Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Ερώτηση προς την Υπ. Παιδείας για την ανάθεση μελέτης νομοσχεδίου σε ιδιώτες


Προς την κα. Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & ΘρησκευμάτωνΘΕΜΑ: «96.000 ευρώ σε ιδιώτες για μελέτη νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας»

Στις 17-12-2009, το Υπουργείο Παιδείας προκήρυξε πρόχειρο διαγωνισμό για την
επιλογή αναδόχου εταιρείας, η οποία θα αναλάβει «την κατάρτιση Σχεδίου Δράσης
για το σύστημα επιλογής του εκπαιδευτικού δυναμικού και των στελεχών της
Εκπαίδευσης». Προκήρυξε δηλαδή διαγωνισμό, και μάλιστα αμειβόμενο με 96.000 ευρώ (!!!), για έργο που όφειλε να αναλάβει το ίδιο το Υπουργείο!....



Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 17-12-09 και έληξε ήδη στις 4-1-10, δηλ. μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν μέσα στις σχολικές διακοπές.

Είναι η πρώτη φορά που ο σχεδιασμός και η τεκμηρίωση νομοσχεδίων ανατίθεται επί πληρωμή ουσιαστικά σε ομάδες έργου, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις τους, χωρίς να αποκλείεται, αλλά μάλλον να προκρίνεται, η συμμετοχή ιδιωτών. Και δεν μπορεί να σταθεί πολιτικά η αιτιολόγηση που δίνει στο από 28-12-09 έγγραφό της η Ειδική Γραμματέας του Υπ. Παιδείας πως η προκήρυξη έγινε «επειδή.. το Κράτος οφείλει να είναι όσο το δυνατόν πιο ακέραιο και τεκμηριωμένο στην τελική του πρόταση».

Το Κράτος διαθέτει ήδη δημόσιους ερευνητικούς και σχεδιαστικούς οργανισμούς (π.χ. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, αρμόδια τμήματα στο ΥΠΕΠΘ κ.λπ.) και, επιπλέον, οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες έχουν επεξεργαστεί προτάσεις, οι οποίες συμπυκνώνουν όλη την εμπειρία του κλάδου των εκπαιδευτικών, και τις έχουν καταθέσει εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα ...; δωρεάν.

Επομένως, με την ανάθεση της μελέτης νομοσχεδίου σε ιδιώτες το Υπουργείο αφενός μεν ακυρώνει τον εαυτό του και το ρόλο του, αφετέρου παρακάμπτει εντελώς το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών.


Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται η κα. Υπουργός:

Θα προβεί άμεσα στην ανάκληση της από 17-12-09 προκήρυξης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και στην ακύρωση αυτού του πρόχειρου διαγωνισμού;

Θα αποδεχτεί τις προτάσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών για τους διορισμούς, τις εργασιακές σχέσεις και τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών καθώς και για το πλαίσιο επιλογής στελεχών της Εκπαίδευσης;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

Διαβάστε περισσότερα...