Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

γενικά καθημερινά 6/05/09

Φρένο στα σχέδια του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών για θέματα δημόσιας τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκη, να «λυθούν τα χέρια των αστυνομικών» ώστε να χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία τα όπλα τους, βάζει η δικαιοσύνη.

Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά έκρινε παράνομη τη χρήση όπλου από αστυνομικό σε καταδίωξη, επειδή δεν υπήρχε εναντίον του κάποια σοβαρή απειλή.
Βέβαια, από τον παράνομο πυροβολισμό του αστυνομικού δεν τραυματίστηκε ο καταδιωκόμενος δράστης της κλοπής αυτοκινήτου αλλά κατά λάθος συνάδελφός του, αστυνομικός. Ασχετα όμως από το γεγονός αυτό, το δικαστήριο, ερμηνεύοντας τον ισχύοντα νόμο περί οπλοφορίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πυροβολισμός ακινητοποίησης (όπως λέγεται ο πυροβολισμός στα πόδια) είναι παράνομος γιατί ο «δήθεν» κακοποιός δεν κρατούσε όπλο ούτε απειλούσε να πυροβολήσει εναντίον του!
Από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυψε πως ούτε ο αστυνομικός, που κακώς εξελήφθη ως δράστης, ούτε ο πραγματικά καταδιωκόμενος δράστης έκαναν χρήση όπλων, ούτε κρατούσαν αντικείμενα που μπορούσαν να εκληφθούν ως όπλα. Επίσης είχαν αρχίσει να απομακρύνονται από τον συγκεκριμένο αστυνομικό που πυροβόλησε εναντίον τους!
Σύμφωνα λοιπόν με τη δικαστική απόφαση (1031/2009), «ο πυροβολισμός ακινητοποίησης του αστυνομικού δεν ήταν απαραίτητος και σκόπιμος, αφού δεν συνέτρεχαν περιστάσεις που να τον δικαιολογούν».
Η δικαιοσύνη θεωρεί λοιπόν, σε αντίθεση με τον υπουργό, πως το βασικό υπηρεσιακό καθήκον των αστυνομικών είναι να προστατεύουν τη ζωή των πολιτών και όχι να συμπεριφέρονται ως ανεξέλεγκτοι «καουμπόις».
Οι δικαστές εκτιμούν πως «ο πυροβολισμός του αστυνομικού ήταν παράνομος καθόσον αποτελούσε παραβίαση του γενικότερου υπηρεσιακού καθήκοντος των αστυνομικών οργάνων να διαφυλάττουν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους τα υπέρτερης αξίας συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και των λοιπών αστυνομικών οργάνων».
Το σκεπτικό του δικαστηρίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστηρίζει δημόσια ο κ. Μαρκογιαννάκης. Ο αρμόδιος υπουργός δεν δείχνει να συγκινείται από τα φαινόμενα παράνομης άσκησης βίας εκ μέρους των υφισταμένων του κατά πολιτών, που συνεχώς πληθαίνουν. Αντίθετα, εξαγγέλλει τροποποιήσεις που θα παρέχουν στους αστυνομικούς δυνατότητες χρήσης των όπλων που σήμερα στερούνται.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το εξής: Προσπαθώντας να δικαιολογήσει πρόσφατα, σε τηλεοπτική εκπομπή, το γεγονός ότι ο Βασ. Παλαιοκώστας κατάφερε να ξεφύγει και πάλι από το μπλόκο της αστυνομίας, ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε χαρακτηριστικά: «Οι αστυνομικοί έχουν πρόβλημα.
Δεν μπορούν να πυροβολήσουν κάποιον που απλώς τρέχει για να φύγει...». Η φράση αυτή όμως (που για κάποιους υπέκρυπτε στο τέλος τη λέξη «κρίμα») έθεσε εκ των πραγμάτων ζήτημα αναθεώρησης του νόμου περί οπλοφορίας και οπλοχρησίας από τους αστυνομικούς.



“Εκτός Νόμου” σύμφωνα με το Τ.Ε.Ε η παραχώρηση της έκτασης στο Πανόραμα στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης


“Παράνομη” χαρακτηρίζεται από το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας η παραχώρηση δασικής έκτασης 32 στρεμμάτων στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ επεισημαίνει σειρά από νομικές παρατυπίες και καταλήγει ζητώντας την ανάκληση της απόφασης. Βασικό επιχείρημα του ΤΕΕ είναι ότι η έκταση είναι δασική και ως εκ τούτου υπάγεται σε ειδικό νομικό καθεστώς, το οποίο δεν είναι ίδιο με αυτό που ρυθμίζει τα της παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων. Ειδική αναφορά γίνεται και στην απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, για την οποία το ΤΕΕ/ΤΚΜ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “πάσχει από ακυρότητα”.



