Τρίτη 19 Μαΐου 2009

διώξεις για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» της Μονής Βατοπεδίου

Αντιμέτωπα με διώξεις για κακουργήματα βρίσκονται πλέον 30 πρόσωπα- μεταξύ αυτών και η συμβολαιογράφος κ. Κατερίνα Πελέκη- που φέρονται αναμεμειγμένα στην υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» της Μονής Βατοπεδίου.

πληροφορίες από το ρεπορτάζ της Μίνας Μουστάκα για τα Νέα on-line


Εννέα μήνες μετά την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης και ενώ όλοι οι εισαγγελείς που ασχολήθηκαν με την υπόθεση είχαν την άποψη ότι η δικογραφία έπρεπε να διαβιβαστεί στη Βουλή γιατί σκόνταψαν σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών, χθες ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου, μη πολιτικού προσώπου, που ενεπλάκη σε οποιοδήποτε στάδιο των επίμαχων ανταλλαγών.
Τριάντα κατηγορούμενοι, που μένει να προσωποποιηθούν οι κατηγορίες που τους βαραίνουν από την εφέτη ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, τριάντα τρεις ύποπτοι για τους οποίους τελικά δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής και εκδόθηκε απαλλακτική διάταξη, έξι κακουργήματα και τρία πλημμελήματα είναι ο τελικός ποινικός απολογισμός της πολύμηνης έρευνας για τη Μονή Βατοπεδίου.
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει έξι κακουργήματα για απιστία, απάτη από κοινού και ψευδή βεβαίωση εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε ορισμένες από τις προαναφερόμενες πράξεις.
Επιπλέον, περιλαμβάνονται πλημμελήματα για παράβαση καθήκοντος, παράνομη μεταβίβαση μνημείου και παράβαση του νόμου περί κτισμάτων.
Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν κατά παντός υπευθύνου, γεγονός που σημαίνει ότι στο στάδιο της ανάκρισης που θα ακολουθήσει, η ειδική ανακρίτρια είναι εκείνη που κατά περίπτωση θα αποδώσει συγκεκριμένες κατηγορίες στα τριάντα πρόσωπα που δεν εξαιρέθηκαν από την απαλλακτική διάταξη που εξέδωσε για άλλους 33 υπόπτους ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κυριάκος Καρούτσος.


Ποιοι δεν απαλλάσσονται


Σύμφωνα με δικαστικές πηγές στον κατάλογο των προσώπων που απαλλάσσονται δεν συμπεριλαμβάνονται η σύζυγος του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη, Αικ. Πελέκη, ορισμένα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, αλλά και ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, οι οποίοι φέρεται ότι είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία των ανταλλαγών και των συμβολαίων που ερεύνησαν οι εισαγγελείς Εφετών Ευσ. Σπυροπούλου και Π.Στραγάλης.
Για το κακούργημα της ψευδούς βεβαιώσεως, όπως παρατηρούσαν νομικοί κύκλοι, είχε κληθεί να δώσει έγγραφες εξηγήσεις στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης η κ. Αικατερίνη Πελέκη, υπερασπιζόμενη τη νομιμότητα όλων των ενεργειών που έκανε ασκώντας τα καθήκοντά της. Αυτό που μένει είναι να προσωποποιηθεί και από την ανακρίτρια πλέον το συγκεκριμένο αδίκημα.

Εφραίμ και Αρσένιος


Με το ίδιο σκεπτικό, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, από τον κατάλογο των αρχικών υπόπτων δεν φαίνεται να έχουν εξαιρεθεί ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, ενώ στην απαλλακτική εισαγγελική διάταξη περιλαμβάνονται τα ονόματα των επτά μοναχών που αποτελούν τα μέλη του ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής Βατοπεδίου.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απαλλακτική διάταξη λόγω ελλείψεως ενδείξεων ενοχής συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Σε κάθε περίπτωση η Ολομέλεια των Εφετών έχει προτρέψει την ανακρίτρια να δώσει προτεραιότητα στις ενδεχόμενες πράξεις που παραγράφονται σύντομα, λόγω του πλημμεληματικού τους χαρακτήρα και να ολοκληρώσει το έργο της το συντομότερο δυνατό.

Ενδιαφέρον, όπως λένε νομικοί, θα έχει η ενδεχόμενη κρίση της δικαστικής λειτουργού για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, καθώς υπάρχει η άποψη πως και μετά το κλείσιμο της Βουλής η κ. Καλού, αν το κρίνει αναγκαίο, έχει το δικαίωμα να στείλει τη δικογραφία στο Κοινοβούλιο, τα μέλη του οποίου έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφανθούν για την παραγραφή ενδεχόμενων υπουργικών αδικημάτων.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι επισκέψεις στο Άγιο Όρος και στην συγκεκριμένη μονή έχουν αυξηθεί αρκετά μετά την δημοσιοποίηση του σκανδάλου ....