Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

γενικά καθημερινά 11/05/09

συνεχίζεται η έρευνα για την υπόθεση της εξαγοράς της αλυσίδας της εταιρίας «Γερμανός» από την Cosmote, το Μάιο του 2006 με τίμημα 1,3 δισ. ευρώ.
Στα χέρια του 20ού τακτικού ανακριτή κ. Απόστολου Ζαβιτσάνου βρίσκεται το πόρισμα της εισαγγελέως Εφετών, κυρίας Ευσταθίας Σπυροπούλου, το οποίο δικαστικές πηγές έχουν χαρακτηρίσει «καταπέλτη» για το διοικητή του ΟΤΕ κ. Παναγιώτη Βουρλούμη καθώς και για το διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote κ. Ευάγγελο Μαρτιγόπουλο. Σε αυτό στηρίχτηκε η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί για απιστία και για ακόμη τέσσερα κακουργήματα.
Προσωπικές κατηγορίες έχουν απαγγελθεί στους κ.κ. Βουρλούμη, Μαρτιγόπουλο, καθώς και στα μέλη του Δ.Σ. της Cosmote, αλλά και στον πρώην ιδιοκτήτη της εταιρίας «Γερμανός» κ. Πάνο Γερμανό, όπως επίσης σε πέντε αντικρυστές και στο διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρίας. Τα αδικήματα αφορούν μεθοδεύσεις για τη χειραγώγηση της τιμής της μετοχής της εταιρίας, που προηγήθηκαν της εξαγοράς της, προκειμένου η «Γερμανός» να πουληθεί στο τριπλάσιο του τζίρου της και σε τίμημα πενήντα φορές πάνω από τα κέρδη της.
Τις επόμενες ώρες -δεν αποκλείεται και σήμερα- περνά το κατώφλι του γραφείου του ανακριτή προκειμένου να εξεταστεί ως μάρτυρας ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μανώλης.
Στις 19 Ιουλίου 2006, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, είχε αποκαλύψει ότι η πρώτη διερευνητική επαφή Βουρλούμη - Γερμανού έγινε στο Βουκουρέστι το Δεκέμβριο του 2005. Λίγο αργότερα ο κ. Βουρλούμης ενημέρωσε τον τότε υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι στο πόρισμα της κ. Σπυροπούλου καταγραφόταν ότι «η διοίκηση της Cosmote ενήργησε δολίως και με σκοπιμότητα, προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και δη για να ωφελήσει τον Πάνο Γερμανό».


υπόθεση ΜΑΝ

Η εισαγγελία του Μονάχου πρόκειται να προβεί σήμερα σε δηλώσεις αναφορικά με την πορεία των ερευνών, που όπως όλα δείχνουν θα επιβεβαιώσουν ότι η υπόθεση των δωροδοκιών επεκτείνεται και στα διευθυντικά κλιμάκια.
Σύμφωνα με το Spiegel, μεταξύ των υπόπτων είναι και ένα εν ενεργεία διευθυντικό στέλεχος. ενώ δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου αναφέρουν ότι οι χώρες Οι υποψίες για ροή μαύρου χρήματος επικεντρώνονται και εκτός της Γερμανίας, στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λιβύη, την Αλγερία, το Λουξεμβούργο και τη Νορβηγία.
Κατά της υπογραφής της σύμβασης με την οποία ανετίθετο στην κοινοπραξία Neoplan – ΕΛΒΟ η μεγάλη προμήθεια των 140 τρόλεϊ είχε ταχθεί το αρμόδιο έκτο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που παρακολουθούσε τις δραστηριότητες του κλάδου και κατά συνέπεια ήταν και το πλέον αρμόδιο.
Tα μέλη του ζητούσαν να απορριφθεί η προσφορά, καθώς δεν πληρούσε σοβαρούς όρους του διαγωνισμού, όπως για παράδειγμα αυτόν που προέβλεπε 20ετή κάλυψη με ανταλλακτικά των τρόλεϊ! Χαρακτηριστική είναι επίσης και η σπουδή να ανατραπεί η απόφαση του εν λόγω κλιμακίου με άλλη απόφαση, αυτή τη φορά τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που λήφθηκε όμως αρκετό καιρό μετά.
Οι δύο επίμαχες συμβάσεις, για την προμήθεια 90 κανονικών και 50 αρθρωτών τρόλεϊ συνολικού ύψους 86 εκατ. ευρώ (η μεγαλύτερη προμήθεια των τελευταίων 100 χρόνων στο συγκεκριμένο συγκοινωνιακό οργανισμό της Αθήνας) υπογράφηκαν από την τότε διοίκηση των ΗΛΠΑΠ και τους εκπροσώπους της ΕΛΒΟ και Neoplan/ΜΑΝ στις 23 και 24 Δεκεμβρίου 2002. Είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση της διακομματικής επιτροπής. Την απόφαση έλαβαν οι τότε γενικοί γραμματείς των υπ. Μεταφορών aκ. Ι. Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της επιτροπής και εκπρόσωπος του υπ. Μεταφορών κ. Χ. Βερελή, Ανάπτυξης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Οικονομίας-Οικονομικών κ. Γιώργος Κανελλόπουλος, ενώ ως εκπρόσωποι των κομμάτων συμμετείχαν οι κ.κ. Δημήτρης Καπετανάς (ΠΑΣΟΚ), Π. Σοφός (ΚΚΕ) και Χρ. Πάνου (ΣΥΝ).



