Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Σεμινάριο για μετανάστες απο την εκκλησία!!



Σε πρόγραμμα ελληνομάθειας, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχρεούνται να φοιτήσουν όσοι μετανάστες επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη τα μαθήματα αυτά γίνονται σε εκκλησία με τους ιερείς να έχουν αναλάβει ρόλο... εκπαιδευτικού, όπως επισημαίνεται στο σημερινό «Ποντίκι».

Ο λόγος για το πρόγραμμα «Οδυσσέας», ένα σεμινάριο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, καθώς και του ελληνικού πολιτισμού, 150 ωρών, που είναι υποχρεωτικό για όσους μετανάστες επιθυμούν να αποκτήσουν 5ετη άδεια παραμονής στη χώρα μας και να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση της πολυπόθητης ιθαγένειας.

Το σεμινάριο προσφέρεται από το υπουργείο Παιδείας, με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και την ευθύνη διεξαγωγής του φέρουν αποκλειστικά τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ) και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ). Στο παιχνίδι ωστόσο έχει εισχωρήσει και η Εκκλησία, καθώς τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αρκετά υψηλά.

Στη Θεσσαλονίκη, στην εκκλησία «Παναγιά Αχειροποίητο», οι ιερείς έχουν αναλάβει τον ρόλο του εκπαιδευτικού, διδάσκοντας ελληνικά σε ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου, στην αίθουσα των... μνημόσυνων. Στην ιστοσελίδα των ΚΕΕ δεν αναφέρεται πουθενά ότι διενεργούνται σεμινάρια στην εκκλησία, ενώ το ΚΕΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης δεν εμφανίζεται καν να υλοποιεί πρόγραμμα διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας.

Τα ερωτήματα όσον αφορά τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ υπουργείου και Εκκλησίας εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα.

Άξιο απορίας είναι όμως και το κατά πόσο είναι ηθικό, οι ελπίδες των αλλόθρησκων μεταναστών για μόνιμη παραμονή στη χώρα, να κρέμονται από τα χέρια ιερέων, οι οποίοι στο πλαίσιο ενός χριστιανορθόδοξου περιβάλλοντος, «προαγάγουν» τη διαπολιτισμική μάθηση!!!
έλεος!!!!!

prezatv

Διαβάστε περισσότερα...