Η εργατική τάξη μένει εδώ
και η μέρα της ανήκει
…στα ίχνη των εργατών, των εργατριών και των ανήλικων παιδιών
που δούλεψαν στα εργοστάσια της Ερμούπολης
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς 2009 σηματοδοτούν
*την κοινωνική αλληλεγγύη σε όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση και, ιδιαίτερα, στους άνεργους, στους ανασφάλιστους, στους χαμηλοσυνταξιούχους
*την αντίθεση στην επισφαλή εργασία
* τη διεκδίκηση αξιοπρεπούς εργασίας και ασφάλισης για όλους
Σκεπτικό:
Τα βιώματα, οι μνήμες, οι συγκινήσεις και αγώνες για μια καλύτερη ζωή είναι τα πολύτιμα υλικά που σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας τη φετινή Πρωτομαγιά. Στα ίχνη των γυναικών, των παιδιών και των ανδρών που δούλεψαν στα εργοστάσια της Σύρου, στα υφαντουργεία, στα μηχανουργεία, στα βαφεία, στα ναυπηγεία. Στα βιομηχανικά κτίρια μέσα στα οποία εργάστηκαν, στα ορφανοτροφεία και τα ιδρύματα όπου έζησαν από την ανάγκη πολλών οικογενειών τα παιδιά, στην πλατεία Μιαούλη όπου έκαναν τη βόλτα τους πλούσιοι και φτωχοί, χώρια, υπάρχει ακόμη η ανάσα, ο ιδρώτας, η αγωνία τους, η περηφάνια και το φιλότιμο αλλά και οι ταπεινωτικές διακρίσεις στις οποίες υποβλήθηκαν.
Οι εκδηλώσεις που ετοιμάσαμε δεν είναι απλώς μνήμες νοσταλγίας αλλά συνειδητοποίησης, έκφρασης σεβασμού στην αξιοπρέπεια των λαϊκών ανθρώπων, καθώς και ενεργού συμμετοχής σε μια ημέρα που σηματοδοτεί τους αγώνες για περισσότερη δικαιοσύνη και καλύτερη ζωή για όλους χωρίς διακρίσεις. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στους χώρους εργασίας, στα παλιά φιλανθρωπικά ιδρύματα που έχουν σήμερα αλλάξει λειτουργία, στο ιστορικό αρχείο και τη δημοτική βιβλιοθήκη που συντηρούν τη μνήμη της πόλης, στο κατεξοχήν κτίριο εξουσίας της πόλης, το Δημαρχείο, και κατακτούν συμβολικά την πλατεία με την τοποθέτηση της προτομής της εργάτριας, της πιο παραγνωρισμένης και ταπεινής μορφής της πόλης. Η εργάτρια της Ερμούπολης υπενθυμίζει, με τη συμβολική πρόσκαιρη παρουσία της στην πλατεία Μιαούλη, την ως σήμερα παραγνώρισή της από την επίσημη Ιστορία, αλλά και την αναμονή και προσδοκία της αναγνώρισης.