Τον ξυλοδαρμό ενός 26χρονου Αφγανού μετανάστη από αστυνομικούς καταγγέλλει η «Επιτροπή κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε.», την ίδια στιγμή που η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για τραυματισμό του 26χρονου στο κεφάλι, ενώ αντιστεκόταν στη σύλληψή του.
Ο 26χρονος -σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για «αντίσταση» και «απείθεια»- όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο Τύπου, εντοπίστηκε να «κινείται ύποπτα» χθες το πρωί στην περιοχή της Ακρόπολης από αστυνομικούς του Α.Τ. Ακροπόλεως. «Σε έλεγχο που του έγινε, τους επιτέθηκε καλώντας ταυτόχρονα και άλλους ομοεθνείς του. Κατά την ακινητοποίησή του, ο 26χρονος αντιστεκόταν με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι. Ακολούθως, μεταφέρθηκε σε Νοσηλευτικό Ιδρυμα για να του παρασχεθούν οι Πρώτες Βοήθειες».
Οπως κατήγγειλε ο ίδιος και αναφέρει και η καταγγελία της «Επιτροπής κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε.», του «αφαίρεσαν κατά τη διάρκεια "ελέγχου" δύο κινητά και όταν ζήτησε κάποιο χαρτί σαν απόδειξη ώστε να τα πάρει από το ΑΤ Ακροπόλεως του είπαν να φύγει αμέσως. Στην επίμονη απαίτηση του μετανάστη, ο οποίος έχει κάνει αίτηση για άσυλο και μένει στην περιοχή της Πλατείας με τη σύζυγο και το παιδί του, να του δοθεί αποδεικτικό για την κατάσχεση των κινητών άρχισαν να τον χτυπάνε στο πρόσωπο ρίχνοντας τον κάτω και κλοτσώντας τον».



«Αν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα θα το κάνουμε»

Τη λήψη νέων φορολογικών μέτρων προανήγγειλε ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών, από το συμβούλιο του ΕΚΟΦΙΝ.
Ο Γ. Παπαθανασίου δήλωσε πως θα ενημερώσει τον Ιούνιο τους Ευρωπαίους εταίρους για την πορεία εσόδων και δαπανών και, όπως είπε, όπου χρειαστεί, θα γίνει παρέμβαση, ώστε να συρρικνώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ ως το 2010.
«Αν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα θα το κάνουμε», τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «υποχρέωσή μας είναι μέχρι τις 24 Οκτωβρίου να καταθέσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν θα περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο, αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι». Ωστόσο, το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων μέτρων θα εξαρτηθεί και από τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή στις προβλέψεις της για την ανάπτυξη δεν έχει λάβει υπόψη της τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης.



Αντίθετο είναι το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ με την πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει πακέτο μετοχών της Εταιρίας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, πέραν του 25% που έχει ήδη εκχωρηθεί, και του μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ.
Σε ανακοίνωση του εκφράζει το φόβο ότι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα φέρει συνεχείς και αλόγιστες αυξήσεις τιμολογίων και σημειώνει πως ο δημόσιος χαρακτήρας της εταιρίας αποτελεί εγγύηση για την εξασφάλιση του κοινωνικού της ρόλου και το νερό δεν μπορεί να μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Συμμερίζεται, επίσης, τον προβληματισμό των εργαζομένων για τον κίνδυνο απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων και τάσσεται υπέρ της πρότασης να περάσει η ΕΥΑΘ στα χέρια της αυτοδιοίκησης.



Καταδικαστική έκθεση του ΟΗΕ για το Ισραήλ και την επίθεση στη Γάζα


Καταδιακστική είναι η έκθεση που συντάχθηκε από τον ΟΗΕ για την Ισραηλινή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με την έκθεση, σε 6 από τα 9 περιστατικά οι Ισραηλινοί ευθύνονται για τους θανάτους αμάχων, που δεν είχαν καμία εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προτείνει περαιτέρω διερεύνηση για την τέλεση ενδεχομένως εγκλημάτων πολέμου. Η έκθεση απορρίπτει τους περισσότερους από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ γίνεται και εδική μνεία στις βόμβες φωσφόρου που χρησιμοποίησε. Το Ισραήλ από την πλευρά του χαρακτήρισε την έκθεση “εξαιρετικά ανισόρροπη”.











πηγές: newsblog,prezatv,