Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Ληστεύουν τους καταναλωτές στις Κυκλάδες


Στη Σύρο 1,280, στην Αμοργό 1,260, στη Σίκινο 1,220, στην Ίο 1,210, στη Σέριφο 1,190, στη Μήλο 1,190.

Πρωτοφανής ληστεία των καταναλωτών στις Κυκλάδες που πληρώνουν τώρα την αμόλυβδη βενζίνη έως και 1,319 ευρώ το λίτρο στα Χανιά και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ενώ το πετρέλαιο διεθνώς σημείωσε και νέα «βουτιά».

Παρά τη νέα «βουτιά» του πετρελαίου διεθνώς, η μέση τιμή της βενζίνης ανέβηκε κατά 3,4 λεπτά το λίτρο, ενώ στα νησιά μας και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς οι κερδοσκόποι δρουν ανενόχλητοι και με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Η αμόλυβδη έχει πάρει φωτιά και η τιμή της εκτινάχθηκε στα ύψη, κάτι που δεν δικαιολογείται ούτε από την πορεία του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, αλλά ούτε και από τις τιμές διυλιστηρίου.

Το πλέον εξοργιστικό είναι πως η πρωτοφανής αυτή κερδοσκοπία γίνεται με τις... ευλογίες του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο με χθεσινή ανακοίνωσή του:

Αναγνωρίζει αύξηση στην τιμή της λιανικής πώλησης της βενζίνης κατά 3,16% και έτσι η μέση τιμή της διαμορφώνεται στο 1,077 ευρώ/λίτρο.

Το υπουργείο αναληθώς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αποδίδει την αύξηση αυτή στην «ενσωμάτωση της πρόσφατης αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη». Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα ήδη είχε ενσωματωθεί στην τιμή της αμόλυβδης από την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Έτσι ανέβηκε κατά 3,4 λεπτά το λίτρο η μέση τιμή της αμόλυβδης σε σχέση με την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Πέραν αυτής της... αλχημείας αποδεικνύονται έτσι περίτρανα η απουσία του υπουργείου Ανάπτυξης και η ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά καυσίμων που... φλέγεται.

Θερινό πάρτι...

Κι ενώ ο επί της Ανάπτυξης υπουργός Κωστής Χατζηδάκης δείχνει απασχολημένος μετρώντας τα παλαιά κλιματιστικά που αποσύρονται, οι κερδοσκόποι απολαμβάνουν το θερινό πάρτι τους ανενόχλητοι...

Έτσι η αμόλυβδη εκτινάχθηκε στα Χανιά στο 1,319 ευρώ το λίτρο, στη Ρόδο στο 1,317, στην Κέρκυρα στο 1,309, στο Ακτίο στο 1,299, στη Σύρο στο 1,280, στην Αμοργό στο 1,260, στο Ηράκλειο Κρήτης στο 1,240 ευρώ το λίτρο κ.λπ.

Το άλμα της αμόλυβδης στην ελληνική αγορά δεν δικαιολογείται καθώς:

«Βουτιά» κάτω από τα 64 δολάρια το βαρέλι πραγματοποίησε χθες ενδοσυνεδριακά η τιμή του «μαύρου χρυσού», αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων, καθώς δέχεται πιέσεις εν μέσω αμφιβολιών για τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Επίσης, η τιμή διυλιστηρίου (ΕΛΠΕ) για την αμόλυβδη βενζίνη ήταν μειωμένη την Παρασκευή 3 Ιουλίου κατά 4 ευρώ το χιλιόλιτρο. Συγκεκριμένα, το χιλιόλιτρο κόστιζε 785,998 ευρώ έναντι 790,625 ευρώ την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Πτωτικά επίσης επέδρασε στον «μαύρο χρυσό» και η ενδυνάμωση του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος, όσο και οι εκτιμήσεις για άνοδο των αμερικανικών αποθεμάτων, συνεπεία της μειωμένης, λόγω της διεθνούς ύφεσης, ζήτησης στην οικονομία με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το αργό υποχωρούσε στις 17.00 ώρα Ελλάδος σχεδόν τρία δολάρια από το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης (την Παρασκευή η αγορά ήταν κλειστή) στα 63,40 δολάρια το βαρέλι και στο Λονδίνο το μπρεντ διαπραγματευόταν στα 63,3 δολάρια.

Η «διόρθωση» στις τιμές του πετρελαίου - οι οποίες κατέγραψαν άνοδο 42% το τελευταίο τρίμηνο - ήταν εδώ και καιρό αναμενόμενη, όπως εκτιμά ο αναλυτής στην Societe Generale Μάικλ Ουίτνερ. Ο ίδιος προέβη παράλληλα στην εκτίμηση ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε πτωτική τροχιά και θα διαμορφωθούν σε επίπεδα πλησίον των 60 δολαρίων κατά μέσον όρο αυτόν τον μήνα.

Σε δημοσκόπηση επίσης του πρακτορείου «Μπλούμπεργκ» οι 18 από τους 37 αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά έως και τις 10 Ιουλίου.


http://www.kykladesnews.gr