Ποιο είναι, όμως, σήμερα το νόημα της Πρωτομαγιάς; Γιατί εκείνη η απεργία του Σικάγου του 1886 με αίτημα το οχτάωρο συνεχίζει για πάνω από έναν αιώνα να γιορτάζεται κάθε χρόνο συμπυκνώνοντας κάθε φορά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων; Τι οδήγησε τους δώδεκα φοιτητές με επικεφαλής τον Καλλέργη και τον Αντύπα να γιορτάσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Πρωτομαγιά το 1891; Πώς αυτή η μικρή φοιτητική παρέα κατάφερε δύο χρόνια μετά να οργανώσει τον πρώτο μαζικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς στη χώρα μας και να εκδώσει το Εγκόλπιο του Εργάτη; Τι οδήγησε την αμέσως επόμενη χρονιά στην επέμβαση της χωροφυλακής, των φαντάρων, των ιππέων που όρμησαν εναντίον των χιλίων διαδηλωτών με υποκόπανους, βούρδουλες και ξιφολόγχες να τους διαλύσουν, με αποτέλεσμα πενήντα συλληφθέντες και την Αθήνα ανάστατη για μια ολόκληρη εβδομάδα;
Τι έχει αλλάξει από τις παλιότερες εποχές της βιομηχανικής εργασίας που ζωντανεύουν με τις μνήμες τους άντρες και γυναίκες της Σύρου, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στα αποσπάσματα από τις πολύτιμες μαρτυρίες που συγκεντρώνει το Βιομηχανικό Μουσείο και από τις μικρές συνεντεύξεις που πήραν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του Δημοτικού Σχολείου Ά. Σύρου από τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους;
Η σημερινή οικονομική κρίση, η ευέλικτη και η επισφαλής εργασία, η μαύρη ή ανασφάλιστη εργασία των μεταναστών, η απειλή των απολύσεων και της ανεργίας, η εργασία των τεσσάρων ημερών, οι εταιρίες μίσθωσης εργαζομένων και οι αμαρτωλές συμβάσεις τους με το Δημόσιο, η περίφημη ελαστικοποίηση, οι χαμηλές συντάξεις και η απειλή της πτώχευσης των ασφαλιστικών ταμείων, είναι μόνο μερικές από τις όψεις του προβλήματος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Πίσω από όλα αυτά κρύβονται δραματικές συνθήκες φτώχειας για πολλές οικογένειες, η ανασφάλεια, η πρώιμη απομάκρυνση από την εκπαίδευση, μια κοινωνία που απειλείται από την αύξηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων.
Φέτος, θα γιορτάσουμε το νόημα της Πρωτομαγιάς στην Ερμούπολη με συζητήσεις προβληματισμού, κινηματογραφικές προβολές, θεατρική έκφραση, εκθέσεις και εικαστικές παρεμβάσεις, βιωματικά εργαστήρια, με ένα χαμένο θησαυρό για τα παιδιά και με μουσική. Όλα οργανώθηκαν με τη συνεργασία εικοσιτεσσάρων φορέων της πόλης και τον ανιδιοτελή ενθουσιασμό δεκάδων φίλων που εμπνεύστηκαν από την ιδέα και έδωσαν πνοή στο πρόγραμμα.
Φορείς:
Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου
Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης
Ιστορικό Αρχείο Σύρου
Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης
Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων
Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε Κυκλάδων
Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Δευτ/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων
Σχολικοί Σύμβουλοι Α/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου- Μυκόνου και μαθητές-τριες και εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου
Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου
Εσπερινό Γυμνάσιο με τάξεις Λυκείου Σύρου
Βαρδάκειος Σχολή
Ενιαίο ΚΕΚ Ν. Κυκλάδων
Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Ν. Κυκλάδων
ΚΑΠΗ Ερμούπολης
Λύκειον των Ελληνίδων Σύρου
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων
Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Σύρου «Το Καστρί».
