Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

γενικά καθημερινά (2)

Δεν πήγε κανείς από τους κατηγορουμένους!!! Παραγράφεται η υπόθεση...

Nέα αναβολή στη δίκη για την υπόθεση του Βατοπεδίου! Αναβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Θράκης για τις 15 Μαΐου (είχε αναβληθεί και τον Απρίλιο), καθώς δεν προσήλθε κανείς από τους κατηγορούμενους - η πρώην δικαστικός Μαρία Ψάλτη, ο Εφραίμ και ο Αρσένιος.
Αιτία της αναβολής, ήταν η μη προσέλευση του Μοναχού Αρσενίου, καθώς όπως ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισής του, χτύπησε το κεφάλι του σε μία σκάλα, με αποτέλεσμα να “ενεργοποιηθεί” ένα παλαιότερο ανεύρυσμα που είχε από το 2003
Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται - σχετικά με την καθυστέρηση της έκδοσης της δικαστικής απόφασης το 2004 που θα δικαίωνε το ελληνικό δημόσιο, με αποτέλεσμα να προχωρήσει ο σκανδαλώδης συμβιβασμός- παραγράφονται τον Ιούνιο, αν αυτό σημαίνει κάτι...


Απλήρωτες και ανασφάλιστες επί οκτώ μήνες παραμένουν οι περίπου 6.500 καθαρίστριες δημόσιων σχολείων που συνεχίζουν να εργάζονται υπό το απαράδεκτο -όπως το χαρακτηρίζουν- καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Πρόκειται για γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν από 100 έως 500 ευρώ μηνιαίως, χωρίς να έχουν δώρα, ενώ τους δύο μήνες του καλοκαιριού -οπότε και δεν εργάζονται- δεν πληρώνονται.
Οπως καταγγέλλει η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Δημοσίων Σχολειών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, Στέλλα Χρονοπούλου-Γερασιμάτου, «οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ στα χέρια τους από τον Σεπτέμβρη, οπότε και ξεκίνησε η σύμβασή τους, η οποία -όπως αποδείχθηκε-
δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ».
Μόνο ελάχιστες εργαζόμενες στον καθαρισμό των σχολείων, αναφέρει η κ. Χρονοπούλου, πληρώθηκαν για κάποιους μήνες και στις περισσότερες των περιπτώσεων παρανόμως από τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι προκειμένου να τις βοηθήσουν πήραν κονδύλια από αλλού για να τα δώσουν σε αυτές τις γυναίκες.
Αναφορικά με τις απολαβές τους, ποικίλουν ανάλογα με τις αίθουσες τις οποίες έχουν αναλάβει να καθαρίζουν. Ο κατώτερος μισθός ξεκινάει από τα 100 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 513, όταν η καθαρίστρια αναλάβει 18 αίθουσες, που είναι το ανώτατο όριο.
Σε αυτό τον αριθμό βέβαια, όπως λέει η κ. Χρονοπούλου, δεν περιλαμβάνονται οι τουαλέτες, οι αυλές, οι βιβλιοθήκες και τα αμφιθέατρα. «Υπάρχουν γυναίκες που εργάζονται έως και 10 ώρες ημερησίως καθαρίζοντας έως και 4.000 τ.μ.»,
υποστηρίζει η πρόεδρος του Σωματείου.
Δεν είναι όμως μόνο οι πενιχρές αποδοχές οι οποίες δεν φτάνουν καν στα χέρια τους εγκαίρως. Από τον Σεπτέμβριο οι εργαζόμενες στον καθαρισμό των δημόσιων σχολειών υπάγονται στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και όχι απευθείας στο ΥΠΕΠΘ, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι.
Ο ΟΣΚ -όπως αναφέρει η κ. Χρονοπούλου- συνάπτει σύμβαση με την εκάστοτε σχολική επιτροπή (ο ΟΣΚ ως εργοδότης και η σχολική επιτροπή ως εργολάβος), ενώ η εργαζόμενη που εκτελεί καθήκοντα καθαρισμού δεν αναφέρεται πουθενά!
«Επιπλέον, ενώ οι εργαζόμενες έχουν ξεκινήσει εργασία στα σχολεία από 1/9/2008, η σύμβαση έχει ημερομηνία έναρξης 17/2/2009, που σημαίνει ότι επί 6 μήνες είναι ανασφάλιστες», αναφέρουν στην καταγγελία τους που έστειλαν στον υπουργό Παιδείας στις 29/4 και προσθέτουν. «Αλλη σύμβαση είχαν δείξει στους συνδικαλιστικούς φορείς και άλλη προωθούν».



