Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Διαδηλώσεις και δεκάδες συλλήψεις στη Ρώμη εν όψει της G8


Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε δρόμους της Ρώμης κατά της συνόδου κορυφής της G8 και οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν περί τα 40 άτομα κυρίως Ιταλούς, ανακοίνωσαν φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και κράνη υποχώρησαν προς το πανεπιστήμιο της Ρώμης και άρχισαν να πετούν μπουκάλια και πέτρες προς τους αστυνομικούς που είχαν πάρει θέσεις μπροστά από το πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία,συνολικά 36 άτομα, από τα οποία 27 Ιταλοί, συνελήφθησαν στην ιταλική πρωτεύουσα. Οι άλλοι ήταν 4 Σουηδοί, δύο Γερμανοί, ένας Ελβετός, ένας Γάλλος και ένας Πολωνός.

«Όλοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν,να ακουστεί η φωνή τους, αλλά χωρίς την δημιουργία επεισοδίων και σεβόμενοι τους νόμους», δήλωσε ο δήμαρχος της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο.

Νωρίτερα, πέντε νεαροί Γάλλοι, από 25 μέχρι 35 ετών, συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους ρόπαλα στην Λ'Ακουϊλα, όπου αρχίζει την Τετάρτη η σύνοδος κορυφής της G8. Απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες για κατοχή όπλων, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια.

Για τη σύνοδο κορυφής έχουν κινητοποιηθεί περίπου 15.000 αστυνομικοί στη Ρώμη και στη Λ'Ακουϊλα όπου αναμένονται περί τους 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Και «σύνοδος των φτωχών»

Στο μεταξύ, περίπου 1000 πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης αναμένεται να συρρεύσουν για τη 'Σύνοδο των Φτωχών' στο Μαλί, τις ημέρες της διεξαγωγής της G8 στην Ιταλία.

Μία «σύνοδος των φτωχών», στην οποία θα συμμετάσχουν κάπου 1000 πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης από την Αφρική και αλλαχού πρόκειται να διεξαχθεί από την Τετάρτη έως την Παρασκευή στη Μπαντιάγκαρα στα βόρεια του Μάλι, παράλληλα με την σύνοδο της Ομάδος της G8 στη Λ’ Άκουϊλα της Ιταλίας.

«Την ώρα που η G8 θα διεξάγεται με μπουρζουάδικο ύφος στην Ιταλία, εμείς θα διεξάγουμε τη σύνοδο των φτωχών στην πεδιάδα των ντόγκον», στην κοινότητα Μπαντιάγκαρα, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η Μπαρί Αμινάτα Τουρέ, πρόεδρος του κλάδου των Αφρικανικών Συμμαχιών για τα Χρέη και την Ανάπτυξη (CAD) στο Μάλι και εμψυχώτρια της εκδήλωσης.

Περίπου 1000 σύνεδροι, στην πλειονότητά τους αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης από την Αφρική, αλλά και εκτός της Μαύρης Ηπείρου, αναμένονται να προσέλθουν στη συνάντηση αυτή, της οποίας οι συζητήσεις θα περιστραφούν κυρίως στις «προκλήσεις που δημιουργεί η διεθνής οικονομική κρίση στους λαούς, στα κοινωνικά κινήματα και στις κυβερνήσεις στην Αφρική».



πηγή: http://www.tvxs.gr