Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

γενικά (2)

Απορρίφθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη η εκκρεμούσα υπόθεση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα αναβολής της συζήτησης. Παράλληλα, ο Δ. Σιούφας απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρέμβει στη Δικαιοσύνη για να έρθει ο φάκελος με τα συμπληρωματικά στοιχεία στη Βουλή, τονίζοντας ότι δεν του το επιτρέπει ο θεσμικός του ρόλος.
Τα δύο θέματα έθεσε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση, ότι φυγομαχεί αποχωρούσα και ευτελίζει τους θεσμούς, με την άρνησή της να μην συμμετέχει σε κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Ο Ε. Βενιζέλος επιτέθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά κατηγορώντας τον ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και στην ουσία αντιδικεί με τη Βουλή.



Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας εναντίον Σανιδά

Σκληρή ήταν απάντηση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος στην παρέμβαση Σανιδά για τη μη μεταβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση Βατοπεδίου στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με χθεσινή ανακοίνωση που «αδειάζει» τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σε παράλληλες εξελίξεις, οι ελεγκτές της ΤτΕ διαπίστωσαν «ξέπλυμα» χρήματος μέσω υπερτίμησης ακινήτων, στην έκθεσή τους για την κίνηση λογαριασμών της Μονής Βατοπεδίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εισαγγελέων Ελλάδας ερμήνευσε το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από αυτόν του κ. Σανιδά, ο οποίος υποστήριξε ότι από τη δικογραφία δεν προέκυψαν ευθύνες πολιτικών προσώπων και συνεπώς δεν χρειάζεται να σταλεί στο Κοινοβούλιο.
Η ΕΕΕ ξεκαθαρίζει ότι η δικογραφία που περιέχει στοιχεία για υπουργούς πρέπει να διαβιβάζεται αμέσως στη Βουλή, χωρίς καμία αξιολόγηση, θετική ή αρνητική, αποδοκιμάζοντας εμμέσως πλην σαφώς, τις απόψεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά. Η ΕΕΕ στηλιτεύει και τη στάση της ίδιας της κυβέρνησης για την παροχή κάλυψης στο μπλοκάρισμα της δικογραφίας, προκειμένου να μην ερευνηθούν ευθύνες στελεχών της.
Στην ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, υπογραμμίζεται ότι: Κάθε εισαγγελέας (ανεξαρτήτως βαθμού) που ενεργεί προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση έχει την υποχρέωση να διαβιβάσει ο ίδιος αμελλητί στη Βουλή κάθε στοιχείο που σχετίζεται με ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργού. Το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (ν. 3162/03) είναι απολύτως σαφή και δεν επιδέχονται οποιασδήποτε παρερμηνείας.

άντε Σανιδά..φίρμα σε κάναμε....


Θερμικές κάμερες για την ανίχνευση του πυρετού στο Ελ. Βενιζέλος


Σε λειτουργία τέθηκαν από σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος οι θερμικές κάμερες, στις εισόδους παραλαβής των αποσκευών.
Οι κάμερες έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν τον υψηλό πυρετό.
Επίσης στο αεροδρόμιο λειτουργεί ειδικός χώρος υποδοχής ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα ίωσης.
Ο ειδικός αυτός χώρος έχει αυτόνομο εξαερισμό και ξεχωριστή αποχέτευση. Βάρδιες γιατρών βρίσκονται εκεί επί 24ωρου βάσης.



Κινητοποίηση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζουν για την ερχόμενη Τετάρτη οι αγρότες της Κρήτης, αποφασισμένοι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΣΑΣΕ, να μην ανεχθούν άλλο
«τον εμπαιγμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης».
Η ΓΕΣΑΣΕ και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης καλούν τα μέλη τους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, «απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία σε βάρος τους και διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους».



Πρόστιμα συνολικού ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ στη Unilever Hellas AEBE και σε έξι σούπερ μάρκετ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επειδή η πολυεθνική, προχωρώντας σε σύμπραξη με τις αλυσίδες, εμπόδιζε τις παράλληλες εισαγωγές απορρυπαντικών. Το αποτέλεσμα ήταν οι καταναλωτές να μην έχουν τη δυνατότητα επιλογής φθηνότερων προϊόντων, καθώς δεν λειτουργούσε ο ανταγωνισμός.
Τα σούπερ μάρκετ που τιμωρήθηκαν ήταν η Ατλάντικ ΑΕ, ΑΒ Βασιλόπουλος, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, MAKRO C&C, ΑΦΟΙ Βερόπουλοι ΑΕΒΕ, Δ. Μασούτης ΑΕ.


τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων

Αποστάσεις από την προαναγγελθείσα τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, τηρεί η ΕΕ.
"Δεν είναι δική μας υπόθεση να σχολιάζουμε αποφάσεις, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τέτοιου είδους ενέργειες, αλλά, όπως είπαμε και άλλες φορές, προτρέπουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπό τη διαμεσολάβηση του κ. Μάθιου Νίμιτς. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφεύγει οποιεσδήποτε ενέργειες ή μέτρα που μπορούν να επηρεάσουν αντιπαραγωγικά τις διαπραγματεύσεις ή να ερμηνευτούν λανθασμένα, όπως συνέβη με τη μετονομασία του αεροδρομίου και του Οδικού Άξονα 10", δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την προαναγγελθείσα τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.
Η αντιπολίτευση, αλλά και μεγάλη μερίδα διανοούμενων στην ΠΓΔΜ έχει καλέσει την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης για την τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και να μην σκορπά τα χρήματα των φορολογουμένων για χρηματοδότηση "αμφιλεγόμενων" κατασκευών και έργων, τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορούν να διχάσουν την κοινωνία και να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με την Ελλάδα.




πηγές: tvxs,preza,enet,anthrwpothirida