Τρίτη 5 Μαΐου 2009

1976: Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕ ΣΥΝΕΒΗ...

Όταν, την 5 Φεβρουαρίου 1976, ο 19χρονος στρατιώτης David Lewis ανέφερε ασθένεια στους ανωτέρους του στο Fort Dix, κανείς δε φανταζόταν ότι θα πέθαινε μέσα στις 24 επόμενες ώρες.
Μέσα σε δύο εβδομάδες, άλλοι τέσσερις συνάδελφοί του νοσηλεύτηκαν με παρόμοια συμπτώματα, χωρίς ωστόσο να χάσουν τη ζωή τους. Η ανακοίνωση ανώτατων αξιωματούχων του χώρου της υγείας μιλούσε για τη ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ.

Εξετάζοντας το στρατόπεδο, ανακαλύφθηκε ότι 500 ακόμη στρατιώτες ήταν φορείς της γρίπης, χωρίς ωστόσο να ασθενήσουν. Γρήγορα, επηρεασμένοι από την ταχύτητα εξάπλωσης της νόσου, άρχισαν όλοι να μιλούν για επιδημία και σε λίγο, για πιθανή πανδημία.

Η πολιτική βούληση του προέδρου Ford των ΗΠΑ, που επεδίωκε την επανεκλογή του, αλλά και η ισχυρή επιρροή των φαρμακοβιομηχανιών οδήγησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην απόφαση να προχωρήσει στον εμβολιασμό 220 εκατομμυρίων Αμερικανών, κάτι που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ford στις 24 Μαρτίου. Με δεδομένη τη διαδικασία του επείγοντος, οι φαρμακοβιομήχανοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να ανεχτεί τις όποιες πιθανές παρενέργειες του εμβολίου.
Ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου (βλ. στο βίντεο παρακάτω καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό...). Λίγο αργότερα αρκετοί εμβολιασμένοι άρχισαν να έχουν περίεργα συμπτώματα νευρολογικής φύσης, όπως το σύνδρομο Guillain-Barre. Ο θάνατος αρκετών από αυτούς οδήγησε στη διακοπή του προγράμματος εμβολιασμού στις 16 Δεκεμβρίου!

Συνολικά, το φιάσκο της πανδημίας της γρίπης των χοίρων του 1976 στοίχισε τη ζωή σε ένα μόνο άτομο εξαιτίας της ασθένειας, και σε εκατοντάδες εξαιτίας του εμβολιασμού!







πηγή: CAPITAL CENTURY