Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

γενικά....καθημερινά ....30/04/09

Η Ελλάδα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία εάν δεν υπάρξει μέσα στα επόμενα χρόνια μια νέα «γενναία» μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, με ταυτόχρονη δημοσιονομική εξυγίανση, σύμφωνα με τις προβλέψεις για τις επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος στην Κοινότητα, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η νέα έκθεση της Κομισιόν, που κάνει προβολή των επιπτώσεων στα δημόσια οικονομικά μέχρι το 2060, στην περίπτωση της Ελλάδας προκαλεί δέος, δεδομένου ότι οι δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις, την Υγεία, τα επιδόματα ανεργίας και την Παιδεία θα αυξηθούν κατά 15,9 ποσοστιαίες μονάδες του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) σε σχέση με εκείνες του 2007. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. μετά το Λουξεμβούργο (18 μονάδες), το οποίο, όμως, σε αντίθεση με τη χώρα μας, έχει μηδενικό χρέος και ασήμαντο έλλειμμα.
Με απλά λόγια, το 2060, το 38% του ελληνικού ΑΕΠ θα διατίθεται για την πληρωμή συντάξεων και την κάλυψη των αναγκών στους αναφερόμενους παραπάνω τομείς. Η «μερίδα του λέοντος» στις δημόσιες δαπάνες θα πηγαίνει στις συντάξεις, οι οποίες από το 11,7% του ΑΕΠ θα φτάσουν στο 24,1%, δηλαδή θα αυξηθούν κατά 12,4 μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με τις σημερινά επίπεδα. Στον τομέα της Υγείας, η αύξηση θα είναι 1,4 μονάδες και για τη μακροχρόνια περίθαλψη 2,2 μονάδες. Για την ανεργία και την Παιδεία η αύξηση θα είναι μηδενική.
Η Επιτροπή επισημαίνει στην έκθεσή της ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα αναθεωρήθηκαν από την ίδια προς το χειρότερο σε σχέση με τις προβλέψεις του 2006, προφανώς γιατί δεν θεωρεί ότι η πρόσφατη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά.


νέοι κανόνες για τη λειτουργία του διαδικτύου

Ανησυχία προκαλεί στους φίλους του ελεύθερου διαδικτύου η προσπάθεια προώθησης συνδρομητικών πακέτων.
Στις 5 Μαΐου τίθενται προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νέοι κανόνες για τη λειτουργία του διαδικτύου, οι οποίοι θα δίνουν στους πάροχους τη δυνατότητα να περιορίσουν τον αριθμό των διαθέσιμων δωρεάν ιστοσελίδων.
Για τις υπηρεσίες που εκείνοι καθορίζουν, θα επιβάλλεται χρέωση. Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία αναμένεται να «πλασαριστεί» ως «νέα καταναλωτική δυνατότητα» που προσφέρεται στους χρήστες, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας μεσαζόντων να ελέγξουν το διαδίκτυο.
Με την προτροπή της υπεράσπισης του ελεύθερου διαδικτύου, στη διεύθυνση: www.blackouteurope.eu Νέο παράθυρο εκφράζεται η σαφής αμφισβήτηση των κινήτρων που βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.



«Στρατόπεδο συγκέντρωσης» μεταναστών στον Ασπρόπυργο προωθεί η ΕΛΛ.ΑΣ.

