Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Μονάδες αφαλάτωσης σε νησιά του Αιγαίου


Μετά από προγραμματική συμφωνία του υπουργού Ναυτιλίας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Τη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης σε 14 άνυδρα νησιά του Αιγαίου, προβλέπει προγραμματική συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Όπως ανέφερε ο κ. Παπαληγούρας, το υπουργείο τις επόμενες μέρες προκηρύσσει Ανοικτό Μειοδοτικό Διεθνή Διαγωνισμό για την προμήθεια πόσιμου νερού αρίστης ποιότητας που θα παράγεται σε κάθε νησί.

Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί για 12 χρόνια, ενώ μπορεί να παραταθεί για τρία ακόμη χρόνια στην περίπτωση που ο ανάδοχος προμηθευτής αποδειχθεί αξιόπιστος ως προς τις υποχρεώσεις του.

"Οι ΟΤΑ θα διαθέσουν στον ανάδοχο κατάλληλο οικόπεδο κατά χρήση για 12-15 χρόνια και θα παραλαμβάνουν δωρεάν, χωρίς καν δαπάνες λειτουργίας ή συντήρησης των μονάδων αφαλάτωσης στην δεξαμενή τους, συγκεκριμένες ποσότητες εποχιακά κατανεμημένες πόσιμου νερού αρίστης ποιότητας και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ελληνικής Νομοθεσίας και της ΕΕ", τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την λήξη του Προγράμματος σε 12-15 χρόνια, όλες οι εγκαταστάσεις θα περιέλθουν στην κυριότητα των ΟΤΑ χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και έχει προβλεφθεί να παραδοθούν σε καλή λειτουργική κατάσταση.

Στο πρόγραμμα υδροδότησης συμμετέχουν η Αμοργός, η Χάλκη, η Μεγίστη, οι Λειψοί, η Πάτμος, η Κάλυμνος (για τη νήσο Ψέριμο), η Δονούσα, τα Κουφονήσια, η Ηρακλειά, η Θηρασιά, η Φολέγανδρος, η Κίμωλος, η Σίκινος και το Αγαθονήσι