καταγγελίες πολιτών σχετικά με την πρακτική της Εθνικής Τράπεζας που συνίσταται στη λήψη φωτογραφίας όσων επιθυμούν να εισέλθουν σε υποκατάστημα της ανά την επικράτεια.
Προκειμένου να επιτρέψει την είσοδο στους συναλλασσόμενους, η τράπεζα επιβάλλει την φωτογράφιση – ιριδοσκόπησή τους μέσα σε ειδικό κουβούκλιο με διπλή πόρτα, χωρίς ωστόσο να τους έχει προηγουμένως ενημερώσει για την ύπαρξη σχετικής άδειας από την Αρχή Προστασίας Ευαίσθητων Προσωπικών Δεδομένων. Με δεδομένο, εξάλλου, ότι πολλοί ηλικιωμένοι συναλλασσόμενοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους ηλεκτρονικά συστήματα, καθίσταται προφανής η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ίδιοι, αλλά και οι λοιποί συναλλασσόμενοι από τις ουρές που δημιουργούνται στην είσοδο των υποκαταστημάτων.
Με την οδηγία 1122/2000 της Ανεξάρτητης Αρχής ορίζεται μεταξύ των κριτηρίων για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων η αρχή της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Επομένως, η οποιαδήποτε λήψη δεδομένων θα πρέπει να συνοδεύεται από ενημέρωση των υποκειμένων τόσο για το σκοπό όσο και για τα μέσα επεξεργασίας και αποθήκευσης των πληροφοριών. Στη συγκεκριμένη τράπεζα όμως, είχε αναρτηθεί κείμενο περιλαμβάνοντας μόνο εντολές για τον τρόπο συλλογή τους.
Δεδομένου, ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δεν έχει ακόμα αποφανθεί σχετικά με τη δυνατότητα λήψης φωτογραφίας συναλλασσόμενων σε τράπεζες, ότι η ιριδοσκόπηση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και διαταραχή οράσεως, ότι η διαδικασία βλάπτει μονομερώς καταχρηστικά και εις βάρος των συναλλασσόμενων τη συμβατική τους σχέση με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος καθώς σε περίπτωση διαμαρτυρίας δεν προβλέπεται
εναλλακτικός τρόπος εισόδου στα υποκαταστήματα,
για ποιον λόγο η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να εγκαταστήσει το νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου χωρίς να λάβει προηγουμένως την άδεια της Αρχής και προφανώς χωρίς να γνωστοποιήσει την πρόθεσή της αυτή στους συναλλασσόμενους;






μια φωτογραφεία που δημοσιεύει σήμερα το prezatv
εμπειρία σε παιδική χαρά είναι το βασικό
κριτήριο για να μπει κάποιος σε δυνάμεις καταστολής















πηγές : tvxs,e-tipos,preza tv