Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Κόβει τον βερεσέ η Κομισιόν


Πρόταση ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την τόνωση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Προτείνει από το 2010 το Δημόσιο κάθε κράτους να πληρώνει προμηθευτές και συνεργαζόμενους με αυτό ιδιώτες το πολύ 30 ημέρες μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στο τιμολόγιο. Διαφορετικά θα υπάρχουν τόκοι και πρόστιμα.






Το ελληνικό κράτος χρωστά μόνο μέσω των νοσοκομείων ποσό που ξεπερνά τα 5 δις ευρώ ενώ στο σύνολό του εκτιμάται ότι τα χρέη προς προμηθευτές ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ. Η πρόταση αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο στο σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας της Ε.Ε. που ψήφισαν οι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε συνέχεια.

Πλέον η Επιτροπή επανέρχεται με συγκεκριμένη πρόταση που οδεύει προς έγκριση από το συμβούλιο Υπουργών. Eκτιμά ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών σε εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών ή επιχειρήσεων και των δημόσιων αρχών έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και την πτώχευση εταιρειών που θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες, ιδίως όταν πρόκειται για μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις

Έτσι, με δεδομένη τη σημερινή κρίση, προτείνει αλλαγές στην οδηγία του 2000 για τις καθυστερημένες πληρωμές. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκιντέρ Φερχόιγκεν, αρμόδιος για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, δήλωσε ότι: «Δεν είναι πλέον ανεκτή η καθυστέρηση πληρωμών από τις δημόσιες αρχές»

Τι θα ισχύει από το 2010:

* Οι δημόσιες αρχές πρέπει να καταβάλλουν τις πληρωμές εντός 30 ημερών, διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλλουν τόκους, αποζημίωση για το κόστος είσπραξης και μια κατ’ αποκοπή αποζημίωση 5% του οφειλόμενου ποσού, με ημερομηνία αφετηρίας του υπολογισμού την 1η ημέρα της καθυστέρησης. Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις οι περίοδοι πληρωμής μπορούν να είναι μεγαλύτερες.

* Οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα να απαιτούν την καταβολή τόκων υπερημερίας καθώς και τυχόν εξόδων είσπραξης.

* Θα είναι δυνατή η επιβολή τόκων και για μικροποσά, ενώ θα επιτρέπεται πλέον η είσπραξη τόκων και για οφειλές κάτω των 5 ευρώ.

Οι νέες ρυθμίσεις είναι προαιρετικές, καθώς οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα αλλά όχι την υποχρέωση να ενεργούν με τον τρόπο αυτό, δηλαδή να στρέφονται κατά του δημοσίου. Θα μπορούν ως εκ τούτου να παρατείνουν, εφόσον το επιθυμούν, τις προθεσμίες πληρωμής αποβλέποντας στη διατήρηση καλών σχέσεων με τους πελάτες τους...

Μεγάλη απειλή για το Δημόσιο η εφαρμογή της απόφασης

Εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις εταιρειών που έχουν υποβάλει κανονικά τους φακέλους τους και περιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο για να πληρωθούν. Πολλές από τις εταιρείες μάλιστα καταφεύγουν σε τραπεζικά δάνεια ή στην έκδοση επιταγών για να εκετλέσουν τα έργα, υπολογίζοντας ότι "κάποια λογική στιγμή" θα εκταμιευθούν οι πληρωμές από τον δημόσιο φορέα. Τις περισσότερες φορές οι επιταγές μένουν ακάλυπτες, ενώ οι τράπεζες, εν μέσω κρίσης και παρά το "πακέτο των 28 δις" είναι απρόθυμες να διευκολύνουν.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), όπου οι οφειλές του Δημοσίου περίπου στο 10% των επιχειρήσεων πληροφορικής μελών του Συνδέσμου ανέρχονται σε 180 εκ. ευρώ.

Εξίσου σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές έργων που ήδη έχουν ολοκληρωθεί υπάρχουν και στον κατασκευαστικό τομέα. Σύμφωνα με την Πανελλήνιας Ενωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, μόνο στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Εύβοιας οι εκτελεσμένες και πιστοποιημένες εργασίες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2008 ήταν 4,8 εκ. ευρώ.. Και από αυτά έχουν μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου πληρώθηκε μόλις το 1 εκ. ευρώ».

Υπό εκκρεμότητα είναι και η πληρωμή έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, που ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν το 2003 και το 2004. Και βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να υπολογιστούν και οι οφειλές του δημοσίου σε επιχειρήσεις που δραστηροποιούνται στο χώρο της υγείας, όπως προμηθευτές ιατρικών υλικών και φαρμακευτικές εταιρείες.


enet.gr