Τρίτη 7 Απριλίου 2009

περι ανέμων....

σήμερα το θέμα μας είναι η καταστολή

και ξεκινάμε με τα
ξακουστά σε όλους μας :










ΜΑΤ


Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης
είναι οι πρώτες ειδικές αστυνομικές μονάδες της Ελλάδας.

Δημιουργήθηκαν με σκοπό την απαλλαγή των άλλων σωμάτων της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων από την ενασχόλησή τους με την καταστολή ταραχών, παράνομων συγκεντρώσεων και έκρυθμων διαδηλώσεων.

Η ιδέα της δημιουργίας τους ήταν του χουντικού πρωθυπουργού Σπύρου Μαρκεζίνη.

Μάλιστα ο Μαρκεζίνης ισχυρίζεται ότι, αν είχε προλάβει να φτιάξει τα ΜΑΤ, τότε τα επεισόδια του Νοέμβρη του 1973, τα οποία οδήγησαν στην πτώση της χούντας θα είχαν ενδεχομένως αποφευχθεί.

H εντολή για την υλοποίηση της πρώτης ομάδας ΜΑΤ δόθηκε το 1976 από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή,λίγο μετά τη Μεταπολίτευση,και μάλιστα με υπουργική απόφαση.

Η ιδέα της ονομασίας τους ανήκε στον μετέπειτα υπουργό Αναστάσιο Μπάλκο.

Η μονάδα αυτή αποτελούνταν από 150 άνδρες, που προέρχονταν από διάφορες υποδιευθύνσεις της Αστυνομίας, στους οποίους αργότερα προστέθηκαν και άντρες των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού.

Δημιουργήθηκε μια δεύτερη μονάδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ αντίστοιχο σώμα οργάνωσε και η Χωροφυλακή ((θεός συγχωρέσtει)για μικρό διάστημα.

Οι μονάδες αυτές εκπαιδεύτηκαν από τον Ηλία Ψυχογιό με βάση δικά του εγχειρίδια και την πείρα του από την εκπαίδευση που είχε λάβει σε παρόμοια θέματα στην Αμερική αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Η εκπαίδευση περιελάμβανε κυρίως ασκήσεις ομαδικές και σχηματισμών και ασκήσεις στη ρίψη και τη χρήση δακρυγόνων.

Μετά την αποτυχημένη επέμβαση της Αστυνομίας στο σπίτι του γιατρού Βασίλη Τσιρώνη, που κατέληξε στο θάνατό του,δημιουργήθηκαν οι Μονάδες Ειδικών Αποστολών ΜΕΑ.

Αρκετές φορές δρούσαν παράλληλα με τα ΜΑΤ, ενώ με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τα υποκατέστησαν για κάποιο διάστημα.

Αργότερα δημιουργήθηκαν οι ομάδες της Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης σαν υποστηρικτικές στις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Η δύναμη και η εκπαίδευσή τους επαυξήθηκε επί πρωθυπουργίας Ανδρέας Παπανδρέου για να τριπλάσιαστεί επί κυβέρνησης Σημίτης.

Ενώ χρησιμοποιήθηκαν όσο ποτέ επί κυβέρνησης Κ.Καραμανλή (Junior)






















Λίγο ποιο πριν είχαν δημιουργηθεί οι ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος η γνωστή σε όλους μας ΟΠΚΕ.

Παρόμοιες με τα ΜΑΤ αλλά βαρύτερα εξοπλισμένες και με ειδικότερη εκπαίδευση.