Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Ο Πολίτης σαν πελάτης ή η Δικαιοσύνη σαν τουαλέτα

Η λειτουργία της Δικαιοσύνης αποκαλύπτει για ένα κράτος όσα περίπου και η τουαλέτα για ένα εστιατόριο! Καθαρό WC σημαίνει πιθανώς και καθαρή κουζίνα. Όσο απλοϊκός και να είναι ο παραλληλισμός, ενισχύεται κατ' αρχήν από το ότι εκεί επέρχεται η "κάθαρση" στα κράτη και τα εστιατόρια αντίστοιχα. Ισχύει βέβαια και το ανάποδο: Τριτοκοσμικές τουαλέτες υπονοούν και αντίστοιχη κατάσταση στην κουζίνα.

Πριν λίγο καιρό, στην αδελφή τριτοκοσμική Ινδία, επιβλήθηκε η πρώτη καταδίκη με βάση "σκάνερ εγκεφάλου" και μάλιστα ισόβια! Πρόκειται για μια συσκευή που παράγει ένα εγκεφαλογράφημα, το οποίο υποτίθεται ότι συνοψίζει τις αντιδράσεις του εγκεφάλου σε 11 μεταβλητές. Οι τιμές που παίρνουν οι μεταβλητές αυτές υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν αν το άτομο έχει "γνώση βάση εμπειρίας" για ένα συμβάν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μηχάνημα απεφάνθη ότι μια κοπέλα είχε γνώση βάση συγκεκριμένης εμπειρίας για το θάνατο από δηλητηρίαση του πρώην αγαπημένου της [Wired UK edition, τεύχος Ιουνίου].

Μέσα στο μεταλλικό κουτί του "σκάνερ εγκεφάλου" εμπεριέχεται φυσικά τόση "bad science" όση και στο "lie detector" της "Στιγμής της Αλήθειας" κι ακόμα περισσότερη. Για την ιστορία, το μεν πρώτο μετράει εγκεφαλικά σήματα όταν οι ανακριτές διαβάζουν στο υποκείμενο μια ιστορία (πχ. την ιστορία του φόνου), το δε δεύτερο μετράει χτύπους καρδιάς, επίπεδο εφίδρωσης κτλ, όταν το υποκείμενο απαντάει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Το κακό είναι ότι οι κατασκευαστές του "σκάνερ εγκεφάλου" γνωρίζουν για τον εγκέφαλο περίπου όσα και η Ευγενία Μανωλίδου ή οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος, ειδήμονας ή μη, μια και πρόκειται για λειτουργίες τεράστιας πολυπλοκότητας (πόσο μάλλον για να "χωρέσουν" σε 11 αριθμητικές τιμές).

Και εδώ είναι το σημείο που ο παραλληλισμός ενισχύεται ακόμα περισσότερο: Το αδιανόητο της ιστορίας είναι ότι κανείς δεν ξέρει πως ακριβώς λειτουργεί το "σκάνερ εγκεφάλου" (δεν έχει υπάρξει καμιά επιστημονική δημοσίευση ή οτιδήποτε άλλο σχετικά με την τεχνολογία του) λόγω του ότι εκκρεμεί εμπορική πατέντα και ο κατασκευαστής δεν θέλει να χάσει το εμπορικό πλεονέκτημα. Πέραν λοιπόν του προφανούς συμπεράσματος ότι ο "Μεγάλος Αδελφός" κρυφοκοιτάζει τώρα και μέσα στο ανθρώπινο μυαλό, φαίνεται ότι ο υπήκοος ενός τριτοκοσμικού -φρενιασμένου κατά πάσα πιθανότητα να καλύψει το χαμένο έδαφος ως τον καπιταλισμό- κράτους, μπορεί να μην είναι πολίτης αλλά πελάτης, είτε το θέλει είτε όχι φυσικά.

Εν τω μεταξύ, στη δική μας τριτοκοσμική πατρίδα, το έγκλημα εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, το οποίο συνδέεται επίσης με εμπορικά (και μάλλον δουλεμπορικά) κίνητρα, οδηγείται στο αρχείο [Ελευθεροτυπία, χθες]. Το γεγονός ότι η ηρωική Κούνεβα εργαζόταν σαν καθαρίστρια είναι για τον προκλητικό παραλληλισμό του σημερινού ποστ, απλώς ένα καπρίτσιο της ιστορίας.



πηγή:anything-but-nd.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα...

Στο εδώλιο (...και πάλι) ο Ψωμιάδης


Στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου Θεσσαλονίκης παραπέμπεται, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, επειδή δεν έβαλε - ως όφειλε - «λουκέτο» σε γηροκομείο που ...
λειτουργούσε χωρίς άδεια στο κέντρο της πόλης και δεν επέβαλλε τα προβλεπόμενα χρηματικά πρόστιμα σε βάρος του ιδιοκτήτη του.

Μαζί με το νομάρχη και με την ίδια κατηγορία να τους βαραίνει θα καθίσουν στο εδώλιο ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της νομαρχίας και η τμηματάρχης Εποπτείας και Ελέγχου της συγκεκριμένης διεύθυνσης. Παραπέμπεται, επίσης, η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή.

Σύμφωνα με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο συγκεκριμένος οίκος ευγηρίας λειτουργούσε - από το 1974 - χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Το ζήτημα διαπιστώθηκε σε ελέγχους που διενήργησαν υπάλληλοι της διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι και επισήμαναν το συγκεκριμένο θέμα στους προϊσταμένους τους.

Ωστόσο, οι τελευταίοι - οι οποίοι και κατηγορούνται - παρέλειψαν να κάνουν σχετική αναφορά προς τον κ. Ψωμιάδη. Σύμφωνα με το βούλευμα, όμως, ο νομάρχης «γνώριζε εξ ιδίας αντιλήψεως την έλλειψη άδειας, παρέλειψε να εκδώσει απόφαση διακοπής λειτουργίας του Οικοτροφείου Γερόντων, να την κοινοποιήσει σε Αστυνομικό Τμήμα και να επιβάλει διοικητικό χρηματικό πρόστιμο σε βάρος του».

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Τελικά, το γηροκομείο έκλεισε τον Ιούλιο του 2007, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Υγείας. Με την ίδια απόφαση το υπουργείο χορηγούσε προθεσμία ενός έτους σε οίκους ευγηρίας, ώστε να ρυθμίσουν αλλά και να επιλύσουν το θέμα των αδειών.






πηγές: cosmo.gr,troktiko.....

Διαβάστε περισσότερα...