Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

πρόγραμμα συλλογής όμβριων υδάτων

Τέσσερα νησιά των Κυκλάδων συμμετέχουν σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα συλλογής όμβριων υδάτων, το οποίο χρηματοδοτεί μεγάλη πολυεθνική εταιρεία και έρχεται να δώσει ανάσα στα προβλήματα της λειψυδρίας. Το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί καταρχάς στα δημόσια κτίρια πέντε δήμων της Νομαρχίας Κυκλάδων και συγκεκριμένα στους Δήμους Νάξου, Πάρου, Εξωμβούργου Τήνου, Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας Σύρου.

Το σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων προβλέπει την εγκατάσταση υδατοσυλλεκτών και την ορθή διαχείριση και αξιοποίηση των όμβριων υδάτων που συλλέγονται για πολλαπλές χρήσεις. Πρόκειται για μία τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη συλλογή βρόχινου νερού από τις στέγες και επιφάνειες χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές -όπως δοχεία-, ή τεχνικές περισσότερο σύνθετες - όπως στέρνες ή υπόγεια φράγματα.

Αυτές οι τεχνικές έχουν τις ρίζες τους σε πρακτικές αρχαίων πολιτισμών (Ελλάδα, Βόρεια Αφρική) και ακόμη και σήμερα αποτελούν πηγές πόσιμου νερού σε αγροτικές περιοχές.

Τα νησιά του Αιγαίου -και ειδικά οι Κυκλάδες- συγκαταλέγονται στις ιδιαίτερα προβληματικές περιοχές από πλευράς φυσικού εμπλουτισμού αναφορικά με το νερό.

Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις, η γεωλογική δομή, το λιγοστό πράσινο και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι παράγοντες που επιτείνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας. Η εφαρμογή του προγράμματος στα συγκεκριμένα νησιά θα συμβάλλει αποφασιστικά στην εξοικονόμηση νερού.


kykladesnews.gr