Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Ο Ρομπέν των τραπεζών


Το ονομα του, Ενρίκ Ντιράν. Το κατόρθωμά του: φέσωσε τις τράπεζες με 492.000ευρώ και έδωσε τα χρήματα σε κοινωνικές οργανώσεις. Κατάφερε να "απαλλοτριώσει" 'οπως ο ίδιος λέει, αυτό το ποσό από 39 πιστωτικά ιδρύματα στην Ισπανία.Χαρακτήρισε την πράξη του <<πολιτική ανυπακοή προς ένα σύστημα που σε καλεί να πάρεις πιστώσεις χωρίς εγγυήσεις γιατί ξέρει πως μπορεί να σου πάρει για ένα ελάχιστο ποσό ότι περιουσία έχεις και να βγάλει πολλαπλάσια κέρδη από επικερδείς δημοπρασίες>>.
Ο Ντιράν είναι ακτιβιστής,γνωστός για τη συμμετοχή του σε καμπάνιες κατά της Παγκόσμιας τράπεζας και του ΔΝΤ.Το Νοέμβριο του 2005 μπήκε στην πρώτη τράπεζα να ζητήσει ένα προσωπικό δάνειο δηλώνοντας ψευδή έσοδα.Ακολούθησαν άλλα 67 είτε προσωπικά,είτε μέσω ανύπαρκτων δραστηριοτήτων εταιρείας που συνέστησε. Η κολεκτίβα του με το όνομα <<Κρίση>> έδωσε προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου για να απαντήσουν οι κυβερνήσεις με μια πρόταση μετάβασης σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο.Ειδάλλως θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου,καμπάνια πολιτικής ανυπακοής καλώντας τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες και να πάψουν να αποπληρώνουν δάνεια,υποθήκες,ενοίκια και λογαριασμούς. Σε όσους υποστηρίζουν οτι αυτά αποτελούν παραβατικότητα και νεανικές ουτοπίες,απαντά με μια ρήση της ανθρωπολόγου Μάργκαρετ Μιντ:
"Μην αμφιβάλλεις ποτέ για τις δυνατότητες μιας ομάδας συνειδητών και στρατευμένων πολιτών να αλλάξουν τον κόσμο.Η Ιστορία μας διδάσκει πως πάντα έτσι γίνεται".
Η κατάσταση απαιτεί δραστικά μέτρα.Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει,πάντως αυτή η καμπάνια ακούγεται δελεαστική.



καλά νέα