Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

γενικά....(2) 6/05/09


Χάνουν 3 δισ. υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου


Δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται ότι ισχύουν για το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο της χώρας.
Την ίδια ώρα που αποφασίζει ότι πρέπει να παραγράφονται μετά από δύο χρόνια οι αναδρομικές αξιώσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων του δημοσίου για μισθούς και επιδόματα, για το ίδιο το δικαστικό σώμα αναγνωρίζει το δικαίωμα της χορήγησης αναδρομικών 5 ετών.

Η 5ετία ισχύει επίσης για τους βουλευτές και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ανώτατο εδικό δικαστήριο διότι προέκυψε διαφωνία μεταξύ του Αρείου Πάγου που είχε ταχθεί υπέρ της πενταετίας και του Συμβουλίου της Επικρατείας που αποφάσισε ότι οι αξιώσεις πρέπει να παραγράφονται μετά από δύο χρόνια.
Σήμερα εκκρεμότητες στα δικαστήρια από προσφυγές για διεκδίκηση αναδρομικών έχουν περίπου 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που διεκδικούν το επίδομα των 176 ευρώ, 80.000 συνταξιούχοι που διεκδικούν αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ, 12.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που διεκδικούν επίδομα υπερεργασίας και 60.000 στρατιωτικοί που διεκδικούν συνταξιοδοτικές διαφορές
Το ύψος των αναδρομικών για αυτά τα 3 χρόνια που χάνουν πλέον οι πολίτες μετά την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου αγγίζει το υπέρογκο ποσό των 3,2 δις ευρώ το οποίο κερδίζει το Δημόσιο.
Η ΑΔΕΔΥ αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για άδικη και αντισυνταγματική μεταχείριση εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων ενώ η υπόθεση αναμένεται να παραπεμφθεί στο δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Κινητοποίηση αγροτών από την Κρήτη στην Αθήνα

Στην πλατεία Συντάγματος έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 αγρότες και από την Κρήτη, προκειμένου να λάβουν μέρος σε συγκέντρωση που διοργανώνουν τέσσερις ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων του νησιού και η ΓΕΣΑΣΕ. Οι αγρότες πρόκειται να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου ενώ αντιπροσωπεία τους θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.
Τους αγρότες συνοδεύουν η Νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, δήμαρχοι από τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου κ.α.


Αύξηση 6% στις ασφαλιστικές εισφορές για τις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Η αύξηση θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.


Προς καθαίρεση ο μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμονας

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει στα χέρια του την απόφαση του Αρείου Πάγου που καθιστά αμετάκλητη την καταδίκη του κ. Παντελεήμονα και αναμένεται να την κοινοποιήσει στον πρόεδρο του εκκλησιαστικού δικαστηρίου προκειμένου να γίνει η καθαίρεση του μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα, ο οποίος εκτίει ποινή εξαετούς κάθειρξης στις φυλακές Κορυδαλλού.
Εχθές, η Ιερά Σύνοδος δεν έκανε δεκτή εισήγηση του μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου να αντιμετωπιστεί η υπόθεση με βάση τον ιερατικό νόμο.

Μία ομολογία-σοκ του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens Ελλάδος Πρόδρομου Μαυρίδη προς τα στελέχη εσωτερικού ελέγχου του γερμανικού κολοσσού ότι ο ΟΤΕ «λαδωνόταν» για να πληρώνει ακριβότερα τις υπηρεσίες που του παρείχε η γερμανική εταιρία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο σημερινός Ελεύθερος Τύπος .


Σε απόρρητο έγγραφο που τιτλοφορείται «Σημειώσεις συζήτησης» -η οποία έγινε στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου 2006, ένα μήνα πριν από την απομάκρυνσή του από την εταιρία, και διήρκεσε σχεδόν 3 ώρες- ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» είναι αποκαλυπτικός. Ενώπιον των εσωτερικών ελεγκτών της μητρικής Siemens κ. Burgard, Hafner και Huppert μιλάει με ονόματα εταιριών, αριθμούς και τραπεζικούς λογαριασμούς, «καίγοντας κόσμο» για την περίοδο 1997-2004, καθώς παραδέχεται, μεταξύ άλλων, ότι:
α) Οι διοικήσεις του ΟΤΕ δεν έκαναν χρήση των ευνοϊκών όρων που προβλέπονταν στις συμβάσεις με τη Siemens και δεν ασκούσαν τα συμβατικά δικαιώματα που προβλέπονταν, ζημιώνοντας τον ΟΤΕ και κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ προς όφελος της γερμανικής εταιρίας.
β) Για να γίνει αυτό η Siemens «αιμοδοτούσε» με εκατομμύρια μάρκα στελέχη του Οργανισμού, που έτσι «ξεχνούσαν» να ενεργοποιήσουν τις ρήτρες, οι οποίες ήταν συμφέρουσες για τον ΟΤΕ κι έκαιγαν τη Siemens. Κι αυτό ακριβώς είναι το σημείο-κλειδί πάνω στο οποίο στήθηκε η πυραμίδα της μίζας από το γερμανικό όμιλο.
γ) Περιγράφει με λεπτομέρειες το πώς λειτουργούσε ο λαβύρινθος του «λαδώματος», αναφέροντας γνωστά αλλά κι άγνωστα ονόματα εταιριών, που χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτόν το σκοπό, ενώ
δ) Αποκαλύπτει ότι ακόμα και το 2005 χρησιμοποιούσε αυτούς τους λογαριασμούς για να πληρώσει «ληξιπρόθεσμες οφειλές». Οφειλές δηλαδή του παρελθόντος...

