Κυριακή 12 Απριλίου 2009

κίνημα ελεύθερου λογισμικού (ανάρτηση α)

το παρακάτω κείμενο είναι από μία εργασία της Μελίνας Δαρζέντα,αναφέρετε στα νέα κοινωνικά κινήματα και αναλύει σαν κυρίως θέμα το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού (open source).

Την ευχαριστούμε πολύ που έχουμε την εργασία στην διάθεσή μας.

Επειδή η εργασία είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και διαβάζοντας την παίρνεις αρκετές και πάρα πολύ καλές πληροφορίες,που για να της πάρεις αλλιώς πρέπει να ψάξεις αρκετά βιβλία, δεν θέλω να κόψω κάτι από αυτήν, γιαυτό και θα κάνω ανάρτηση ένα κομμάτι κάθε 3-4 μέρες με σχετικό σύνδεσμο για την προηγούμενη.
αργότερα θα συγκεντρώσω αυτές τις αναρτήσεις και θα μείνουν μόνιμο θέμα στο blog.

κοινότητες που θα σας βοηθήσουν σχετικά με το ανοιχτό λογισμικό,βοηθήματα καθώς και διανομές(λειτουργικά για η/υ) μπορείτε να βρείτε στο Open source links αριστερά του blog και στα hyperlink των συγκεκριμένων αναρτήσεων.
Εννοείτε πως όλα αυτά είναι μη κερδοσκοπικά(τζάμπα).

ακόμα στην διάθεση σας είναι οι πηγές για αυτήν την εργασία τις οποίες θέλω να της "βγάλω" σε μία ανάρτηση προς το τέλος αν κάποιος θέλει κάτι ποιο γρήγορα,μπορεί να στείλει μήνυμα στο e mail μας.


Let's Read


Η εμφάνιση νέων κοινωνικών κινημάτων



Στην εποχή της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της παγκοσμιοποίησης οι κοινωνικές ανισότητες είναι ορατές και δεν παύουν να διευρύνονται, ενώ παράλληλα προκύπτουν νέες εκφάνσεις κοινωνικών ανισοτήτων , όπως το φαινόμενο του ψηφιακού χάσματος.
Έτσι λοιπόν, οι αλλαγές στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, οδήγησαν σε μια διαφορετική οργάνωση και διαμόρφωσαν νέα κοινωνικά κινήματα.
Τα νέα κοινωνικά κινήματα που άρχισαν να εμφανίζονται την δεκαετία του ’90, καθόρισαν ένα νέο τρόπο οργάνωσης της κοινωνικής δράσης εκφράζοντας την μεταφορά από τον μοντέρνο στον μεταμοντέρνο τρόπο.
Τοποθετούνται ενάντια όχι στην εξουσία, την παράδοση, την ιεραρχία ακόμη και το αόριστο κεφάλαιο αλλά ενάντια σε κάτι πιο συγκεκριμένο: την κερδοφορία των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.(Σιώμος, 2006)
Έτσι στα κινήματα αυτά, παρά την πληθώρα των εκφράσεων τους (πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά) ουσιαστικά η αρχική αμυντική και στην συνέχεια επιθετική τους δράση εναντιώνεται στο νέο καπιταλιστικό σύστημα που έχει ως άξονα την πολυεθνική εταιρεία.
Για τον λόγο αυτόν εντάσσονται όλα κάτω από τον όρο «ομπρέλα» κοινωνικά κινήματα, καθώς όλα απορρίπτουν την παρούσα οργάνωση της κοινωνίας και αγωνίζονται για αλλαγή (Amin, 2006)
Σημαντικό χαρακτηριστικό των νέων κινημάτων είναι η παγκόσμια τους διάσταση.
Η αναγκαιότητα της αντίστασης τους σε παγκόσμιες προκλήσεις, καθόρισε αντίστοιχα την οργάνωση τους σε παγκόσμιο επίπεδο (Amin,2006).
Ακόμα οι στόχοι τους δεν είναι αόριστοι και ουτοπιστικοί, αλλά συγκεκριμένοι, προσγειωμένοι και τοποθετημένοι στο καθημερινό.
Τα νέα κοινωνικά κινήματα, δεν αποτελούν πλαίσια υποταγής των μελών τους σε ένα ιδεολογικό δόγμα, αλλά προωθούν την συλλογική δράση και την ελευθερία τόσο ώστε να επιτρέπουν την αμφισβήτηση των ίδιων τους των εαυτών.(Σιώμος, 2006)
Τέλος τα κινήματα αυτά εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες της Κοινωνίας της Πληροφορίας και των Νέων Τεχνολογιών, κάνοντας τα εργαλεία, για την προώθηση και προάσπιση των ανθρωπίνων αξιών
και τοποθετούνται κριτικά στην οργάνωση και λειτουργία του, προτείνοντας νέα συστήματα αξιών .