Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

γενικά καθημερινά 4/05/09

Νέο τοπίο διαμορφώνεται πλέον στην ελληνική οικονομία.
Η Κομισιόν αναθεωρεί σήμερα επί τα χείρω -όπως όλα δείχνουν- τις προβλέψεις της για τη χώρα μας και εγκαταλείπει την διαλλακτικότητα με την οποία αντιμετώπιζε την αισιοδοξία της κυβέρνησης που δηλώνει «αταλάντευτα προσηλωμένη» στο σχέδιό της, για να επιτύχει διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης για φέτος.
Παρότι τα στοιχεία της ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το α΄ τρίμηνο του έτους δεν πιστοποιούν πλήρως την είσοδο της χώρας σε συνθήκες ύφεσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί η κακή πορεία στις εισπράξεις των δημοσίων εσόδων που την ίδια περίοδο εμφανίζουν -σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες- μικρή μόλις αύξηση κατά 6% - 6,5%, που πηγάζει κυρίως από έκτακτες ρυθμίσεις (περαιώσεις, ληξιπρόθεσμα κλπ) ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός στηρίχτηκε σε στόχο για ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά 13,2%.
Παράλληλα η Κομισιόν αναμένεται να αναθεωρήσει και τις προβλέψεις της, τόσο για το δημόσιο χρέος (εκτιμάται πλέον πάνω 100% του ΑΕΠ), αλλά και για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας (πάνω και από 4% αντί για 3,7%).
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει στη δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής εποπτείας της δημοσιονομικής πολιτικής, στα πρότυπα της Τραπέζης της Ελλάδος που χαράζει τη νομισματική πολιτική, ενώ συζητείται και η τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικού υπουργού με καθορισμένη πολυετή θητεία και αποκλειστική αρμοδιότητα την τήρηση του προϋπολογισμού. Ανάλογη πρόταση έχει καταθέσει πάντως και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος
Οι Βρυξέλλες εισηγούνται επίσης άνοιγμα του ασφαλιστικού, περικοπή των μισθών στο δημόσιο τομέα και ενιαίο μισθολόγιο από το 2010. Η κυβέρνηση μεταθέτει τις αποφάσεις μετά τις ευρωεκλογές καθώς, όπως όλα δείχνουν, τα ήπια και «φιλικά» εισπρακτικά μέτρα (περαιώσεις, ρυθμίσεις οφειλών και εκκρεμοτήτων με την εφορία) έχουν ημερομηνία λήξεως ελαχίστων μηνών.




Σήμερα στο βράδυ στη Βουλή, η μυστική ψηφοφορία για την υπόθεση Παυλίδη.
Η ΝΔ προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τις ενδεχόμενες ανταρσίες βουλευτών της, ενώ ο πρωθυπουργός ελπίζει σε μία –αναπάντεχη- παραίτηση του πρώην υπουργού την Τρίτη, έτσι ώστε να αλλάξει το κλίμα και να διατηρηθεί στην εξουσία.
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει εντοπίσει ορισμένους βουλευτές που σκέφτονται το ενδεχόμενο θετικής ψήφου στην παραπομπή Παυλίδη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Η πιο ασφαλής λύση φαίνεται να είναι η «λευκή» ψήφος, που, από το επιτελείο της ΝΔ, εκλαμβάνεται ως πολιτική αποδοκιμασία του πρώην υπουργού.

Ενδεικτικές του τεταμένου κλίματος είναι οι δηλώσεις των Γ. Μανώλη και Α. Σαμαρά: Ο Γ. Μανώλης, ανέφερε ότι δεν θα ψηφίσει κατά συνείδηση, διότι -όπως είπε- την Δευτέρα «θα ψηφίσουμε για εκλογές ή για μη εκλογές». Σημείωσε, δε, ότι ο ίδιος θα ψηφίσει κατά των εκλογών, γιατί ο τόπος δεν τις χρειάζεται.
Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε στην εφημερίδα Real News ότι το λευκό στην ψηφοφορία για τον Αριστοτέλη Παυλίδη είναι μια επιλογή σύμφωνη με την κυβερνητική θέση, κατά της παραπομπής του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο. «Κυβερνητικοί βουλευτές που ψηφίζουν λευκό δεν παραβιάζουν τη λογική της κυβέρνησης» επισήμανε ο Α. Σαμαράς.
Επειδή για την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο απαιτούνται 151 θετικοί ψήφοι, τα λευκά ψηφοδέλτια ευνοούν την ΝΔ αλλά μόνο προσωρινά: η κυβέρνηση μπορεί να μην πέσει, αλλά η πλειοψηφία της θα στηρίζεται και στην ψήφο το ίδιου του κ.Παυλίδη, ο οποίος θα έχει αποδοκιμαστεί πολιτικά από τα λευκά και δεν έχει την στήριξη της κυβέρνησης.



Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας προτίθεται να προσφύγει ο έγκλειστος στη φυλακή Μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμων, εφόσον τις επόμενες ημέρες η Ιερά Σύνοδος προχωρήσει στην καθαίρεσή του.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παντελεήμων χαρακτηρίζει εκκλησιαστικό πραξικόπημα την προσπάθεια του Μητροπολίτη Πρεβέζης Μελέτιου να ανατρέψει την απόφαση του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου, η οποία τον απαλλάσσει απο κάθε εκκλησιαστική κατηγορία.
Σε ο,τι αφορά στην καταδίκη του σε εξαετή κάθειρξη για υπεξαίρεση 155.000 ευρω απο τη Μονή Οσίου Εφραιμ της Νέας Μάκρης, κάνει λόγο για σκευωρία που έστησε ο δικηγόρος Διονύσιος Πελέκης, πεθερός του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαρακη και νομικός σύμβουλος της Μονής.
Όπως υποστηρίζει, η απομάκρυνσή του από τη Μητρόπολη Αττικής το 2005 έγινε προκειμένου ο τότε αρχιεπίσκοπος Χριστοδουλος, που επίσης κατηγορείτο για σκάνδαλα, να διασώσει το θρόνο του, τη δημοτικότητά του και να ικανοποιήσει τα ΜΜΕ.


κινητοποιήσεις της Αγροφυλακής

Προτού συμπληρωθούν δύο χρόνια από την επανίδρυση της Αγροφυλακής, οι περίπου 1.200άνδρες και γυναίκες του Σώματος ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς βλέπουν πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την οικολογική αστυνομία.
περικοπές οι οποίες έγιναν τόσο στα οδοιπορικά τους όσο στις υπόλοιπες αρμοδιότητες τους.
Ακόμα και οι μετακινήσεις τους πλέον θα γίνονται με ΚΤΕΛ και όχι με τα παπάκια τους και τα αυτοκίνητα τους με τα οποία περιπολούσαν μέχρι τώρα.



πηγές: tvxs,protothema