Νεώριον Ναυπηγεία Σύρου
Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων
και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Πολυεθνικός Σύλλογος Γυναικών Σύρου
Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Κινηματογραφική Λέσχη
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Προσφορά βιβλίων από
το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού ΛΟΓΟΤΥΠΟ
τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
και τις εκδόσεις Κέδρος
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται
υπό την αιγίδα
του ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ και της ΔΕΚΕΕ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
***Τα αόρατα παιδιά
Βιομηχανικό Μουσείο, κτίριο Κατσιμαντή
Έκθεση φωτογραφίας, 30 Απριλίου - 30 Σεπτεμβρίου
Ωράριο Μουσείου: 30 Απριλίου-31 Μαΐου: Δ., Τε., Παρ., Σαβ.: 10:00-14:00 & 17:00-20:00, Κυρ.: 10:00-14:00 & 1 Ιουνίου-30 Σεπτεμβρίου: Πέμ. έως Κυρ.: 10:00-14:00 & 18:00-21:00, Δ., Τετ.: 10:00-14:00
Συνεργασία Βιομηχανικού Μουσείου & τμημάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων
επιμελήτρια έκθεσης: Τόνια Αλεξανδρή
Εγκαίνια: Δευτέρα 4 Μαΐου, ώρα 19.00
Βράβευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης & του Δημοτικού Σχολείου Ά. Σύρου
…μη μου στέλνεις γράμματα, γιατί γράμματα δεν ξέρω και με πιάνουν κλάματα…
Εικαστική εγκατάσταση: Μαρία Τσόχα
τραγούδι: Ε. Γερασιμίδου, Δ. Κοσμά, Ασπ. Μάινα
Ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Σύρου «Το Καστρί» θα προσφέρει γλυκά στους παρευρισκομένους
Τα «αόρατα παιδιά» της Σύρου, στα οποία αφιερώνεται αυτή η έκθεση, είναι τα ανήλικα παιδιά που εργάζονταν σε διάφορες δουλειές στην πόλη -σε εργοστάσια, καταστήματα, εστιατόρια- στα πλουσιόσπιτα τα κορίτσια, στα παιδιά που εργάζονταν σε αγροτικές δουλειές στα χωριά -βόσκοντας ζώα ή δουλεύοντας στα κτήματα-, καθώς και στα παιδιά που ήταν κλεισμένα στο βρεφοκομείο ή στο ορφανοτροφείο. Όλα αυτά τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, που πολλά σιτίζονταν στα συσσίτια, είναι σχεδόν αόρατα στα μάτια μας, καθώς ελάχιστες φωτογραφίες τους έχουν διασωθεί. Στα μάτια των φωτογράφων δεν αποτελούσαν αξιόλογο και καλαίσθητο αντικείμενο προς φωτογράφηση, όπως επισημαίνει ο Μ. Ελευθερίου.
Στην έκθεση αυτή υπάρχουν οι λίγες φωτογραφίες τους που πρόσφεραν οι φίλες και φίλοι του Βιομηχανικού Μουσείου, μαρτυρώντας τις δύσκολες συνθήκες ζωής μέσα στις οποίες έζησαν, δουλεύοντας πολλές ώρες σε ανθυγιεινές συνθήκες, αποκομμένα από την εκπαίδευση πολύ νωρίς και καταδικασμένα στον αναλφαβητισμό, αντικείμενα συχνά κακομεταχείρισης και περιφρόνησης.
Υπάρχουν για όλα αυτά οι εξαιρετικά εύγλωττες μαρτυρίες τους, όπως μαρτυρούν οι συνεντεύξεις του Αρχείου Προφορικής Ιστορίας του Βιομηχανικού Μουσείου, καθώς και οι συνεντεύξεις που συγκέντρωσαν οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του Δημοτικού Σχολείου Ά. Σύρου. Τα σημερινά παιδιά ερεύνησαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών την παιδική εργασία σε παλιότερες εποχές, προσφέροντας ειδικά για αυτή την έκθεση μικρές συνεντεύξεις από το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον τους.
Τοποθετήσαμε τα «Αόρατα παιδιά» στο κέντρο της έκθεσης και της προσοχής και γύρω τους τα πιο γελαστά κι ανέμελα παιδιά, που μέσα από οικογενειακές φωτογραφίες, παρελάσεις, κατασκηνώσεις και σχολικές εορτές δείχνουν πώς ζούσαν τα παιδιά των πιο ευκατάστατων οικογενειών στη Σύρο. Η Διάκριση είναι φανερή και η έκθεση δηλώνει την πεποίθηση όλων μας για την πλήρη κατάργηση της παιδικής εργασίας και την ενίσχυση της δυνατότητας όλων των παιδιών να φοιτούν στο σχολείο.
***Η Εργάτρια της Ερμούπολης
Έργο της Κορίνας Κασσιανού
Πλατεία Μιαούλη
Πέμπτη, 30 Απριλίου, ώρα 18:30
Αποκαλυπτήρια προτομής από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Δεκαβάλλα. Θα παίξει η μπάντα του Δήμου Ερμούπολης.
