Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009

Στην φυλακή η σύζυγος και μία από τις κόρες Καραβέλα. Η κυβέρνηση παραμένει ελεύθερη

Δραματική τροπή παίρνει η προσπάθεια δικαιοσύνης - κυβέρνησης να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τις αποδράσεις στην υπόθεση Siemens. Η γυναίκα και η 25χρονη κόρη του Χ.Καραβέλα προφυλακίστηκαν μετά τα μεσάνυχτα. Ελεύθερες οι δυό άλλες κόρες, αν καταβάλλουν 1 εκατ. ευρώ η κάθε μια!

Του Στέλιου Κούλογλου(tvxs.gr):

Οι δύο μικρότερες κόρες πρέπει να καταβάλλουν το υπέρογκο ποσό έως τις 8 Ιουνίου. Απαγορεύτηκε επίσης η έξοδός τους από τη χώρα ενώ είναι υποχρεωμένες να εμφανίζονται δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληφορορίες ο ανακριτής και ο εισαγγελέας έκριναν προφυλακιστέα την κυρία Καραβέλα επειδή είχε περισσότερους κοινούς λογαριασμούς με τον σύζυγο της! Δεν είναι καθόλου σαφές γιατί προφυλακίστηκε η μία από τις 3 κόρες και μάλιστα η μεγαλύτερη. Στις απολογίες τους είχαν από κοινού υποστηρίξει ότι δεν ήξεραν τίποτα για την προέλευση των χρημάτων καθώς ο πατέρας τους άνοιξε κοινούς λογαριασμούς με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας το 2002 - 2003, όταν υπεβλήθη σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.

Η κατηγορία που έχει απαγγελθεί και για τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Καραβέλα είναι άμεση συνέργεια σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Η επιλογή της μητέρας και της μεγαλύτερης κόρης ενισχύει την υπόθεση ότι πρόκειται για την εφαρμογή στην πράξη της θεωρίας της οικογενειακής ευθύνης που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές της ανθρωπότητας και της ελληνικής ιστορίας.

Ακόμη και στην περίοδο της δικτατορίας, σε ελάχιστες περιπτώσεις είχαν συλληφθεί μέλη της οικογένειας καταζητούμενων για να αναγκαστούν να παραδοθούν στην δικαιοσύνη. Σε μια από τις γνωστές περιπτώσεις η ΕΣΑ (Στρατιωτική Αστυνομία) δεν βρήκε στο σπίτι τον φοιτητή της Αρχιτεκτονικής, Ανδρέα Κούρκουλα, και συνέλαβε τον μικρότερο αδελφή του Δημήτρη. Στην περίπτωση του Μίκη Θεωδοράκη τα δύο παιδιά του είχαν υποστεί εκφοβιστικούς ελέγχους και δοκιμασίες στην διάρκεια της εξορίας ολόκληρης της οικογένειας στην Αρκαδία. Αλλά πριν την σύλληψη του Μίκη Θεωδοράκη δεν είχε συλληφθεί κανένα μέλος της οικογένειας του.

Οι προφυλακίσεις θέτουν σαφώς το ερώτημα γιατί δεν είχαν διαταχθεί προηγουμένως, από την στιγμή που ο ανακριτής είχε στην κατοχή του όλα τα επιβαρυντικά στοιχεία. Είναι προφανές ότι οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί προσπαθούν με μια λάθος κίνηση να συγκαλύψουν τις προηγούμενες λαθεμένες κινήσεις, όταν οι δραπέτες της Siemens κυκλοφορούσαν ελεύθερα ενώ θα μπορούσαν να τους είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Οι «προφυλακίσεις οικογενειακής ευθύνης» αποτελούν προπέτασμα καπνού για να καλυφθούν οι πραγματικές ευθύνες της κυβέρνησης που επί μέρες περιέφερε ασκόπως από υπουργικό γραφείο σε υπουργικό γραφείο την πληροφορία ότι ο κ.Καραβέλας ετοιμαζόταν να την «κοπανήσει» στην Ουρουγουάη.

Σε μια άλλη χθεσινή εξέλιξη με σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων «άδειασε» την κυρία Μπακογιάννη που ισχυριζόταν ότι κάποιος υπλληλος άργησε να της μεταφέρει την πληροφορία. Σε ανακοίνωση της η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων διευκρινίζει ότι το γραφείο της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, είχε στη διάθεσή του το τηλεγράφημα του Έλληνα πρέσβη από την Ουρουγουάη από την πρώτη στιγμή.

Μερικές μέρες πριν τις εκλογές η Δικαιοσύνη προχωρεί σε κινήσεις σκοπιμότητας για να περιορισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση, δίνοντας όμως την χαριστική βολή στην όποια ανεξαρτησία είχε αφήσει στην Δικαιοσύνη, μια απερίγραπτη κυβέρνηση που εξακολουθεί να παραμένει ελεύθερη.