Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Προκλητικός αποκλεισμός φοιτήτριας με αναπηρία(2)

η πρώτη ανάρτηση εδώ


Από τον πρύτανη Παν. Αιγαίου Α. Τρούμπη πήραμε την κάτωθι επιστολή:

«Απόλυτος στόχος μας είναι η προστασία του μόνου πραγματικού κεφαλαίου μας: η ποιότητα των ανθρώπων και των ακαδημαϊκών αξιών μας», επισημαίνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ανδρέας Τρούμπης σε επιστολή του προς την «Ε», με αφορμή δημοσίευμα (Τετάρτη 22/4) υπό τον τίτλο «Προκλητικός αποκλεισμός φοιτήτριας με αναπηρία». Με τρόπο ομολογουμένως ευγενέστατο ο κ. Τρούμπης αμφισβητεί το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, χρησιμοποιώντας τρία βασικά επιχειρήματα: Πρώτον, ότι το τελευταίο εξάμηνο χάθηκε για όλους τους φοιτητές, άρα δεν τίθεται θέμα διακριτικής συμπεριφοράς έναντι ουδενός. Δεύτερον, ότι το νέο υπό παραλαβή κτίριο του πανεπιστημίου διαθέτει τριπλό σύστημα διευκόλυνσης πρόσβασης, το οποίο εξ ορισμού πιστώνει με κουλτούρα προσβασιμότητας την πανεπιστημιακή αρχή. Τρίτον, ότι η ίδια η φοιτήτρια με αναπηρία Μ.Ρ., που φέρεται από το δημοσίευμα «αποκλεισμένη», σαφώς απορρίπτει τα καταγγελλόμενα σε αυτό. Το «διά ταύτα» της πρυτανικής επιστολής: «Διαβεβαιώνω τους αναγνώστες, τους γονείς παιδιών που φοιτούν στο ίδρυμά μας και την ακαδημαϊκή μας κοινότητα ότι η εικόνα "αθλιότητας" που δημιουργήθηκε απέχει μακράν της πραγματικότητας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προς άρση κάθε περιττής παρεξήγησης και χωρίς καμία πρόθεση «αντιδικίας για την αντιδικία», ανά πρυτανικό επιχείρημα αντιτείνουμε τα εξής:

1ον) Ο αποκλεισμός της Μ.Ρ. από τα μαθήματα δεν αφορά τα του παρελθόντος εξαμήνου που όντως χάθηκε, αλλά τα του τρέχοντος εξαμήνου. Εκ των πέντε που η Μ.Ρ. έχει δηλώσει, μόλις το ένα «παραδίδεται» σε χώρο προσβάσιμο. Τα υπόλοιπα για τη Μ.Ρ. χάνονται...

2ον) Στο νέο υπό παραλαβή κτίριο (του 1ου Γυμνασίου) ήδη γίνονται μαθήματα. Και το στην πράξη «εν λειτουργία» νέο κτίριο είναι απροσπέλαστο για τη Μ.Ρ. Το επιχείρημα, συνεπώς, του κ. Τρούμπη δεν επιβεβαιώνεται από την υφιστάμενη πραγματικότητα, μένει να κριθεί στο μέλλον. Μακάρι.

3ον) «Μετά από πέντε χρόνια φοιτητικής ζωής, αντί να διευκολύνουν την πρόσβασή μου στις πανεπιστημιακές λειτουργίες, μου κλείνουν τις πόρτες», μας δηλώνει η ίδια η Μ.Ρ. Η άποψή της, αντιτιθέμενη με το πρυτανικό επιχείρημα ότι η ίδια η Μ.Ρ. απορρίπτει το δημοσίευμα που καταγγέλλει τον αποκλεισμό της, από μόνη της επαρκεί.

Εν κατακλείδι: Η ουσία έχει στο να αρθεί ο αποκλεισμός της Μ.Ρ. και της όποιας Μ.Ρ. στο μέλλον. Αυτό είναι το μήνυμα και του τωρινού και του προηγηθέντος δημοσιεύματος, με το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (και του κάθε πανεπιστημίου) δεν μπορεί παρά να συμφωνεί.



Α. ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ

enet.gr