*** Αφ’ υψηλού;
Σκάλα Δημαρχείου Ερμούπολης
***Dreaming area
Πλατεία Μιαούλη
Εικαστικές παρεμβάσεις της Λίζας Δέλβη
1-10 Μαΐου
Μια απόπειρα να σχολιαστεί ο δημόσιος χώρος και οι συγκρούσεις που προκαλεί η διεκδίκησή του. Πώς ορίζεται, ποιες οι λειτουργίες του, σε ποιους ανήκει, τι διακυβεύεται σε πραγματικό και συμβολικό επίπεδο και πόσο ρευστό ή, αντίθετα, ερμητικό είναι το πλαίσιό του; Ο θεατής καλείται να συμμετάσχει στις αντιθετικές τάσεις που αναπτύσσονται, να κρίνει την επίδειξη επιβολής, το παιχνίδι υπόδειξης και απαίτησης, την προσπάθεια περιορισμού του δημόσιου χώρου σε μια συγκεκριμένη λειτουργία, σε απόλυτο πλαίσιο και, από την άλλη μεριά, τις μορφές αντίστασης σ’ αυτό.
***Τι σημαίνει να εργάζεσαι και να φοιτάς ταυτόχρονα στο σχολείο: προβλήματα και προσδοκίες.
Ανοιχτή συζήτηση, Δημαρχιακό Μέγαρο, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
Πέμπτη, 30 Απριλίου, ώρα 19:30
Διάλογος με τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους διδάσκοντες του Εσπερινού Γυμνασίου, του Επαγγελματικού Λυκείου, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, του Συνεταιρισμού Γυναικών Σύρου. Με τη συμμετοχή των: Γ. Ζαγκούλη (Εσπερινό Γυμνάσιο), Αυγ. Κλείσαρη ( Επαγγελματικό Λύκειο), Μ. Αργυρού (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας), Ά. Δαρζέντα (Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Σύρου «Το Καστρί»)
Μ. Ζορμπά (Βιομηχανικό Μουσείο)
Διοργάνωση: Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου, Πνευματικό Κέντρο.
*** h/work/worker
Βιομηχανικό Μουσείο, κτίριο Κορνηλάκη
Εικαστική παρέμβαση της Λίζας Δέλβη
4 Μαΐου – 15 Σεπτεμβρίου
Οι επισκέπτες καλούνται να οικειοποιηθούν το χώρο ενός παλιού εργοστασίου επεξεργασίας δέρματος (βυρσοδεψείου), που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και ως πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, μέσα από τη μετατροπή του σε πεδίο εικαστικής δράσης. Ο χώρος, στον οποίο συναντιόνται τρεις λειτουργίες του παρελθόντος και του παρόντος, προσφέρει τη δυνατότητα ν’ αφουγκραστούμε την ιστορία του τόπου και τις ιστορίες των ανθρώπων. Τα μηχανήματα του παλιού εργοστασίου και οι ιδιαιτερότητες του κτιρίου χρησιμοποιούνται προκειμένου να προκύψουν νέα αντικείμενα μνήμης. Με τον τρόπο αυτό ο χώρος ενεργοποιείται / μεταβάλλεται σε ένα παιχνίδι εικαστικής δημιουργίας.
