Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Στο σκαμνί εφοριακοί - πολεοδόμοι,ατασταλείες και στην Σύρο

Ακίνητες περιουσίες που θα ζήλευαν πολλοί επιχειρηματίες, σκάφη, μετρητά και πολυτελή αυτοκίνητα είναι μερικά από τα ευρήματα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή σε «πόθεν έσχες» υπαλλήλων πολεοδομιών και εφοριακών.

«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να τελειώσουμε την όποια ασυδοσία στο Δημόσιο, γιατί δεν είναι επίορκοι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι», δηλώνει στον ΕΤ ο κ. Ρακιντζής προσθέτοντας ότι από φέτος «σφίγγουν τα λουριά».

Ηδη, έστειλε στα πειθαρχικά συμβούλια 257 υπαλλήλους πολεοδομιών επειδή δεν έστειλαν προς έλεγχο ολοκληρωμένα τα «πόθεν έσχες» τους. Από αυτούς οι 146 θα «επισκεφθούν» και τον εισαγγελέα καθώς αδιαφόρησαν παντελώς.

Να σημειωθεί ότι αρχικά ο κ. Ρακιντζής είχε εντοπίσει 360 υπαλλήλους ΔΟΥ και πολεοδομιών που δεν του έστειλαν «πόθεν έσχες», αλλά μετά το σάλο που προκλήθηκε από το σχετικό δημοσίευμα του ΕΤ κάποιοι συμμορφώθηκαν και έστειλαν τα «πόθεν έσχες», έστω και εκπρόθεσμα.

Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έχουν αρχίσει τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά των 600 διευθυντών και προϊσταμένων των εφοριών και των πολεοδομιών. Εκεί έχουν εντοπιστεί απίστευτα περιουσιακά στοιχεία που όταν τα είδαν οι ελεγκτές δεν πίστευαν στα μάτια τους. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο του «Βατοπαιδίου», γεγονός που αποδεικνύει ότι το κόλπο που έκανε η μονή για να φαίνονται χαμηλής αξίας τα ακίνητα που έπαιρνε από το Δημόσιο το κάνουν εδώ και χρόνια κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Πιο αναλυτικά, εντοπίστηκε διευθυντής να έχει αγοράσει πριν από δύο χρόνια 25 παραλιακά στρέμματα στην Ποσειδωνία Σύρου (500 μέτρα απόσταση από τη θάλασσα, γράφει το συμβόλαιο) έναντι 30.000 ευρώ!


Η αντικειμενική αξία του οικοπέδου είναι 160.000 ευρώ. Ο διευθυντής, που κυκλοφορεί και με πολυτελές τζιπ, για να δικαιολογήσει την αγορά και για να μην έχει κάποιο πρόβλημα με το «πόθεν έσχες» δήλωσε ότι το οικόπεδο είναι εξ αδιαιρέτου με τη σύζυγο και το παιδί του. Δηλαδή, του κόστισε μόλις… 10.000 ευρώ. Πάντως, φόρο πλήρωσε βάσει της αντικειμενικής αξίας.

Σύντομα όμως θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, ενώ θα γίνει και άρση του τραπεζικού του απορρήτου,καθώς το επίμαχο παραλιακό οικόπεδο κοστίζει τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο από την αντικειμενική του αξία.

Τέτοιες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί αρκετές στα «πόθεν έσχες» υπαλλήλων ΔΟΥ και πολεοδομιών και όλες θα εξεταστούν προσεκτικά.

Τις επόμενες μέρες ο κ. Ρακιντζής θα στείλει επιστολή προς όλους τους υπαλλήλους να στείλουν τα «πόθεν έσχες» για το 2008. Φέτος μάλιστα τους επισημαίνει ότι κινδυνεύουν με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις αν δεν συνταχθούν με το γράμμα του νόμου.


ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ελεύθερος Τύπος