Τρίτη 19 Μαΐου 2009

γενικά καθημερινά 19/05/09

60 μήνες συμβάσεις για πυροσβεστική χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης

Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, η κυβέρνηση τακτοποιεί τα ζητήματα πρόσληψης συμβασιούχων για τον χειρισμό και τη συντήρηση των ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής, που θα έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου το πολύ για 60 μήνες και μετά θα απολύονται χωρίς αποζημίωση.
Με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, φυσικά, με σύστημα μοριοδότησης (και ευτυχώς χωρίς την αμαρτωλή προφορική συνέντευξη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, γιατί η προκήρυξη μπορεί να λέει άλλα) και με ρυθμίσεις «κόντρα» στη λογική των διαταγμάτων για τους συμβασιούχους, το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να «κλείσει τρύπες» στην Πυροσβεστική με τη γνωστή μέθοδο της εκμετάλλευσης των εργασιακών σχέσεων.
Το σχέδιο ΠΔ προβλέπει ότι προσλαμβάνονται ιδιώτες χειριστές ελικοπτέρων (της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος - ΥΕΜΠΣ), καθώς και τεχνικοί συντήρησής τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προκειμένου να καλυφθούν πρόσκαιρες και παροδικές ανάγκες, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον μόνιμο προσωπικό.
Οι ανάγκες αυτές είναι τόσο πρόσκαιρες και παροδικές, που ορίζεται ότι η διάρκεια της σύμβασης θα είναι έως 60 μήνες.
Προβλέπεται ότι στην πρώτη εφαρμογή του ΠΔ οι συμβάσεις θα είναι 24 μηνών, με δυνατότητα να παραταθούν τρεις φορές το πολύ για 12 μήνες κάθε φορά (φθάνοντας έτσι την 5ετία), εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν οι σχετικές ανάγκες και το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί ή δεν έχει τα απαιτούμενα προσόντα για τον χειρισμό και τη συντήρηση των ελικοπτέρων.
Πρόκειται για άλλη μία κλασική περίπτωση καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει πιο φθηνούς εργαζομένους, αφού κόντρα σε κάθε λογική των σχετικών διαταγμάτων για τους συμβασιούχους εφευρίσκει τους 60μηνίτες συμβασιούχους που εξυπηρετούν... πρόσκαιρες ανάγκες μόλις 5 ετών, και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, παρά τις αντίθετες επισημάνσεις που έχουν γίνει από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του ΣτΕ κ.λπ. για την υποχρεωτικότητα της αποζημίωσης ως «μίνιμουμ» προστασίας.


Διήμερο κινητοποιήσεων στην Αθήνα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι φορείς και οι κάτοικοι της Λήμνου, διεκδικώντας την εξομάλυνση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας του νησιού.
Την Τετάρτη, από τις 11 το πρωί ώς τις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, με ομιλίες, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.
Την Πέμπτη θα μεταβούν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού ζητούν:
Την οριστικοποίηση των δρομολογίων της θερινής περιόδου και το άνοιγμα του συστήματος κρατήσεων εισιτηρίων.
Τα τρία δρομολόγια της γραμμής «Λαύριο-Αγ.Ευστράτιος-Λήμνος-Καβάλα», που σταμάτησαν στις 3 Μαρτίου, να ξεκινήσουν να εκτελούνται με πλοίο των προδιαγραφών που έχουν προτείνει
Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος μεταξύ του ΥΕΝΑΝΠ και φορέων του νησιού ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα
της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας του νησιού.



Νέα καταγγελία για ξυλοδαρμό δύο Σενεγαλέζων από αστυνομικούς
Κυριακή απόγευμα γύρω στις πέντε,στο εμπορικό κέντρο της Ερμού,αστυνομικοί που επιδίδονται στο καθημερινό κυνήγι μεταναστών μικροπωλητών, συλλαμβάνουν δύο Σενεγαλέζους.
Τους πηγαίνουν στο Α.Τ. Ακροπόλεως και τους κλείνουν σ' ένα κελί.
Δύο ώρες μετά, 10 μπάτσοι οργανώνονται, φοράνε τα γάντια τους, ανοίγουν το κελί, σέρνουν τους δύο μετανάστες σε διπλανό χώρο και αρχίζουν να τους χτυπούν βρίζοντας και αφρίζοντας με κλωτσιές, μπουνιές και κλομπιές. Αφού βγάλουν το σιχαμερό εγώ τους πάνω τους, τους αφήνουν να φύγουν με θλάσεις στα χέρια, τα πόδια και πρησμένα κεφάλια.


Στους δρόμους βγήκαν, οι κάτοικοι του δήμου Καλλιθέας Θεσσαλονίκης. Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη γιατρών στη περιοχή τους, καθώς 8 γιατροί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 60.000 κατοίκων.
Κάτοικοι, μαζί με το δήμαρχο, Δημήτρη Σαραμάντο, συγκεντρώθηκαν έξω από το Περιφερειακό Ιατρείο Νεοχωρούδας και προειδοποίησαν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι αν δεν υπάρξει άμεση λύση, θα επανέλθουν δυναμικά μετά τις ευρωεκλογές.
Όπως λένε, το Κέντρο Υγείας Διαβατών, στο οποίο υπάγεται υγειονομικά η περιοχή της Καλλιθέας, καλύπτει μόλις 8 θέσεις ιατρών για επισκέψεις σε αγροτικά ιατρεία, συν 2 ακόμη θέσεις ιατρών που εκτελούν καθήκοντα μόνο εντός του Κέντρου Υγείας. Το συγκεκριμένο Κ.Υ. καλύπτει, εκτός του δήμου Καλλιθέας, τους δήμους Εχεδώρου και Αγίου Αθανασίου.
Έναν πληθυσμό περί τους 60.000 κατοίκους σε μία έκταση περίπου 100.000 στρεμμάτων. Κι αυτό ενώ ο δήμος Καλλιθέας κατασκεύασε και λειτουργεί σύγχρονα αγροτικά ιατρεία για να πραγματοποιούνται επισκέψεις ιατρών, έστω και μια φορά τη εβδομάδα.



Ο υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Παπαγεωργίου ανακοίνωσε το βράδυ ότι τα αποτελέσματα και του δεύτερου δείγματος του 19χρονου Έλληνα υπηκόου ήταν θετικά επιβεβαιώνοντας το πρώτο κρούσμα της γρίπης Α στη χώρα μας.
περισσότερα εδώ






πηγές:athens.indymedia,enet,anthrwpothirida