Η υφάντρια και άλλα έργα
του Κώστα Βαρβέρη
Ωράριο επισκέψεων:
4 Μαΐου-30 Ιουνίου, Δευ.-Παρ. 8:30-15:00 Τετ. και Πέμ. έως 19:00
1 Ιουλίου-7 Αυγούστου, Δευ.-Παρ. 8:30-15:00
17 Αυγούστου-15 Σεπτεμβρίου, Δευ.-Παρ. 8:30-15:00
*** Έκθεση εφημερίδων της Πρωτομαγιάς-κατάστιχα, μισθολόγια, μαρτυρίες
Ιστορικό Αρχείο Ερμούπολης (ΓΑΚ)
30 Απριλίου-15 Μαΐου, 10:00-15.00
Συγκέντρωση και επιμέλεια υλικού: Αγγελική Ψιλοπούλου
Παρά τας ερυθράς προκηρύξεις, τας προσκλήσεις και τον… ηλεκτροφωτισμόν του Εργατικού Κέντρου, η εργατική πρωτομαγιά εωρτάσθη εις την πόλιν μας άνευ οιασδήποτε συγκεντρώσεως εργατών
Θάρρος, Σύρος, 4 Μαΐου 1934
Ανοιχτή πρόσκληση του Ιστορικού Αρχείου να ξεφυλλίσουμε παλιές εφημερίδες και να στοχαστούμε πάνω στα πρωτοσέλιδα και τα κείμενα των εφημερίδων της Πρωτομαγιάς σε παλιότερες εποχές. Επίσης οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεφυλλίσουν κατάστιχα, μισθολόγια, καθώς και το χειρόγραφο Ημερολόγιο του παλιού συνδικαλιστή κ. Σπύρου Κρεατσούλα.
***Έκθεση Δημοτικής Συλλογής
Πνευματικό Κέντρο, Αίθουσα Τέχνης Ερμούπολις
Εγκαίνια, 1η Μαΐου, ώρα 20:00
Η δημοτική Συλλογή αναδεικνύει την εικαστική ματιά πάνω σε τοπία, πρόσωπα και καταστάσεις, με κυρίαρχη μια ρομαντική εκδοχή της Άνοιξης. Πίνακες που επικεντρώνονται κυρίως στη φύση, την ανθοφορία, τους καρπούς της γης. Η Άνοιξη σαν η κατεξοχήν ανανεωτική εποχή του χρόνου.
***Μίμου Άπτου
«Ο μύθος…της αράχνης»
Ένα θεατρικό δρώμενο για τους μύθους και «μύθους» της κοινωνίας μας με κριτική διάθεση και προβληματισμό.
(Η ημέρα και ώρα θα ανακοινωθούν από τους Μίμου Άπτου)
***Με τα μάτια μιας εργάτριας
Μια ξενάγηση-έκπληξη χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού, ένα απροσδόκητο happening που θα ξετυλιχθεί στην πόλη μέσα από τη μαρτυρία μιας εργάτριας που παρατηρεί και αφηγείται τη ζωή στα αστικά σπίτια, στα υφαντήρια, στη βόλτα, στα πρόσωπα και στις συμπεριφορές της καθημερινής ζωής της αλλοτινής Ερμούπολης. Η ξενάγηση θα περιηγηθεί τα αρχοντικά στα Βαπόρια, θα περάσει από την πλατεία Μιαούλη, την παραλία, το Νεώριο, θα μας δείξει τα παλιά εργοστάσια, τα ξυλουργεία, τα υφαντουργεία, τα βυρσοδεψεία, αλλά και τα μαγεριά, τα καπηλειά, τα οινοπνευματοποιεία και τα πορνεία μιας άλλης εποχής. Μια performance που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη την Πρωτομαγιά και θα στηριχθεί στη συμμετοχή όσων θα έχουν την τύχη να είναι παρόντες.
***Η εργατική τάξη «δεν» πάει στον Παράδεισο
Προβολές ταινιών στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την Κινηματογραφική Λέσχη, κτίριο Κορνηλάκη
Δευτέρα, 4 Μαΐου, ώρα 21:00: Ντοκιμαντέρ: Νεώριο του Χρήστου Βούπουρα / Αναμονή του Κώστα Σφήκα/ Παρασκευή με Δευτέρα του Βασίλη Βαφέα. Θα προλογίσει ο Αριστείδης Τριγώνης (Νεώριον Ναυπηγεία Σύρου)
Τρίτη, 5 Μαΐου, ώρα 20:00: Ελεύθερος Ωραρίου του Laurent Cantet & 22:00: Το Αλάτι της Γης του Herbert Biberman
Τετάρτη, 6 Μαΐου, ώρα 20:00: Ψωμί και Τριαντάφυλλα του Ken Loach & 22:00: Το Σύνδρομο της Κίνας του J. Bridges
Πέμπτη, 7 Μαΐου, ώρα 20:00: Μοντέρνοι Καιροί του Charlie Chaplin & 22:00: Ανατολική Περιφέρεια του Β. Βαφέα
Παρασκευή, 8 Μαΐου, ώρα 20:00: Δευτέρες με Λιακάδα του Fernando L.de Aranoa & 22:00: Μοντέλο του Κ. Σφήκα
Οργάνωση Αλίκη Τσουκαλά, επιλογή ταινιών Βασίλης Βαφέας.
