηρώντας ακόμα και μύθους που είχαν αποδειχθεί εσφαλμένοι από την ιστορική έρευνα - όπως π.χ. το «κρυφό σχολειό». Οι εκσυγχρονιστές προσπαθούσαν....να φέρουν τα αποτελέσματα της ιστορικής και κοινωνικής έρευνας στην εκπαίδευση. Αυτό προκαλούσε οξύτατες αντιδράσεις των πατριωτών που, π.χ., θεωρούσαν οποιαδήποτε επιστημονική ανάλυση της έννοιας του έθνους ως ιερόσυλη. Γι' αυτούς το έθνος (και ιδιαίτερα το ελληνικό) ήταν μεταφυσική, υπερβατική αξία.

Δύο γυναίκες επιστήμονες έτυχε να στοχοποιηθούν ιδιαίτερα σε αυτήν τη διένεξη: η ψυχο-κοινωνιολόγος Θάλεια Δραγώνα και η ιστορικός Μαρία Ρεπούση. Τα ονόματά τους ήταν κόκκινο πανί για τους πατριώτες.

Πίσω από αυτή την αντίδραση κρυβόταν καχυποψία και παραδοσιακός αντιδυτικισμός. Κυκλοφόρησαν νέες θεωρίες συνωμοσίας. Αυτές οι απόπειρες ήταν μέρος ευρύτερου σχεδίου για τον αφελληνισμό των Ελλήνων και τον συστηματικό αφανισμό του ελληνικού έθνους. Έτσι, οι κυρίες Ρεπούση και Δραγώνα ονομάστηκαν πράκτορες ξένων δυνάμεων και μίσθαρνα όργανα ξένων κέντρων. Τις τύλιξε η λάσπη.

Η Ελλάδα, τελικά, δεν αφανίστηκε και ο εκσυγχρονισμός προχώρησε - έστω και διστακτικά. Στο διηνεκές ματς νεωτεριστών-παραδοσιακών νικάνε συνήθως οι πρώτοι, γιατί η χώρα δεν μπορεί να κλειστεί σε γυάλα. Αλλά οι νίκες είναι δύσκολες και αφήνουν πίσω δυσφορία και μνησικακία. Οι τολμηρές κυρίες εκσυγχρονίστριες για τους μεν έγιναν ηρωίδες ενός εσωτερικού απελευθερωτικού αγώνα (απελευθέρωσης από τους μύθους και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος), για τους δε παρέμειναν ύποπτα πρόσωπα. Ή Μπουμπουλίνες ή Νενέκοι. Έτσι είναι οι Έλληνες - ή του ύψους ή του βάθους. Και πάντα του πάθους.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥ για την lifo.gr

Διαβάστε περισσότερα...