Το υπουργείο Οικονομικών με τη συνδρομή και της Επιτροπής Ρύθμισης Τυχερών Παιγνίων επιχειρεί να δώσει το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των ηλεκτρικών παιχνιδιών σε 16.000 σημεία σε όλη τη χώρα, με στόχο την αύξηση της ελληνικής αγοράς τζόγου από τα 9,4 στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των εσόδων του Δημοσίου.
Με τις προβλέψεις για τους δείκτες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να είναι δυσοίωνες και τις Βρυξέλλες να δίνουν προθεσμία στην κυβέρνηση έως το τέλος του επόμενου χρόνου για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, η λύση των «κουλοχέρηδων» φαντάζει ως ιδανική και αποτελεσματική για την άντληση πόρων.
430 ανά ώρα σε κάθε μηχάνημα. Σύμφωνα, λοιπόν, με το ισπανικό μοντέλο, τα «φρουτάκια» θα λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, μέσα σε καφετέριες και μπαρ. Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για τόσο «λάιτ» μηχανήματα, αφού μπορεί το όριο χρημάτων να είναι μικρό, όμως ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να παίζει ξανά και ξανά. Οι «κουλοχέρηδες» της Ισπανίας, για παράδειγμα, δέχονται στοιχήματα από 0,20 έως 0,60 λεπτά με μέγιστη επιστροφή 50 ευρώ. Ομως η μεγάλη ταχύτητα του μηχανήματος επιτρέπει έως 360 παιχνίδια ανά μισή ώρα, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε μία ώρα ο παίκτης θα μπορεί να επενδύσει μέχρι και 430 ευρώ σε κάθε μηχάνημα.
Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που ο τζόγος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος και είναι ένα δημοφιλές «σπορ», οι προθέσεις της κυβέρνησης να επαναφέρει τη λειτουργία των τυχερών παιχνιδομηχανών έχουν προκαλέσει αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, βουλευτές της οποίας έφεραν πρόσφατα το θέμα στο Κοινοβούλιο.
Στην επίσημη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών γίνεται λόγος για την ανάγκη εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα ψυχαγωγικά τεχνικά παιχνίδια.
Μόνο που ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ασκεί καμιά πίεση για νομιμοποίηση των τυχερών παιχνιδιών, παρά μόνο για τα «ψυχαγωγικά» ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Κι όμως το υπουργείο Οικονομικών επιμένει (κατά πληροφορίες είναι ήδη έτοιμη η σχετική νομοθετική ρύθμιση) και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υφυπουργού Οικονομικών κ. Μπέζα η απόφαση της απαγόρευσης λειτουργίας των «κουλοχέρηδων» με τον νόμο του 2002 έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της Κοινοτικής νομοθεσίας.
ethnos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου