Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

τοπικά: κατάργηση Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων

«Ρότα» για την κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων βάζει το υπουργείο Ναυτιλίας προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις νησιωτικών φορέων της Αυτοδιοίκησης.
Το κυβερνητικό σχέδιο, που παρουσίασε προ ημερών ο υπουργός Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας ανακοινώνοντας πως θα γίνουν συγχωνεύσεις λιμένων με επιβατική και εμπορευματική κίνηση, για να δημιουργηθούν Οργανισμοί Λιμένων με τη μορφή Ανωνύμων Εταιρειών, έχει ήδη προκαλέσει «τρικυμία» στις Κυκλάδες.
«Θα αντιδράσουμε δυναμικά σε οποιοδήποτε σχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που θ αφορά την κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων», ξεκαθαρίζει σε έγγραφό της η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Κυκλάδων (ΤΕΔΚΚ).
Στο έγγραφο, που υπογράφει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΚ, δήμαρχος Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, καταγγέλλεται ότι τα σχέδια του υπουργείου Ναυτιλίας γνωστοποιήθηκαν από τον Τύπο αν και ο υπουργός έχει δηλώσει ότι έχει ήδη ενημερωθεί η ΚΕΔΚΕ.
«Αν αυτός ο διάλογος έχει ξεκινήσει, γίνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών, των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και προσβάλλει τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι δεν ζητείται η άποψη και η θέση των ΟΤΑ», καταγγέλλει στο έγγραφό της η ΤΕΔΚΚ.
Από το υπουργείο Ναυτιλίας, πάντως, έχει γνωστοποιηθεί ότι σχεδιάζεται η συνένωση λιμανιών με εμπορευματική και επιβατική κίνηση ώστε να δημιουργούν βιώσιμους Οργανισμούς Λιμένων με τη μορφή Ανωνύμων Εταιρειών, όπου το 55% θα ανήκει στο Δημόσιο και το 45% στην Αυτοδιοίκηση. Συνολικά σχεδιάζεται να δημιουργηθούν από 9 μέχρι 14 Οργανισμοί Λιμένων, π.χ. Οργανισμοί Ανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων, Βορείου και Νοτίου Δωδεκανήσων κ.α., ενώ άλλα περίπου 200 λιμάνια, χωρίς οικονομικό ενδιαφέρον, θα παραμείνουν στους δήμους.
Η ΤΕΔΚ Κυκλάδων καταγγέλλει ότι «στόχος του συγκεκριμένου υπουργείου ήταν και είναι η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των λιμανιών» και αφού θυμίζει ότι η δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων με αιρετές διοικήσεις αποτέλεσε κατάκτηση απέναντι στα παλιά Λιμενικά Ταμεία με τις διορισμένες διοικήσεις καλεί το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ να αποτρέψουν αυτούς τους σχεδιασμούς.

ethnos


ολόκληρο το δελτίο τύπου μπορείτε να το διαβάσετε στον παριανό τύπο


Ενώ στις 19 Δεκεμβρίου 2008 Πρόταση να μετατραπούν τα δημοτικά Λιμενικά Ταμεία σε ανώνυμες εταιρείες έκανε κατά την διάρκεια της συζήτησης στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορείου της Βουλής, ο Υπουργός Εμπορικής ναυτιλίας κ. Παπαληγούρας.
Η θέση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Προέδρου της ΤΕΔΚ και Δήμαρχου Γιάννη Δεκαβάλλα ο οποίος με επιστολή τους στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π.Παυλόπουλο διαμαρτύρεται για τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Παπαληγούρας και τονίζει ότι η ΤΕΔΚ δεν θα δεχθεί την μετατροπή των Λιμενικών Ταμείων σε ανώνυμες εταιρείες.
Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο απέστειλε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, αναφορικά με τις θέσεις που κατέθεσε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παπαληγούρας, στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορείου της Βουλής. Στην συνεδρίαση αυτή συμμετείχε αντιπροσωπεία των νησιώτικων Δήμων, διότι επρόκειτο να συζητηθεί το πολύ σοβαρό θέμα για τα νησιά «του μεταφορικού ισοδύναμου» καθώς και άλλα θέματα που αφορούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας. Στην επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο κ. Δεκαβάλλας επισημαίνει ότι « με έκπληξη ακούσαμε από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, να αναφέρεται στην λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων και να παρουσιάζει τις θέσεις του Υπουργείου για την κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών ταμείων και την μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρείες με ισχυρή συμμετοχή της Κεντρικής Διοίκησης».
Στο σημείο αυτό υπενθύμισε στον κ. Παυλόπουλο ότι «τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών κατέβαλλαν σημαντικές και πολύχρονες προσπάθειες για την θεσμοθέτηση και λειτουργία των δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και δεν μπορούν να δεχθούν με κανένα τρόπο την κατάργησή τους και την λειτουργία των Λιμανιών μας από ανώνυμες εταιρείες. Αντίθετα αγωνιζόμαστε για την σύσταση των Δημοτικών Λιμενικών ταμείων, σε όσα λιμάνια δεν έχουν συσταθεί μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και την απαλλαγή τους από τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί μέχρι σήμερα το ΥΕΝ στην λειτουργία τους. Και ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ καταλήγει «Καλούμε τόσο εσάς όσο και το Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ να στηρίξετε το θεσμό των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και να μην δεχθείτε οποιαδήποτε πιθανή παρέμβαση, η οποία θα δίνει την λειτουργία των λιμανιών μας σε Ανώνυμες εταιρείες.

αναμένετε συνέχεια......