***Από τη φιλανθρωπία στην κοινωνική αλληλεγγύη
Σάββατο, 23 Μαΐου, ώρα 11:00-13:00
Ενιαίο ΚΕΚ Ν. Κυκλάδων - Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Ν. Κυκλάδων (παλαιό Μπαμπαγιώτειο Ορφανοτροφείο)
Ν. Μανδηλαρά 11
Βιωματικό Εργαστήρι στο οποίο μπορείτε να δηλώσετε ελεύθερη συμμετοχή. Τρεις διαφορετικές ομάδες πολιτών θα προσπαθήσουν να δώσουν λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα μέσα από τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις: τη φιλανθρωπία, την κοινωνική πολιτική, τις δράσεις πολιτών.
Διοργάνωση: Ενιαίο ΚΕΚ Ν. Κυκλάδων, Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Ν. Κυκλάδων, Βιομηχανικό Μουσείο.
Υπεύθυνη: Μελίνα Δαρζέντα (Δηλώσεις συμμετοχής στο 22810.85354-6 & 22810.85379 ή m.darzenta@ncyclades.gr έως τις 15 Μαΐου).
***Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού της Πρωτομαγιάς
Βιομηχανικό Μουσείο
Πέμπτη 30 Απριλίου, ώρα 09:00
Ποιος είναι ο χαμένος θησαυρός που θα ψάξουν να βρουν τα παιδιά μέσα στην πόλη; Ένα παιχνίδι για τους μαθητές και τις μαθήτριες της 6ης Δημοτικού όλων των σχολείων, που θα ξεκινήσει από το Βιομηχανικό Μουσείο την παραμονή της Πρωτομαγιάς.
Μια συνεργασία του Βιομηχανικού Μουσείου, των Σχολικών Συμβούλων της Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων, του Πνευματικού Κέντρου και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Υπεύθυνη διοργάνωσης: Ρούλα Λίβα
Δώρα για όλες τις τάξεις που θα συμμετάσχουν
*** Μ’ ένα στεφάνι Πρωτομαγιάς, χίλια χρώματα, χίλιες λέξεις
Πέμπτη, 30 Απριλίου, ώρα 18:00
Βαρδάκειος Σχολή, πίσω από το θέατρο Απόλλων
Με τη συμμετοχή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας
Ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να φτιάξουμε τα δικά μας πρωτομαγιάτικα στεφάνια με εναλλακτικά υλικά, παρέα με τους μαθητές της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Εργαστήρι κατασκευής πρωτομαγιάτικου στεφανιού με υλικά από τη φύση και τη βιομηχανία: λουλούδια, χαρτί, ύφασμα, κορδέλες, χαρτοπολτό, ανακυκλώσιμα υλικά.
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ρεγγίνα Σίμμελ.
Η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης από τα τέλη του 19ου έως και το 1970 πρόσφερε δωρεάν πρωτοβάθμια και τεχνική εκπαίδευση σε παιδιά που αγωνίζονταν για το μεροκάματο. Σήμερα βρίσκεται κοντά στους μετανάστες προσφέροντάς τους μαθήματα ελληνικών και αγγλικών.
***Χάρη στα βιβλία ονειρευτήκαμε έναν καλύτερο κόσμο
Αμφιθέατρο Παν/μίου (παλιό 1ο Γυμνάσιο)
Πέμπτη, 7 Μαΐου, ώρα 19:00
Ανοιχτή συζήτηση για ιδέες και βιβλία που αποτέλεσαν σταθμό στον προβληματισμό μας, όπως λχ το Κεφάλαιο του Κ. Μαρξ, η Ιστορία του Εργατικού Κινήματος του Γ. Κορδάτου, η Ιστορία του Μαρξισμού του Πρ. Βρανίτσκι και όσα άλλα βιβλία θα προταθούν στη συζήτηση.
