Mπορεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να μίλησε στην Πράγα για το όραμά του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, αλλά έσπευσε να προσθέσει πως δεν είναι αφελής και πως γνωρίζει ότι ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί σύντομα, ίσως όχι κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Όπως σημείωσε με χιούμορ ένας δημοσιογράφος του BBC, αν λάβουμε υπ'όψιν πως ο κ. Ομπάμα είναι 47 ετών και το προσδόκιμο ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τα 78 χρόνια, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον τρεις δεκαετίες πριν δούμε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά!

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: σύμφωνα με στοιχεία που δίνει ιστοσελίδα του BBC, από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, υπολογίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 2.200 πυρηνικές κεφαλές, η Ρωσία 2.800, η Βρετανία 160, η Γαλλία 300 και η Κίνα 180.

Όσον αφορά τα κράτη που δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη αυτή, το Ισραήλ, αν και ποτέ δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει πως έχει πυρηνικά όπλα, πιστεύεται πως διαθέτει 80 πυρηνικές κεφαλές και από 60 το Πακιστάν και η Ινδία, ενώ η Βόρεια Κορέα λέγεται πως έχει κάτω από 10.

Και παραμένει, βεβαίως, πάντα ανοικτό το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και--λιγότερο, βέβαια--της Συρίας.

Αλλά ο κ. Ομπάμα είπε και κάτι άλλο στην Πράγα που έχει μεγάλη σημασία: για όσο διάστημα θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα, η χώρα του θα εξακολουθήσει να διατηρεί το δικό της οπλοστάσιο.

Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν μείνει μόνο μία χώρα με πυρηνικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τα δικά τους γιατί, διαφορετικά, η άλλη χώρα θα κυριαρχήσει στον