Τρίτη, 7 Απριλίου 2009

Έτοιμοι να κατασκευάσουν αυτοκινητόδρομο μέσα στο εθνικό πάρκο του Αμβρακικού


Στην Άρτα, η διαφθορά, οι ντόπιοι παράγοντες και οι εργολάβοι, βήμα βήμα καταστρέφουν τον Αμβρακικό, καταστρέφουν το περιβάλλον.Ετοιμάζονται να κατασκευάσουν νέο αυτοκινητόδρομο μέσα στο εθνικό πάρκο του Αμβρακικού και μέσα σε δασική έκταση, καταστρέφοντας ένα ολόκληρο οικοσύστημα.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα διασχίζει κατά μήκος(σε όλη την κορυφογραμμή) όλο τον Λόφο της Περάνθης, χωρίζοντας στην μέση ίσως τον πιο σημαντικό βιότοπο του Αμβρακικού για δεκάδες είδη πουλιών.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Ο λόφος της Περάνθης είναι ένα από τα πιο όμορφα τμήματα του οικοσυστήματος του Αμβρακικού, που έχει την ατυχία να βρίσκεται στην κυριολεξία δίπλα από την πόλη της Άρτας. Ένα μεγάλο μέρος του λόφου είναι καταπράσινο και καλύπτεται από πυκνό πευκόδασος, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του Λόφου της Περάνθης, που φθάνει στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού, είναι μέσης βλάστησης με αμέτρητες αγριελιές, σκήνες, πουρνάρια, σπάρτα κλπ. Εκεί που θέλουν να καταλήξει ο νέος αυτοκινητόδρομος, στην πλευρά του χωριού Λιμίνι, υπάρχει ένα πυκνό δάσος(πουρναρόδασος) από δέντρα μέσης βλάστησης στο οποίο είναι σχεδιασμένο να γίνουν τα “πέταλα” του αυτοκινητόδρομου, που θα καταστρέψουν τελείως το συγκεκριμένο δάσος.Από την μία του πλευρά ο λόφος της Περάνθης συνορεύει πηγαίνοντας παράλληλα με τον ποταμό Άραχθο έως ότου συναντηθούν στον υδροβιότοπο του Αμβρακικού. Στον λόφο της Περάνθης, λόγω της ιδιομορφίας του, βρίσκονται δεκάδες είδη πουλιών είτε μόνιμα σε σχέση με τον υγροβιότοπο του Αμβρακικού, είτε είναι μεταναστευτικά και έρχονται ανά διαστήματα. Στο οικοσύστημα του λόφου της Περάνθης βρίσκουν καταφύγιο και δεκάδες είδη από μικρότερα ζώα όπως αλεπούδες, χελώνες μεγάλης ηλικίας, κλπ. Παλαιότερα υπήρχε και συγκεκριμένο είδος αλόγων που έμπλεκαν με την παρουσία τους εκεί τον μύθο με την πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή στην κορυφογραμμή του Λόφου υπάρχει χωμάτινος δρόμος, ενώ όλο το ανάγλυφο της περιοχής είναι πετρώδες.Είναι τόσο σημαντική η λειτουργία του λόφου της Περάνθης στην λειτουργία συνολικά του Οικοσυστήματος του Αμβρακικού που βρίσκεται στις ζώνες όπου απαγορεύεται το κυνήγι οποιουδήποτε θηράματος για όλο τον χρόνο και είναι ενταγμένος στο εθνικό πάρκο του Αμβρακικού και προστατεύεται και από διεθνείς συνθήκες όπως αυτή του Ραμσάλ, ενώ είναι ενταγμένος και στην ΚΥΑ για τον Αμβρακικό(Αριθμ. 11989/08 (ΦΕΚ 123 Δ/21-3-2008).

Έργα και ημέρες

Ο δήμαρχος Άρτας, Οικοδομίδης και προσωπικός φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ(σύμφωνα με δηλώσεις τους) του Παπανδρέου, είναι από τους πρώτους πράσινους παράγοντες που βάζουν μπροστά την πολυδιαφημιζόμενη καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, περί "Πράσινης Ανάπτυξης", όχι όμως για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά για την αλόγιστη οικονομική εκμετάλλευση του.. Αφού δημοπράτησε πλατείες προσπαθώντας να τις χαρίσει σε ιδιώτες, αφού έδωσε σε ιδιώτες τα δημοτικά μινι μπας στα οποία οι πολίτες δεν πλήρωναν τις μετακινήσεις τους, αφού αγόρασε με τρομερή υπερτιμολόγηση ινφοκιοσκ (3) τα οποία τα κόστησαν κάπου 280 χιλιάδες ευρώ όταν δεν κοστίζουν πάνω από 70 χιλιάδες και τα οποία τα χάρισε επίσης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αφού διοργάνωσε λαϊκή βραδιά πριν λίγες εβδομάδες στο μέγαρο μουσικής που κόστισε πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ, τώρα λοιπόν που η όρεξη τους έχει ανοίξει έβαλαν πλώρη και για το οικοσύστημα του Αμβρακικού και μάλιστα σε ένα από τα πιο όμορφα τμήματα του, μοναδικής αισθητικής ομορφιάς και τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας.

Η ιστορία της εκμετάλλευσης


Για πολλά χρόνια στο λόφο της Περάνθης λειτουργούσε παράνομη χωματερή σκουπιδιών, η οποία μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις της Ε.Ε έκλεισε και τώρα προχωρά η αποκατάσταση της, πάλι με προβλήματα λόγω της ασυνειδησίας των υπευθύνων, αλλά τουλάχιστον προχωρά. Μετά το κλείσιμο της χωματερής άνοιξε στην κυριολεξία η όρεξη των ντόπιων παραγόντων αλλά και των εργολάβων για την περιοχή, μίας και αυτή αποτελεί πραγματικό φιλέτο.

Είναι δίπλα στην πόλη, είναι ψηλά λόγω γεωγραφικής θέσης και έχει και ένα πανέμορφο δάσος. Η αισθητική και εμπορική αξία της γης εκεί είναι τεράστια και αυτό το ξέρουν και οι ντόπιοι παράγοντες αλλά και οι εργολάβοι. Έτσι άρχισαν να εξαγγέλλονται έργα ανάπτυξης ακόμη και μέσα στην καρδιά του δάσους, αποχαρακτηρίζοντας ακόμη και αυτό. Έφτασαν στο σημείο σε κεντρικό σημείο του Δάσους όπου βρίσκεται παράνομο κτίσμα να τη χαρακτηρίσουν ως χορτολιβαδική για να μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν. Ο αποχαρακτηρισμός έγινε όταν η δασική υπηρεσία δεν υπέκυψε σε πιέσεις και επέμενε στον χαρακτηρισμό του δάσους ως δάσος. Έτσι η υπόθεση πήγε σε Α βαθμό μετά από ένσταση του δημάρχου του ΠΑΣΟΚ και εκεί με τη γνωμοδότηση και δικαστικού κατάφεραν και πέτυχαν τον αποχαρακτηρισμό της δασικής περιοχής μέσα στην καρδιά του Δάσους. Η υπόθεση αυτή δεν πήγε ποτέ σε Β βαθμό και βέβαια η εμπλοκή δικαστικού είναι από μόνη της ένα ακόμη δικαστικό σκάνδαλο, όπως βέβαια συμβαίνει και σε άλλες περιοχές,πχ βαλτοπέδιο, στροφίλια κλπ.Στα έργα που σχεδιάζουν (τουλάχιστον όσα γνωρίζουμε) περιλαμβάνεται ξενοδοχείο ή ξενώνες, κάποιο γήπεδο,πολυθεματικό πάρκο απροσδιόριστης έκτασης και κτισμάτων και ανακατασκευή ενός παράνομου κτηρίου με τριπλασιασμό της παράνομης κτηριακής του έκτασης. Για το συγκεκριμένο κτήριο δεν υπήρξε ποτέ άδεια οικοδομής και κάθε δήμαρχος έστηνε εκεί και από ένα μικρό σκάνδαλο παραχώρησης του κτηρίου σε κάποιον ιδιώτη(παλαιότερα λειτουργούσε και ως κλαμπ).Η διαφθορά στην Άρτα εδώ και χρόνια έχει χτυπήσει κόκκινο!

Ερχόμαστε στο σήμερα

Για όλα αυτά τα έργα και άλλα που σχεδιάζουν στο οικοσύστημα της Περάνθης είναι απαραίτητος ένας νέος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει τα έργα της ανάπτυξης με κεντρικές οδούς. Αυτό λοιπόν είναι έτοιμοι να αποφασίσουν να κάνουν. Έναν αυτοκινητόδρομο που θα διέρχεται κατά μέσης του λόφου της Περάνθης και θα συνδέεται με τους κεντρικούς οδικούς άξονες. Θα συνδέει την Άρτα με την Λιμίνι. Να τονίσουμε πως εδώ και χρόνια υπάρχει οδική σύνδεση της Άρτας με τη Λιμίνι και μάλιστα μέσω του εθνικού περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου όπου δεν αντιμετωπίζει κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ αντίθετα είναι δρόμος ανοιχτός, με συνεχή φωτισμό, χωρίς σηματοδότες, με συνεχή δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ.Ο νέος αυτοκινητόδρομος στο λόφο της Περάνθης είναι το πρώτο βήμα μίας τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής και η αρχή ενός τεράστιου οικονομικού εγχειρήματος από παράγοντες και εργολάβους στην καρδιά του Αμβρακικού. Τεράστια ανησυχία προκαλεί και η διαπίστωση ότι στα δάση όπου σχεδιάστηκαν αυτοκινητόδρομοι (πχ Ζαχάρω, Σειχ Σου κλπ) αυτό που ακολουθούσε ήταν ολοκληρωτικές καταστροφές από πυρκαγιές που καθάριζαν το τοπίο για τους εργολάβους. Σήμερα Δευτέρα 6 Απριλίου έχουν δημοτικό συμβούλιο στον δήμο Άρτας, όπου τυπικά θα ψηφίσουν το ΟΚ για να αρχίσουν την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή κατά του Αμβρακικού, κατά του δάσους, κατά του λόφου της Περάνθης, κατά όλων εμάς.

ΤΟΠΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