Θα συμμετέχουν: Ν. Αλμπανόπουλος & Γ. Πιταούλης (Πνευματικό Κέντρο), Μ. Ζορμπά (Βιομηχανικό Μουσείο), Θ. Μήτσκας (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων), Γ. Καλημερίδης (Σύλλογος Δασκάλων).
Δημοτική Βιβλιοθήκη
4 -15 Μαΐου, Δε. & Πα. 14:00-19:00, Τρ., Τε., Πε. 9:00-14:30
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα έχει στη διάθεση όλων μια μικρή συλλογή βιβλίων για τη ζωή της εργατικής τάξης το 19ο & 20ό αι. και το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Οργάνωση: Βιομηχανικό Μουσείο, Πνευματικό Κέντρο και Δημοτική Βιβλιοθήκη
ΠρωτομαγιΑΣΜΑΤΑ
Συναυλία με τους: Μιχάλη Λαμπρίδη (πλήκτρα), Γιάννα Δεμίρη (τραγούδι), Ηλία Θεοδωρόπουλο (μπουζούκι) , Αλφρέδο Δελιβέρτη (κιθάρα), Λάμπρο Σακελλαρίου (κρουστά).
Διοργάνωση: Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε Κυκλάδων
(Η ημέρα και ώρα θα ανακοινωθούν προσεχώς)
***Μετανάστες και ιδιότητα του πολίτη.
Από τη συμβίωση με τους άλλους στη συγκρότηση του εμείς.
Παρασκευή, 29 Μαΐου, ώρα 19:00
Αμφιθέατρο Παν/μίου (παλιό 1ο Γυμνάσιο)
Ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή των:
Ανδρέα Τάκη, βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη
Κωστή Παπαϊωάννου, Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Χρύσας Χατζή, Γ. Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Οργάνωση: Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων & Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου.
*** Εργασιακά Δικαιώματα. Γνωρίζουμε για να διεκδικούμε
Σάββατο, 30 Μαΐου, ώρα 19:00
Αμφιθέατρο Παν/μίου (παλιό 1ο Γυμνάσιο)
Συζήτηση και ενημέρωση για τα εργασιακά δικαιώματα. Προσέγγιση των τελευταίων εξελίξεων και των μεταβολών στις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουμε το κοινωνικό δικαίωμα της εργασίας και να το διεκδικήσουμε με καλύτερους όρους.
Οργάνωση: Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Ν. Κυκλάδων, Ενιαίο Κ.Ε.Κ. Ν. Κυκλάδων, Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου.
*** Η εργατική τάξη στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη
Ένα φωτογραφικό σχόλιο του Γιώργου Τερζή
Βιομηχανικό Μουσείο, κτίριο Κατσιμαντή
30 Απριλίου – 30 Μαΐου, ωράριο Μουσείου.
*** Το Πρωτομαγιάτικο Στεφάνι & η Ανοιξιάτικη Σύρα
Μαθητικός διαγωνισμός φωτογραφίας και δοκιμίου στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου. Κάθε φωτογραφία θα σχολιάζεται από συνοδευτικό κείμενο.
Μια συνεργασία του Βιομηχανικού Μουσείου, των Τμημάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Αγωγής Υγείας Β/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων και της σχολικής συμβούλου των φιλολόγων κ. Μαρίας Βασιλάκη.
Οργάνωση και Συντονισμός Προγράμματος: Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου Concept, Σχεδιασμός δράσεων, Κείμενα: Μυρσίνη Ζορμπά Υπεύθυνη Συντονισμού: Ρούλα Λίβα Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Κώστας Πολάτογλου
Στέφανος Κασσελάκης – Σήμερα η Ιδρυτική Διακήρυξη για το κόμμα του
Πριν από 11 ώρες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου