Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Δωράκι... από ποιόν και για ποιόν;

Η κυβέρνηση κατέθεσε την Πέμπτη στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής τη σύμβαση με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρεί για 100 χρόνια 238 στρέμματα δημόσιας γης, στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο θα κατασκευάσει πάρκο με το όνομα «Σταύρος Νιάρχος» με διάφορες εγκαταστάσεις προς εκμετάλλευση, και τα κτίρια της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Κόστος κατασκευής 450.000.00 ευρώ.Αν βέβαια, για την υλοποίηση του Κέντρου Πολιτισμού (ΚΠ) απαιτηθεί υπέρβαση του προϋπολογισμού, «η σχετική πρόσθετη δαπάνη καλύπτεται από το δημόσιο» (αρθρ.6 παρ.2). Φαντάζεται κανείς ότι δεν θα γίνει υπέρβαση; Εν μέσω καλοκαιριού λοιπόν και με συνοπτικές διαδικασίες, μετά την ολιγόωρη συζήτηση στην επιτροπή κατά την οποία όλα τα κόμματα συναίνεσαν, πλην του ΚΚΕ, η σύμβαση θα περάσει την Πέμπτη 23/7 από την Ολομέλεια της Βουλής.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι πρόκειται για ανιδιοτελή προσφορά του ιδρύματος είναι παραπλανητικοί. Η δημιουργία σύγχρονης στέγης τόσο για τη Λυρική Σκηνή, όσο και για την Εθνική Βιβλιοθήκη, ο εκσυγχρονισμός τους, η διαμόρφωση νέων υποδομών έπρεπε να υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, να είναι υπόθεση του κράτους. Σ' αυτή την υπόθεση δεν πρέπει να έχουν καμία ανάμειξη κανενός είδους επιχειρηματικοί όμιλοι! Η πολιτιστική πορεία του τόπου μας δεν μπορεί να τελεί υπό την κηδεμονία κανενός «ευεργέτη» βιομήχανου ή εφοπλιστή ούτε να υπηρετεί τους στόχους και το προφίλ του.

Η συγκεκριμένη έκταση του πρώην ιπποδρόμου παραδίδεται ουσιαστικά προς τσιμεντοποίηση, παρά το ότι έχει χαρακτηριστεί με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας «Αστικό Πράσινο» και αποτελεί ένα χώρο που μπορεί να διαμορφωθεί σε σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για όλη την ευρύτερη περιοχή. Ενώ από την άλλη η κυβέρνηση παραδίδει στο ίδρυμα Νιάρχου μια έκταση που αξίζει δισεκατομμύρια εκχωρώντας του παράλληλα τη μέλλουσα λειτουργία και καλλιτεχνική δραστηριότητα της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, συνεχίζοντας την πολιτική της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας και τομέων πολιτισμού στους μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Σοφία Αδαμίδου


http://www.mediasoup.gr/node/1099

Διαβάστε περισσότερα...