«Αντιτρομοκρατικο προσκλητήριο» απευθύνει η Ελλάδα προς τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους προκειμένου τα πληρώματα και οι κομάντος των πολεμικών τους πλοίων να χρησιμοποιούν περισσότερο το ειδικό εκπαιδευτικό κέντρο που έχει ιδρυθεί και λειτουργεί στη Σούδα με ελληνικά χρήματα.
Παρ΄ όλο που σήμερα ολοκληρώνεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής της Σούδας το πρώτο μέρος της άσκησης του 6ου Αμερικανικού Στόλου «Ρhoenix Εxpress 2009», στην οποία συμμετέχουν 14 χώρες από την Ευρώπη και την Αφρική, η Αθήνα θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ δεν το έχει ακόμη εντάξει πλήρως στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης κατά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ είχε μαζί του σχετικό φάκελο με τα ατού του Κέντρου, που λειτουργεί ήδη ένα έτος. Αλλά και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού κ. Γ. Καραμαλίκης στην επίσκεψη που έκανε πρόσφατα στις ΗΠΑ έθεσε το θέμα τόσο στον ομόλογό του όσο και στον επικεφαλής της Διοίκησης Μετεξέλιξης της Συμμαχίας που εποπτεύει
το «αντιτρομοκρατικό» Κέντρο της Σούδας.
Το Κέντρο, που παρέχει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε επιχειρήσεις νηοψίας, απελευθέρωσης ομήρων, ελέγχου φορτίου, αποτροπής πειρατείας, καταρριχήσεων σε πλοίο κ.λπ., κόστισε στην Ελλάδα 20 εκατ. ευρώ για υποδομές και 5 εκατ. για εξομοιωτή σύνθετων σεναρίων απειλών.
Ο λόγος που το ελληνικό Πεντάγωνο επιδιώκει τη μεγαλύτερη χρησιμοποίηση του Κέντρου είναι διπλός: αφενός για να επιμερίσει το κόστος λειτουργίας και στις χώρες που εκπαιδεύουν πληρώματα ανάλογα με τις ώρες και το αντικείμενο εξάσκησης και αφετέρου, όπως λένε στελέχη του, για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην εκπαιδευτική δομή του ΝΑΤΟ. Πάντως, η νέα αντίληψη των ΗΠΑ για στρατηγική αναβάθμιση της Αφρικής και ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες της περιοχής προσφέρει πόντους στη Σούδα και στις υποδομές της. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές επισκέφθηκε τη Σούδα και παρακολούθησε μέρος της άσκησης ο διοικητής της αμερικανικής διοίκησης Αφρικής (Αfrica Command) στρατηγός William Ε. Ward.




Λωτοφάγοι

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκαν οι...φωτογράφοι και οι παρατρεχάμενοι δημοσιογράφοι τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιάννη Ανδριανό ο οποίος συνόδευσε τον Καραμανλή στην περιοδεία του στην Αργολίδα...

Ο λόγος είναι απλός.

Ο Γιάννης Ανδριανός επιθυμεί να πολιτευτεί στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια και οι παρατρεχάμενοι της Ρηγίλλης έσπευσαν να προωθήσουν την υποψηφιότητα του...
Ποιος είναι όμως ο Γιάννης Ανδριανός που με καμάρι συνοδεύει τον πρωθυπουργό ;

Είναι ο άνθρωπος που παρέλαβε το DVD της υπόθεσης Ζαχόπουλου στο Hilton από τον "κομιστή" Θέμο Αναστασιάδη.


Είναι ο άνθρωπος που δέχθηκε να παραλάβει ένα DVD με προσωπικές σκηνές ενός κρατικού λειτουργού , που δέχθηκε να συμμετάσχει σε μια ανίερη συμφωνία ενός εκδότη και μιας κυβέρνησης...
Κι αυτός ο άνθρωπος παραμένει ακόμα στη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και έχει το θάρρος αλλά και το θράσος να εμφανίζεται δημοσίως...
Αλλά και ο ίδιος ο Καραμανλής δεν έχει κανένα πρόβλημα να κυκλοφορεί μαζί του...

Χώρα λωτοφάγων εξάλλου η Ελλάδα...



o Ισπανός δικαστής Φερνάντο Αντρέου αποφάσισε σήμερα, εναντίον της γνώμης της εισαγγελίας, να συνεχίσει την έρευνά του για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" σε βάρος Ισραηλινών που θεωρούνται υπεύθυνοι για έναν πολύνεκρο βομβαρδισμό που πραγματοποιήθηκε το 2002 στη Γάζα, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.
Η εισαγγελία του ισπανικού Εθνικού Δικαστηρίου είχε ζητήσει στις 2 Απριλίου να μπει προσωρινά στο αρχείο η προσφυγή από την οποία ξεκίνησε η διαδικασία αυτή, επειδή τα γεγονότα στα οποία αναφερόταν αποτελούσαν ήδη, σύμφωνα με την εισαγγελία, αντικείμενο έρευνας στο Ισραήλ.
Ο δικαστής Φερνάντο Αντρέου αποφάσισε να μην ακολουθήσει τη σύσταση της εισαγγελίας επειδή εκτιμά ότι η ισραηλινή δικαιοσύνη δεν ερευνά τα γεγονότα αυτά και πως, ακόμη κι αν τα ερευνούσε, η ισπανική δικαιοσύνη εξακολουθεί να έχει αρμοδιότητα.
Η έναρξη αυτής της δικαστικής έρευνας είχε προκαλέσει στα τέλη Ιανουαρίου την οργή του Ισραήλ και είχε φέρει σε δύσκολη θέση την ισπανική κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να διαδραματίσει έναν ενεργό διπλωματικό ρόλο υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Η ισπανική έρευνα βασίζεται σε μια προσφυγή του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έπειτα από βομβαρδισμό που είχε στοιχίσει τη ζωή σ' έναν ηγέτη της Χαμάς, τον Σαλάχ Σεχάντε, και σε 14 παλαιστινίους αμάχους, "στην πλειοψηφία τους παιδιά και μωρά", στις 22 Ιουλίου 2002.
Περίπου 150 Παλαιστίνιοι είχαν επίσης τραυματισθεί κατά την επίθεση αυτή από την έκρηξη μιας βόμβας ενός τόνου που έριξε ένα ισραηλινό F-16 στη Γάζα, σ' ένα σπίτι της συνοικίας Αλ Νταράτζ.
Η προσφυγή έχει στόχο τον πρώην υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ και έξι υψηλόβαθμους ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Η ισπανική δικαιοσύνη αναγνωρίζει στον εαυτό της από το 2005 παγκόσμια δικαιοδοσία στις έρευνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίας ή βασανισμού που διαπράττονται στον κόσμο, ακόμη κι αν οι δήμιοι ή τα θύματα δεν είναι Ισπανοί.





πηγές: parapolitiki,pressgr,enet,troktiko