Ο κ. Μαυρίδης κατ’ αρχήν ορίζει ως κομβικό χρονικό σημείο των εξελίξεων το 1997, οπότε και τίθεται σε ισχύ η σύμβαση-πλαίσιο με τον ΟΤΕ που απέφερε στη Siemens Griechenland πολύ υψηλούς τζίρους, λόγω των πολύ καλών τιμών που είχαν εξασφαλίσει οι Γερμανοί. Υπήρχαν όμως τρεις κομβικές ρήτρες στη συμφωνία, οι οποίες έπρεπε να παραμένουν ανενεργές, για να συνεχίσει η Siemens να απολαμβάνει τα μεγάλα κέρδη σε βάρος του Δημοσίου. Τι προέβλεπαν;
1. Ο ΟΤΕ είχε το δικαίωμα να ελέγξει, με τη βοήθεια μιας επιτροπής, αν τηρήθηκε η συμβατική ρήτρα, σύμφωνα με την οποία λαμβάνει πράγματι την καλύτερη τιμή χρέωσης πελατών. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε ο ΟΤΕ μπορεί εκ των υστέρων να απαιτήσει μειώσεις τιμών.
2. Επίσης ο ΟΤΕ έχει το δικαίωμα να ελέγχει πόσο υψηλά είναι τα κέρδη της Siemens Griechenland. Σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση μιας συγκεκριμένης τιμής, ο ΟΤΕ θα μπορεί εκ των υστέρων να απαιτήσει εκπτώσεις.
3. Ο ΟΤΕ μπορεί οποτεδήποτε να καταγγείλει τη συμφωνία, σε περίπτωση που άλλοι ανταγωνιστές προσφέρουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές απ’ ό,τι η Siemens.
Και οι τρεις έμειναν ανενεργές. Στο έγγραφο- φωτιά η αναφορά είναι αποκαλυπτική: «Ο ΟΤΕ δεν έκανε ποτέ μέχρι σήμερα χρήση των τριών -μη συμφερουσών για τη Siemens- δυνατοτήτων. Ως εκ τούτου οι αποδόσεις εξακολούθησαν να είναι υψηλές και όλες οι σχετικές προβλέψεις αποδεσμεύτηκαν πάλι στο παρελθόν». Στο σημείο αυτό μάλιστα γίνεται αναφορά και στη σύμβαση με την Armentel, η οποία ήδη ερευνάται από εισαγγελέα Πρωτοδικών.Ο ΟΤΕ δεν έκανε ποτέ μέχρι σήμερα χρήση των τριών -μη συμφερουσών για τη Siemens- δυνατοτήτων. Ως εκ τούτου, οι αποδόσεις εξακολούθησαν να είναι υψηλές”.
Οι πολυάριθμες πριμοδοτήσεις ήταν απαραίτητες, ιδίως επειδή η διοίκηση του ΟΤΕ τα προηγούμενα χρόνια είχε αντικατασταθεί πλήρως, συνολικά τέσσερις φορές, και γι’ αυτό το λόγο έπρεπε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μεταβαλλόταν τίποτα, ως προς τη συμφέρουσα για τη Siemens ακολουθούμενη πρακτική”.
Ακόμα και το καλοκαίρι του 2005 (ο Μαυρίδης) έκανε χρήση του λογαριασμού, προκειμένου να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές”.
Όλες οι διενεργηθείσες από τον κύριο Μαυρίδη εκροές αποτελούν “θέματα πριμ” που εξυπηρετούν το σκοπό της επιχείρησης”.
Οι απαραίτητες για τις παραγγελίες πριμοδοτήσεις, όπως επίσης και οι λοιπές αποφάσεις, ανακοινώθηκαν από τον κ. Μαυρίδη στο Μόναχο και πληρώθηκαν εκεί”.



πηγές: protothema,enet,tvxs