Σε «στρατόπεδο συγκέντρωσης» οικονομικών μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας σκέφτεται να μετατρέψει η ΕΛ.ΑΣ. τις εγκαταστάσεις όπου στεγαζόταν η στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο.
Σύμφωνα με τα Νέα, το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται ήδη σε επαφές με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προκειμένου να παραχωρηθεί η έκταση στην Αστυνομία.
Πρόκειται για την ίδια έκταση που είχε παραχωρηθεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων προκειμένου να κατασκευαστούν «χώροι υποδοχής» για τοξικομανείς, αστέγους και άλλους «ανεπιθύμητους» στην Αθήνα του 2004. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, που ακολούθησαν μπλόκαραν τα σχέδια της κυβέρνησης.
Στην έκταση υπάρχουν αρκετά κτίρια τα οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς παραγόντων του υπουργείου, μπορεί να «φιλοξενήσουν» μέχρι και 2.000 ανθρώπους.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κατέληξαν στην έκταση του Ασπροπύργου, αφού πρώτα επισκέφθηκαν και επιθεώρησαν ένα παλιό εργοστάσιο στον Πειραιά και ένα παλιό στρατόπεδο στα όρια του Νομού Αττικής με τη Βοιωτία.
Παράλληλα, πριν από περίπου οκτώ μήνες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισκέφθηκαν το στρατόπεδο υποδοχής που έχουν δημιουργήσει οι ιταλικές αρχές στη Λαμπεντούζα, προκειμένου να πάρουν σχέδια για την κατασκευή των εγχώριων χώρων συγκέντρωσης.
Επιτελείς της Αστυνομίας πιέζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να βρει χώρο συγκέντρωσης των μεταναστών το γρηγορότερο δυνατόν, διότι διαφορετικά, όπως υποστηρίζουν, το κέντρο της Αθήνας θα συνεχίσει να είναι αδιάβατο.
Από τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας προκύπτει πως στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και των αρμόδιων τμημάτων βρίσκονται περισσότεροι από 1.400 λαθρομετανάστες, αριθμός ήδη κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούν να φιλοξενήσουν. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι συλληφθέντες ύστερα από παραμονή 3 μηνών στα κρατητήρια επιστρέφουν στους δρόμους καθώς παραμένει πολύ μικρός ο αριθμός μεταναστών που απελαύνονται.
Ωστόσο, ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. είναι να συνεχισθούν οι επιχειρήσεις- σκούπα στο κέντρο της Αθήνας, και ειδικά στο τρίγωνο Ομόνοια- Πλατεία Θεάτρου- Πλατεία Καραΐσκάκη.



Αρχίζει σήμερα η δίκη για το αεροπορικό δυστύχημα της εταιρείας Helios, που έγινε στις 14 Αυγούστου 2005 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 121 άνθρωποι.
Υπενθυμίζεται ότι το αεροπλάνο είχε ξεκινήσει από τη Λάρνακα της Κύπρου με προορισμό την Πράγα και θα έκανε ενδιάμεση στάση στο αεροδόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στην Αθήνα. Στις 10:37 το αεροσκάφος της εταιρείας Helios εισήλθε στο FIR Αθηνών αλλά δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τον πύργο ελέγχου. Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει επαφή με το αεροπλάνο απογειώθηκαν δύο μαχητικά F-16 για να εντοπίσουν το αεροπλάνο.
Τα μαχητικά ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροπλάνο στις 11:18 και διαπίστωσαν ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν αναίσθητος, ο κυβερνήτης δεν ήταν στην θέση του και είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα παροχής οξυγόνου με μάσκες. Το αεροπλάνο μέχρι εκείνη την στιγμή πετούσε με τον αυτόματο πιλότο με κατεύθυνση προς την Εύβοια. λίγο πριν τις 12:00 τα καύσιμα του αεροπλάνου τελείωσαν, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι κινητήρες και στις 12:05 το κυπριακό αεροσκάφος συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στην βόρεια Αττική.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια είχαν κάνει λόγο για απότομη αποσυμπίεση του εσωτερικού του αεροπλάνου, καθώς το αεροπλάνο είχε ιστορικό προβλημάτων στο σύστημα κλιματισμού.
Ύστερα από χρόνια έρευνας και νομικών διαδικασιών σήμερα ανοίγει η αυλαία της δίκης που αποτελεί πάγιο αίτημα των συγγενών των θυμάτων.



πηγές: enet,tvxs,athens.indymedia