Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Ξενοδοχειακά παιχνίδια


Με τα νεύρα του κράτους παίζουν οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες τουρισμού, καθώς η θέση τους ισχυροποιείται, μιας και αποτελούν την ύστατη ελπίδα -μετά από το ναυάγιο των ελληνικών εξαγωγών και των ναυτιλιακών μεταφορών- για έσοδα στο κράτος.

Από τη μία πιέζουν την κυβέρνηση, για επιπλέον «βοήθεια» και στήριξη κάθε είδους και από την άλλη δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μειώσουν τις τιμές για τους Έλληνες ταξιδιώτες.
Ενώ όλες οι ενδείξεις τείνουν στο συμπέρασμα ότι η μείωση των αφίξεων από το εξωτερικό θα περιοριστεί στο 10-15%, μείωση που μπορεί εύκολα να αφομοιωθεί, καθώς οι παροχές από το κράτος
-με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων- βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πρέπει να τονίσουμε ότι, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορία ανέφερε αύξηση της κίνησης από το εξωτερικό περίπου κατά 19%.
Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των ξενοδόχων, οι εκπτώσεις που έδωσαν στους ξένους τουριστικούς πράκτορες είναι της τάξης του 20% και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και 40%.

Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες ταξιδιώτες, οι οποίοι κάθε χρόνο είναι η κύρια λύση για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι πολύ περισσότερα από όσο οι ξένοι τουρίστες, που κάνουν διακοπές στη χώρα μας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με υπόδειξη του υπουργείου Τουρισμού οι τοπικές ενώσεις των ξενοδόχων θα στείλουν στα μέλη τους εγκύκλιο, με την οποία θα τους ζητείται να προσφέρουν στα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία τις ίδιες τιμές μ΄ αυτές που δίνουν στους ξένους τουριστικούς πράκτορες -παρότρυνση που μάλλον δεν θα εισακουστεί.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση στέλνει στους ξενοδόχους σχεδόν ένα εκατομμύριο πελάτες, δια μέσου των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, από τους οποίους η ωφέλειες θα είναι πολλαπλές.

Από τη μία οι ξενοδόχοι από ότι φαίνεται θα μοιραστούν ένα πακέτο της τάξης των 110 εκ. ευρώ, από την επιδότηση της Εργατικής Εστίας και αφετέρου θα εισπράξουν και «ζεστό χρήμα» από τη συμμετοχή των Ελλήνων τουριστών, οι οποίοι βέβαια δεν θα ξοδέψουν μόνον για τη συμμετοχή τους, αλλά και ότι άλλο προκύψει.

Επιπλέον, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ασκούνται πιέσεις από τους ξενοδόχους στους υπαλλήλους τους για μειώσεις αποδοχών έως και 50%, σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, - τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία ο Λ. Καραθανάσης - υπάρχουν ξενοδόχοι που πρότειναν στους εργαζόμενους να δεχθούν να πληρωθούν επίσημα 700 ευρώ και να πάρουν 200 ευρώ «μαύρα», ενώ την προηγούμενη τουριστική περίοδο αμείβονταν μεικτά με 1.300 ευρώ.