Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Ένας θόλος που γράφει ιστορία....

το παρακάτω κείμενο είναι από την ιστοσελίδα gipapamanolis.gr
του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας και αφορά τον θόλο
που τοποθετήθηκε στο κολυμβητήριο.
το παραθέτω ακριβώς όπως γράφτηκε :









Αφού έχει καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και έχουν δοθεί οι πρώτες απαντήσεις σχετικά με το θόλο του κολυμβητηρίου, ας επιχειρήσουμε να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά τους.

Ο θόλος είχε δημοπρατηθεί άλλη μία φορά, άγονα, προτού αυξηθεί ο προϋπολογισμός του έργου στις 400.000 € και βρεθεί ανάδοχος. Στο σημείο αυτό, να θυμίσουμε ότι ο θόλος δημοπρατήθηκε, όχι ως έργο, αλλά ως «προμήθεια και εγκατάσταση».

Όπως πληροφορηθήκαμε αρχικά από τοπική εφημερίδα, η εγκατάσταση του θόλου ολοκληρώθηκε την 7η Φεβρουαρίου 2009. Την αμέσως επόμενη ημέρα το πρωί, οι δυνατοί νοτιάδες έσκισαν το μουσαμά και προκάλεσαν την κατάρρευση του θόλου.

Κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, μετά από γραπτό αίτημα της δημοτικής μειοψηφίας, η δημοτική αρχή επέρριψε ευθύνες στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (!!) για την κατάρρευση του θόλου. Η ζημιά στο θόλο προκλήθηκε επειδή η ΕΜΥ είχε υποεκτιμήσει την ένταση των νοτιάδων που θα έπνεαν Σάββατο βράδυ – Κυριακή πρωί (7-8 Φεβρουαρίου) στην Ερμούπολη. Αυτό υποστήριξε η δημοτική αρχή, ευθαρσώς, στο δημοτικό συμβούλιο. Ίσως για να έχει έτοιμη την ίδια δικαιολογία όποτε στο μέλλον γίνει και άλλη ζημιά στο θόλο από.. λάθος της ΕΜΥ.

Πέρα από το κωμικοτραγικό της υπόθεσης, υπάρχει και μια άλλη, σκανδαλώδης πλευρά…

Όπως προανέφερα, η εγκατάσταση του θόλου ολοκληρώθηκε την 7η Φεβρουαρίου 2009. Μήπως γνωρίζετε πότε ο Δήμος παρέλαβε το έργο;;; - την 19η Δεκεμβρίου 2008! Σύμφωνα με το συνημμένο πρακτικό παραλαβής, ο Δήμος παρέλαβε το θόλο «εγκατεστημένο σε πλήρη λειτουργία» την 19η Δεκεμβρίου 2008, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η εγκατάσταση του θόλου ολοκληρώθηκε την 7η Φεβρουαρίου 2009! Δηλαδή, κατά την υπογραφή του πρακτικού, ο Δήμος παρέλαβε, όπως με περισσή σοφία θα έλεγε ο λαός, «γουρούνι στο σακί».

Για όσους δεν γνωρίζουν, η υπογραφή του πρακτικού παραλαβής συνεπάγεται και την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης της προμήθειας, που είχε προσκομίσει ο εργολάβος. Έτσι μετά την αστοχία του θόλου, μια μέρα μετά την τοποθέτησή του, ο Δήμος δεν είχε στα χέρια του τίποτα για να απαιτήσει την αντικατάσταση του θόλου. Ο πρόεδρος του Αθλητικού Κέντρου ταξίδεψε μέχρι την Ουγγαρία, στις εγκαταστάσεις του κατασκευαστή του θόλου, με δικά του έξοδα όπως διέτεινε σε τοπική εφημερίδα, για να ζητήσει το ελάχιστο, δηλαδή την επιδιόρθωση του θόλου. Όπως καταλαβαίνετε ο θόλος επιστράφηκε στον κατασκευαστή του και μπαλώθηκε πριν επανατοποθετηθεί.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

  • Ποια συμφέροντα εξυπηρέτησε ο Δήμος υπογράφοντας το πρακτικό παραλαβής, μήνες πριν την εγκατάσταση του θόλου;
  • Γιατί ο πρόεδρος του Αθλητικού Κέντρου ταξίδεψε με δικά του έξοδα μέχρι την Ουγγαρία μετά τη ζημιά;
  • Γιατί ο πρόεδρος του Αθλητικού Κέντρου ήρθε σε απευθείας επαφή με τους Ούγγρους κατασκευαστές του θόλου ενώ προμηθευτής του θόλου και άρα υπεύθυνος έναντι του Δήμου ήταν ο Έλληνας μεσάζοντας - εργολάβος;
  • Γιατί ο θόλος δεν αντικαταστάθηκε με άλλον, περισσότερο ενισχυμένο, αλλά επιδιορθώθηκε;

Για να σταθεί στον αέρα ο θόλος, λειτουργούν διαρκώς δύο αεροτουρμπίνες που φυσάνε το θόλο προς τα πάνω, εξισορροπώντας τον αέρα που φυσάει έξω από το θόλο. Για να είναι δυνατή η εξισορρόπηση της πίεσης πάνω και κάτω από το θόλο, είναι απαραίτητη η καθημερινή πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών και η αντίστοιχη ρύθμιση των αεροσυμπιεστών. Ένα ασυνεπές δελτίο καιρού έφερε και την πρώτη ζημιά. Τι θα γίνει όταν επαναληφθεί μια εσφαλμένη μετεωρολογική πρόγνωση;

Ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της στέγασης της πισίνας, ήταν το κόστος του πετρελαίου για τη θέρμανση του νερού. Σαφώς σε μία στεγασμένη πισίνα το νερό θερμαίνεται ευκολότερα και με λιγότερες απώλειες. Όταν ρώτησα να μάθω την ισχύ και την κατανάλωση των αεροτουρμπίνων, δεν πήρα απάντηση. Μήπως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για την αδιάλειπτη λειτουργία των αεροτουρμπίνων (αφού η διακοπή της λειτουργίας τους συνεπάγεται και την κατάρρευση του θόλου) χειμώνα – καλοκαίρι αποδειχθεί υψηλότερο από το κόστος του πετρελαίου για τη θέρμανση του νερού, μόνο το χειμώνα;

Τελευταίο έχω αφήσει το πρόβλημα της ελλιπούς αδειοδότησης για την εγκατάσταση του θόλου. Ας περιμένουμε μέχρι να απαντήσει υπεύθυνα η Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Κυκλαδων για το αν απαιτείται οικοδομική άδεια ή όχι. Αν και υποπτεύομαι ότι ο κύριος νομάρχης θα πράξει τα δέοντα για να καλύψει τα νώτα του ομόσταυλού του δημάρχου.

gipapamanolis.gr

Να προσθέσουμε εδώ ότι τον φάκελο της υπόθεσης ζήτησε η πολεοδομία
για να δώσει απαντήσεις για την νομιμότητα του έργου σχετικά με το αν χρειάζεται η όχι οικοδομική άδεια .